Kare­liassa Digi­vi­sio-hank­keen profi­loi­tu­mi­sen vuosi

Korkea­kou­lu­jen Digi­vi­sion 2030 tavoit­teena on luoda kansain­vä­li­sesti arvos­tettu oppi­mi­sen ekosys­teemi, joka ensi­vai­heessa perus­tuu Digi­vi­sion digi­taa­li­sille palve­luille, korkea­kou­lu­jen yhtei­selle opin­to­tar­jon­nalle sekä vuoro­vai­ku­tuk­selle yritys­ten ja yhteis­kun­nan kanssa.

  1. Ekosys­tee­min digi­taa­lis­ten palve­lui­den kautta elini­käi­nen oppija voi jous­ta­vasti ja jatku­vasti suorit­taa omiin yksi­löl­li­siin tarpei­siinsa sopivia opin­toja yli korkea­kou­lu­ra­jo­jen sekä kehit­tää osaa­mis­taan avoimen kurs­si­tar­jon­nan avulla.
  2. Oppijan dataa hyödyn­ne­tään yli korkea­kou­lu­ra­jo­jen, mutta oppi­jalla säilyy päätän­tä­valta siitä, miten hänen tieto­jaan jaetaan.
  3. Tavoit­teena on varmis­taa pitkä­jän­tei­nen kehitys ja luoda edel­ly­tyk­set myös tule­vai­suu­den palve­lu­ke­hi­tyk­selle. Ratkai­suja raken­ne­taan avoi­mesti siten, että ne integroi­tu­vat muihin jo olemassa oleviin palve­lui­hin ja rajapintoihin.

Vuoden 2023 lopulla kaik­kiin Suomen korkea­kou­lui­hin nimi­tet­tiin muutos­koor­di­naat­to­rit. Heidän tehtä­vä­nään Digi­vi­sion edis­tä­mi­nen korkea­kou­lu­ta­solla. Kare­lian muutos­koor­di­naat­to­rina toimii Anna-Riitta Mikko­nen. Koor­di­naat­to­rien ensim­mäi­senä tehtä­vänä oli korkea­kou­lun muutos­suun­ni­tel­man laadinta vuosille 2023–2024. Kare­lian muutos­suun­ni­tel­massa vuoden 2023 teemana ja pääta­voit­teena. on stra­te­gi­nen profi­loi­tu­mi­nen ja ammat­ti­mai­nen digio­pin­to­jen tuottaminen.

Oppi­mis­ko­ko­nai­suuk­sia työelä­män ja oppi­joi­den tarpeita ennakoiden

Digi­vi­sio-hank­keen ensim­mäi­set vuodet ovat menneet yhtei­sen ymmär­ryk­sen raken­ta­mi­seen sekä yhteis­ten perus­rat­kai­su­jen valmis­te­luun ja niihin liit­ty­vään päätök­sen­te­koon. Nyt on kuiten­kin aika alkaa teke­mään ratkai­suja siitä, millä subs­tans­sio­saa­mi­sen alueille me Kare­liassa profi­loi­dumme. Tavoit­teena on löytää joita­kin osaa­mi­sa­lueita, joissa me voimme tuottaa lisä­ar­voa eri puolilla Suomea opis­ke­le­vien korkea­kou­luo­pis­ke­li­joi­den osaa­mi­sen kehit­tä­mi­seen. Tutkinto-opis­ke­li­joi­den lisäksi samoja opin­toja voidaan hyödyn­tää myös jatku­van oppi­mi­sen opin­noissa. Lähtö­koh­tana profi­laa­tio­rat­kai­suissa ovat Karelia 2030 -stra­te­gian valin­nat: Kestä­vää hyvin­voin­tia väljästi asutulle alueelle!, Älykästä tuotan­toa ja palve­luja! sekä Hiili­neut­raa­leja ratkai­suja!. Myös koulu­tus­pe­räistä maahan­muut­toa tuke­vista opin­noista voisi tulla yksi Kare­lian valinnoista.

Digi­vi­sion keskei­senä tavoit­teena on paran­taa oppijan mahdol­li­suuk­sia koota itsel­leen yksi­löl­li­siä tarpei­taan vastaava osaa­mis­ko­ko­nai­suus jous­ta­vasti eri korkea­kou­lu­jen opin­toja hyödyn­täen. Tämä oppi­ja­kes­kei­syy­den ja -lähtöi­syy­den tavoite on tärkeää pitää mielessä profi­laa­tio­rat­kai­suissa. Tämän tavoit­teen toteu­tu­mi­nen edel­lyt­tää, että meillä on herk­kyyttä tunnis­taa ja enna­koida työelä­män ja oppi­joi­den tarpeita. Lisäksi meidän on tärkeää tuottaa opin­to­si­säl­löt oppi­mi­sen kannalta mahdol­li­sim­man hyvään muotoon ja toteut­taa opinnot hyvin erin­omai­sen palve­lu­ko­ke­muk­sen varmistamiseksi.

Vahvem­paa vaikut­ta­vuutta Digi­vi­sion kautta

Oppijan kannalta mielek­kään koko­nai­suu­den toteut­ta­mi­nen edel­lyt­tää myös korkea­kou­lu­jen välistä yhteis­työtä ja työn­jaosta sopi­mista. Oman profi­loi­tu­mi­sen lisäksi vuoden 2023 tavoit­tee­namme on raken­taa kump­pa­nuuk­sia ja sopia työn­jaosta suoma­lais­ten korkea­kou­lu­jen kanssa. Näin voimme raken­taa vahvoja osaa­mis­ko­ko­nai­suuk­sia ja varmis­taa opin­to­jen laadu­kas toteut­ta­mi­nen myös suurille opis­ke­li­ja­ryh­mille. Samalla voimme sopia työn­jaosta eli sopia siitä, mitä osaa­mista me tuotamme muille ja mitä osaa­mista meidän opis­ke­li­jamme saavat muiden tarjon­nasta. Profi­laa­tio­rat­kai­suissa on siis kyse joiden­kin osaa­mi­sa­luei­demme vahvis­ta­mi­sesta ja jois­ta­kin luopumista.

Päätök­siä profi­laa­tio­rat­kai­suista on tarkoi­tus tehdä kevään 2023 aikana Karelia 2030 -stra­te­gian väliar­vioin­nin yhtey­dessä. Kump­pa­nuus­neu­vot­te­luja on tarkoi­tus käydä pääosin syksyllä. Digi­vi­sio on Kare­lian kaltai­selle laita­maa­kun­nassa toimi­valle korkea­kou­lulle suuri mahdol­li­suus vahvis­taa vaikut­ta­vuut­tamme ja kasvat­taa mark­kina-aluet­tamme koko maan alueelle. Samalla se tarjoaa opis­ke­li­joille uusia mahdol­li­suuk­sia oman osaa­mi­sensa suju­vaan raken­ta­mi­seen myös muiden korkea­kou­lu­jen tarjon­taa hyödyntäen.


Kirjoit­taja:

Pekka Auvinen, vara­reh­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Teksti on julkaistu Kare­lian Divi­gi­sio-blogissa 19.1.2023.

Artik­ke­li­kuva: Jan Krnc / Pexels