Pohjois-Karjala luovasti esillä metsä­ko­ne­mes­suilla Japanissa

Korona on haitan­nut Pohjois-Karja­lan ja Naganon yhteis­työtä metsä­bio­ta­lou­dessa, mutta maakun­nan osaa­mi­nen ja toimi­jat saatiin kuiten­kin esitel­tyä vakuut­ta­vasti suurilla metsä­ko­ne­mes­suilla Tomakomaissa. 

Japanin kansal­li­set 2021 Fore­stry Show in Hokkaido -messut päät­tyi­vät maanan­taina 11.10. Hokkai­don Toma­ko­maissa. Messu­vie­raat saivat tietoa myös Pohjois-Karja­lan ja Japanin Naganon metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn kehit­tä­mi­nen 2020–2022 -hank­keesta ja sen kumppaniyrityksistä.

Korona löi leimansa tähän­kin tapah­tu­maan, ainoa paikan päälle päässyt hankey­ri­ty­se­dus­taja oli Joen­suussa pääkont­to­ri­aan pitävän Oy Arbo­naut Ltd.:n asian­tun­tija Ryo Hibiya, joka esit­teli tapah­tu­massa samalla myös muita maakun­nan Japani-hank­keen yrityk­siä (8 kpl) sekä toteut­taja- ja asian­tun­ti­jaor­ga­ni­saa­tioita (7 kpl). Lisäksi hank­keen osas­tolla maakun­nan yrityk­siä esit­te­li­vät Busi­ness Advisor Inka-Liisa Häkälä Busi­ness Finlan­dilta Tokiosta, Suomen Japanin suur­lä­he­tys­tön lähe­tys­tö­sih­teeri Niina Väisä­nen sekä Hokkai­don yliopis­ton apulais­pro­fes­sori Juha Sauna­vaara.

Myös maakun­nassa valmis­te­tuille tuot­teille saatiin näky­vyyttä. John Deere Fore­stry Oy:n kuor­ma­kone oli ensim­mäistä kertaa esit­te­lyssä Japa­nissa. Maahan­tuo­jien osas­toilla oli esillä myös Keslan ja Wara­ta­hin puun­kor­juu­tek­no­lo­giaa sekä Plast­hill Oy:n Kupilka-tuot­teita. Ryo Hibiyn mukaan messua­lue oli valtava ja siitä noin 70 prosent­tia oli varattu metsä­ko­nei­den esittelemiseen.

– Jälleen kerran sain huomata tällais­ten tapah­tu­mien arvon ihmis­ten kohtaa­mi­sessa. Esimer­kiksi itse tapasin prefek­tuu­rin ja kaupun­gin viran­omai­sia, metsä­alan yritys­ten ihmisiä, muita alamme toimi­joita ja joita­kin poten­ti­aa­li­sia Itä-Suomen yliopis­ton opis­ke­li­joita, kertoo Ryo Hibiya, joka pääsi paikalle Japanin kansa­lai­suu­tensa ansiosta ja kahden viikon hotel­li­ka­ran­tee­nin kautta.

Messu­val­mis­te­lu­jen myötä syntyi myös uusi yritys, kun Juha Sauna­vaara perusti veljensä Janin kanssa yrityk­sen, jonka tarkoi­tuk­sena on tukea ja edistää suoma­lais-japa­ni­laista yhteistyötä.

Touko­kuussa 2021 käyn­nis­ty­neen Pohjois-Karja­lan ja Japanin Naganon välisen metsäyh­teis­työn tavoit­teena on korkea­ta­soi­sen osaa­mi­sen ja tekno­lo­gian vienti Suomesta Japa­niin. EAKR-rahoit­tei­sen hank­keen pääto­teut­taja on Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu. Mukana ovat myös Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto, Luon­non­va­ra­kes­kus, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria ja Busi­ness Joensuu Oy. Asian­tun­ti­ja­jä­se­ninä toimi­vat Metsä­kes­kus ja Pohjois-Karja­lan Team Finland.

Työ jatkuu. Muun muassa ensi tammi­kuussa järjes­tet­tä­välle Rive­rian EduCam­pille odote­taan vierai­li­joita Japa­nista. Luvassa on mm. elämyk­sel­li­nen koulu­tus­mat­ka­vie­railu Itä-Suomeen Hokkaido Colle­gen johta­jille ja yrityskumppaneille.