Euroopan unionin osarahoittamassa Mehtimäen hyvinvoinnin ja liikunnan testausasema – uutta liiketoimintaa, palveluita ja yrittäjyyttä -hankkeessa (TestLab Mehtimäki) on yhtenä tavoitteena hyvinvointiosaamisen vahvistaminen ja toimintarajoitteisen liikkujan yhdenvertaisuuden lisääminen maakunnan alueella osana liikkuvien palvelujen kehittämistä. Soveltavan liikunnan osaamisen vahvistamisessa on keskitytty avoimeen toimintaan sopiviin, toimintarajoitteisille tarkoitettuihin toimintavälineisiin. Hankkeessa on käytetty Joensuun kaupungin lahjoitusvaroin hankittuja välineitä ja pyritty lisäämään tietoisuutta ja toimintavälineiden käyttöastetta. Karelia-ammattikorkeakoulu on myös itse jalkauttanut toimintavälinekoulutuksen fysio- ja toimintaterapeuttien opetussuunnitelmaan. Tiedätkö sinä, miten voit lisätä iloa ja osallisuutta toimintavälineillä?
Mitä ovat kaikille avoin liikunta, toiminnanrajoite ja toimintavälineet?
Vuonna 2023 julkaistu Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto määrittelee suositeltavan sanaston. Kaikille avoin liikunta on sellaista liikuntaa, joka pyritään järjestämään niin, että sitä voi harrastaa kuka tahansa riippumatta sukupuolesta, seksuaalisesta identiteetistä, iästä, koulutuksesta, varallisuudesta, äidinkielestä tai toimintakyvystä. Sanaston mukaan toimintarajoite on toimintakyvyn rajoite, jonka henkilö kokee osallisuudessa jokapäiväisen elämän toimintoihin ja suhteessa ympäristöön. (LTS & Sanastokeskus 2023.) Soveltava liikunta -termistä ollaan siirtymässä käyttämään kaikille avoin liikunta -termiä. Tällaisen liikunnan pariin kuuluvia toimintarajoitteisia henkilöitä on noin 15 % koko Suomen väestöstä ja heidän tiedetään liikkuvan muuta väestöä vähemmän. (Roitto & Saari 2023, 9.)
Toimintaväline on liikunnan apuväline, joka mahdollistaa toimintarajoitteisen henkilön osallistumisen ulkona ja maastossa tapahtuvaan toimintaan joko avustetusti tai omin voimin (LTS & Sanastokeskus 2023, 16). Toimintaväline mahdollistaa osallisuuden samoihin ulkona tapahtuviin päiväkodin tai koulun tapahtumiin, harrastuksiin ja vapaa-ajan viettotapoihin muiden kanssa. Toimintaväline voi toimia myös liikunnallisen kuntoutuksen välineenä.
Toimintaväline helpottaa toimintarajoitteisen osallistumista ulkona tapahtuvaan toimintaan yhdenvertaisesti muiden toimijoiden kanssa. Toimintavälineitä on sekä kesä- että talvikäyttöön; asfaltille, maastoon ja vesille. Toimintavälineillä pyritään tukemaan henkilön toimintakykyä niin, että jokainen pääsisi käyttämään omaa kapasiteettiaan mahdollisimman optimaalisesti. Uusi luontosuositus koskee myös ihmisiä, jotka eivät oma-aloitteisesti kykene liikkumaan luonnossa (Kuoppala 2025). Luontosuosituksen mukaisesti jokaisen aikuisen tulisi viettää aikaa luonnossa kolme kertaa viikossa, 30 minuuttia kerrallaan, yhteensä 300 minuuttia viikossa (3-30-300 -malli). Toimintavälineet mahdollistavat toimintarajoitteisen henkilön osallistumisen luontoliikuntaan.

Kuka hyötyy toimintavälineistä?
Toimintavälineistä voi olla hyötyä kenelle tahansa sellaiselle henkilölle, jonka toimintakyky ei riitä ulkona liikkumiseen yksin tai ryhmän mukana. Jos toimintakyky on rajoittunut, voi osan matkasta tai toiminta-ajasta liikkua omin voimin ja sitten voimien hiipuessa siirtyä käyttämään avustettuna toimintavälinettä. Näin esimerkiksi muistisairaan toimintaympäristö laajenee huomattavasti. Toimintaväline sopii myös henkilöille, jotka ovat normaalisti riippuvaisia pyörätuolista. Pyörätuoli on rakenteensa vuoksi huono liikuteltava maastossa, joten esimerkiksi isopyöräinen maastoratas toimii tällöin osallistumisen mahdollistajana.
Toimintavälineen käyttäjällä voi olla myös kohtalaisen hyvä toimintakyky joillain terveyskunnon tai liikehallintakyvyn osa-alueilla, mutta jokin rajoittava tekijä estää täysimääräisen osallistumisen muiden mukana ulkona tapahtuvaan toimintaan. Jos tasapaino ei riitä tavallisen polkupyörän turvalliseen hallintaan, voidaan miettiä kolmipyörää. Jos voimat eivät täysin riitä polkemiseen, voi sähköavusteisuus tuoda ratkaisun. Jos näkökyky on ongelma, tandempyörällä pääsee nauttimaan pyöräilyn ilosta näkevän kanssaliikkujan avulla. Jos haasteena on voimien lisäksi hahmottaminen tai keskittymiskyky, voi rinnakkain poljettava pyörä tuoda ratkaisun. Jos istuminen onnistuu vain pyörätuolissa, voidaan käyttää avustajan polkemaan sähköavusteista pyörätuolinkuljetuspyörää.
Miten toimintaväline sovitetaan käyttäjälle sopivaksi?
Kuten edellä olleista esimerkeistä käy ilmi, tyypilliselle toimintavälineen käyttäjälle ei löydy yksiselitteistä määritelmää. Avainsana on tarvelähtöisyys. Määritellään tarve ja keksitään keino, jolla tarve tyydytetään, jotta yhdenvertainen osallistuminen ja osallisuus ulkona tapahtuvaan toimintaa voidaan turvata. Monet toimintavälineistä sopivat sellaisenaan käyttöön, mutta usein käyttäjän turvallisuuden takaamiseksi on hyvä käyttää erilaisia asentotyynyjä, rouhetyynyjä tai kiiloja asennonhallinnan ylläpitämiseksi.

Toimintavälineen käyttäjän on suositeltavaa käyttää henkilökohtaisia tukia (esim. vartalokorsetti, rannetuet, niskatuet, erityiskengät) myös toimintavälineellä toimittaessa. Toimintavälineillä mennään metsään, poluille ja rannoille ja osallistutaan peleihin ja leikkeihin muiden mukana, joten turvallisuudesta tulee huolehtia ja sovittaminen tehdä tarpeen mukaan. Mitä vähemmän toimintakykyä osallistujalla on, sitä tukevampi toimintaväline valitaan. Samoin tulee miettiä tilanteen ja toimintaympäristön mukainen vaatetus ja mahdollinen lisälämmöneriste esimerkiksi toimittaessa sateisessa, tuulisessa tai kylmässä säässä. Toiminnallisesti passiiviselle osallistujalle enemmän vaatetta kuin itseään toimintavälineellä omatoimisesti tai avustetusti liikuttavalle. Maalaisjärjellä pärjää tässäkin asiassa.
Mikä sinun roolisi voisi olla toimintavälineiden osalta?
Oletko itse erilainen liikkuja, joka tarvitsisi ulkoliikuntaan, retkeilyyn tai rantalomalle välineen, jolla toimia yhdessä muiden kanssa? Toimintavälineiden lainaukseen ei tarvita lähetettä tai suosittelijaa, into osallistua ja toimia riittää. Oletko mahdollisesti erilaisen liikkujan läheinen, omaishoitaja tai ystävä? Toimintavälineet ovat kenen tahansa lainattavissa Pohjois-Karjalan alueella. Onko roolisi olla motivaattori ja kannustaa kokeilemaan? Olisitko kenties kuitenkin innostaja eli opastat konkreettisesti välineen varaamisessa esimerkiksi työroolisi puitteissa? Roolisi voi olla myös kuntouttava terapeutti eli voit olla mukana maastokokeilussa ja sen tuomien kokemuksien perusteella voit perustella toimintavälinetarvetta toimintarajoitteisen henkilön kuntoutussuunnitelmaan.
Toimintavälineiden osalta roolisi voi olla myös henkilökohtainen avustaja, joka hakee yhdessä avustettavan kanssa välineen lainaamosta ja käyttää välinettä yhdessä hänen kanssaan. Välineen hakeminen lainaamosta näyttäytyy usein pullonkaulana, joka estää välineen kokeilun. Joten jos voit olla toimintarajoitteisen avuksi tässä, poistat ison esteen yhdenvertaisen osallistumisen ja toimijuuden tieltä.
Roolisi voi olla myös kunnan liikuntaneuvoja, joka järjestää kaikille avointa liikuntaa ja tarvitsee sopivia välineitä lyhytaikaiseen lainaan osallistaakseen kaikki halukkaat liikkujat mukaan. Liikuntaneuvojana voit myös vinkata välineistä erilaisissa tapahtumissa ja ohjata toimintavälinelainauksen pariin.
Järjestötoimijana voit olla tilanteessa, jossa toimintaan haluaisi mukaan henkilö, jonka toimintakyky ei riitä ulkona tapahtuvaan toimintaan, vaikka motivaatiota olisi. Silloin kannattaa muistaa toimintavälineiden lainauspalvelu, josta kannattaa vinkata toimintarajoitteiselle osallistujalle ja hänen läheisilleen.

Mistä toimintavälineitä saa lainaksi?
Edellä todetun mukaisesti rooleja voi olla monenlaisia. Yhteistä niille on, että tarvitaan tieto toimintavälineiden olemassaolosta ja etenkin niiden lainausmahdollisuuksista. Pohjois-Karjalan alueella olemme onnellisessa asemassa, koska varsin hyvä määrä toimintavälineitä on hankittu Joensuun kaupungin saaman lahjoituksen turvin. Toimintavälineet ovat TestLab Mehtimäki -hankkeen aikana olleet ilmaiseksi lainattavissa koko Pohjois-Karjalan alueelle. Tilanne voi ilmaisuuden ja saatavuuden osalta muuttua, mutta valtakunnallisesti neuvontaa on saatavissa Kehitysvammaisten Tukiliiton alaiselta Malike-toiminnalta (Kokeile toimintavälineitä, Malike 2025), Paralympiakomitealta ja joiltakin muilta kaupungeilta, laskettelukeskuksista ja urheiluopistoilta. Välineet.fi -sivusto ohjautuu nykyään Paralympiakomitean lainauspalveluihin eli valtakunnallisesti toimintoja on yhdenmukaistettu.
Joensuun kaupungin välineet sijaitsevat fyysisesti Joensuu Areenan yhteydessä olevassa varastossa ja niiden kuljettamiseen on varattavissa myös peräkärry, jos lainattavia välineitä on useita. Toimintavälineet pakkautuvat pieneen tilaan (suurin osa jääkiekkokassin kokoisiksi), joten niiden kuljettaminen henkilöautolla on mahdollista. Toki tällöin tarvitaan opastusta välineen purkamiseen kuljetusta varten ja uudelleen kokoamiseen. Toimintavälineet ovat kuitenkin suunniteltu tätä varten ja niissä on esimerkiksi pikanapista irtoavat pyörät, työntöaisat ja käsituet. Tarkoitushan on päästä vaikka retkeilemään Patvinsuolle tai Petkeljärvelle ja siirtymätaival taittuu nelipyöräisellä, joten pakkautuvuus on ehto sille, että toimintaväline oikeasti tukee osallistumista ja toimijuutta.
Joensuun kaupungin välineisiin pääset tutustumaan verkossa Tilava Joensuu -sivustolla. Aukeavassa näkymässä valitse listasta Toimintavälineet. Esiin aukeaa kuvalliset linkit erilaisista lainattavista toimintavälineistä ja mahdollisesti tarvittavista asentotyynyistä tai tukivöistä. Varaustilanteen näet jokaisen välineen kohdalta erikseen. Näkymässä aukeaa myös lisätietoja välineestä, esimerkiksi käyttäjän maksimipaino, koko tai muita oleellisia valintaan vaikuttavia tietoja. Varauksen voit tehdä laittamalla sähköpostia osoitteeseen [email protected] . Oheisesta QR-koodista pääset katsomaan Joensuun kaupungin ja TestLab Mehtimäki -hankkeen yhdessä työstämää listausta Joensuussa tarjolla olevista välineistä.
Ohjausta ja opastusta saat ottamalla yhteyttä Joensuun kaupungin liikuntaneuvojiin ([email protected]). Tulevaisuudessa Karelia-ammattikorkeakoulun Oppimisympäristö TARMO:lla on Joensuu Areenalla toimipiste, josta voi saada apua ja opastusta toimintavälineisiin liittyen.

Millainen on toimintavälineen hankintaprosessi?
Toimintavälineen voi kokeilun ja sopivaksi havaitsemisen jälkeen hankkia itselleen omalla rahalla tai sitä voi hakea tilanteesta riippuen eri kanavien kautta. Toimintavälineen käyttäjästä ja hänen toimintavälineen käyttöympäristöstä riippuu, mikä laki ja säädös kulloinkin aktivoituu. Terveydenhuollossa soveltamislaki liittyy palvelu- tai kuntoutussuunnitelmaan. Kyseeseen voi myös tulla uusi vammaispalvelulaki. Jos väline tulee käyttöön varhaiskasvatukseen tai perusopetukseen, kunnalla on velvollisuus hankkia näissä yhdenvertaisen osallistumiseen nojaten väline päiväkodin tai koulun käyttöön (ei siis toimintarajoitteiselle itselleen). Samoin laki ammatillisesta koulutuksesta määrittelee opinnoissa tarvittavat välineet ilmaisiksi ja näihin lukeutuvat myös toimintavälineet, jos niiden käyttö on perusteltavissa opetukseen osallistumisella useasti. Jos tarve on väliaikainen, esimerkiksi retkelle tai leirikouluun osallistumiseen, sekä varhaiskasvatus, perusopetus ja ammatillinen koulutus voivat hankkia välineen käyttöön lainaamalla. Sovellettava laki ja sen pykälät ovat riippuvaisia yksilön tuentarpeesta ja monesta muusta seikasta, joten edellä esitetty on vain karkea yleiskuva hankintakanavista. (Apu- ja toimintavälineiden hankinta 2025.)
Miten toimintavälineen hankintaprosessi toimii? Ensin kannattaa testata välineen soveltuvuus koti/koulu/harrastusympäristössä. Kokemukset kannattaa dokumentoida esimerkiksi kirjaamalla, valokuvaamalla tai videokuvaamalla. Tämän jälkeen ota yhteys omaan terapeuttiisi tai esimerkiksi ikääntyneen kohdalla geronomiin. Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen tekee tarvearvion ja voi tarvittaessa puoltaa toimintavälineen hankintaa. Kannattaa varmistaa, että toimintavälinetarve tulee kirjatuksi palvelu- tai kuntoutussuunnitelmaan. Pyydä tämän jälkeen suositus hoitavalta lääkäriltä. Selvitä mahdollinen maksajataho. Tee hakemus kirjallisena ja varmista, että saat myös päätöksen kirjallisena. Tästä on apua, jos joudut hakemaan muutosta päätökseen. Oikeusturva-asioissa apua voi saada potilas- tai sosiaaliasiamieheltä tai esimerkiksi vammaisjärjestöjen neuvontapalveluista. (Apuvälineen hankinnan askeleet, Malike 2020.)

Mikä TestLab Mehtimäki -hanke on tehnyt edistääkseen toimintarajoitteisen yhdenvertaisuutta?
TestLab Mehtimäki -hanke toimi toimeksiantajana opinnäytetyölle, jossa pilotoitiin toimintaväline-esittely Joensuun Parafest tapahtumassa (Heiskanen & Hyvärinen 2024). Esittely- ja testauspiste kiinnosti yli 150 kävijää, joista noin kolmasosa myös kokeili toimintavälineitä. Palautteen mukaan tapahtuma antoi osalle vastaajista uuden elämyksen sekä kasvatti rohkeutta ja motivaatiota liikkumiseen.
Opinnäytetyöstä saatuja kokemuksia hyödyntäen TestLab Mehtimäki -hanke on jalkautunut esittelemään toimintavälineitä muun muassa Ikäihmisten hyvinvointimessuille (pisteellä 79 kävijää, joista noin neljäsosa kokeili välineitä) ja Ammattiopisto Luovin hyvinvointitapahtumaan (48 kokeilijaa) sekä Joensuun Ladun järjestämään ulkoliikuntapäivään (26 kokeilijaa).
Etäkoulutuksia toimintavälineistä on järjestetty Pohjois-Karjalan Hyvinvointialue Siun soten kuntoutushenkilökunnalle (36 osallistujaa) ja Spesio Joensuun henkilökunnalle (27 osallistujaa). Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttikoulutuksen työelämäyhteistyö -iltapäivässä toimintavälineitä esiteltiin yhdellä iltapäivän toimintarastilla.
TestLab Mehtimäki -hanke järjesti Ulos talosta, pois pihasta (UTPP) -toimintavälinekoulutuksia syksyllä 2024. Koulutus on Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike -toiminnan mukainen ja se toteutettiin koulutusmateriaalin osalta yhteistyössä heidän kanssaan. Koulutuksella on tutkitusti vaikutuksia osallisuuden kokemuksiin ja ulkoilumahdollisuuksien lisääntymiseen toimintarajoitteisilla henkilöillä (Tauria 2018). TestLab Mehtimäki -hankkeen UTPP-koulutuksella pyrittiin lisäämään toimintavälineosaamista ja stimuloimaan yrityksiä ja järjestöjä tuottamaan kaikille avointa toimintaa niin, että toimintarajoitteiset pystyisivät osallistumaan tasavertaisesti ulkona tapahtuvaan toimintaan. Kevään 2025 aikana ainakin kaksi tahoa on järjestänyt tapahtuman, joissa on tuettu toimintarajoitteisten osallistumista toimintavälinein. Kiitokset näistä uusista palveluista koulutukseen osallistuneille!
Keväällä 2025 hankkeen sivuilla julkaistaan videotallenne, jossa kerrotaan lyhyesti ydinkohdat toimintavälineistä. Tallennetta esitetään non-stoppina tapahtumissa, joihin TestLab Mehtimäki -hankkeen liikkuvat palvelut jalkautuvat. Näin lisätään toimintavälinetietoisuutta maakunnassa myös silloin, kun hankkeen liikkuvia palveluita järjestävillä asiantuntijoilla ei ole mukana toimintavälinepisteen välineistöä.
Mitä Karelia on tehnyt edistääkseen tulevien ammattilaisten tietoisuutta toimintavälineistä?
Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttikoulutuksen viidennen lukukauden neurologisen fysioterapian opintojakson soveltavan liikunnan osaan on liitetty Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutus. Tämä on jo vuosia toteutunut yhteistyössä liperiläisen Honkalammen koulun ja Honkalammella toimivien Siun soten terapeuttien ja päivätoiminnan henkilökunnan kanssa. Koulutus on saanut paljon hyvää palautetta niin opiskelijoilta kuin yhteistyökumppaneiltakin. Syksyllä 2025 sama koulutuskokonaisuus toteutetaan myös osana toimintaterapeuttiopiskelijoiden opetussuunnitelmaa, mikä on hyvin ilahduttavaa. Toiveena olisi, että myös muihin sote-alan koulutuksiin voisi liittyä tietoa toimintavälineistä ja niiden mahdollistamasta luontoliikunnasta. Tämän linkin takaa löydät lyhyen tallenteen toimintavälineiden käytöstä kanalinkopeliä pelattaessa.
Iloisesti ja yhdenvertaisesti luontoon!
Toimintavälineet ovat vain välineitä. Tärkeintä luontoliikunnan yhdenvertaisuuden ja osallisuuden toteutumiselle on meidän jokaisen asenne. Kun asenne on kohdallaan, tarvitaan tietoa. Tietoa toimintavälineistä ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Tiedon jakaminen on ollut tärkein osa TestLab Mehtimäki -hankkeen liikkuvien palveluiden alla tapahtunutta hyvinvointiosaamisen vahvistamista. Syksyllä 2025 koostetaan hankkeen tulokset, mutta sitä ennen: menkää luontoon yhdessä, toimintavälinein tai ilman!
Kiitokset
Suuret kiitokset kuvausluvan antaneille, on ilo julkaista oikeaa toimintaa esitteleviä kuvia. Kiitokset sekä TestLab Mehtimäki -hankkeen että tutkinto-opetuksen kanssa toimintavälineasioissa yhteistyötä tehneille tahoille! Kiitos Malikeelle yhteistyöstä! Kiitos myös Euroopan Unionille hankkeemme rahoituksesta ja mahdollisuudesta ottaa huomioon myös he, joiden ääntä harvoin kuullaan.
Kirjoittaja:
Anu Pukki, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Apu- ja toimintavälineiden hankinta 2025. Apu- ja toimintavälineitä voi hakea useiden eri lakien nojalla. Kehitysvammaisten Tukiliitto, Malike. https://www.tukiliitto.fi/malike/toimintavalineita/apu-ja-toimintavalineiden-hankinta/
Apuvälineen hankinnan askeleet, Malike 2020. Ohjevideo. https://youtu.be/buyYzBtiPkE?si=w-_Jym6IOwz_L7A3
Heiskanen, M. & Hyvärinen, A. 2024. Soveltavan liikunnan toimintaväline-esittely – Toimintavälineiden esittely- ja testauspiste Joensuun Parafest 2024 -tapahtumassa. Opinnäytetyö, Karelia ammattikorkeakoulu, Fysioterapeutti (AMK). https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502112666
Kokeile toimintavälineitä, Malike 2025. https://www.tukiliitto.fi/malike/toimintavalineita/kokeile-toimintavalineita/
Kuoppala, E. 2025. Luontosuositukset koskevat myös ihmisiä, joilla on liikuntavamma. Kehitysvammaisten tukiliitto. Blogi. https://www.tukiliitto.fi/blogi/luontosuositukset-koskevat-myos-ihmisia-joilla-on-liikuntavamma/
LTS & Sanastokeskus 2023. Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto. Liikuntatieteellinen Seura ja Sanastokeskus. Liikuntatieteellisen Seuran Tutkimuksia ja selvityksiä nro 23. Turenki: Hansaprint.
Malike. Matkalle, liikkeelle, keskelle elämää. https://www.tukiliitto.fi/malike/me-olemme-malike/
Roitto, R. & Saari, A. (toim.) 2023. Kaikille avoin liikunta kunnissa. Liikuntatieteellisen Seuran Tutkimuksia ja selvityksiä nro 24. Turenki: Hansaprint.
Tauria, T. 2018. ”Kuin muutkin kansalaiset” Malikeen Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutusten vaikutuksia 10 vuoden ajalta. https://www.tukiliitto.fi/wp-content/uploads/2019/01/yhteenveto-ulos_talosta_pois_pihasta_-toimintavalinekoulutuksen-vaikutuksista.pdf
TestLab Mehtimäki. https://www.testlabmehtimaki.com/
