Projek­ti­pääl­li­köksi pääkaupunkiseudulle

eemil räsänen

Eemil Räsänen

Projek­ti­pääl­likkö, Tahcon Oy

”Kare­lian talo­tek­nii­kan opin­noissa sain koko­nais­kä­si­tyk­sen ja -hallin­nan talo­tek­nii­kan eri osa-alueista. Vaikka opin­to­jen aikana saatoin­kin apri­koida vaik­kapa raken­nusau­to­maa­tion opis­ke­lun hyödyl­li­syyttä, on nykyi­sissä työteh­tä­vissä arvo­kasta, että tiedän mahdol­li­sim­man katta­vasti omasta alastani.”

Työs­ken­te­len projek­ti­pääl­lik­könä Tahcon Oy:ssä talon­ra­ken­ta­mi­sen projek­tin­hal­lin­nan parissa. Työteh­tä­väni koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka ovat korjaus­hank­kei­den projek­tin­joh­ta­jana sekä uudis- ja korjaus­hank­kei­den LVIA-valvojana. 

Projek­ti­joh­ta­jana tehtä­väni ovat hanke­suun­nit­te­lun ohjaus, suun­nit­te­lun valmis­telu suun­nit­te­li­ja­va­lin­toi­neen, suun­nit­te­lun ohjaus, raken­ta­mi­sen valmis­telu urakoit­si­ja­va­lin­toi­neen, raken­ta­mi­sen ohjaus, vastaan- ja käyt­töön­o­ton valvonta, takuu­ajan tehtä­vät ja turvallisuuskoordinointi. 

LVIA-valvo­jana tehtä­väni ovat LVIA-tekni­set valvon­ta­teh­tä­vät, tekni­nen laadun­val­vonta, ajal­li­nen laadun­val­vonta, talou­del­li­nen laadun­val­vonta, dokumentointi. 

Valmis­tu­mi­seni jälkeen ehdin työs­ken­nellä projekti-insi­nöö­rinä pari vuotta Takoi Yhtiöt Oy:ssä, jossa tehtä­vä­kent­täni oli hyvin saman­ta­pai­nen kuin nykyi­ses­sä­kin työs­säni. Työpaik­kani edel­lytti muut­ta­mista Helsin­kiin, mutta olin valmis­tu­mis­vai­heessa avoin tulevan asuin­paik­kani suhteen: Pääasia oli, että saisin mielei­seni työteh­tä­vät. Pääsin­kin töihin heti valmistuttuani. 

Kare­liasta talo­tek­nii­kan koko­nais­val­taista hallin­taa 

Kare­lian talo­tek­nii­kan opin­noissa sain koko­nais­kä­si­tyk­sen ja -hallin­nan talo­tek­nii­kan eri osa-alueista. Vaikka opin­to­jen aikana saatoin­kin apri­koida vaik­kapa raken­nusau­to­maa­tion opis­ke­lun hyödyl­li­syyttä, on nykyi­sissä työteh­tä­vissä arvo­kasta, että tiedän mahdol­li­sim­man katta­vasti omasta alas­tani. Alan koko­nais­val­tai­nen ymmär­tä­mi­nen ja tieten­kin ihmiset olivat­kin minulle parasta antia opis­ke­lua­jas­tani Kareliassa. 

Toimia­laan sain opin­noissa tuntu­maa myös, kun oppi­tun­neilla vieraili eri yritys­ten edus­ta­jia kerto­massa yrityk­sistä ja tuot­teista. Se loi tule­vai­suu­den näkymiä alan opis­ke­li­jalle. Ainut­ker­tai­sia muis­toja ja vielä­kin voimassa olevia ystä­vyys­suh­teita syntyi myös opis­ke­li­ja­vaih­dossa Etelä-Koreassa, jossa vietin yhden luku­kau­den. Ajasta todis­teena on myös se, että pelaan nyky­ään­kin tennistä Seoul Tech -yliopis­tossa suorit­ta­mani vapaa­va­lin­tai­sen tennis­kurs­sin innostamana. 

Ongel­man­rat­kai­su­tai­doilla ja maalais­jär­jellä pääsee pitkälle 

Talo­tek­niik­kaa ja sen opis­ke­lua kannat­taa harkita ennak­ko­luu­lot­to­masti. Opin­noissa tärkeintä on, että on ongel­man­rat­kai­su­tai­toja ja maalais­jär­keä. Hyötyä on myös siitä, että osaa toimia yhdessä erilais­ten ihmis­ten kanssa ja hankkia tietoa, sekä käyttää sitä oikein. Näillä minä pärjä­sin opin­nois­sani, ja joka päivä työs­säni tulee paljon ideoita tule­vai­suu­den suhteen. Liikaa ei kannata luvata, mutta tule­vai­suus näyttää hyvältä!