Kareliassa loppusyksyllä 2024 alkanut Uutta osaamista digitalisoituvaan rakentamiseen – tietomallien ja simulaatioiden työelämälähtöinen kehittäminen -hanke on edennyt varsinaiseen toimintavaiheeseen.
Hankkeen taustana on uusi rakentamislaki, joka astui voimaan 1.1.2025. Se asettaa uusia osaamisvaatimuksia rakennusalan ammattilaisille. Laki tuo osaltaan ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä, ja se myös sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta, digitalisaatiota sekä parantaa rakentamisen laatua. Uusi laki tulee vaikuttamaan suuresti alan toimijoiden toimintaedellytyksiin ja digitalisaatio-osaamiseen. Rakennusalan digitalisoituminen ja energiatehokkuusdirektiivit tulevat edellyttämään yhä tarkempaa tietojen raportointia.
Tehokkaampaa rakentamista tietomallinnuksen avulla
Rakentamisen tietomallintamisella (Building information modelling, BIM) tarkoitetaan rakennuksen kolmiulotteista mallintamista siten, että rakennushankkeessa tarvittava tieto tallennetaan tietomalleihin erilaisia tietomalliohjelmia- ja sovelluksia käyttäen. Tietomallintamista voidaan hyödyntää niin rakennuksen suunnittelussa, toteutuksessa kuin ylläpidossakin. Rakentamisen tietomallisovellukset ovat olleet esillä jo vuosia, mutta niitä ei ole pystytty ottamaan käyttöön tehokkaasti. Kehitystyö on hidasta, ja kuluttaa yritysten vähäisiä kehitysresursseja.
Uutta osaamista digitalisoituvaan rakentamiseen – tietomallien ja simulaatioiden työelämälähtöinen kehittäminen -hanke on saanut alkunsa juuri yritysten esiin nostamista osaamistarpeista, yritysten käytännön kokemuksista ja alan mallinnusosaajien tarpeesta. Keskusteluissa yritysten kanssa on noussut esille tietomallintamisen kehitystyön tarpeet ja kustannukset. Yritykset ovat huolissaan siitä, että käyttöönotto edellyttää jokaiselta yritykseltä tietomallintamisen kehitystyön. Yritysten työntekijöiden ei ole lähtökohtaisesti mahdollista lähteä tutkintokouluttautumaan, vaan heillä on tarvetta itseopiskeltavalle materiaalille, jota voi hyödyntää työn lomassa tapahtuvaan oppimiseen ja soveltamiseen käytännössä.
Koulutussisältöjä Karelian opiskelijoille ja rakennusalan toimijoille
Hankkeen yksi keskeisiä toimenpiteitä on tietomallinnuksen koulutuspolun rakentaminen. Siihen kuuluu olennaisena työelämän kanssa käytävä vuoropuhelu, joka varmistaa työelämätarpeiden huomioimisen. Näin Karelian opiskelijoille tarjottava aineisto on varmasti työelämäkelpoista ja -lähtöistä. Koulutuspolku aloitettiin helmikuussa 2025 järjestetyllä koulutussarjalla, jossa käsiteltiin rakentamisen tietomallintamista yleisellä tasolla. Koulutussarjaa hyödynnetään jatkossa esiteltäessä käsitettä opiskelijoille, jotta kaikki ymmärtävät sen perusteet samalla tavalla.
Hankkeeseen kuuluu tietomallintamisen osaamisen näyttönä toteutettava työelämälähtöinen pilotti, jossa yhdistetään arkkitehti-, rakenne- ja talotekniikkasuunnittelu. Harjoituksessa toteutetaan todellinen suunnitteluprojekti, jossa verrokkisuunnitelmana on oikeasti toteutettu kohde. Kohteena on asuintalo, jossa on liiketiloja katutasossa. Opiskelijoilla on vapaat kädet suunnitella rakennus oikeiden alkuperäisten lähtötietojen, viranomaismääräysten ja muiden ohjeiden rajoissa. Monialainen yhteistyö, tietomallintaminen ja säädösten mukainen suunnittelu ovat pilotissa keskeisessä asemassa.

Virtuaalisuus on hankkeen keskiössä. Hankkeessa hyödynnetään Karelian SmartXR-tilaa, jonne kehitetään tietomallintamisen mahdollistama koulutussovellus ja jossa harjoitellaan uusien toimintamallien käyttöä yritysyhteistyössä. Hankkeessa on jo aloitettu alakohtaisten sisältöjen laatiminen sovellukseen.

Myös jatkuvan oppimisen tarpeet otetaan huomioon. Hankkeen läpileikkaavana teemana on jatkuvan oppimisen sisältöjen tuottaminen nimenomaan työelämälähtöistä koulutusta ajatellen, uusien toimintatapojen hyödyntämistä alueen yrityksissä ja kunnissa tukien ja työelämän muutoksista aiheutuviin osaamistarpeisiin ja osaamistason nostoon vastaten.
Tietomallintaminen tulee väistämättä olemaan osa kaikkea rakentamista. Kareliaan BIM-hankkeen avulla hankitulla osaamisella pystytään hyödyntämään tietomalleja suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon eri vaiheissa sekä parantamaan yhteistyötä, tiedonkulkua ja päätöksenteon laatua.

Kirjoittajat:
Timo Rui, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Jari Kuusisto, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu