Maaseu­dun sivu­vir­to­jen parhaat ratkai­sut esille Kier­rosta Kasvuun -tule­vai­suus­myl­ly­tyk­sen päätös­päi­vässä 11.2.

Viikon mittai­sessa virtu­aa­li­hac­kat­hon-tapah­tu­massa on etsitty ratkai­suja 15 pääosin pohjois­kar­ja­lai­silta ja lappi­lai­silta yrityk­siltä saatui­hin toimek­sian­toi­hin. Haas­teita ratko­massa on ollut yli 100 osal­lis­tu­jaa. Haas­tei­den ratkai­sut esitel­lään ylei­sölle tapah­tu­man päätös­päi­vänä tors­taina 11.2. klo 12:30-15. Kaksi­vai­hei­sen karsin­ta­kier­rok­sen parhaat ideat palki­taan raha­pal­kin­noilla noin klo 15.15.  Kaikille avoinna olevaa tapah­tu­maa pääsee seuraa­maan etänä verkossa. Päätös­päi­vän ohjel­massa kuul­laan lisäksi esityk­siä jatko­ke­hi­tystä tuke­vista rahoitusinstrumenteista. 

Yrityk­siltä saaduissa toimek­sian­noissa etsit­tiin uusia ideoita ja ratkai­suja mm. inki­vää­ri­leh­tien hyöty­käyt­töön, poro­ta­lou­den sivu­vir­toi­hin ja mehus­ta­mon puris­tus­jät­tei­siin. Lisäksi haet­tiin uusia keinoja esimer­kiksi vieras­kas­vien niit­to­mas­san hyödyn­tä­mi­seen, liian pienien puiku­la­pe­ru­noi­den jalos­ta­mi­seen ja roska­vil­lan jatko­kä­sit­te­lyyn. Toimek­sian­toja esit­tä­neet yrityk­set edus­ta­vat laajasti maaseu­dun yrityk­siä ja toimia­loja Pohjois-Karja­lassa ja Lapissa. Mukana haas­tei­den anta­jina ovat myös Luon­non­va­ra­kes­kus ja VTT. Kehi­ty­si­deoita työs­tet­tiin monia­lai­sissa pien­ryh­missä verk­koa­lus­taa hyödyn­täen. Lisä­tie­toja haas­teista tästä.

Tule­vai­suus­myl­ly­tyk­sen järjes­tää Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun, Lapin ammat­ti­kor­kea­kou­lun sekä Itä-Suomen ja Lapin ProAgrioi­den /Maa- ja koti­ta­lous­nais­ten toteut­tama Rural Future -hanke yhteis­työssä Pohjois-Karja­lan ja Lapin Kaup­pa­ka­ma­rien, VTT:n, Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen sekä yritys­ten kanssa. Euroo­pan maaseu­dun kehit­tä­mi­sen maata­lous­ra­has­ton rahoit­ta­man Rural Future -hank­keen ensi­si­jai­sena tavoit­teena on innos­taa maaseu­tu­yrit­tä­jiä ja yrit­tä­jyy­destä kiin­nos­tu­neita kehit­tä­mään liike­toi­min­taansa siten, että siitä tulee kannat­ta­vaa ja houkut­te­le­vaa myös tule­vai­suu­dessa. Hank­keessa kannus­te­taan myös lisää­mään pieny­rit­tä­jien toimin­nan kannat­ta­vuutta pienten inno­vaa­tioi­den käyt­töö­no­tolla esimer­kiksi jalos­tusar­von lisää­mi­seksi paikallisesti. 

Lisä­tie­toja:

Helena Puhakka-Tarvai­nen, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, [email protected], puh. 050 430 2418
Jaana Puhakka, ProAgria Itä-Suomi, [email protected], puh. 040 301 2468

Reeta Sipola, Lapin amk, [email protected], puh. 040 704 0027