Ylhäältä otettu kuva käsistä kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

Näin kirjoi­tat hyvän verkkotekstin

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun julkai­si­jan oppaa­seen on nyt lisätty uusi osio verk­ko­teks­tin kirjoit­ta­mi­sesta. Osiosta löytyy tietoa niin verk­ko­kir­joit­ta­mi­sen lähtö­koh­dista kuin yleis­hyö­dyl­li­sistä kirjoi­tus­pe­ri­aat­teista, kuten kuinka pitää teksti napak­kana ja lukijaystävällisenä.

Verk­ko­teks­tin ja pape­ri­teks­tin kirjoit­ta­mi­seen liit­ty­vät ohjeis­tuk­set ovat monin paikoin samoja. Verk­ko­teksti eroaa pape­ri­sesta uusien mahdol­li­suuk­sien kuten linkit­tä­mi­sen ja kommen­toin­nin kautta. Kään­tö­puo­lena verk­koon kirjoit­ta­jalta vaadi­taan vielä enemmän tiivis­tä­mi­sen taitoa ja visu­aa­lis­ten vihjei­den huomioo­not­ta­mista; verk­ko­sivu klika­taan kiinni nopeam­min ja herkem­min kuin pape­rista kään­ne­tään. Siksi verk­ko­teks­tin on oltava muodol­taan tuttu ja sisäl­löl­tään napakka.

Verk­ko­teks­tejä on monen­lai­sia, mutta julkai­suop­paassa keski­ty­tään työelä­män julkai­sui­hin, ensi­si­jai­sesti artik­ke­lei­hin. Esiin noste­taan muutama yleinen virhe: liian pitkät virk­keet, riit­tä­mät­tö­mät väliot­si­kot ja kään­tei­nen sana­jär­jes­tys. Muita opas­tuk­sen sisäl­töjä ovat mm.

  • kuinka välttää kapulakieltä
  • kuinka aloit­taa kiinnostavasti
  • kuinka muodos­taa hyviä väliotsikoita
  • kuinka toimia lukujen ja lyhen­tei­den kanssa
  • ja mikä on kirjoit­ta­mi­sen kaik­kein tärkein kysymys.

Tutustu verk­ko­teks­tiop­paa­seen tästä.

PS. Jos oppaa­seen tutus­tu­mi­nen jää toiseen kertaan, katso etkoiksi alta video, joka sisäl­tää tiivis­tet­tyjä vink­kejä samasta aiheesta:


Kirjoit­taja

Anni Turpei­nen, julkai­su­toi­men harjoit­te­lija, Karelia-ammattikorkeakoulu 


Artik­ke­li­kuva: Kuvaaja Melanie Deziel palve­lusta Unsplash