Sairaan­hoi­ta­jaksi Suomeen ulko­mai­sella sairaanhoitajatutkinnolla

Syksyllä 2024 käyn­nis­tyy sairaan­hoi­ta­jan lail­lis­ta­mis­väylä EU-/ETA-maiden ulko­puo­lella tutkin­tonsa suorit­ta­neille Suomessa asuville sairaan­hoi­ta­jille. Lail­lis­ta­mis­väy­lään haku tapah­tuu keväällä 2024 aikana eri puolilla Suomea. 

Koulu­tuk­seen kuuluva osaa­mi­sen tunnus­ta­mi­nen, ohjaus ja koulu­tus ovat Opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön sekä Jatku­van oppi­mi­sen ja työl­li­syy­den palve­lu­kes­kuk­sen rahoit­ta­mia ja osal­lis­tu­jille maksut­to­mia. Osal­lis­tuja maksaa itse muut kustan­nuk­set, esimer­kiksi Valvi­ran lupa­mak­sut, todis­tus­ten kään­nös­työn ja mahdol­li­sesti Yleiset kieli­tut­kin­not (YKI)-kielitestin. Metro­po­lia AMK:n koor­di­noima hanke­ko­ko­nai­suus on käyn­nis­ty­nyt alku­vuo­desta 2024 ja jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka. Hank­keen aikana lail­lis­ta­mis­väy­lään on mahdol­lista hakea ja osal­lis­tua kaikissa Suomen 20 ammat­ti­kor­kea­kou­lussa, jotka tarjoa­vat sairaan­hoi­ta­jan tutkin­to­kou­lu­tusta. Tavoit­teena on saavut­taa lail­lis­ta­mis­väy­län alueel­li­nen kattavuus. 

Lail­lis­ta­mis­väy­lään liit­tyvä täyden­nys­kou­lu­tus suun­ni­tel­laan yksi­löl­li­sesti aiemman osaa­mi­sen ja Valvi­ran vaati­mus­ten perus­teella, kesto on noin 6–12 kk. Lähtö­ti­lan­teessa kartoi­te­taan muun muassa kieli­tai­toa ja aikai­sem­paa työko­ke­musta. 
  
Yksi­löl­li­sesti suun­ni­tel­tuun täyden­tä­vään koulu­tuk­seen kuuluu verkko-opin­toja, erilai­sia osaa­mi­sen näyt­töjä sekä muuta omalla kampuk­sella toteu­tet­ta­vaa lähio­pe­tusta. Harjoit­te­lut pyri­tään järjes­tä­mään omalla hyvin­voin­tia­lu­eella, mahdol­li­suuk­sien mukai­sesti palkallisina. 

Kare­liassa haku lail­lis­ta­mis­väy­lään on avoinna 25.3. – 26.4.2024 ja koulu­tus alkaa elokuussa 2024. 

Ohjeet hake­mi­seen ja hake­mus­lo­make: https://www.karelia.fi/sairaanhoitajan-laillistamisvayla/