Kareliasta SuperNurseksi

Toukokuun 17. päivänä 2024 saattoi Karelian Tikkarinteen kampuksella törmätä pihalla ryömiviin tiikereihin tai elvyttämässä olevaan noitajoukkoon. Jokunen ohikulkija hieraisikin silmiään ja pihalla huutava verinen potilas sai jotkut kaivelemaan jo kännykkäänsä. Mutta mitään oikeaa hätää ei ollut kenelläkään, vaan kyse oli tietenkin Karelian SuperNurse-tapahtumasta.

Kaksi tiikeripukuihin pukeutuntta opiskelijaa hoitamassa jalkansa loukannutta henkilöä joka makaa maassa
Terveystiikerit hoitamassa veristä potilasta. Kuva: Sara Vänskä.

SuperNurse-tapahtuman taustaa

Tapahtuma on Karelian sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksen yhteinen toimintapäivä, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2023. Tapahtuman idea lähti kehittymään alun perin kansainvälisen sairaanhoitajapäivän vieton pohjalle. Kansainvälistä sairaanhoitajapäivää on vietetty vuodesta 1965 asti ja sen paikaksi on vakiintunut hoitotyön ”äidin”, Florence Nightingalen syntymäpäivä, 12.5. Vuonna 2020 Florencen syntymästä oli tasan 200 vuotta ja silloin tuota päivää oli tarkoitus juhlia näyttävästi, sairaanhoitajien yhteiskunnallista merkitystä korostaen. (Tehy 2023.) Mutta kuten kaikki muistavat, vuosi 2020 toi mukanaan koronapandemian ja sairaanhoitajien juhlavuosi näyttäytyi hieman erilaisena. Kenellekään ei varmasti jäänyt epäselväksi miten tärkeästä ammatista on kyse. Sairaanhoitajan ammatti on sittemmin ollut monessa keskustelussa mukana, mutta valitettavasti tiedotusvälineissä alan negatiiviset puolet ovat korostuneet, hoitajia on lähtenyt paljon alalta ja hakijamäärät alalle ovat laskeneet.

Karelian sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksessa haluttiin katkaista tämä negatiivisuuden kierre ja korostaa alan positiivisia puolia. Sairaanhoitajan työ on monipuolista, vastuullista ja merkityksellistä. Hoitotyöstä puhuttaessa keskustelu kääntyy usein hoitajamitoitukseen ja hoitajien ammattitaitoa vähätellään puhumalla heistä vain käsiparina. Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan työ vaatii kuitenkin monipuolista osaamista sekä kykyä työskennellä paineen alla ja vaativissa tilanteissa. Sairaanhoitajan ammattitaito korostuu elämän merkityksellisissä hetkissä, joten kun lähdimme miettimään tapahtumalle sopivaa nimeä, emme voineet tyytyä mihinkään vähempään kuin supersankaruutta kuvaavaan termiin.

SuperNurse -kisassa Karelian sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijat pääsevät osoittamaan supersankariuttaan neljän hengen joukkueissa hoitamisen taitoja ja tiimitoimintaa vaativissa tehtävissä. Kilpailuun osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujatiimit suorittavat kisaan valmistautuessaan oman opintojakson Moodle-oppimisympäristössä, josta saavat myös yhden opintopisteen täydentäviin opintoihin.

Noitahoitajien tiimityötä LÄ-NE rastilla. Kuva: Sara Vänskä.

Kilpailun kantavana teemana ja tausta-ajatuksena on ollut potilasturvallisuuden varmistaminen. Tämän vuoden lisäteemana oli kokonaisvaltainen hyvinvointi. Jaksamiseen liittyvät kysymykset ovat hoitoalalla jatkuvasti läsnä ja lisäksi viime vuosina on puhuttanut etenkin nuorten hyvinvointi. Siksi koimme tärkeäksi, että myös hoitajan oma jaksaminen nostetaan tärkeäksi supervoimaksi – SuperNurse ei siis ole ainoastaan taitava ja monipuolinen taidoissaan, vaan huolehtii myös itsestään ja muista.

Hyvää mieltä ja heittäytymistä

Tänä keväänä kansainvälinen sairaanhoitajan päivä osui sunnuntaihin, joten päätimme, että yhden päivän juhlimisen sijaan vietämmekin kokonaista viikkoa juhlistaen sairaanhoitajuutta – ja viikko huipentui varsinaiseen SuperNurse-kisapäivään 17.5.

Viikon aikana kisajoukkueilla oli hyvinvointiin liittyvä ennakkotehtävä, josta he keräsivät ennakkopisteitä varsinaiseen kisapäivään. Jokaisen joukkueen piti toteuttaa ’hyvän mielen teko’, joka raportoitiin kurssin Moodleen. Kaikki ryhmät saivat lopulta tehtävästä täydet pisteet, koska jokaisen teko oli omalla tavallaan täydellinen. Iloa tuotettiin moninaisin tavoin – hoivakodin vanhuksia ulkoiluttamalla, viemällä herkkuja ryhmäkodin nuorille, luovuttamalla verta, tarjoamalla hierontaa opiskelijakavereille ja huomioimalla omien työyhteisöjen ohjaajia ja kollegoita herkuilla ja kannustavilla sanoilla.

SuperNurse – kisatiimit tuottivat ennakkotehtävänä hyvää mieltä hoitotyön työpaikoille, asiakkaille ja opiskelijakavereilleen, kisa-asuissa tottakai. (Kuvat lainattu joukkueiden moodle-postauksista)

Hyvinvoinnin teema näkyi SuperNurse -päivässä myös niin, että joukkueiden piti rasteja kiertäessään kerätä suorituksia mielenterveyden käteen. Mielenterveyden käsi kuvaa elementtejä, mitä jokaisen olisi hyvä muistaa omaa mielenterveyttä vaaliessaan, eli mukana on ravinnon, levon ja liikunnan lisäksi myös henkinen hyvinvointi, eli ihmissuhteiden, tunteiden, arvojen ja harrastusten vaaliminen (Mieli 2024). Myös seuraajat saivat kerätä oman mielenterveyden käden täyteen ja sen palauttaneiden kesken arvottiin yksi seuraajien palkinto.

Runsas joukko yhteistyökumppaneita tapahtumaa toteuttamassa

Tapahtuman onnistumiselle on ollut ehdoton edellytys hyvät yhteistyökumppanit ja kaikkien valtava panostus rastien suunnitteluun.  Viime vuonna nähtiin, miten hyvin osaamme toimia yhdessä, joten tänä vuonna kentän toimijoiden osuutta kasvatettiin. Toteutuksessa olivat mukana Opiskelijakunta Kaste, Oppimis- ja palveluympäristö Tarmo, Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -projekti, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Puolustusvoimat, Maanpuolustuskoulutus (MPK), Tehy, Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat sekä heidän Seniorisairaanhoitajat, SiunSote (Pohjois-karjalan hyvinvointialue), varsinkin SiunSoten Rekry ja osaamisen kehittämisen yksikkö ja Siun Sote Hyke -hanke, FinFami sekä alueen yksityiset palveluntuottajat Attendo, Esperi ja Mainiokodit. Kaikki suunnittelivat omia kisarasteja sekä yleisöä aktivoivia tehtäviä ja pääsivät esittelemään omaa toimintaansa ja mahdollisesti rekrytoimaan työntekijöitä.

Tämän vuoden mielenterveyden käden teemoihin lähdettiin innolla mukaan ja rasteilla ei heittäytynyt pelkästään kilpailijat, vaan myös järjestäjät. Kisarasteina oli muun muassa lääke- ja nestehoitoa, työturvallisuutta, potilasturvallisuutta, hoitoelvytystä, toimintaa onnettomuuspaikoilla, sotilaslääkintää, hanketyöskentelyyn tutustumista, terveyden edistämistä, kansainvälisen asiakkaan kohtaamista, tietokilpailuja sekä muita tiimityötaitoja vaativia toimia. Vaikka päivä oli ennen kaikkea hauska, opiskelijat oppivat myös valtavasti eri tahojen toiminnasta ja rasteilla syntyi aitoa keskustelua ja lämpimiä kohtaamisia.

My Little Nurses lääke- ja nestehoidon parissa, Katetriinat elvyttämässä ja IhmeNeloset FinFamin pisteellä.

Karelian Opiskelijakunta Kaste on omalla isolla panostuksellaan ollut yhtenä tapahtuman mahdollistajista. He ovat myös järjestäneet kisojen jälkeen yhteisen illanvieton, johon on saanut osallistua opiskelijoiden lisäksi opettajat ja yhteistyötahot. Kaste teetti myös opiskelijoille tapahtumiin omat haalarimerkkin, huolehtivat paras asu -kilpailun toteutuksen ja toimivat yleisenä hengennostattajana koko tapahtuman ajan.

Kasteen tekemä vuoden 2024 haalarimerkki ja tehotiimi rastilla.

Päivä huipentui loppukilpailuun, johon tiensä raivasi kaksi eniten pisteitä saanutta joukkuetta – Valehoitajat ja TerveysTiikerit. Loppukilpailussa tiimitaidot joutuivat todelliseen testiin ja erittäin tiukan kisan voittoon kiri lopulta TerveysTiikerit. Viime vuoden voittajatiimi, Terävin Kärki, tuli luovuttamaan SuperNurse-kiertopokaalin voittajille. Pokaalissa on nyt siis jo kahden joukkueen nimet ja sitä voi ihailla Karelian Tikkarinteen pääaulan vitriinissä. Myös kaikki muut tiimit ansaitsevat kiitokset hienoista suorituksista ja heittäytymisestä.  Yhteistyötahojemme lahjoitusten ansiosta saimme kaikille osallistujille palkinnot.

Kisan tiukan vastuksen tarjonnut hopeajoukkue Valehoitajat ja Vuoden 2024 SuperNurse-voittajajoukkue Terveystiikerit.

Supersankarien tulevaisuus

Tapahtuma on järjestetty nyt kaksi kertaa ja kummallakin kerralla päivä on ollut täynnä naurua, iloa ja itsensä ylittämistä. Ja vaikka pääpaino onkin hauskassa yhdessä tekemisessä, on siinä myös pedagoginen näkökulma. Tämä on hyvä keino tarkastella omaa opetusta ja opetusten sisältöä – sitä missä ollaan opettajina onnistuttu ja mitä voisi vielä parantaa. Mikä onkaan parempi tapa tarkastella opettamisen lopputulosta ja opiskelijoiden osaamista, kuin nähdä heidät tekemässä mahtavia kisasuorituksia. Tehtävät herättivät selvästi myös ajattelemaan ja rastien jälkeen tiimit kävivät vilkasta reflektointia siitä, miten meni, mitä tehtiin hyvin, miten voitaisiin parantaa. Oppimista on tapahtunut rasteilla huimasti – välillä virheiden ja kantapään kautta, mutta koko ajan turvallisesti ja hyvillä mielin.

Tänä vuonna mukana oli myös ensimmäinen opinnäytetyön toimeksianto. Kilpailua seuranneille oli tarjolla opiskelijoidemme opinnäytetyön tuotoksena syntynyt ABCDE/NEWS-taitoja opettava rasti. Jatkossa pystymme toivottavasti antamaan lisää toimeksiantoja tapahtumaan ja tapahtuma voisi toimia vuosittaisena hyvänä mahdollisuutena saada toimeksiantoja myös kentän edustajilta.

Yhteinen tekeminen ja kentän edustajien mukaan saaminen on nähty todella hedelmällisenä ja toivotaan, että tätä pystytään ylläpitämään myös jatkossa. Yhtenä haasteena järjestämisessä on kuitenkin opettajien resurssikysymykset. Suunnitteleminen ja tapahtuman toteuttaminen vie paljon aikaa, eikä sitä voi eikä kannata hutiloimalla tehdä. Myös opiskelijoiden osallistumisen mahdollistaminen olisi turvattava jotenkin. Opiskelu vaatii paljon töitä ja käytännössä iso joukko opiskelijoista on harjoittelussa SuperNurse-kisan aikaan. Näiden elementtien yhteensovittaminen asettaa omia haasteita toiminnan jatkolle. Yhtenä vaihtoehtona olisi tapahtuman sitouttaminen jollekin ops:iin kuuluvalle opintojaksolle tai sen mahdollistaminen osana harjoittelua.

Tulevaisuudessa tapahtuma toivottavasti jatkuu kevään huipentavana spektaakkelina. Uskomme tapahtuman tuovan hyvää mainosta koko Karelia-ammattikorkeakoululle. Tänä vuonna uutiskynnyskin ylittyi muutamaan kertaan ja myös ammattilehdet ovat tapahtumasta kiinnostuneet.

Tavoitteenamme on tämänkaltaisten tapahtumien osoittavan sen, että meillä Kareliassa tiiviin opiskelun lisäksi pidetään yhdessä hauskaa. Meille opiskelijat eivät ole vain numeroita, vaan opettajina olemme vahvasti läsnä opiskelun kaikissa käänteissä. Puhumattakaan siitä, miten lämmin ja osaava yhteistyötahojen verkosto meillä on auttamassa tässä tehtävässä.

Positiivisen julkisuuden myötä alan näkymät toivottavasti kirkastuvat ja samalla opiskelupaikkojen hakijamäärät nousisivat. Tällä täytyy olla vaikutusta myös Pohjois-Karjalan vetovoimaisuuteen opiskelijamaakuntana ja Joensuun vetovoimaan opiskelijakaupunkina. Kun maailmalla vähitellen kiirii sana, että meiltä ei valmistukaan ainoastaan sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia, vaan todellisia SuperNurseja, niin kukapa ei haluaisi opiskelemaan Kareliaan!

Kuvassa kirjoittajat Petri Ronkainen, Juha Pesonen sekä Mari Savolainen.

Kirjoittajat:

Mari Savolainen, lehtori, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu

Juha Pesonen, opettaja, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu

Petri Ronkainen, lehtori, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Mieli. 2024. Mielenterveyden käsi kuvaa mielen hyvinvointiin vaikuttavia arjen valintoja. https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/mielenterveyden-kasi-kuvaa-mielen-hyvinvointiin-vaikuttavia-arjen-valintoja/ Mieli Ry. 6.6.2024

Tehy. 2023. Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä nostaa esiin hoitajien työn merkityksen. Tehy-lehti.fi. https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/kansainvalinen-sairaanhoitajapaiva-nostaa-esiin-hoitajien-tyon-merkityksen 6.6.2024