Tapahtuman yleisöä

Tule­vai­suu­den tapah­tu­ma­tuo­tan­non koulu­tus syntyy yhteistyöllä

Pohjois-Karjala tunne­taan ammat­ti­mai­sesti järjes­te­tyistä suur­ta­pah­tu­mis­taan kuten Ilosaa­ri­rock Joen­suussa ja ampu­ma­hiih­don maail­mancup Kontio­lah­della. Tietysti ihmiset ovat kerään­ty­neet yhteen aina. Esimer­kiksi Pohjois-Karja­lan vanhin pystyssä oleva kirk­ko­ra­ken­nus on noussut Tohma­jär­velle 1700-luvulla ja Koveron nuori­so­seura täytti muutama vuosi sitten 120 vuotta. Pitkistä perin­teistä huoli­matta moni tapah­tu­ma­tuot­taja toimii yksin ja samojen ongel­mien kanssa paini­taan eri paikoissa. Vaikka tekijät tietä­vät paljon, uusien mahdol­li­suuk­sien kirjo etenkin digi­taa­li­suu­den myötä luo haas­teita pysyä mukana. Ala kehit­tyy valta­vaa vauhtia. Asiak­kaat toivo­vat yhä enemmän palve­luilta ja elämyksiä.

Kare­lia­lai­set osana yhteistyöverkostoa

Kare­liassa touko­kuussa 2021 alkanut Smart Event Mana­gers (SEM) -hanke tulee tarjoa­maan pohjois­kar­ja­lai­sille tapah­tu­mien teki­jöille uuden moni­muo­toi­sen tapah­tu­ma­tuo­tan­non koulu­tus­ko­ko­nai­suu­den. Kehit­tä­mis­hank­keen aikana järjes­te­tään tilai­suuk­sia ja webi­naa­reja keskeis­ten aihei­den syven­tä­mi­seksi ja osal­lis­tu­jien verkos­toi­tu­mi­seen.  Hanke tekee myös tutus­tu­mis­mat­koja kiin­nos­ta­viin kohtei­siin koti­maassa ja ulko­mailla. SEM-koko­nai­suu­dessa käydään läpi kaikki tapah­tu­mien tuot­ta­mi­sen eri osa-alueet lähtien järjes­tä­mi­sen perus­teista ja huipen­tuen tekno­lo­gia­ko­kei­lui­hin, jotka toteu­te­taan yhdessä maakun­nan tapah­tu­mien kanssa.

Kare­liassa on nähty tapah­tuma-alan kehit­tä­mi­sen tarve ja sen vuoksi hanke toteut­taa 60 opin­to­pis­teen koulu­tus­ko­ko­nai­suu­den tapah­tu­man tuot­ta­mi­sesta. Näin laajaa koko­nai­suutta ei muualla vielä ole tarjolla. Tämän koko­nai­suu­den raken­ta­mi­seen tarvit­semme mukaan runsaasti Kare­lian omaa henki­lös­töä aina mark­ki­noin­nista vähä­hii­li­syy­den osaa­jiin. Pyrimme löytä­mään mukaan myös maamme johta­via tapah­tuma-alan toimi­joita, jotka voisi­vat tuoda tieto­tai­to­aan myös pohjoiskarjalaan.

Tapah­tu­mien tuot­ta­jat ovat usein itseop­pi­neita. Koulu­tus on väylä myös pitkän­lin­jan teki­jöille vahvis­taa omaa osaa­mis­taan. Sen vuoksi opin­to­jak­sot toteu­te­taan moni­muo­toi­sesti ja niiden suorit­ta­mi­nen on mahdol­lista työn ohessa. Hank­keen tärkeim­piä tulok­sia onkin siis täyden­tää alan sirpa­loi­tu­nutta osaa­mis­tar­vetta. Pilot­ti­hank­keen jälkeen Smart Event Mana­gers -koulu­tus­ko­ko­nai­suu­desta tulee osa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tarjon­taa. Koulu­tuk­sen myötä tapah­tuma-alalle toivo­taan tulevan myös uusia ja entistä ammat­ti­tai­toi­sem­pia osaajia.

Opis­ke­li­jat mukaan verkostoon

Tarjoamme harjoit­te­lu­pai­kan hank­keen kumpa­na­kin toimin­ta­vuonna neljälle opis­ke­li­jalle. He pääse­vät anta­maan oman panok­sensa tapah­tu­mien kehit­tä­mi­seen yhteis­työssä Pohjois-Karja­lan tapah­tu­mien kanssa. Myös Kare­lian tutkinto-opis­ke­li­joita tarvi­taan mukaan tuke­maan kurs­sien toteutuksia.

Smart Event Mana­gers (SEM) on ESR-rahoit­tei­nen kehit­tä­mis­hanke, jossa suun­ni­tel­laan ja pilo­toi­daan uusi tapah­tu­ma­tuo­tan­non koulu­tus­ko­ko­nai­suus. Lisäksi hanke kokoaa osaa­ja­ver­kos­toa järjes­tä­mällä verkos­toi­tu­mis- ja koulu­tus­ti­lai­suuk­sia sekä opin­to­mat­koja. Tapah­tu­ma­tuo­tan­non koulu­tuk­sesta tulee osa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tarjon­taa hank­keen jälkeen. Hank­keen toteu­tusaika on 1.5.2021-31.8.2023. Rahoit­ta­jat ovat Etelä-Savon ELY-keskus, Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto ja Karelia-ammattikorkeakoulu.

Terve­tu­loa tapah­tu­mien maail­maan, jos kiin­nos­tuit, ota rohkeasti yhteyttä!


Kirjoit­taja:

Kata­riina Pelto­nen, projek­ti­pääl­likö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Smart Event Mana­gers (SEM) -hank­keen verk­ko­si­vut