Kare­liassa valit­tiin vuoden 2021 kieli­teko ja kielenoppija

Kare­lian kiel­ten­opet­ta­jat ovat joulu­kui­seen tapaan valin­neet vuoden 2021 kieli­teon ja kielenoppijan. 

Vuoden kieli­teoksi valit­tiin yksi­mie­li­sesti Maarit Igna­tiuk­sen ja Minna Rokki­lan toiminta kiel­ten­ope­tuk­sen tukena. Maarit ja Minna ovat olleet tärkeä apu, kun korona-olojen vuoksi myös kiel­ten­ope­tus siirtyi kerta­ry­säyk­sellä koko­naan verk­koon. Heiltä on saanut ripeästi asian­tun­te­vaa opas­tusta niin sähkö­pos­titse ja puhe­li­mitse kuin tarvit­taessa kasvok­kain ja kädestä pitäen. 

Vuoden kiele­nop­pi­jaksi on nimetty trade­no­mi­kou­lu­tuk­sen moni­muoto-opis­ke­lija Jesse Neva­lai­nen. Hän on paitsi suorit­ta­nut tutkin­toon kuulu­vat kielio­pin­tonsa myös tehnyt merkit­tä­vän määrän vapaa­va­lin­tai­sia täyden­tä­viä kieli­kurs­seja. Tämän syksyn Jesse on viet­tä­nyt vaih­dossa Pieta­rissa. Seuraa­vassa Jessen kuulu­mi­sia Pietarista. 

Tervei­siä Pietarista!

Здравствуйте! Monta asiaa on omissa suun­ni­tel­mis­sani muut­tu­nut siitä hetkestä, kun päätin hakeu­tua Kare­li­aan opis­ke­le­maan ­­– eikä vähiten kieliin liit­ty­vissä opin­noissa. ”Kielten opis­kelu on hyödyl­listä” on tusein kuultu lause. Alle­kir­joi­tan edel­li­sen: koen kiel­te­no­pis­ke­lun olevan myös mukavaa ja oman ymmär­ryk­sen kehit­tyessä lisäksi palkitsevaa.

Ennen opin­toja osasin varau­tua englan­nin ja ruotsin opis­ke­luun korkea­kou­luo­pin­noissa. Minut pääsi hieman yllät­tä­mään se, että heti kätte­lyssä tuli valita myös vähin­tään 5 opin­to­pis­tettä kolman­nen vieraan kielen opin­toja. Oma valin­tani oli suhteel­li­sen selvä jo alusta alkaen: valit­sin venäjän kielen. Samalla päätin ottaa kaiken irti uuden kielen oppi­mi­sesta ja suorit­taa kaiken Kare­liassa tarjolla olevan kurs­si­tar­jon­nan ja hieman enem­män­kin. Olen myös kokenut venä­jän­kie­li­sen median seuraa­mi­sen ja etenkin musii­kin kuun­te­le­mi­sen hyväksi keinoksi kuulla enemmän venäjän kieltä ja oppia kuuntelemalla.

Sitten pääs­tään­kin yhteen niistä opin­to­jeni ennalta suun­nit­te­le­mat­to­mista hetkistä, joka mahdol­li­sesti on saanut alkusy­säyk­sensä ensim­mäi­senä vuonna tehdystä kolman­nen vieraan kielen valin­nasta. Tätä kirjoit­taes­sani meneil­lään on kolmas luku­vuo­teni Kare­liassa ja vaihto-opis­ke­lu­jakso Venä­jällä, Pieta­rissa. Venäjän kielen opis­kelu on jatku­nut tääl­lä­kin ympä­ris­tön tukiessa kielen oppi­mista. Kieltä kuulee ja näkee jatku­vasti, eikä käytän­nössä päivää­kään mene ilman small talkia. Olivat tilan­teet sitten kaupassa, ravin­to­lassa, julki­sissa kulku­vä­li­neissä tai missä vain, kielen käyt­tä­mi­nen on aina mukavaa. Esimerk­kinä voisin mainita pari venä­jän­kie­li­sen järjes­tön järjes­tä­mää matkai­luai­heista luentoa, joissa olen käynyt. Vaikkei aivan kaikkea ymmär­täi­si­kään, voi koke­muk­set ottaa kiele­no­pis­ke­lun kannalta. Omaa edis­ty­mis­tään on myös mukavaa seurata, kun huomaa­kin yhtäk­kiä ymmär­tä­vänsä enemmän kuin aiemmin.

Vaihto-opis­ke­lun mukana tulee myös mahdol­li­suus käyttää englan­tia pääasial­li­sena kiele­nään, muun muassa opis­kel­lessa ja kommu­ni­koi­dessa muiden opis­ke­li­joi­den kanssa. Pidän myös tästä mahdol­li­suu­desta, ja sen muka­naan tuomasta koke­muk­sesta operoida vieraalla kielellä.

Kieliä oppiessa tulee myös monesti opittua kult­tuu­rista, omassa tapauk­ses­sani etenkin venä­läi­sestä kult­tuu­rista. On ollut mielen­kiin­toista ja mukavaa oppia paljon venä­läi­sestä kult­tuu­rista itse paikan päällä. Erään­lai­sena kult­tuu­rie­rona muiden joukossa voita­neen mainita se, että Venä­jällä tullaan huomat­ta­vasti helpom­min jutte­le­maan tunte­mat­to­mille kuin Suomessa, mikä on kieltä opet­te­le­valle aina mielen­kiin­toi­nen tilanne. Lähes poik­keuk­setta nämä kohtaa­mi­set tapah­tu­vat aina venä­jäksi, joten ne toimi­vat toisi­naan myös hyvänä kieli­tes­tinä. Keskus­te­luun täytyy vain lähteä mukaan avoimin mielin ja parhaansa yrit­täen vaikkei kieli natii­vin lailla taittuisikaan.

Kiitos vielä kaikille Kare­lian kiel­ten­opet­ta­jille, erityi­sesti venäjän kielen opet­ta­jille Jannelle ja Riitalle, jotka saivat kiin­nos­tuk­seni kasva­maan täysin uuden kielen opis­ke­luun. Loppuun vielä kuva minusta erään kohtuul­li­sen kuului­san joen rannalla.

Tervei­sin Pietarista,

Jesse Neva­lai­nen

Opiskelija Jesse Nevalainen joen rannalla Pietarissa.
Vuoden 2021 Kare­lian kiele­nop­pija Jesse Neva­lai­nen Pietarissa.