Puun käyttö on mahdol­li­suus rakentamisessa

Euroo­pan tasolla raken­nuk­set kulut­ta­vat n. 40% ener­giasta ja tuot­ta­vat 36% hiili­diok­si­di­pääs­töistä. Puun käyttö raken­ta­mi­sessa on yksi helpoim­mista tavoista pienen­tää raken­nus­ten elin­kaa­ren pääs­töjä. Joen­suun seudulla se tiede­tään, sillä puura­ken­ta­mi­sen kehit­tä­mi­seksi on tehty pitkä­jän­teistä kehit­tä­mis­työtä jo vuosien ajan.

Vuonna 2019 Joen­suu­hun valmis­tui Suomen korkein puuker­ros­talo Joensuu Light­house, joka toteu­tet­tiin merkit­tä­viltä osin paikal­lis­ten yritys­ten voimin. Kysei­nen raken­nus ei ole kuiten­kaan ainoa merkit­tävä puura­ken­nus­kohde Joen­suussa. Light­housea on edel­tä­nyt pitkä jatkumo mukaan lukien toimis­to­ra­ken­nus Metla-talo sekä moni­toi­mi­halli Joen­suun Areena. 

Alueen puura­ken­ta­mi­sen kehit­tä­mi­sessä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulla on ollut keskei­nen rooli. Syste­maat­tista kehit­tä­mis­työtä on tehty osana raken­nus­tek­nii­kan koulu­tus­vas­tuun (Insi­nööri AMK) toimin­taa muun muassa lukui­sien tutki­mus- ja kehit­tä­mis­pro­jek­tien puit­teissa kiin­teässä yhteis­työssä yritys­ten kanssa. Opetus, tutki­mus- ja kehi­tys­toi­min­nan tueksi on myös käyn­nis­tetty moni­puo­lista testaus- ja tuotekehitystoimintaa.

”Tule­vai­suu­den osalta katseet tulisi suun­nata mate­ri­aa­li­läh­töi­syy­destä ratkai­su­kes­kei­sem­mäksi raken­ta­mi­sen pääs­tö­jen pienentämiseksi”

Viime vuosina raken­nus­ten elin­kaa­ren pääs­tö­jen hallinta on tullut kiin­teäksi osaksi Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun raken­nus­tek­niik­kaan liit­ty­vää tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­min­taa. Ilma­ke­hän hiili­diok­si­din varas­toin­nin näkö­kul­masta puura­ken­ta­mista voidaan pitää kustan­nus­te­hok­kaim­pana keinona varas­toida hiiltä nyky­tek­no­lo­giat huomioi­den. Esimer­kiksi Joen­suun naapu­ri­kun­nassa Liek­sassa raken­teilla olevassa massii­vi­puu­run­koi­sen koulu­kes­kuk­sen lasken­nal­li­set hiili­va­ras­tot ovat 638 349 kgCO2e. Kysei­sessä kohteessa raken­nuk­sen hiili­va­rasto on suurempi kuin koko raken­nuk­sen päästöt ilman sen käytön­ai­kai­sia päästöjä.Karelia-ammattikorkeakoulun on uudessa stra­te­gias­saan sitou­tu­nut entistä vahvem­min edis­tä­mään vähä­hii­li­syy­den tavoit­teita.
– Tule­vai­suu­dessa haluai­simme olla entistä enemmän kehit­tä­mässä ratkai­suja, joissa yhdis­tyy eri mate­ri­aa­lien parhaim­mat ominai­suu­det, toteaa koulu­tus­pääl­likkö Jyrki Kank­ku­nen.

Teksti: Mikko Matvei­nen, Ville Merta­nen, Timo Paka­ri­nen

(Artik­keli on julkaistu Talous­e­lämä-lehdessä. Artik­keli on toteu­tettu osana Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Puura­ken­ta­mi­nen – raken­ta­mi­sen vähä­hii­li­set ratkai­sut -projek­tia, jonka rahoit­ta­jana toimii Pohjois-Karja­lan Maakun­ta­liitto Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitysrahastosta)