pöydän ääressä opiskelija jonka edessä tietokone, kirjoja ja muistiinpanoja

Insi­nöö­rin polkuja diplomi-insinööriopintoihin

UpTech-hank­keessa on kartoi­tettu väyliä ja polkuja ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmis­tu­neelle insi­nöö­rille kohti diplomi-insi­nöö­rin tutkin­toa. Esit­te­len tässä artik­ke­lissa Itä-Suomen yliopis­tossa alkavat teknii­kan alan ylemmät korkea­kou­lu­tut­kin­not ja niiden haku­pe­rus­teet. Esit­te­len myös esimer­kin­omai­sesti muuta­mia muita teknii­kan alan diplomi-insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­sia eri yliopis­toissa ympäri Suomea.

Teknii­kan alan yliopis­to­kou­lu­tus Suomessa

Nykyi­sin Suomessa voi opis­kella teknii­kan alan ylemmän korkea­kou­lu­tut­kin­non eli diplomi-insi­nöö­rin tutkin­non kahdek­sassa eri yliopis­tossa. Nämä yliopis­tot ovat Aalto-yliopisto, Tampe­reen yliopisto, Turun yliopisto, Lappeenrannan–Lahden teknil­li­nen yliopisto LUT, Oulun yliopisto, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi ja Jyväs­ky­län yliopisto. Vuonna 2023 jouk­koon liittyy yhdek­sän­tenä yliopis­tona Itä-Suomen yliopisto.

Opin­to­polku-palve­lussa erilai­sia diplomi-insi­nöö­rin tutkin­toon johta­via teknii­kan alan ylemmän korkea­kou­lu­tut­kin­non koulu­tus­oh­jel­mia on listattu noin sata. Koulu­tuk­sia tarjo­taan suomeksi, englan­niksi ja ruot­siksi. Käytän tässä artik­ke­lissa diplomi-insi­nöö­rin tutkin­toon johta­vista, kandi­daatti- tai amk-tasoista pohja­tut­kin­toa edel­lyt­tä­vistä teknii­kan alan koulu­tus­oh­jel­mista selvyy­den vuoksi termiä maisteriohjelma

Valin­ta­pe­rus­teet eri teknii­kan alan maisteriohjelmiin

Valin­ta­pe­rus­teet eri teknii­kan alan mais­te­rioh­jel­miin vaih­te­le­vat koulu­tus­oh­jel­mit­tain ja vuosit­tain. Moniin haku­koh­tei­siin vaadi­taan aiemman tutkin­non suorit­ta­mi­nen vähin­tään hyvällä keskiar­volla, ja parem­masta keskiar­vosta saa yleensä enemmän haku­pis­teitä. Tämän lisäksi haku­pis­teitä saate­taan myöntää esimer­kiksi aiemman tutkin­non sovel­tu­vuu­desta, aiem­mista yliopis­to­ta­soi­sista mate­ma­tii­kan tai muiden ainei­den opin­noista, moti­vaa­tio­kir­jeestä sekä haastattelusta.

Tark­koja ohjeita diplomi-insi­nöö­riksi tähtää­välle insi­nöö­rio­pis­ke­li­jalle on erilais­ten haku­koh­tei­den ja haku­kri­tee­rien määrän vuoksi vaikea antaa. Pääasia insi­nöö­rio­pin­to­jen aikana lienee mahdol­li­sim­man hyvään keskiar­voon pyrki­mi­nen, sekä erityi­sesti mate­ma­tii­kan ja muiden luon­non­tie­tei­den mahdol­li­sim­man hyvä hallinta. Myöskin jo amk-tutkin­non aikana suori­tet­ta­vista valin­nai­sista yliopis­to­ta­soi­sista mate­ma­tii­kan ja muiden teknis­ten alojen kurs­seista saattaa olla hyötyä.

Mikäli opis­ke­lija tietää jo amk-opin­to­jensa aikana hakeu­tu­vansa tiet­tyyn mais­te­rioh­jel­maan alemman korkea­kou­lu­tut­kin­non suorit­ta­mi­sen jälkeen, voi hän pereh­tyä alan tarkem­piin haku­kri­tee­rei­hin Opin­to­polku -palve­lussa jo etukä­teen. On kuiten­kin syytä huomata, että haku­koh­teet ja haku­kri­tee­rit saat­ta­vat vaih­della vuosit­tain myös saman yliopis­ton ja koulu­tus­oh­jel­man sisällä.

Esit­te­len seuraa­vissa kappa­leissa esimer­kin­omai­sesti muuta­mia eri teknii­kan alan mais­te­rioh­jel­mia, joihin Kare­liasta valmis­tu­neet opis­ke­li­jat ovat aiem­pina vuosina hakeutuneet.

Itäsuo­ma­laista teknii­kan alan ylempää koulu­tusta pilo­toi­tiin AUDI-ohjelmassa

Teknii­kan alan ylem­pään korkea­kou­lu­tut­kin­toon johta­vaa koulu­tusta ei ole aiemmin järjes­tetty Itä-Suomen yliopis­tossa. Itäsuo­ma­laista diplomi-insi­nöö­ri­kou­lu­tusta on kuiten­kin pilo­toitu vuodesta 2021 alkaen yhteis­työssä Tampe­reen yliopis­ton kanssa.

Vuosina 2021 ja 2022 järjes­tet­tiin opetus­mi­nis­te­riön erityis­ra­hoi­tuk­sella Tampe­reen yliopis­ton auto­maa­tio­tek­nii­kan mais­te­ri­kou­lu­tuk­sen ryhmä Itä-Suomessa, niin sanottu AUDI-ryhmä. Kumpa­na­kin vuonna ryhmään otet­tiin 20 – 30 opiskelijaa.

AUDI-ryhmät toimi­vat pääosin etänä, mutta tiet­tyjä läsnä­oloa edel­lyt­tä­viä kurs­seja järjes­tet­tiin myös lähio­pe­tuk­sena Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kampuk­silla. Yhtä tällaista läsnä­oloa edel­lyt­tä­nyttä, Kare­lian tiloissa pidet­tyä kurssia on esitelty aiem­massa artik­ke­lissa UpTech-hanke tuke­massa auto­maa­tio­tek­nii­kan DI-opis­ke­li­joita.

AUDI-ohjel­maan opis­ke­li­ja­va­linta tapah­tui pisteyt­tä­mällä hakijat pohja­tut­kin­non arvo­sa­no­jen paino­te­tun keskiar­von (1 – 20 pistettä) sekä aiem­pien yliopis­to­ta­sois­ten mate­ma­tii­kan opin­to­jen (0 – 10 pistettä) pohjalta.

AUDI-ohjel­mien sisään­otto on päät­ty­nyt, eikä uusia AUDI-koulu­tuk­sia näillä näkymin järjes­tetä. Jo aloi­te­tut ryhmät saate­taan loppuun vuoteen 2026 mennessä. AUDI-ohjel­man koulu­tuk­sista kerät­tyjä koke­muk­sia käyte­tään hyväksi Itä-Suomen yliopis­ton teknii­kan alan koulu­tuk­sia järjestettäessä.

Lappeen­ran­nan DI-ohjel­mat perin­tei­nen tapa hankkia diplomi-insinööritutkinto

Moni Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmis­tu­nut insi­nööri on vuosien saatossa jatka­nut opin­to­jaan LUT-yliopis­ton Lappeen­ran­nan toimi­pis­teessä. LUT-yliopis­tossa on tarjolla yli kymme­nen erilaista mais­te­ri­vai­heen diplomi-insi­nöö­rioh­jel­maa. Esit­te­len tässä esimerk­kinä kone­tek­nii­kan JEDI-ohjelman.

JEDI-ohjel­massa on tarjolla opin­to­ko­ko­nai­suuk­sia mm. digi­taa­li­sesta suun­nit­te­lusta, auto­maa­tiosta ja tuotan­non kehit­tä­mi­sestä. Ohjel­man tavoit­teena on, että opis­ke­li­jat ymmär­tä­vät laaja-alai­sesti kone­tek­nii­kan sovellusalueita.

JEDI-ohjel­man valin­ta­pro­sessi on kaksi­vai­hei­nen: Ensin hakijat laite­taan parem­muus­jär­jes­tyk­seen haku­kel­poi­suu­den antavan tutkin­non opin­to­me­nes­tyk­sen perus­teella. Tämän jälkeen parhaat haas­ta­tel­laan. Lopul­li­nen valinta ohjel­maan suori­te­taan opin­to­me­nes­tyk­sen ja haas­tat­te­lun yhteis­pis­tei­den perusteella.

JEDI-ohjelma toteu­te­taan pääasiassa etänä tai hybri­di­muo­dossa. Siten opis­ke­lun luva­taan onnis­tu­van myös työn ohessa tai toiselta paik­ka­kun­nalta käsin. JEDI-ohjel­man haku on auki tämän talven ensim­mäi­sessä yhteis­haussa 1.12.2022 – 19.1.2023.

Lisää JEDI-ohjel­masta voit lukea ohjel­man koti­si­vulta. Lappeen­ran­nan LUT-yliopis­tossa on myös paljon muita diplomi-insi­nöö­riksi päte­vöit­tä­viä mais­te­ri­ta­son koulutusohjelmia.

Kaukai­sem­pana esimerk­kinä Oulun yliopisto

Kare­lialta valmis­tu­neista opis­ke­li­joista hieman alle 70% on sijoit­tu­nut Pohjois-Karja­laan vuosi työl­lis­ty­mi­sensä jälkeen. Yksit­täi­sistä maakun­nista eniten vetoa on Uudel­la­maalla, jonne sijoit­tuu vuosit­tain yli 10% Kare­lialta valmis­tu­neista opis­ke­li­joista. Vetoa on myös Pohjois-Karja­lan lähi­maa­kun­nilla kuten Pohjois- ja Etelä-Savolla sekä Etelä-Karjalalla.

Yksit­täi­siä Kare­lialta valmis­tu­neita opis­ke­li­joita päätyy kuiten­kin vuosit­tain myös kauem­mas, aina Lappia, Varsi­nais-Suomea tai ulko­maita myöten. Esit­te­len tässä luvussa esimer­kin­omai­sesti Oulun yliopis­ton raken­nus- ja yhdys­kun­ta­tek­nii­kan diplomi-insi­nöö­rioh­jel­man haku­pro­ses­sin. Raken­nus- ja yhdys­kun­ta­tek­niikka on yksi tarjolla olevasta yli kymme­nestä erilai­sesta diplomi-insi­nöö­ri­ta­son mais­te­rioh­jel­masta Oulun yliopistossa.

Oulun yliopis­ton raken­nus- ja yhdys­kun­ta­tek­nii­kan ohjel­massa amk-insi­nöö­rit pistey­te­tään haki­joi­den opin­to­taus­tan (0 – 6 pistettä), keskiar­von (0 – 5 pistettä), hakijan moti­vaa­tio­kir­jeen (0 – 2 pistettä) ja aiem­pien korkea­kou­lu­ta­sois­ten mate­ma­tii­kan opin­to­jen (0 – 9 pistettä) perusteella.

Opinnot edel­lyt­tä­vät myös opin­to­jak­so­jen Mate­ma­tii­kan perus­kurssi II ja Diffe­ren­ti­aa­liyh­tä­löt suorit­ta­mista joko ennen hakuai­kaa, jolloin niistä saa lisä­pis­teitä, tai opin­to­jen alku­vai­heessa. Näitä opin­to­jak­soja ei kuiten­kaan voi sisäl­lyt­tää DI-tutkintoon.

Haku raken­nus­tek­nii­kan diplomi-insi­nöö­rioh­jel­maan on avoinna ensi kevään toisessa yhteis­haussa 15.3.2023 – 30.3.2023. Oulun yliopis­ton mais­te­ri­haussa on myös paljon muita diplomi-insi­nöö­riksi päte­vöit­tä­viä mais­te­ri­ta­son koulutusohjelmia.

Jyväs­ky­län yliopis­ton tieto- ja ohjel­mis­to­tek­nii­kan uusi DI-ohjelma

Yksi Suomen uusim­mista diplomi-insi­nöö­rioh­jel­mista on Jyväs­ky­län yliopis­tossa aloi­tettu tieto- ja ohjel­mis­to­tek­nii­kan diplomi-insi­nöö­rien koulu­tus. Koulu­tuk­seen voivat hakea sovel­tu­van yliopis­to­ta­soi­sen kandi­daa­tin­tut­kin­non tai tieto­tek­nii­kan sekä lähia­lo­jen insi­nöö­ri­tut­kin­non suorit­ta­neet hakijat. Koulu­tuk­sen sisään­otto alkoi vuonna 2021.

Koulu­tuk­seen valit­ta­vien tieto­tek­nii­kan insi­nöö­rien tulee suorit­taa opin­to­jen aikana tai ennen opin­toja tietty määrä mate­ma­tii­kan opin­toja. Määrä riippuu aiem­paan tutkin­toon sisäl­ty­vien mate­ma­tii­kan korkea­kou­lu­ta­sois­ten opin­to­jen määrästä.

Valinta opin­toi­hin suori­te­taan aiemman tutkin­non keskiar­von perus­teella myön­net­ty­jen pistei­den perus­teella, joskin aiemman tutkin­non keskiar­voa voi korot­taa suorit­ta­malla aiemman tutkin­non lisäksi yliopis­to­ta­soi­sia mate­ma­tii­kan tai tieto­tek­nii­kan kurs­seja. Insi­nöö­rin amk-opin­to­jen keskiar­von tulee olla vähin­tään 3,3, jotta hän voi tulla vali­tuksi ohjelmaan.

On syytä huomata, ettei tieto­jen­kä­sit­te­lyn trade­no­min tutkin­nolla vali­tet­ta­vasti voi hakea Jyväs­ky­län tieto­tek­nii­kan diplomi-insi­nöö­rioh­jel­maan. Sen sijaan Kare­liassa ensi syksynä alkavan tieto­tek­nii­kan insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­sen valmis­tu­ville opis­ke­li­joille Jyväs­ky­län yliopis­tossa toteu­tet­tava tieto­tek­nii­kan diplomi-insi­nöö­rioh­jelma saattaa tule­vai­suu­dessa tarjota mielen­kiin­toi­sen jatko-opintoväylän.

Haku Jyväs­ky­län yliopis­ton diplomi-insi­nöö­rioh­jel­maan on auki kevään toisessa yhteis­haussa 15.3.2023 – 30.3.2023.

Teknii­kan alan koulu­tus Itä-Suomessa

Itä-Suomen yliopisto liittyy teknii­kan alan tutkin­toja koulut­ta­vien yliopis­to­jen jouk­koon syksyllä 2023. Itä-Suomen yliopis­ton, Karelia-amk:n ja Savonia-amk:n yhtei­nen UpTech-hanke on osal­taan ollut tuke­massa diplomi-insi­nöö­rien koulu­tuk­sen aloit­ta­mista Itä-Suomessa.

Itä-Suomen yliopis­tossa teknii­kan alan koulu­tus aloi­te­taan kolmessa koulu­tus­oh­jel­massa. Nämä koulu­tus­oh­jel­mat ovat teknil­li­sen fysii­kan koulu­tus­oh­jelma Kuopiossa, foto­nii­kan koulu­tus­oh­jelma Joen­suussa ja kestä­vien tekno­lo­gioi­den koulu­tus­oh­jelma Joensuussa.

Foto­nii­kan alalla opis­kel­laan erityi­sesti valon käyt­täy­ty­mistä. Esimerk­kejä foto­nii­kan sovel­lus­koh­teista ovat esimer­kiksi optinen tieto­lii­kenne, laser­ki­rur­gia, aurin­ko­ken­not ja virtu­aali- sekä lisätyn todel­li­suu­den näytöt. Foto­nii­kan kandi­daat­ti­kou­lu­tuk­sessa opis­kel­laan laajasti fysiik­kaa ja mate­ma­tiik­kaa. Foto­nii­kan diplomi-insi­nöö­ri­vaihe on englan­nin­kie­li­nen, ja siinä opis­ke­lija voi painot­taa foto­nii­kan osaa­mis­taan joko teoreet­ti­seen ja suun­nit­te­luo­saa­mi­seen tai kokeel­li­seen osaamiseen.

Kestä­vien tekno­lo­gioi­den koulu­tus­oh­jel­massa edis­te­tään vastuul­lista tuotan­toa ja resurs­sien käyttöä. Koulu­tus­oh­jelma on moni­tie­tei­nen, ja koulu­tus sisäl­tää niin liike­ta­lou­del­li­sia, johta­mi­seen liit­ty­viä kuin myöskin tuot­tei­den kestä­vyy­teen liit­ty­viä näkö­kul­mia. Diplomi-insi­nöö­ri­vai­heessa koulu­tus­oh­jel­man suun­tau­tu­mis­vaih­toeh­dot ovat mate­ri­aa­lien ja teol­lis­ten tuot­tei­den koko­nai­suus sekä tieto­joh­ta­mi­sen ja digi­taa­lis­ten tuot­tei­den kokonaisuus.

Kuopiossa opetet­ta­van teknil­li­sen fysii­kan koulu­tus painot­tuu vahvaan mate­maat­ti­seen osaa­mi­seen. Koulu­tus­oh­jel­massa voi suun­tau­tua joko lasken­nal­li­seen tekniik­kaan, lääke­tie­teel­li­seen fysiik­kaan ja tekniik­kaan, ilma­ke­hä­fy­siik­kaan tai mate­ri­aa­li­tek­niik­kaan. Teknil­li­sen fysii­kan diplomi-insi­nöö­ri­vaihe on englan­nin­kie­li­nen. Erili­senä haku­koh­teena on haku lääke­tie­teel­li­seen fysiikkaan.

Valin­ta­pe­rus­teet Itä-Suomen yliopis­ton teknii­kan alan maisterikoulutuksiin

Valin­nat Itä-Suomessa alka­viin teknii­kan kandi­daat­ti­vai­heen opin­toi­hin tehdään yliop­pi­las­ko­keen ja teknii­kan alojen yhteis­va­lin­nan DIA-valin­ta­ko­keen perus­teella. Teknii­kan alan diplomi-insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­sen yhteis­va­lin­nan DIA-valin­ta­ko­keet järjes­te­tään siten jatkossa myös Joen­suussa ja Kuopiossa.

Kaik­kiin Itä-Suomen yliopis­ton teknii­kan alan koulu­tus­oh­jel­miin alkaa myös mais­te­ri­vai­heen haku, joskin kestä­vien tekno­lo­gioi­den koulu­tus­oh­jel­maan vasta vuonna 2024. Ensi keväänä opin­to­polku-palve­lussa on haet­ta­vissa neljä eri Itä-Suomen yliopis­ton mais­te­rioh­jel­maa, jotka johta­vat diplomi-insinööritutkintoon.

Foto­nii­kan ja teknil­li­sen fysii­kan suomen­kie­li­siin koulu­tuk­siin vali­taan tutkin­non ja opin­to­jen sekä moti­vaa­tion perus­teella enin­tään 10 hakijaa kumpaankin.

Foto­nii­kan englan­nin­kie­li­seen koulu­tuk­seen pisteitä antavat haki­jalle aiemman tutkin­non sovel­tu­vuus (0 – 5 pistettä), hakijan aiemman tutkin­non yleinen suori­tu­mis­taso (0 – 5 pistettä), hakijan aiemman tutkin­non luon­non­tie­tei­den suori­tu­mis­taso (0 – 5 pistettä), aiemman korkea­kou­lun tason (0 – 5 pistettä) sekä hakijan kuvaus moti­vaa­tios­taan (0 – 5 pistettä).

Myös lääke­tie­teel­li­sestä fysii­kasta voi Itä-Suomen yliopis­tossa valmis­tua diplomi-insi­nöö­riksi. Lääke­tie­teel­li­sen fysii­kan englan­nin­kie­li­seen diplomi-insi­nöö­rioh­jel­maan vali­taan 15 hakijaa. Hakijat pistey­te­tään aiemman tutkin­non sovel­tu­vuu­den ja sisäl­tö­jen (0 – 5 pistettä), hakijan aiemman opin­to­me­nes­tyk­sen (0 – 5 pistettä), aiemman korkea­kou­lun tason (0 – 5 pistettä), hakijan moti­vaa­tio­ku­vauk­sen (0 – 5 pistettä) sekä muiden meriit­tien (0 – 5 pistettä) nojalla.

Haku­vaih­toeh­toja riittää

Suoma­lai­sissa yliopis­toissa on tarjolla satoja eri haku­koh­teita, joissa suori­te­taan diplomi-insi­nöö­rin tutkinto. Ylem­pään korkea­kou­lu­tut­kin­toon johta­vista diplomi-insi­nöö­rien mais­te­rioh­jel­mista suurim­paan osaan voi hakea myös aiem­malla saman alan ammat­ti­kor­kea­kou­lussa suori­te­tulla insinööritutkinnolla.

Olen tässä artik­ke­lissa esitel­lyt muuta­mia esimerk­kejä eri alojen diplomi-insi­nöö­rioh­jel­mista. Olen myös esitel­lyt Itä-Suomen yliopis­tossa alkavat diplomi-insi­nöö­rin tutkin­toon johta­vat koulutukset.

Tarjolla olevien diplomi-insi­nöö­ri­kou­lu­tus­ten lisäksi insi­nöö­ri­tut­kin­nolla voi hakea myös useiden lähia­lo­jen mais­te­ri­kou­lu­tuk­siin, sekä luon­nol­li­sesti myös eri alojen YAMK-koulu­tuk­siin. Haku­vaih­toeh­to­jen kirjo­jen on erit­täin laaja, ja erilai­sia koulut­tau­tu­mis­väy­liä on valtava määrä.

Jokai­sen haku­koh­teen pistey­tys­tapa on erilai­nen, joten tark­koja yleisiä ohjeita haun tueksi ei ole mahdol­lista antaa. Yleis­oh­jeena voidaan todeta, että mikäli Kare­liassa opis­ke­leva insi­nöö­rio­pis­ke­lija haluaa paran­taa mahdol­li­suuk­si­aan hakea diplomi-insi­nöö­rioh­jel­miin ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmis­tut­tu­aan, kannat­taa hänen panos­taa mahdol­li­sim­man hyvän keskiar­von saami­seen tutkin­nos­saan. Tämän lisäksi erilai­sista insi­nöö­ri­tut­kin­non lisäksi suori­tet­ta­vista mate­ma­tii­kan ja muiden alojen kurs­seista saa yleensä lisä­pis­teitä haussa.

Haku­vaa­ti­mus­ten lisäksi myös hakua­jat eroavat toisis­taan. Siten diplomi-insi­nöö­ri­tut­kin­toa hala­ja­van insi­nöö­ri­taus­tai­sen hakijan kannat­taa tutus­tua haku­koh­tei­siin ja niiden haku­vaa­ti­muk­siin jo hyvissä ajoin. Tämä onnis­tuu Opetus­hal­li­tuk­sen Opin­to­polku-portaa­lissa.

Eri valin­ta­koh­tei­den hyväk­syt­ty­jen sisään­ot­to­jen alimpia piste­ra­joja eri haku­koh­teissa puoles­taan voi tutkia Opetus­hal­lin­non Vipunen-tilas­to­pal­ve­lussa.


Kirjoit­taja:

Panu Ojala, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: ThisI­sEn­gi­nee­ring

Uptech-hankkeen rahoittajan logot: Euroopan sosiaalirahasto