Puinen kattorakenne

New Euro­pean Bauhaus – esteet­ti­sem­piä ja kestä­väm­piä elinympäristöjä

New Euro­pean Bauhaus on aloite, joka pyrkii tuomaan Euroo­pan Green Deal -tavoit­teet elinym­pä­ris­töi­hin. Aloit­teen kolme keskeistä teemaa ovat esteet­ti­syys, kestä­vyys ja osal­lis­ta­vuus. Tarkoi­tuk­sena on tuoda eri lähtö­koh­dista, tietee­na­loista ja näkö­kul­mista tulevia ihmisiä yhteen luomaan kestä­viä elinym­pä­ris­töjä ja tuomaan mukaan kult­tuu­ril­li­sen näkökulman.

Raken­ta­mi­sen näkö­kul­masta New Euro­pean Bauhaus tarkoit­taa 85 miljoo­nan euron rahoi­tuk­sia aloi­tetta tuke­ville hank­keille. Kehi­tet­tä­viä aihea­lueita ovat esimer­kiksi kier­to­ta­lou­den edis­tä­mi­nen raken­nusa­lalla: raken­nuk­sien käyt­töiän piden­tä­mi­nen, raken­nuk­sien sopeut­ta­mi­nen uusiin käyt­tö­tar­koi­tuk­siin ja raken­nuso­sien uudel­leen­käyttö. Taus­talla vaikut­taa Euroo­pan unionin tavoite olla hiili­neut­raali vuoteen 2050 mennessä. Raken­nuk­silla on suuri vastuu sillä ne kulut­ta­vat lähes 40 prosent­tia koko­nai­se­ner­gian­ku­lu­tuk­sesta ja kulut­ta­vat luon­non­va­roja enemmän kuin mikään muu teollisuudenala.

New Euro­pean Bauhaus -festi­vaali esit­teli aloi­tetta yleisölle

Brys­se­lissä vietet­tiin New Euro­pean Bauhaus -festi­vaa­lia 9.6.-12.6.2022, jonka avulla halut­tiin tuoda aloite lähem­mäs kansa­lai­sia kutsu­valla, inno­va­tii­vi­sella ja osal­lis­ta­valla tavalla. Festi­vaali järjes­tet­tiin Brys­se­lin keskus­tassa Mont des Arts -alueella, sekä enti­sellä Tour & Taxis -teol­li­suusa­lu­eella sijait­se­vassa Gare Mari­time -raken­nuk­sessa. Gare Mari­time on raken­nettu 1900-luvun alussa ja aika­naan se on ollut Euroo­pan suurin juna-asema. Vuosina 2018-2020 raken­nus on kunnos­tettu ja laajen­nettu lähes pienois­kau­pun­giksi, jossa on tilaa tapah­tu­mille, olei­luun sekä liike- ja myymä­lä­toi­min­noille. Raken­nus on Euroo­pan suurin puura­ken­nus 10 000 kuutio­met­ril­lään puurakenteita.

Festi­vaali koostui FAIR, FEST ja FORUM -osioista. FAIR-osion messu­pis­teet esit­te­li­vät uusim­pia projek­teja ja inno­vaa­tioita, sekä mahdol­lis­ti­vat verkos­toi­tu­mi­sen toimi­joi­den kanssa. FEST-osio koostui erilai­sista esityk­sistä tuoden tapah­tu­maan kult­tuu­ri­sen ja taiteel­li­sen puolen. FORUM-osio koostui puheista ja keskus­te­luista New Euro­pean Bauhaus -aloit­teen ympäriltä.

Katettu käytävä jossa puusta ja metallista tehdyt rakenteet
Gare Mari­time, Bryssel. Kuva: Juuso Kokkonen.

Pohjois­mai­nen näkö­kulma kestä­vään rakentamiseen

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun projek­ti­koor­di­naat­tori Juuso Kokko­nen osal­lis­tui Reima­gi­ning New Euro­pean Living Envi­ron­ments -panee­li­kes­kus­te­luun pane­lis­tina osana festi­vaa­lia. Tapah­tuma oli sivu­ta­pah­tuma varsi­nai­selle New Euro­pean Bauhaus -festi­vaa­lille. Tilai­suu­teen pystyi osal­lis­tu­maan paikan päällä Brys­se­lissä tai verkossa.

Reima­gi­ning New Euro­pean Living Envi­ron­ments -tapah­tu­man teemana oli herät­tää keskus­te­lua raken­ne­tun ympä­ris­tön kestä­vyy­den ja laadun nosta­mi­sen suhteen Pohjois­maissa. Keskus­telu toi yhteen arkki­teh­tuu­rin, suun­nit­te­lun ja teknii­kan edus­ta­jia pohti­maan keinoja, joilla voidaan tuoda Pohjois­mai­hin uutta korkea­laa­tuista rakentamiskulttuuria.


Kirjoit­taja:

Juuso Kokko­nen, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoit­taja työs­ken­te­lee Raken­ta­mi­sen vihreä siir­tymä -projektissa.

Logot: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Business Joensuu, EU:n aluekehitysrahasto

Artik­ke­li­kuva: EC – Audio­vi­sual Service/Aurore Martignoni