Kattovalaisin

Kohti vastuul­li­sem­paa yritys­toi­min­taa: valai­si­mien päästöt selville

Valai­si­mia käyte­tään sisä­ti­loissa lähes jatku­vasti. Valoa kulu­te­taan etenkin julki­sissa raken­nuk­sissa: esimer­kiksi kouluissa valai­si­met ovat koko työpäi­vän ajan päällä. Ei siis ole ihme, että valai­si­mien ener­gian­ku­lu­tus koko Suomen sähkön­ku­lu­tuk­sesta on noin kymme­nen prosent­tia (Motiva 2022). Valai­si­mien ener­gia­te­hok­kuutta pyri­tään­kin koko ajan paran­ta­maan ja teke­mään valais­tuk­sesta ihmisen luon­nol­li­sen päivä­ryt­miin sopivaa. Mutta millai­sia pääs­töjä valai­si­met tuot­ta­vat elin­kaa­rensa aikana?

Selvi­tän tällä hetkellä Kare­lian Kommu­ni­koiva Energia -hank­keessa valai­si­mien ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia elin­kaa­ria­na­lyy­sin avulla. Analyy­sin kohteena on suoma­lai­sen Green­led-yrityk­sen Phi-valai­sin­perhe. Elin­kaa­ria­na­lyy­sin tarkoi­tuk­sena on luoda yrityk­selle ja hank­keelle ymmär­rystä elekt­ro­ni­sen tuot­teen pääs­tö­jen syntymisestä.

LCA on mene­telmä pääs­tö­jen selvittämiseen

Life Cycle Analy­sis (LCA) eli elin­kaa­ria­na­lyysi tarkas­te­lee tuot­teen tai palve­lun aiheut­ta­mia ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia sekä tuot­teen tai palve­lun kulut­ta­mia resurs­seja sen elin­kaa­ren aikana. Elin­kaari tarkoit­taa tuot­teen koko matkaa raaka-aineista kulu­tus­tuot­teeksi ja lopulta jätteeksi tai uudel­leen kier­rä­tet­tä­väksi. Elin­kaa­ria­na­lyy­sin käyt­tö­koh­teita voivat olla tuote­suun­nit­telu ja kehit­tä­mi­nen, poliit­ti­nen päätök­sen­teko tai mark­ki­nointi. (Ympäristö.fi 2013.) Elin­kaa­ria­na­lyy­sin laadin­taa ohjaa­vat stan­dar­dit ISO 14040 ja 14044.

Valai­si­men elin­kaa­ria­na­lyy­si­las­kenta suori­te­taan SimaPro-ohjel­mis­tolla. Elin­kaa­ria­na­lyy­sin tulos­ten rapor­toin­ti­muo­tona käyte­tään ympä­ris­tö­se­loste EPD:tä. EPD on seloste, joka pohjau­tuu elinkaarianalyysilaskentaan.

EPD kertoo kulut­ta­jalle tuot­teen päästöistä

EPD eli Envi­ron­men­tal Product Decla­ra­tion on tuot­teen ympä­ris­tö­se­loste, jossa kerro­taan tuot­teen elin­kaa­ren­ai­kai­sista ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sista. EPD:ssä elin­kaari jaotel­laan moduu­leiksi. Ne kuvaa­vat elin­kaa­ren eri vaiheita raaka-ainei­den hankin­nasta ja tuotan­nosta valmiin tuot­teen kulje­tuk­seen, käyt­töön ja lopulta jätteen­kä­sit­te­lyyn ja mahdol­li­seen kier­rä­tyk­seen. EPD:ssä huomioi­daan myös tuot­teen kier­rä­tyk­sen ja uudel­leen käytön mahdol­li­set ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia pienen­tä­vät vaiku­tuk­set. (EPD Inter­na­tio­nal 2022.)

Ympä­ris­tö­se­los­teessa esitel­lään useita ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia kuvaa­via indi­kaat­to­reita, joita ovat mm. hiili­ja­lan­jälki, happa­moi­tu­mi­nen, otso­ni­kato ja rehe­vöi­ty­mi­nen. EPD:ssä esite­tään myös luon­non­va­ro­jen kulu­mista uusiu­tu­van ja uusiu­tu­mat­to­man ener­gian, veden ja kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­lien kulu­tusta kuvaa­vien indi­kaat­to­rei­den avulla. (Raken­nus­tieto 2022.)

EPD on suosiossa rakennusalalla

EPD:t ovat suosit­tuja etenkin raken­nusa­lalla, ja niiden teke­mi­seksi on luotu EN 15804-stan­dardi. Tässä työssä sovel­le­taan stan­dar­din EN 15804 ohjeita sekä RTS:n luomaa PCR ohjeis­tusta raken­nus­tuot­teille. PCR eli Product Cathe­gory Rules ovat tuote­koh­tai­sia ohjeis­tuk­sia ja sään­töjä EPD:n laadin­taan. Valai­si­mille ei ole vielä olemassa omaa PCR ohjeis­tusta, mutta sellai­nen on tulossa loppu­vuo­desta 2022 EPD Inter­na­tio­na­lin sivuille. (EPD Inter­na­tio­nal 2022.)

Ympä­ris­tö­se­los­teet ovat kolman­nen osapuo­len toden­ta­mia. Toden­ta­malla varmis­te­taan tiedon luotet­ta­vuus. EPD-selos­teita käyte­tään mm. raken­nus­ma­te­ri­aa­lien valin­nassa ja raken­nus­ten hiili­ja­lan­jäl­jen lasken­nan apuna. Ympä­ris­tö­se­los­teet selven­tä­vät yrityk­sille ja kulut­ta­jille tuot­tei­den tuotan­toon ja mate­ri­aa­lei­hin liit­ty­viä ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia. (Raken­nus­tieto 2022.)

Green­led – suoma­lai­nen yritys

Green­led Oy on suoma­lai­nen koko­nais­val­tais­ten valais­tus­rat­kai­su­jen toimit­taja yrityk­sille ja julki­selle sekto­rille Yrityk­sen tarjon­taan kuulu­vat yksit­täi­set tuot­teet sekä koko­nai­sen valai­si­pro­jek­tin hallinta ja toteu­tus. Green­led on toteut­ta­nut jo yli 1000 koko­nais­val­taista valai­su­rat­kai­sua eri puolelle Suomea.

Yrityk­sen tehdas sijait­see Oulussa. Yrityk­sellä on toimi­pai­kat myös Vantaalla ja Tampe­reella. Green­le­dillä on myös tytä­ryh­tiö Ruot­sissa. Green­led tekee lähes kaikki valai­si­met Suomessa: tuotanto siir­ret­tiin Suomeen vuonna 2013. Yrityk­sen toimin­taa ohjaa­vat laatus­tan­dardi ISO 9001 ja ympä­ris­tös­tan­dardi 14001. Green­led on myös Green Buil­ding Council Finlan­din jäsen.

Tehdashalli jossa tasojen ääressä ihmisiä, lattialla puisia laatikoita
Kuva 1.  Green­le­din valai­si­mien kokoon­pano tapah­tuu Oulussa.

EPD:n avulla kohti vastuul­li­sem­paa toimintaa

Tuote­vas­taava Jani Kaaresto Green­le­diltä kertoo yrityk­sen pyrki­vän vastuul­li­seen toimin­taan. Heidän vastuul­li­suus­stra­te­giansa yhtenä olen­nai­sena kohtana on tuot­tei­den ja palve­lui­den elin­kaa­ren­ai­kai­sen hiili­ja­lan­jäl­jen mini­mointi. EPD kehit­tää myös yrityk­sen läpi­nä­ky­vää vies­tin­tää kulut­ta­jille tuot­tei­den ympäristövaikutuksista.

EPD tehdään Green­le­din Phi-valai­sin­per­heelle. Phi-valai­sin valit­tiin EPD:n kohteeksi, koska se on yrityk­sen viimei­sin valai­sin­lan­see­raus, ja siitä löytyy moni­puo­li­sesti eri versioita toimis­to­jen, koulu­jen, kaupan ja teol­li­suu­den tarpeisiin.

Kaaresto pohtii elin­kaa­ria­na­lyy­sin merki­tystä yrityk­sen toimin­taan seuraavasti:

– Elin­kaa­ria­na­lyysi auttaa meitä kohden­ta­maan kehi­tys­tämme niihin asioi­hin, joilla pystymme tehok­kaim­min pienen­tä­mään tuot­tei­demme hiilijalanjälkeä.


Kirjoit­taja:

Alma Pohjo­nen, projek­ti­työn­te­kijä, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat: Green­led Oy


Lähteet:

EPD Inter­na­tio­nal. 2022. PCR Library. https://www.environdec.com/pcr-library. 24.5.2022

Motiva. 2022. Valais­tus. https://www.motiva.fi/julkinen_sektori/kiinteiston_energiankaytto/valaistus. 24.5.2022.

Rakennustieto.2022. RTS EPD-Ympä­ris­tö­se­loste. https://www.rakennustieto.fi/palvelut/ymparistopalvelut/rts-epd-ymparistoseloste. 8.6.2022.

Ympäristö.fi. 2013. Elin­kaa­riar­viointi, jalan­jäl­jet ja panos-tuotos­malli. https://www.ymparisto.fi/fi-fi/kulutus_ja_tuotanto/tuotesuunnittelu_ja_tuotteet/elinkaariarviointi_jalanjaljet_ja_panostuotosmalli#Elinkaariarviointi%20(LCA). 8.6.2022.

Kommu­ni­koiva energia – Uusi ener­gia­mur­ros ja vähä­hii­li­set digi­taa­li­set palve­lut Pohjois-Karja­lassa -hank­keessa tehdään kehit­tä­mis­työtä ener­giayh­tei­sö­jen ja digi­taa­lis­ten palve­lu­jen hiili­neut­raa­li­suu­den selvit­tä­mi­seksi. Hanketta rahoit­taa Euroo­pan aluekehitysrahasto.