Uuden opiskelijan opas

Paljon onnea opiskelupaikan johdosta ja tervetuloa Kareliaan!

Tästä Uuden opiskelijan oppaasta löydät opintojesi aloitustiedot, tietoa opiskelusta Kareliassa, tietoa opinto-ohjauksesta, terveydenhuollosta ja muista sinulle tärkeistä asioista.

Guide in English

Rehtorin tervehdys

Tervetuloa, uusi opiskelija!

Onneksi olkoon vielä kerran siitä, että sinut on valittu opiskelijaksi Karelia-ammattikorkeakouluun.
Voit olla tyytyväinen siitä, että olet tehnyt hyvän valinnan.

Toivon, että viihdyt, annat palautetta ja otat tarvittaessa osaa keskusteluun, jotta voimme
yhdessä kehittää ammattikorkeakouluamme entistä paremmaksi koulutus- ja tutkimusyhteisöksi.
Lisäksi toivon, että myös sinä liittyisit opiskelijakunta POKAan ja sitä kautta osallistuisit
opiskelijatoiminnan ja koko ammattikorkeakoulun kehittämiseen.

Elämä, varsinkaan opiskeluelämä, ei ole pelkkää koulutusta ja opiskelua, vaan rentouttava vapaa-aika
harrastuksineen on sen oleellinen osa. Olen varma, että Pohjois-Karjala alueena ja Joensuu suosittuna
opiskelijakaupunkina tarjoavat hyvät puitteet innostavaan opiskeluun ja mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan.

On myös hyvä muistaa, että valintakoe on yleensä se kokeista kaikkein vaikein. Kun sisään on päässyt ja
jaksaa ahertaa, niin opinnot edistyvät varmasti ja lopulta tutkinto ja työelämäkin häämöttävät.

Iloa opiskeluun!
Petri Raivo, rehtori

Opiskelupaikan vastaanotto ja opiskelijaksi ilmoittautuminen

Ota opiskelupaikkasi määräajassa vastaan Oma Opintopolku ‑palvelussa. Kun olet ottanut opiskelupaikkasi vastaan, ilmoittaudut opiskelijaksi Oma Opintopolussa. Opiskelijaksi ilmoittautuminen on tehtävä samassa määräajassa kuin paikan vastaanotto.

Ohjeita opiskelupaikan vastaanottamiseen ja ilmoittautumiseen löydät täältä.

Opintojen aloitus

Opintosi alkavat torstaina 7.1.2021. Poikkeuksena on sosionomi (AMK) monimuotototeutus, joka alkaa maanantaina 11.1.2021 klo 9.00.

Kaikki koulutukset alkavat etäopintoina. Kohdasta Koulutuskohtaiset aloitustiedot löydät koulutuksesi tarkemmat aloitustiedot. Lue myös opintojen aloitukseen liittyvä sähköpostiviesti.

Covid 19-pandemiatilanne on Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa yhä kiihtyvässä vaiheessa. Siksi Karelian opinnot toteutuvat alkuvuodesta pääosin etäopintoina. Kampuksella järjestetään kuitenkin välttämätöntä lähiopetusta tai kampusten erikoistiloja vaativaa toimintaa.

Kampuksilla liikuttaessa käytetään aina maskia ja huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä. Kampuksilla tapahtuvassa lähiopetuksessa Karelia tarjoaa opetukseen osallistuville maskit ja muut vaadittavat suojavarusteet.

Huomioikaa seuraavat asiat myös vuoden vaihteen jälkeen:

 • Opiskelijapalvelut ja kirjasto toimivat rajoitetusti.
 • Kuntosali ja muut mahdolliset liikuntatilat ovat poissa muusta kuin opetuskäytöstä.
 • Kampuksilla ei ole toistaiseksi ruokapalveluja. Ilmoitamme asiasta heti, jos tilanne muuttuu
 • Tikkarinteen kampuksella avoinna on maanantaista alkaen vain E‑talon pääovi. Wärtsilän kampuksella avoinna ovat Karjalankadun pääovi, D‑talon pääovi ja Karjalankadun puoleinen luiska.

Voimassaolevat ohjeet löydät Karelian sivuilta (https://www.karelia.fi/koronainfo/) sekä opiskelijoiden Pakki-palvelusta. Noudatamme viranomaisten ohjeita ja tavoitteena on palata niin nopeasti kuin mahdollista normaalin korkeakouluopiskeluun.

Todistusten tarkistus

Ota ensimmäisenä lähipäivänä mukaasi alkuperäinen ammatillisen tutkintosi päättötodistus, jos olet valmistunut 1.8.2015 — 31.12.2016. Jos olet ylioppilas, et tarvitse esittää ylioppilastutkintotodistusta. Todistukset kerätään tarkistettaviksi aloituspäivänä ja noudat todistuksesi takaisin viikon kuluessa Opiskelijapalveluista. 

Opiskelijavalinnan ehdollisuus

Opiskelijavalinta on aina ehdollinen siihen saakka, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut kaikki hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvät todistukset ja tiedot. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, mikäli todistuskopioita tai alkuperäisiä todistuksia ei toimiteta määräaikana tai jos opiskelijaksi hyväksytty on antanut virheellisiä tietoa, eikä oikein tiedoin olisi oikeutettu saamaansa opiskelupaikkaan. Opiskelupaikka voidaan purkaa myös jo opintojen alettua.

Käyttäjätunnus

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut läsnä olevaksi opiskelijaksi, saat Karelian käyttäjätunnuksiin liittyvää tietoa ennen opintojesi alkua. Tutustu myös Pakki-opiskelijaportaaliin. Pakki on opiskelijan tietopankki koko opintojen ajan.

Karelia-Startti

Karelia-Startti on Moodlessa oleva itseopiskelupaketti. Startti perehdyttää sinut Karelian digitaalisiin ympäristöihin sekä palveluihin omaehtoisesti ennen opintojesi alkua. Startin tavoitteena on, että Karelian digitaaliset järjestelmät ja palvelut tulevat sinulle tutuiksi ja saat heti sujuvan alun opinnoillesi. Saat Karelia-startin aloitusohjeet ennen opintojesi alkua.

Oma tietokone opinnoissa

Kareliassa käytät opinnoissa omaa tietokonettasi, mikä joustavoittaa opiskeluasi, lisää tietoturvaasi ja tekee oppimisprosessistasi henkilökohtaisemman. BYOD (Bring Your Own Device) tarkoittaa, että pääset oman päätelaitteesi avulla käyttämään opiskelussa tarvitsemiasi aineistoja, ohjelmistoja ja järjestelmiä kotonasi kellonajasta riippumatta. Lue lisää.

Rokotukset (koskee vain sosiaali- ja terveysalan koulutuksia)

Rokotustietosi tarkistetaan terveystarkastuksen yhteydessä opintojen alettua. Selvitä tarkastusta ennen rokotuksesi. Lisätietoja https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/opiskelijoiden-rokotukset

Opintotuki

Voit laittaa opintotukihakemuksesi vireille Oma Opintopolku ‑palvelussa. Lisätietoa opintotuesta saat Kelan sivuilta.

Pysäköinti

Pysäköintiluvan saat kampuksen vahtimestarilta esittämällä henkilöllisyystodistuksesi. Pysäköintikartta.

Koulutuskohtaiset aloitustiedot

Fysioterapeutti (AMK)

Opintosi alkavat torstaina 7.1.2021 klo 10.00 etänä ja tapaamme meidän virtuaalisessa luokkatilassa osoitteessa https://eu.bbcollab.com/guest/63a5915072c84b338c096abad0550c4b

Tule paikalla hyvissä ajoin, viimeistään 9.45 jotta pääsemme aloittamaan ohjelman mukaisesti. 

Jos haluat tulla testaamaan ääni- ja puheyhteyden toimivuutta molempiin suuntiin sekä kameran toimivuutta, voit tulla testaamaan teknistä toimivuutta linkin kautta viikolla 1 seuraavina ajankohtina:
 ma 4.1. klo 15–15.30
 ti 5.1. klo 8.15–8.45

Tuutoriopettaja on Hilppa Mustonen, 050 352 0677.

Valmistaudu opiskelun aloitukseen varmistamalla, että sinulla on seuraavat kirjat:
*Kauranen, K. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro Oy
*Schuenke, Schulte & Schumacher. 2015. Atlas of Anatomy, General Anatomy and Musculoskeletal System. Latin Nomenclature. Thieme (Vanhemmatkin painokset käyvät)

Opinto-ohjaajasi Tarja Pesonen-Sivonen on paikalla 4.1.2021 klo 9.00 alkaen,
tarja.pesonen-sivonen@karelia.fi, 050 421 0513.

Sairaanhoitaja (AMK), päivätoteutus

Opintosi alkavat torstaina 7.1.2021 klo 9.00 etänä. Tapaamme Moodle Collaboration ‑tilassa: https://eu.bbcollab.com/guest/847f2a01ae9645228cf185e9830072f6
- kopioi oheinen linkki Google Chrome-selaimeen
- HUOM! Käytä Google Chrome-selainta! – klikkaa itsesi sisään linkistä. 

Uudelle syksyn saapumisryhmälle (STHNK21) on jo tehty yhteinen facebook-ryhmä. Voit halutessasi liittyä jo ryhmään tästä linkistä: https://www.facebook.com/groups/370860033957168/?ref=share

Kliinisen hoitotyön taitoja oppiessa korostuvat työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyvät lait ja velvoitteet (työturvallisuuslaki 4 luku, 20§). Tästä syystä opiskelija hankkii opintojen alkuvaiheessa omakustanteisesti hoitotyön oppimiseen sopivan työ- ja suojavaatetuksen koululla tapahtuvaan laboraatio- ja simulaatio-opetukseen.

Jos olet suorittanut hoitotyön amk-opintoja tai sinulla on aikaisempi sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan opistotutkinto, ota yhteyttä omaan opinto-ohjaajaan ennen opintojesi alkua. Opinto-ohjaajasi Minna Turunen on työssä 4.1.2021 klo 9.00 alkaen, minna.turunen@karelia.fi, 050 362 6587.

Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus

Opintosi alkavat torstaina 7.1.2021 klo 9.00 etänä. Tapaamme Moodle Collaboration ‑tilassa: https://eu.bbcollab.com/guest/847f2a01ae9645228cf185e9830072f6
- kopioi oheinen linkki Google Chrome-selaimeen
- HUOM! Käytä Google Chrome-selainta! – klikkaa itsesi sisään linkistä. 

Uudelle kevään saapumisryhmälle (STHAK21) on jo tehty yhteinen facebook-ryhmä. Voit halutessasi liittyä jo ryhmään tästä linkistä:  https://www.facebook.com/groups/2483238388648376/?ref=share

Kevätlukukauden lähiopetusjaksot/-viikot ovat 7. — 8.1.2021, 11. – 15.1.2021, 18. — 20.1.2021 sekä viikot 5, 8, 13 ja 18.

Kliinisen hoitotyön taitoja oppiessa korostuvat työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyvät lait ja velvoitteet (työturvallisuuslaki 4 luku, 20§). Tästä syystä opiskelija hankkii opintojen alkuvaiheessa omakustanteisesti hoitotyön oppimiseen sopivan työ- ja suojavaatetuksen koululla tapahtuvaan laboraatio- ja simulaatio-opetukseen.

Jos olet suorittanut hoitotyön amk-opintoja tai sinulla on aikaisempi sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan opistoasteen tutkinto, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan ennen opintojen alkua. Opinto-ohjaajasi Tarja Ruokonen on työssä 4.1.2021 klo 9.00 alkaen, tarja.ruokonen@karelia.fi, 050 371 5096.

Sosionomi (AMK), monimuotototeutus

Opintosi alkavat ma 11.1. klo 9.00 etänä ja tapaamme osoitteessa
https://eu.bbcollab.com/guest/c5d707e3fbce4483bbbf7eb5bb3bd9db

Tule paikalla hyvissä ajoin, viimeistään 8.45 jotta pääsemme aloittamaan ohjelman mukaisesti. Jos haluat tulla testaamaan ääni- ja puheyhteyden toimivuutta molempiin suuntiin sekä kameran toimivuutta, voit tulla testaamaan teknistä toimivuutta linkin kautta luokkatilaan viikolla 1 seuraavina ajankohtina:
- ma 4.1. klo 15–15.30
- pe 8.1. klo 8.15–8.45

Vertaisopiskelijat toivottavat sinut tervetulleeksi opintoihin! Heihin voit olla yhteydessä jo ennen opintojesi alkamista liittymällä Facebook-ryhmään. Ryhmän tunnus on STSAK21AB.

Kevätlukukaudella 2021 on lähiopetusta viikoilla 2, 3, 5, 8, 13 ja 17. Lähiviikot toteutuvat maanantaista perjantaihin klo 8 ‑18. Tämän lisäksi etäviikoilla on verkon kautta tapahtuvaa opetusta, ohjausta ja tehtävien tekemistä, joihin osallistut. Varaa riittävästi aikaa päätoimisiin opintoihin myös etäviikkojen aikana.

Ensimmäinen harjoittelusi on toukokuussa 3. — 21.5.2021. Mikäli sinulla on vähintään yksi vuosi sosiaali‑, terveys‑, kuntoutus‑, kasvatus‑, tai varhaiskasvatusalan työkokemusta, voit hyväksilukea harjoittelun aiemmalla työkokemuksellasi. Hyväksilukeminen tarkoittaa osaamisen näytön tekemistä työkokemukseen ja harjoittelun tavoitteisiin pohjautuen. Ahot-näytöistä ja muista hyväksilukemisen tavoista saat tietoa ensimmäisellä opiskeluviikolla.

Mikäli sinulla on korkeakoulututkinto ja/tai korkeakouluopintoja erityisesti lähialalta, varaa aika hopsin tekemistä varten opinto-ohjaajalle jo joulukuulle 2020 tai viimeistään tammikuulle 2021 ennen opintojen alkamista. Ajanvarauksen voit tehdä sähköpostitse, paivi.putkuri@karelia.fi.

Opinto-ohjaajasi Päivi Putkuri on töissä 18.12.2020 klo 12 saakka ja 4.1.2021 klo 9.00 lähtien.

Terveydenhoitaja (AMK), päivätoteutus

Opintosi alkavat torstaina 7.1.2021 klo 9.00 etänä. Tapaamme Moodle Collaboration ‑tilassa: https://eu.bbcollab.com/guest/847f2a01ae9645228cf185e9830072f6
- kopioi oheinen linkki Google Chrome-selaimeen
- HUOM! Käytä Google Chrome-selainta! – klikkaa itsesi sisään linkistä. 

Uudelle kevään saapumisryhmälle on (STTNK21) on jo tehty facebook-ryhmä. Voit halutessasi liittyä ryhmään jo tästä linkistä: https://www.facebook.com/groups/987487671755837/

Kliinisen hoitotyön taitoja oppiessa korostuvat työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyvät lait ja velvoitteet (työturvallisuuslaki 4 luku, 20§). Tästä syystä opiskelija hankkii opintojen alkuvaiheessa omakustanteisesti hoitotyön oppimiseen sopivan työ- ja suojavaatetuksen koululla tapahtuvaan laboraatio- ja simulaatio-opetukseen.

Jos sinulla on jo aiemmin suoritettu sairaanhoitaja/kätilö (AMK) –tutkinto, opintosi alkavat konkreettisesti vasta syksyllä 2021. Ota yhteys opinto-ohjaaja Minna Turuseen opintosuunnitelman laatimiseksi joulukuun 2020 alussa.

Jos olet suorittanut hoitotyön amk-opintoja tai sinulla on aikaisempi sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan opistotutkinto, ota yhteyttä omaan opinto-ohjaajaan ennen opintojesi alkua. 

Opinto-ohjaajasi Minna Turunen on työssä 4.1.2021 klo 9.00 alkaen, minna.turunen@karelia.fi, 050 362 6587.

Avoimen AMK:n opiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi

Karelian käyttäjätunnuksesi on voimassa opiskeluoikeutesi ollessa voimassa. 

Jos olet aiemmin opiskellut Kareliassa, saat käyttöösi aiemmin käytössä olleen Karelian käyttäjätunnuksesi. Tällöin käyttäjätunnuksesi ei ole sama kuin aktiivinen opiskelunumerosi (opiskeluoikeusnumero). Eli jos olet tällä hetkellä Karelian avoimen amk:n opiskelijana, säilyy sinulla sama käyttäjätunnus myös tutkintoon johtavan koulutuksen alkaessa. Vaikka käyttäjätunnuksesi ei tällöin vaihdu, vaihtuu opiskelijanumerosi tutkintoon johtavan opiskeluoikeuden mukaiseksi.

Karelian polkuopiskelijana suorittamasi opinnot kirjataan opiskelijapalveluissa tutkinto-opiskelijaroolillesi korvaaviksi opinnoiksi, mikäli olet ollut edellisen vuoden polkuopiskelijana. Sinun ei tarvitse hakea polkuopinnoista hyväksilukua. Jos olet ollut polkuopiskelijana enemmän kuin yhden lukuvuoden tai olet suorittanut avoimen ammattikorkeakoulun opintoja toisessa ammattikorkeakoulussa, hae korvaavuudet Pepissä opinto-ohjaajan kanssa käymäsi keskustelun jälkeen.

Siirto-opiskelijalle

Siirtohaussa valituille opiskelijoille lähetetään sähköpostitse henkilökohtainen aloituskirje ennen opintojen alkamista. Kirje sisältää koulutuksen alkamisajan ja ‑paikan, opinto-ohjaajan yhteystiedot sekä muuta hyödyllistä tietoa. Käyttäjätunnus- ja Karelia-startin ohjeet lähetetään ennen opintojen alkamista.

Lukuvuoden aikataulu, työjärjestykset, opinnot

Lukuvuoden aikataulu

Lukuvuosi jakautuu syys- ja kevätlukukauteen. Lukuvuosi on lisäksi jaettu kolmeen jaksoon; syys‑, kevät- ja kesäjaksoon. Syys- ja kevätjaksoilla järjestetään lukujärjestykseen merkittyä opetusta tai itsenäisesti suoritettavaksi suunniteltuja opintoja. Näille ajoille saat hakemasi opintotuen automaattisesti. Kesällä voit suorittaa opintoja ja nopeuttaa valmistumistasi. Kesäopintoihin voit hakea opintotukea. Lisätietoja saat tästä mahdollisuudesta opintojen alussa. Syys- ja kevätjaksojen aikana ei ole erillistä syys- tai talvilomaa. Joulun, vuodenvaihteen ja pääsiäisen aikaan voit vaihtaa vapaalle.

Lukujärjestykset

Kaikkien opiskelijaryhmien lukujärjestykset löytyvät Pepin Lukkarikoneesta. Hakutoiminnoilla löydät oman ryhmäsi lukujärjestyksen, opintojen toteutukset sekä opettajien työjärjestykset. Lyhyt ohjevideo ryhmän lukujärjestyksen etsimisestä Lukkarikoneesta.

Tammikuussa 2021 aloittavien koulutusten ryhmätunnukset
Fysioterapautti (AMK): STFNK21
Sairaanhoitaja (AMK), monimuoto: STHAK21
Sairaanhoitaja (AMK), päivätoteutus: STHNK21
Sosionomi (AMK), monimuoto: STSAK21
Terveydenhoitaja (AMK): STTNK21

Monissa koulutuksissa osalla opintojaksoista vuosikurssin opiskelijat jaetaan pienempiin ryhmiin. Lukujärjestyksessä näkyy tällöin useampi ryhmä. Ryhmäjako tehdään opintojen alussa.

Lukujärjestyksiin voi tulla pieniä muutoksia (esim. aikataulu- tai tilamuutoksia) lukukauden aikana, joten tarkista voimassa oleva lukujärjestys säännöllisin väliajoin Lukkarikoneesta.

Kevään tuntivarauksista löytyvät seuraavat määritelmät:

 • ETÄ: Opetus järjestetään verkossa, opettaja informoi tarkemmin verkko-opetuksen paikan
 • HYBRIDI: Opettaja informoi tarkemmin tästä oman toteutuksensa kohdalla (tilanteesta riippuen, onko tunnit täysin kampuksella vai nähtävissä myös verkossa)
 • LÄHI: Kontaktiopetus kampuksella

Mikäli lukujärjestyksestä tulee kysyttävää, ole yhteydessä toteutuksen vastuuopettajiin.

Opintojaksot, työmäärä ja opiskelutavat

Opinnot muodostuvat opintojaksoista, joiden laajuus ja työmäärä ilmaistaan opintopisteinä. Opintojakson suorittamiseen liittyy ohjattua opiskelua eri tavoin sekä itsenäistä työskentelyä, esimerkiksi tehtäviä, kirjallisuutta, raportointia.

Lukuvuosi muodostuu 60 opintopisteestä eli 40 työviikosta (YAMK-opinnoissa noin 20 opintopistettä). Riittävä lepo ja vapaa-aika ylläpitävät jaksamista ja opiskelukykyä.

Opiskelijan työmäärä kuvataan opintopisteinä.
Yksi opintopiste = noin 27 tuntia opiskelijan työtä.
Yksi opiskeluviikko = 1,5 op ja vastaa 40 tunnin opiskelijan työtä (sisältää opetuksen, itsenäisen/ryhmä-/tiimityöskentelyn).
Lukuvuoden työmäärä (AMK-opinnot) = 1600 tuntia eli 60 opintopistettä.

Kontaktiopiskelu tapahtuu sovittuna aikana sovitussa paikassa. Kontaktiopiskelua ovat esimerkiksi lähiopetuspäivät ja luennot korkeakoulun tiloissa, opiskelijaryhmän tekemät opintomatkat tai reaaliaikainen etäluentojen seuraaminen.

Verkko-opiskelussa (etäopiskelu) käytät tieto- ja viestintäteknologiaa. Se tuo opintoihisi ajallista joustoa ja voit yleensä valita itsellesi parhaiten sopivan opiskeluajan ja ‑paikan. Verkko-opiskelun edellytys on tietokone, laajakaistayhteys, kuuloke-mikrofoni ‑yhdistelmä ja webkamera.

Ryhmässä opiskellen voit tehdä esimerkiksi projektitöitä ja opintoja erilaisten hankkeitten yhteydessä. Myös joitakin yksittäisiä opintojaksoja on mahdollista suorittaa ryhmässä.

Itsenäinen opiskelu tarkoittaa sinulle opiskelijana esimerkiksi opiskelumateriaaleihin ja kirjallisuuteen tutustumista, oppimistehtävien tekemistä ja tietokoneen ääressä verkko-opiskeluympäristössä työskentelyä.

Monimuoto-opiskelu vaatii sinulta itsekuria, aktiivisuutta, ajanhallintaa ja määrätietoista vastuunottoa. Monimuoto-opiskelussa sosiaalinen vuorovaikutus ja yhteistoiminnallinen opiskelu saavat uudenlaisia, viestintäteknologiaa hyödyntäviä muotoja.

Tentti kuuluu useisiin opintojaksoihin. Joitakin opintojaksoja voit suorittaa pelkästään esimerkiksi kirjatentillä.

Opiskelu työelämässä eli harjoittelut ja erilaiset projektityöt kehittävät asiantuntijuuttasi, ja saat opintojesi aikana mahdollisuuden luoda kontakteja tulevaisuutta ajatellen.

Tutkintosääntö, opetussuunnitelmat, henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, opintojen korvaaminen, sisällyttäminen ja osaamisen näyttö

Tutkintosääntö

Tutkintosäännössä on määritelty ammattikorkeakoulussa opiskelua koskevat yhteiset säännöt ja toimintatavat, joiden avulla sinun on mahdollista opiskella sujuvasti. Tutkintosääntö koskee opiskelijoita ja henkilökuntaa. Uusimman tutkintosäännön löydät Pakista. 

Opetussuunnitelma ja henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Opetussuunnitelmat määrittelevät tutkintosi osaamistavoitteet ja kuvaavat suunnitellun ammatillisen kasvun ja oppimisen prosessin. Opetussuunnitelmien perustana ovat ammattikorkeakoulumme strategiset arvovalinnat: pyrimme olemaan edelläkävijä, toimimaan vastuullisesti ja kehittämään alueen työ- ja elinkeinoelämää sekä yrittäjyyttä.

Laadimme opetussuunnitelmat yhteistyössä työelämän edustajien kanssa ja pyrimme ottamaan huomioon heidän näkemyksensä ja kehittämisajatuksensa, jotta sinun työllistymisesi olisi varmempaa.

Opintojaksot ovat yksittäisiä, erikseen arvioitavia tutkinnon osia. Opintojaksoilla voidaan käyttää monenlaisia opiskelu- ja suoritustapoja. AMK- ja YAMK- tutkintojen laajuus on 60 – 270 opintopistettä. Tutkintoosi sisältyy sekä ydinosaamisen että täydentävän osaamisen opintoja.

Henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa eli hopsia käytetään opintojen suunnittelun ja osaamisen sekä asiantuntijuuden kehittämisen välineenä. Suunnitelman laadit opintojen alkuvaiheessa. Saat apua opiskelusuunnitelmasi laatimiseen opettajatuutoriltasi ja/tai opinto-ohjaajaltasi. Suunnitelmaasi tarkennetaan vuosittain käytävien kehityskeskustelujen yhteydessä ja tarvittaessa myös muulloinkin, mikäli sinulla muutostarpeita.

Opintojen korvaaminen, sisällyttäminen ja osaamisen näyttö

Sinulla on mahdollisuus hyväksyttää aiemmin tai opintojesi aikana muualla hankittua osaamistasi osaksi tutkintoasi AHOT-menettelyllä (tunnistamis- ja tunnustamismenettely). AHOT-menettelyn avulla voit hyväksyttää sinulla jo olemassa olevaa, opintojen osaamistavoitteita vastaavaa osaamistasi korvaamalla, sisällyttämällä tai antamalla osaamisen näytön.

Lähtökohtana AHOT-menettelylle on elinikäisen oppimisen periaate, jonka mukaan sinulle opiskelijana syntyy osaamista sekä muodollisessa koulutusjärjestelmässä hankitusta osaamisesta, että sen ulkopuolella hankkimastasi epävirallisesta oppimisesta ja arkioppimisesta.

Opiskelijan ohje

Opiskelijan palvelut

Opiskelijapalvelut

Opiskelijapalveluista saat muun muassa ilmoittautumiseen, opiskeluoikeuteen, tutkintotodistukseen ja opintotukeen liittyvää neuvontaa.

Jos tarvitset virallisen, leimalla ja allekirjoituksella varustetun opiskelutodistuksen, tilaa se Opiskelijapalveluista opiskelijapalvelut@karelia.fi. Matka-alennuksiin oikeuttavia todistuksia (VR, Matkahuolto, paikallisliikenne) saat opintojen alettua.

Opiskelijapalveluiden yhteydessä toimii Hakijapalvelut, joka antaa ammattikorkeakouluopintoihin liittyvää hakuneuvontaa.

Avoinna ma — ti klo 10 — 14
ke suljettu
to — pe klo 10 — 14

HUOM! Opiskelijapalvelut ja Hakijapalvelut palvelevat etänä (sähköposti, chat ja puhelin) 24.11. alkaen maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Asiakaspalvelun ovi on avoinna ainoastaan torstaisin klo 10 — 14.

21.12.2020 — 10.1.2021 palvelemme ainoastaan etänä klo 10 — 13 (ei keskiviikkoisin).

Opiskelijapalvelut 013 260 6412, opiskelijapalvelut(at)karelia.fi
Käyntiosoite: Tikkarinne 9, E‑talo, 80200 Joensuu

Hakijapalvelut 050 408 8429, 050 361 1871, hakijapalvelut(at)karelia.fi
Käyntiosoite: Tikkarinne 9, E‑talo, 80200 Joensuu

Kirjasto

Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto on avoin kaikille käyttäjille. Kirjasto sijaitsee Tikkarinne-kampuksella. Lue lisää kirjaston palveluista.

Oma tietokone opinnoissa

Kareliassa käytät opinnoissa omaa tietokonettasi, mikä joustavoittaa opiskeluasi, lisää tietoturvaasi ja tekee oppimisprosessistasi henkilökohtaisemman. BYOD (Bring Your Own Device) tarkoittaa, että pääset oman päätelaitteesi avulla käyttämään opiskelussa tarvitsemiasi aineistoja, ohjelmistoja ja järjestelmiä kotonasi kellonajasta riippumatta. Lue lisää.

Opiskelijan hyvinvointi

Opinto-ohjaus

Opiskelijana saat ohjausta opinto-ohjaajilta, opettajatutoreilta/ryhmävastaavilta ja/tai opettajilta. Opiskelijatutorit auttavat uutta opiskelijaa käynnistämään opintonsa tehokkaasti. Opiskelijapalveluiden henkilökunta antavat myös neuvoja opiskeluun liittyvissä asioissa. Henkilökohtaista ohjausta on saatavilla koko opiskeluajan. Opinto-ohjaajien yhteystiedot.

Jos tarvitset erityistä tukea opinnoissasi, sinulla on mahdollisuus kohtuullisiin erityisjärjestelyihin. Tuen tarpeesi voi liittyä esimerkiksi lukemiseen, kirjoittamiseen tai muuhun oppimiseen liittyvään vaikeuteen, fyysiseen tai psyykkiseen sairauteen, vammaan, psyykkiseen uupumiseen, elämäntilanteeseen tai opiskelijan erilaiseen kieli- tai kulttuuritaustaan. Opinto-ohjaajat, opintokuraattori ja terveydenhoitajat voivat antaa yksilöllisiin erityisen tuen järjestelyihin liittyvää neuvontaa.

Välittämisen ilmapiiri — VIP-toiminta

Opintokuraattori

Opintokuraattori antaa sinulle neuvontaa ja ohjausta opiskeluun sekä elämänhallintaan liittyvissä haasteissa. Tavoitteena on edistää ja tukea opiskeluhyvinvointiasi sekä turvata opintojesi sujuva eteneminen. Voit ottaa yhteyttä opintokuraattoriin itse tai pyytää yhteydenottoa oppilaitoksen muulta henkilökunnalta. Opintokuraattorin voit tavata omalla kampuksellasi. Yhteistyö on luottamuksellista.

Terveydenhuolto

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa 1.1.2021 alkaen opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille. Korkeakoulu- opiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle.

YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat, jotka suorittavat

 • ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa
 • alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa.

Vaihto-opiskelijat, avoimen korkeakoulun opiskelijat tai tilauskoulutusopiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS:n palveluihin. Opiskeluterveydenhuollon palveluista voit lukea Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön verkkosivuilta.

Liikuntapalvelut

SYKETTÄ-korkeakoululiikunta

Opiskelijakunta POKA

Karelia-ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta POKA valvoo ja ajaa opiskelijoiden etua.

Vertaistuutoroiden tervehdys uusille opiskelijoille

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen

Karelian ja Joensuun Urheiluakatemian yhteistyö mahdollistaa sen, että voit yhdistää kansalliseen tai kansainväliseen menestykseen tähtäävän huippu-urheilusi ja tutkintotavoitteisen opiskelusi joustavasti. Joensuun Urheiluakatemiassa alueen oppilaitokset ja urheiluorganisaatiot työskentelevät yhdessä urheilijoiden opinto‑, työ- ja urheilu-urien yhteensovittamiseksi. Lue lisää.

Yhteyshenkilösi ovat opintokuraattori Päivi Laakkonen, paivi.laakkonen@karelia.fi, 050 461 9251 sekä henkilöstöpäällikkö Jaana Tolkki, jaana.tolkki@karelia.fi, 050 408 7932.

Lisätietoja Urheiluakatemiasta ja hakemisesta.

Kansainvälisyys

Kansainvälisyysosaaminen on kielitaitoa, viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, joustavuutta, kulttuurien tuntemusta, verkostoja, osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön ja innostavaa oppimista. Kansainvälistyminen kannattaa — osaaminen tukee työllistymistäsi!

Erinomainen tapa kansainvälistyä opiskelun aikana on opiskelu- tai harjoitteluvaihto ulkomailla. Meillä on monipuolinen kumppankorkeakoulujen verkosto. Kareliasta lähtee vuosittain runsaasti opiskelijoita 2 – 12 kuukautta kestävään vaihtoon. Lisäksi on lyhyempiä opintomatkoja Eurooppaan tai Venäjälle. Kareliaan saapuu vuodessa noin sata vaihto-opiskelijaa eri puolilta maailmaa. Katso kumppanikorkeakoulut merkittyinä kartalla.

Opiskelijat saavat tietoa ja tukea opiskelu- ja harjoitteluvaihdoista sekä muista kansainvälistymisen väylistä ensisijaisesti kansainvälisyyskoordinaattoreilta. Ulkomailla hyväksytysti suoritetut opinnot hyväksiluetaan täysimääräisinä suoritettavaan tutkintoon eikä vaihtojakso hidasta valmistumista.

Ulkomaille opiskelemaan tai harjoitteluun lähtevät opiskelijat saavat apurahan, joka kattaa osan matka- ja opiskelukustannuksista. Opiskelijat ovat myös vaihto-opiskelunsa aikana oikeutettuja opintotukeen sekä opintotuen asumislisään.

Opiskelijaa tuetaan ja ohjataan vaihdon aikana. Turvallisuusasiat huomioidaan jo vaihdon suunnitteluvaiheessa ja mahdollisia kriisitilanteita varten on toimintasuunnitelma.

Kansainvälisyysosaamista voi kartuttaa myös kotimaassa. Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kotikansainvälistymiseen opintojen aikana. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi

 • Englanninkieliset oman alan opinnot
 • Kieli- ja kulttuuriopinnot
 • Yhteiset opinnot ja tapahtumat ulkomaisten tutkinto- ja vaihto-opiskelijoiden kanssa
 • Opinnäytetyön tekeminen ulkomaalaisen opiskelijan kanssa
 • Harjoittelu monikulttuurisessa työyhteisössä kotimaassa
 • Virtuaaliliikkuvuus
 • Kansainvälinen hanketoiminta

Opintotuki ja opintojen rahoitus

Voit saada opintotukea päätoimisiin opintoihisi. Opintojen aikana voit saada opintotukea, johon kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus sekä ateriatuki (Kelan ateriatukikortti).

Voit saada opintorahaa vain opiskelukuukausilta. Kesäkuukausien (yleensä kesäkuu — elokuu) aikana voit saada opintotukea vain, jos opiskelet päätoimisesti kesällä ja sinulla on oikeus kesäopintotukeen. Kesäopintotuki kuluttaa opintotukikuukausia. Kesäaikana käytetyt tukikuukaudet ovat myös opintojen edistymisen seurannassa ja opintotuen tulovalvonnassa huomioitavia kuukausia.

Lisää tietoa opintojen rahoituksesta löydät mm. Opintopolusta ja Työllisyysrahaston sivuilta. 

Joensuun kaupunki ja asuminen

Joensuun kaupunki

Joensuu on vilkas opiskelukaupunki, jonka asukkaista peräti neljännes on opiskelijoita. Ammattikorkeakoulun ohella kaupunkia kansoittavat yliopiston ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat. Opiskelijatunnelma on siis taattu ja tapahtumia riittää!

Ilosaarirockista tutussa kaupungissa voi nauttia kulttuurin koko kirjosta, konserteista ja teatterista elokuviin ja kuvataiteisiin. Urheilumahdollisuuksia riittää jokaiseen makuun, ja luonto odottaa nurkan takana.

Asuminen Joensuussa on kohtuuhintaista ja asuntotilanne hyvä. Elinkustannukset ovat muutenkin maltilliset eikä liikkuminenkaan kevennä kukkaroa; pyörällä pääsee mukavasti joka paikkaan kattavan pyörätieverkoston ansiosta.

Joensuu on mukava opiskelukaupunki, jossa on karjalaisen rento meininki. Kaikki, mitä tarvitset, on lähellä.

Voit tutustua Joensuuhun Opaste Joensuu ‑sovelluksen avulla. Opasteesta löydät mm. Joensuun alueen nähtävyydet, ravintolat, ulkoilumahdollisuudet, vuotuiset tapahtumat sekä paljon muuta vapaa-ajan tekemistä kaupungissa. Uutuudet-kategoriaan päivitetään jatkuvasti Joensuun uusimpia kohteita. Lisäksi sovelluksessa on Bucket List ‑osio, jonne jokainen voi itse ehdottaa, mitä kaupungissa tulisi ehdottomasti nähdä ja kokea. Opaste Joensuu on saatavilla verkossa osoitteessa opaste.app, sekä Androidille Play ‑kaupasta.

Asuminen

Joensuun Elli on Joensuussa opiskelija-asuntoja tuottava, ylläpitävä ja vuokraava osakeyhtiö. Asukkaita ovat Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston sekä muiden joensuulaisten peruskoulun jälkeisten oppilaitosten opiskelijat.

Yleistä tietoa asunnonhankinnasta ja vinkkejä asumiseen löydät täältä mm. Nuortenelämä.fi -www-sivuilta.

Muita asunnonvälittäjiä
Joensuun kaupungin asuntotoimisto
OVV Asuntopalvelut
www.asuntoverkko.com
www.vuokraovi.com
www.avara.fi

Kampukset

Karelia toimii kahdella kampuksella; Tikkarinteellä ja Wärtsilässä. Kampuskohtaiset tiedot ja pysäköinti.

Jokainen opiskelija voi lunastaa henkilökohtaisen pysäköintiluvan kampuksen vahtimestarilta opintojen alussa.