Karelia-amk:n avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun suosio jatkoi kasvu­aan viime vuonna

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun suosio jatkoi kasvu­aan vuonna 2020. Kare­lian avoi­messa ammat­ti­kor­kea­kou­lussa opis­keli vuoden 2020 aikana lähes 5000 opis­ke­li­jaa, mikä oli lähes 2000 enemmän kuin vuonna 2019. Opin­to­suo­ri­tus­ten määrä kasvoi 45 % edel­li­seen vuoteen verrat­tuna. Avoimen AMK:n opinnot kiin­nos­ti­vat erityi­sesti työi­käi­siä ja opis­ke­li­joi­den keski-ikä oli 35 vuotta.

– Opis­ke­li­jat hyödyn­tä­vät opin­noissa saatuja tietoja omassa työs­sään, työn kehit­tä­mi­sessä, yleis­si­vis­tyk­senä, vaih­taes­saan alaa, tutkinto-opin­toi­hin hakeu­tu­mi­sessa tai osana muita opin­toja, kertoo erikois­suun­nit­te­lija Mervi Lätti.

Suurin osa opin­noista toteu­tet­tiin verkko-opin­toina. Verkko-opin­to­jen lisään­ty­mi­nen mahdol­listi opin­to­jen suorit­ta­mi­sen asuin­pai­kasta riip­pu­matta. Vuonna 2020 opis­ke­li­joista 51 % asui Pohjois-Karja­lassa ja loput 49 % eri puolilla Suomea, ja heistä eniten opis­ke­li­joita tuli Uudeltamaalta.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa reagoi­tiin koro­na­ti­lan­tee­seen kehit­tä­mällä niin sanot­tuja matalan kynnyk­sen opin­toja, joita ovat muun muassa urasuun­nit­te­luun, opis­ke­lu­tai­toi­hin ja -valmiuk­siin liit­ty­vät lyhyet opin­to­jak­sot. Opin­to­jen tavoit­teena on tukea henki­löitä, joilla on pitkä aika aiem­mista opinnoista.

– Uusia opin­toja kehi­tet­tiin viime vuoden aikana huomioi­malla digi­ta­li­saa­tion aiheut­ta­mat muutok­set työelä­mässä. Uusia opin­to­ko­ko­nai­suuk­sia syntyi esimer­kiksi digi­taa­li­seen mark­ki­noin­tiin ja ohjel­mis­to­ro­bo­tiik­kaan, jatkaa Lätti.

Avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun suosi­tuim­pia aloja ovat sosi­aali- ja tervey­sala sekä liike­ta­lous. Suosi­tuim­pien yksit­täis­ten opin­to­jak­so­jen aiheet vaih­te­li­vat Kare­liassa paljon. Eniten opin­to­suo­ri­tuk­sia kertyi opin­to­jak­soilta Svensk klinik -Rauta­lan­ka­ruot­sia, Big Data & Busi­ness Intel­le­gence, Green Care -perus­teet, Pallia­tii­vi­sen hoidon lähtö­koh­dat ja LEAN-opinnot.

Myös yhteis­työtä Pohjois-Karja­lan lukioi­den kanssa tiivis­tet­tiin. Lukio­lais­ten suosiossa olivat erilai­set työelä­män taito­kor­tit kuten Hygie­nia­passi, Annis­ke­lu­passi ja Työtur­val­li­suus­kortti. Avoin ammat­ti­kor­kea­koulu on mahdol­li­suus kaikille opis­ke­lusta kiin­nos­tu­neille iästä ja koulu­tus­taus­tasta riip­pu­matta. Suurin osa koulu­tuk­sista toteu­te­taan verkko-opintoina.