Pohjois­kar­ja­laista osaa­mista metsä­bio­ta­lou­dessa viedään Japaniin

Hanke vauh­dit­taa Pohjois-Karja­lan ja Japanin Naganon välistä yhteis­työtä metsä­bio­ta­lou­dessa. Japa­nissa Pohjois-Karjala nähdään mallia­lu­eena, jonka metsä­alan tunte­musta ja osaa­mista halu­taan hyödyntää.

Vuoden 2019 lopussa Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto sekä Japanin Naganon prefek­tuu­rin alue­hal­linto ja Naganon Inan kaupunki alle­kir­joit­ti­vat yhteis­työ­so­pi­muk­set suoma­lais-japa­ni­lai­sen metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn käyn­nis­tä­mi­seksi. Sopi­mus­ten mukaista yhteis­työtä lähde­tään nyt vahvis­ta­maan Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­has­ton rahoit­ta­massa kaksi­vuo­ti­sessa hankkeessa. 

Noin kahden miljoo­nan asuk­kaan Naganon prefek­tuuri on Japanin kolman­neksi metsäi­sin alue. Sen pinta-alasta lähes 80 prosent­tia on metsää. Silti metsä­va­ro­jen hyödyn­tä­mi­nen, metsä­alan kehit­tä­mi­nen ja siihen liit­tyvä liike­toi­minta ovat vielä kehit­ty­vässä vaiheessa.

Naganon prefek­tuu­rin tavoit­teena on tulla johta­vaksi alueeksi metsä- ja biota­lou­den alalla. Kehit­tä­mis­työtä varten on kerätty vero­ra­hoja, mutta siihen tarvi­taan koke­neem­pien aluei­den tukea. Pohjois-Karjala nähdään mallia­lu­eena, jonka moni­puo­lista metsä­alan tunte­musta ja osaa­mista halu­taan hyödyn­tää Naganon kehityksessä.

– Käyn­nis­ty­nyt yhteis­työ tarjoaa Pohjois-Karja­lan yrityk­sille sekä tutki­mus-, kehitys- ja koulu­tusor­ga­ni­saa­tioille ainut­laa­tui­sen mahdol­li­suu­den osaa­mi­sen ja tekno­lo­gian vien­tiin, kaupal­li­seen yhteis­työ­hön ja verkos­toi­tu­mi­seen, toteaa Pohjois-Karja­lan ja Japanin Naganon metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn kehit­tä­mi­nen 2020-2022 -hank­keen projek­ti­pääl­likkö Petteri Ryhänen Karelia-ammattikorkeakoulusta.

Yrityk­sille haetaan kump­pa­neita Naganosta

Koulu­tus- ja tutki­mus­osaa­mi­sen viennin lisäksi hank­keen keskei­senä tavoit­teena on löytää yhteis­työ­kump­pa­neita pohjois­kar­ja­lai­sille metsä­bio­ta­lous­a­lan yrityk­sille Naganon alueelta. Kump­pa­neita haetaan tarve­poh­jai­sesti mm. Japanin tärkeim­miltä toimia­la­mes­suilta ja eri tavoin toteu­tet­ta­vien verkos­toi­tu­mis­ti­lai­suuk­sien kautta.

– Haemme hank­kee­seen mukaan noin kymme­nen yritystä, jotka ovat kiin­nos­tu­neita käyn­nis­tä­mään vientiä kohdea­lu­eelle. Hank­keen toteut­ta­jien asian­tun­te­muk­sen ja verkos­to­jen voimin pystymme tuke­maan kansain­vä­li­sen yhteis­työn käyn­nis­ty­mistä. Tavoit­teena on, että yrityk­set löytä­vät vähin­tään yhden poten­ti­aa­li­sen kump­pa­nieh­dok­kaan Naganon alueelta hank­keen avulla, Ryhänen kertoo.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun lisäksi hanketta toteut­ta­vat Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto, Luon­non­va­ra­kes­kus LUKE, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria ja Busi­ness Joensuu Oy. Hanke hyödyn­tää toimin­nas­saan myös Metsä­kes­kuk­sen asian­tun­te­musta ja Team Finland -verkostoja. 

Pohjois-Karja­lan ja Japanin Naganon metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn kehit­tä­mi­nen 2020-2022 -hanke

Hank­keen kesto: 1.10.2020 – 30.9.2022 
Kustan­nusar­vio: 789 825 euroa
Rahoi­tus: Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­hasto, Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto 
Hanke­toi­mi­jat: Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy (pääto­teut­taja), Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto (osato­teut­taja), Luon­non­va­ra­kes­kus LUKE (osato­teut­taja), Itä-Suomen yliopisto (osato­teut­taja), Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria (osato­teut­taja), Busi­ness Joensuu Oy (osato­teut­taja)
Asian­tun­ti­ja­jä­se­net: Suomen Metsä­kes­kus (Pohjois-Karjala), Pohjois-Karja­lan ELY-keskus/­Team Finland –verkos­tot

Lisä­tie­dot

  • Petteri Ryhänen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, 046 922 5621, [email protected]