Kare­lian lukio­väylä – uusi mahdol­li­suus lukiolaisille

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun uusi lukio­väylä mahdol­lis­taa ammat­ti­kor­kea­koulu opin­toi­hin tutus­tu­mi­sen ja hakeu­tu­mi­sen tutkinto-opis­ke­li­jaksi eril­lis­haussa ilman valin­ta­koetta. Lukio­väy­lä­opin­toja voi suorit­taa nyt syksystä alkaen seuraa­villa koulu­tus­aloilla: sosio­nomi, sairaan­hoi­taja, fysio­te­ra­pia ja resto­nomi. Ensi vuonna mukaan tulevat insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­set. Ensim­mäi­nen mahdol­li­nen eril­lis­haku lukio­väy­lä­läi­sille on touko­kuussa 2022.

Lukio­lai­set suorit­ta­vat lukio­väy­lään kuulu­vat 15 opin­to­pis­teen opinnot Kare­lian avoimen AMK:n kautta. Avoimen AMK:n opinnot ovat avoimia kaikille pohja­kou­lu­tuk­sesta, iästä ja tavoit­teista riip­pu­matta. Lukio­väy­län opin­noilla tähdä­tään kuiten­kin päämää­rä­tie­toi­sem­min kohti tutkintoa.

– Haluamme Kare­liassa mahdol­lis­taa jatku­van oppi­mi­sen, edesaut­taa katkea­mat­to­mien koulu­tus­pol­ku­jen raken­ta­mista ja nuoren siir­ty­mistä lukiosta korkea-asteelle ja siksi olemme perus­ta­neet uuden Kare­lian lukio­väy­län, iloit­see jatku­van oppi­mi­sen suun­nit­te­li­jana toimiva Maarita Manne­lin.

– Opinnot voi suorit­taa lukion aikana tai viimeis­tään vuosi lukiosta valmis­tu­mi­sen jälkeen. Näin ollen lukio-opinnot eivät kuor­mitu liikaa ja toisaalta mahdol­li­nen väli­vuosi voidaan hyödyn­tää hyvin. Uusi väylä helpot­taa merkit­tä­västi nuoren matkaa kohti työelämää.

Elini­käi­sen oppi­mi­sen ja koulu­tuk­sen merki­tys yksi­lölle on laajasti tunnus­tettu. Koulu­tus ja osaa­mi­nen tarjoa­vat myös mahdol­li­suu­den osal­li­suu­teen ja toimi­juu­teen. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen tulee­kin tarjota mahdol­li­suuk­sia jatku­vaan oppi­mi­seen. Lisäksi uusi lukio­laki velvoit­taa lukioita ja korkea­kou­luja yhteistyöhön. 

Lisä­tie­toja