Ammat­ti­kor­kea­kou­luista valmis­tu­nei­den uraseu­ran­ta­ky­sely käynnistyy

Ammat­ti­kor­kea­kou­luista valmis­tu­nei­den uraseu­ran­ta­ky­sely käyn­nis­tyy tors­taina 13.10.2021.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen valta­kun­nal­li­sella uraseu­ran­ta­ky­se­lyllä kootaan tietoa valmis­tu­nei­den työl­lis­ty­mi­sestä, työuran koko­nai­suu­desta sekä tyyty­väi­syy­destä työuraan ja tutkin­toon. Kyselyn saavat kaikki viisi vuotta sitten ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pin­tonsa päät­tä­neet, eli vuonna 2016 valmistuneet.

Uraseu­ran­ta­ky­sely tarjoaa ajan­ta­saista työelä­mä­mä­tie­toa mm. tutkin­non suorit­ta­nei­den työl­lis­ty­mi­sestä, urapo­luista ja työelä­mässä tarvit­ta­vasta ylei­sestä, eri aloille yhtei­sestä osaa­mi­sesta. Tiedot ovat tärkeitä koulu­tuk­sen kehit­tä­mi­sessä sekä opin­to­jen ohjauksessa.

– Jatku­vasti muut­tuva työelämä edel­lyt­tää jatku­vaa oppi­mista ja oman osaa­mi­sen kehit­tä­mistä. Valmis­tu­neelle ei enää riitä hyvät oman alansa alakoh­tai­nen osaa­mi­nen vaan opis­ke­li­jalla on oltava mm. kyky oppia ja omaksua uutta. Kysely tuottaa tietoa siitä, millaista osaa­mista ammat­ti­kor­kea­kou­luista valmis­tu­neet alumnit itse pitävät tärkeänä viiden vuoden työuran jälkeen, toteaa Arenen toimin­nan­joh­taja Ida Mielityinen.

Valta­kun­nal­li­sen kyselyn yhtenä tavoit­teena on tuottaa tietoa siitä, ovatko ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmis­tu­neet tyyty­väi­siä saamansa koulu­tuk­seen. Uraseu­ran­ta­ky­se­lyssä on rahoi­tus­mal­liin vali­koi­tu­neita kysy­myk­siä, joilla pyri­tään arvioi­maan koulu­tuk­sen laatua.  Rahoi­tus­mal­liin vaikut­ta­vien vastaus­ten perus­teella Opetus ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riö jakaa ammat­ti­kor­kea­kou­luille 3 % perusrahoituksesta.

Uraseu­ran­ta­ky­se­lyn kohde­ryh­mänä ovat viisi vuotta sitten ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmistuneet.

Uraseu­ran­ta­ky­sely lähe­te­tään tänä vuonna 13.10. kaikille vuonna 2016 AMK- ja YAMK-tutkin­toi­hin valmis­tu­neille sähkö­pos­tilla ja teks­ti­vies­tillä. Ammat­ti­kor­kea­kou­lut toivo­vat, että mahdol­li­sim­man moni valmis­tu­nut jakaa koke­muk­sensa opin­noista ja työuras­taan. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen uraseu­ran­ta­ky­sely toteu­te­taan samaan aikaan yliopis­to­jen uraseu­ran­ta­ky­se­lyn kanssa.