SPARK Joensuu on kaik­kien koulu­tusas­tei­den yhtei­nen opis­ke­li­jay­rit­tä­jyy­den kasvattamo

Joen­suussa eri koulu­tusas­tei­den opis­ke­li­jat voivat yhdis­tää opis­ke­lun ja yrit­tä­jyy­den täysin uudella tavalla. Jo reilun kahden vuoden ajan Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun, Rive­rian ja Itä-Suomen yliopis­ton yrit­tä­jyy­so­pin­noissa on ollut mahdol­li­suus hyödyn­tää SPARK Joen­suun tuomia uusia yhteis­työ­mah­dol­li­suuk­sia. Yrit­tä­jyy­so­pin­not ja aloit­te­leva yritys­toi­minta saavat vauhtia yhtei­sissä tiloissa Tiede­puis­tossa. Innos­tusta opis­ke­li­joi­den yrit­tä­jyy­teen ja konkreet­tista käytän­nön tukea oras­ta­vaan liike­toi­min­taan antavat samoissa tiloissa toimi­vat Busi­ness Joen­suun, TE-palve­lut, Nuori Yrit­tä­jyys ry:n Joen­suun toimisto ja Pohjois-Karja­lan Yrit­tä­jät ry. Kaikilla on yhtei­nen tahto­tila tehdä SPARK Joen­suusta maail­man paras paikka yhdis­tää opis­kelu ja yrittäjyys.

Menes­tyäk­seen tule­vai­suu­dessa Pohjois-Karjala tarvit­see uusia yrityk­siä ja erityi­sesti uusia kasvu­yrit­tä­jiä. SPARK Joensuu on synty­nyt käytän­nön tarpeesta kokeilla jo opis­ke­lu­vai­heessa yrit­tä­jyyttä ja kehit­tää oman yrityk­sen toimin­taa mahdol­li­sim­man helposti ja turval­li­sesti tuki­ver­kos­to­jen ympä­röi­mänä. Yhtei­sen tahto­ti­lan avulla syntyi SPARK Joensuu, opis­ke­li­jay­rit­tä­jyy­den kohtaa­mis­paikka, joka mahdol­lis­taa yritys­toi­min­taan liit­ty­vän yhteis­työn eri koulu­tus­aloilla ja kolmessa eri koulu­tusor­ga­ni­saa­tiossa opis­ke­le­vien opis­ke­li­joi­den välillä.

Yhtei­set toimi­ti­lat Tiede­puis­tossa tarjoa­vat paikan, jossa opis­ke­li­jat voivat yhdessä ideoida, työstää yrity­si­deoita ja verkos­toi­tua muiden saman­hen­kis­ten yrit­tä­jä­mie­lis­ten opis­ke­li­joi­den kanssa. Samassa yhtei­söl­li­sessä tilassa Tiede­puis­ton 3A-raken­nuk­sen 4. kerrok­sessa toimi­vat niin nuoret kuin myös aikuisopiskelijat.

Uusien yritys­ten kehit­tä­mi­sen kannalta SPARK Joen­suussa on siir­rytty yhteis­työstä konkreet­ti­seen yhtei­seen työhön, jotta Joen­suu­hun saadaan lisää uusia menes­ty­viä yrityk­siä. Opis­ke­li­joi­den yrit­tä­jyyttä tukevat opin­to­jen lisäksi koulu­tusor­ga­ni­saa­tioi­den omat valmen­ta­jat. Spar­rausta liike­toi­min­nan kehit­tä­mi­seen voi saada myös koke­neilta Busi­ness Joen­suun asian­tun­ti­joilta. Samoissa tiloissa työs­ken­te­levä TE-palve­lui­den asian­tun­tija neuvoo mm. start­ti­raha-asioissa. Nuori Yrit­tä­jyys ry:n opinto-ohjel­mat esio­pe­tuk­sesta korkea-asteelle tarjoa­vat nuorille mahdol­li­suuk­sia mm. toimia oikealla rahalla vuoden verran yrit­tä­jänä. Pohjois-Karja­lan Yrit­tä­jät ry toimii link­kinä yrityk­siin, jotta opis­ke­li­jat voivat päästä niihin esimer­kiksi anta­maan tutkin­toi­hin liit­ty­viä näyt­töjä, opet­ta­maan yrityk­sille YouTube- tai TikTok-videoi­den teke­mistä päivän­mit­tai­silla keikoilla tai vaih­ta­maan mata­lalla kynnyk­sellä kuulu­mi­sia yritys­ten kanssa. 

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun yrit­tä­jyy­so­pin­not yhdis­ty­vät SPARK Joen­suussa. Siellä toimii Y-akate­mia, yrit­tä­jyy­den ja tiimiop­pi­mi­sen oppi­mi­sym­pä­ristö, ja Y-akate­mi­aan liit­ty­vät opis­ke­li­joi­den yrityk­set. Draft-yrit­tä­jyys­oh­jel­masta opis­ke­li­jat saavat rahoi­tusta ja mene­tel­mät, joiden avulla he voivat raken­taa itsensä näköi­sen yrityk­sen, ja kehit­tyä kaupal­li­sesti menes­ty­vien tuot­tei­den lansee­raa­jana. Ohjelma on käyn­nissä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa, Itä-Suomen yliopis­tossa, Rive­riassa, Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa sekä Savon ammat­tio­pis­tossa. Karelia-amk järjes­tää SPARK Joen­suussa myös yrit­tä­jyy­teen liit­ty­viä työvoi­ma­kou­lu­tuk­sia ja Base Camp -projek­tin kehit­tä­miä intensiivivalmennuksia.

SPARK Joen­suussa Rive­rian on helppo toteut­taa kaikki opis­ke­li­jay­rit­tä­jyy­teen liit­ty­vät valmen­nuk­set ja toimen­pi­teet joko virtu­aa­li­sesti tai hybri­di­mal­lilla. Yhteis­työssä eri toimi­joi­den kanssa Rive­rian opis­ke­li­jat tekevät myös mm. live­lä­he­tyk­siä Asenne-kana­valle ja tuot­ta­vat Perut­ta­ma­ton Asenne -podcas­tit, joissa edis­te­tään yrit­tä­jä­mäistä ajat­te­lu­ta­paa ja toimin­ta­kult­tuu­ria. Rive­rian opis­ke­li­jat ottavat Vuosi yrit­tä­jänä -ohjel­man ensias­ke­leet SPARK Joen­suussa. Rive­rian yrit­tä­jyys­opis­ke­li­joille SPARK Joen­suussa on myös väylä­opin­not päästä opis­ke­le­maan Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Y-akatemiaan.

Myös Itä-Suomen yliopisto hyödyn­tää SPARK:ia yrit­tä­jyy­teen liit­ty­vien luen­to­jen, tapah­tu­mien ja works­ho­pien järjes­tä­mi­sessä yhteis­työssä esimer­kiksi Karelia-amk:n ja Busi­ness Joen­suun kanssa. Koronan takia ”live­ti­lai­suu­det” ovat nyt tauolla, mutta yliopis­ton opis­ke­li­jat voivat hyödyn­tää SPARK Joen­suuta omatoi­mi­sesti yrit­tä­jyy­so­pin­noissa ja oman liike­toi­min­tansa edis­tä­mi­sessä. Muuta­mat opis­ke­li­jat ovat jo löytä­neet SPARK Joen­suun mahdol­li­suu­det ja sijoit­ta­neet työs­ken­te­ly­pis­teensä SPARK:iin. Tutki­mus­läh­töis­ten liikei­deoi­den jatko­ja­los­ta­mi­sessa Busi­ness Joen­suun START-valmen­nuk­set ovat yksi väylä yrittäjyyteen.

Ensim­mäi­set yrityk­set ovat jo saaneet vauhtia SPARK Joen­suun yhteis­työn avulla. Esimer­kiksi suoma­laista pika­ruo­ka­kult­tuu­ria uudis­tava Toasted Oy ja tapet­teja suun­nit­te­leva Löytö­nen Wall­pa­per syntyi­vät Rive­rian Vuosi yrit­tä­jänä -ohjel­massa. Tämän jälkeen molem­mat saivat rahoi­tusta koulu­jen yhtei­sestä Draft-yrit­tä­jyys­oh­jel­masta, jonka jälkeen yrityk­set jatkoi­vat Busi­ness Joen­suu­hun aloit­ta­ville yrityk­sille tarkoi­tet­tuun START-valmen­nuk­seen. Itä-Suomen yliopis­ton ja Karelia-amk:n opis­ke­li­joi­den yhtei­nen yritys, Spike­boys Oy, aloitti Draft-ohjel­massa ja haki liike­toi­min­nan spar­rausta sekä valmen­nusta urhei­lu­pe­lin kehit­tä­mi­seen Busi­ness Joen­suun START-valmennuksesta.