Lasten kuntoutusta ja fysioterapiaa Gentissä

Belgialainen Gentin yliopisto on ollut Karelia-amk:n fysioterapeuttikoulutuksen kumppani vuodesta 2017. Tämän artikkelin tarkoituksena on kertoa yhteistyöstä kumppaniyliopistomme kanssa liittäen mukaan tietoa sekä maasta että fysioterapeuttikoulutuksesta.  Osallistuimme monimuotoisen intensiivikurssin eli Blended International Program (BIP) Paediatric Rehabilitation & Staff Day -päiviin verkoston ulkopuolisina jäseninä ja jatkoimme Mobility Training –ohjelmalla loppuviikon. Vaihtopäivien aikana tapasimme Karelian fysioterapeuttiopiskelijan ja hänen ohjaajansa Gentin yliopistosairaalassa sekä tutustuimme sairaalan kuntoutusyksikköön. Opettajavaihtomme tavoitteena oli vahvistaa kumppanuutta ja fysioterapiaopettajaverkostoja sekä aktivoida englannin kielen käyttöä ammattikontekstissa. Karelian fysioterapeuttikoulutukselle kumppanuus tarkoittaa opiskelijoiden käytännön harjoittelun suorittamista Gentissä.

Intensiivikurssille osallistuneet Karelian fysioterapiakoulutuksen opiskelijat ja opettajat Gentissä.

Faktoja Belgiasta ja Gentin korkeakouluista

Belgiassa on 11,5 miljoonaa asukasta, joista Gentissä asuu noin 240 000 (Pohjois-Karjalassa 162 312). Suurin osa asukkaista on katolisia ja Belgiassa puhutaan kahta pääkieltä; hollantia (flaamia) ja ranskaa sekä lisäksi saksaa. Gentin alueella kieli on hollanti. Matkaa Brysselistä Gentiin on noin 50 km.  

Gentissä on neljä ammattikorkeakoulua sekä Vlerick Business School, joka tarjoaa liiketoiminnan ja johtamisen koulutusohjelmia.  Artevelde ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 18 000 opiskelijaa, joihin lukeutuvat mm. toimintaterapeutti-, sairaanhoitaja-, kätilö-, puheterapeutti- ja jalkaterapeuttiopiskelijat.

Fysioterapeuttikoulutusta järjestetään Gentin yliopiston kuntoutustieteiden jaostossa (Department of Rehabilitation Sciences 2025). Gentin yliopistossa on yksitoista tiedekuntaa ja siellä opiskelee noin 50 000 opiskelijaa. Henkilökuntaa on noin 15 500 henkilöä.  Fysioterapeuttiopiskelijat opiskelevat ensin alemman korkeakoulututkinnon (bachelor 3 vuotta, 180 ects) ja jatkavat sen jälkeen maisteriohjelmassa (master 2 vuotta, 120 ects) saadakseen luvan toimia käytännön asiakastyössä. Fysioterapeuttikoulutuksessa ei ole englanninkielisiä opintoja, joten Kareliasta Gentiin lähtevät fysioterapeuttiopiskelijat suorittavat vain harjoittelua.

Fysioterapeuttiopintojen bachelor-vaiheeseen ei ole pääsykokeita, vaan todistusperustainen valinta. Vuosittain aloittaa noin 400 opiskelijaa. Ensimmäinen vuosi on teoriaopintoja, jolloin opiskellaan mm. anatomiaa ja fysiologiaa, sytologiaa ja histologiaa, biokemiaa, histopatologiaa, filosofiaa, etiikkaa, fysiikkaa ja tilastotieteitä.  Toisena vuonna opiskellaan kuormitusfysiologiaa, voimavaralähtöistä toimintaa, psykologiaa, fysioterapeuttista tutkimista, motorista oppimista ja kehitystä, sydän- ja verenkiertoelimistön fysioterapiaa sekä suoritetaan harjoittelua. Kolmas vuosi sisältää opintojaksot: lapsen poikkeava kehitys, hengitysfysioterapia, neurologisen fysioterapia, ikääntyneiden fysioterapia ja tuki- ja liikuntaelin fysioterapian.

Maisteriohjelmaan valitaan erikoistumislinja, joita ovat tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia, lasten fysioterapia, sisätautipotilaan fysioterapia ja ikääntyneiden fysioterapia. Maisteriohjelmaan liittyy käytännön harjoittelu. Bachelor-tutkinnon jälkeen voi valita myös jonkun muun maisteriohjelman sosiaali- ja terveysalalta, esimerkiksi terveystieteet. Maisterin tutkinnon jälkeen voi vielä erikoistua moniammatillisen kuntoutuksen erityisalalle (neurologinen lähestymistapa).

Sininen taivas, vanhoja rakennuksia ja lähimpänä kuvassa aurinkopanelleita katolla
Näkymä Campus Kantienbergin konferenssihuoneesta Gentin kaupunkiin ja kampuksen aurinkopaneeleihin.

Kampuksilta käytännön harjoitteluun

Artevelde ammattikorkeakoulun campus Kantienberg sijaitsee Gentin keskustan tuntumassa. Kampuksella on huikea tavoite olla energianeutraali. Kaikilla katoilla on aurinkopaneelit ja opiskelijoilla esteetön ja kierrätystä suosiva opiskelu- ja ruokailutila kirjaston välittömässä läheisyydessä. Kampuksella ei juurikaan ole autoille parkkitiloja, mutta sitäkin suuremmat polkupyörien säilytystilat kellarissa. Osa tässä artikkelissa kuvatusta intensiivikurssin opetuksesta oli tällä kampuksella.

Fysioterapeuttiopiskelijoiden pääkampus on Gentin keskustan ulkopuolella Gentin yliopistollisen sairaalan ja kuntoutuskeskus (Revaki) yhteydessä. Revakissa sijaitsevat fysioterapia- ja hoitotyön luokat sekä kuntoutusaltaat ja toimintaterapeuttien kanssa yhteiset terapiatilat. Yhteinen terapiatila on rakennettu mielenkiintoisella tavalla tukemaan moniammatillista yhteistyötä. Avotilassa ovat toimintaterapian välineistöt ja muun muassa aito auto käytännön terapiatilanteita varten. Avotilan toisella puolella sijaitsevat fysioterapian hoitopöydät sekä suspensio- ja kuntosalilaitteet. Yhteistyö on tiivistä fysioterapeuttien (kineterapi) ja toimintaterapeuttien (ergoterapi) välillä.

Yksi Revakin toiminnallisen arvioinnin ja harjoittelun pisteistä

Iso osa fysioterapeuttiopiskelijoista harjoittelee Gentin yliopistosairaalan eri osastoilla ja sairaalan yhteydessä sijaitsevissa kuntoutusyksiköissä. Harjoittelukoordinaattori järjestää harjoittelupaikkoja myös Gentin ulkopuolelta, mutta suomalaisten vaihto-opiskelijoiden on turha haaveilla yksityisen puolen harjoitteluista Belgiassa, sillä paikkoja ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Harvat yksityisen paikat samoin kuin kuntoutuskeskus Revakin harjoittelupaikat on varattu Gentin yliopiston omille maisteriopintoja tekeville fysioterapeuttiopiskelijoille.

Kuntoutuskeskus Revakissa on 36 pitkäaikaiskuntoutuksessa olevaa neurologista potilasta. Kuntoutusjaksolla olevan potilaan päivä on hyvin tarkkaan ohjelmoitu, jotta jokaiseen päivään saadaan vähintään neljä terapiatuntia moniammatillisen tiimin eri terapeuttien kanssa. Henkilöstön on oltava hyvin järjestelmällinen ja pystyttävä pitämään kiinni yhteisistä aikatauluista. Potilaat ovat osastolla pitkään (2-6 kk) ja jokaisen potilaan asiat käsitellään moniammatillisessa tiimissä joka toinen viikko. Revakissa fysioterapeutit osallistuvat muun muassa pesutilanteisiin ja pyrkivät esimerkiksi kylpytilanteessa ohjaamaan rentouttavia harjoitteita ja miettimään siirtymisen tukemisen keinoja yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa. Muutenkin moniammatilliseen työskentelyyn panostetaan ja tilat on suunniteltu yhteistyön näkökulmasta.

Harjoittelu Gentin yliopistosairaalassa on todella intensiivistä, joten esimerkiksi Karelian fysioterapiakoulutuksen neljäs harjoittelu (kahdeksan viikkoa, 270 h, 10 etcs) muodostuu genttiläisellä logiikalla hyvin kuormittavaksi. Harjoittelussa olevilta fysioterapeuttiopiskelijoilta vaaditaan hyvää terapeuttista taitoa ja suomalaisten fysioterapeuttiopettajien silmin katsottuna valtavaa työskentelykapasiteettia ja resilienssiä. Asiakkaan potilaskertomukseen saa tutustua, mutta aikaa terapiatilanteeseen valmistautumiseen ei anneta. Harjoittelijoita vastaanottavilla osastoilla ei yleensä ole edes tiloja, missä opiskelija voisi rauhassa suunnitella terapiatuokioita. Opiskelijaohjaus on kuitenkin laadukasta ja dialogista.

Kansainvälisessä vaihdossa toimitaan yleensä kohdemaan toimintatapojen mukaisesti. Yhteisessä palaverissa Gentin yliopistosairaalan työelämäohjaajan kanssa puhuimme toimintakulttuuriemme erosta ja sovimme, että vaihdossa olevalle opiskelijalle annetaan mahdollisuus tiedonhankintaan ja potilastilanteisiin valmistautumiseen harjoittelutuntien puitteissa. Tätä kirjottaessa Karelian vaihto-opiskelijan harjoittelu on edennyt jo puoleen väliin ja sopimamme säännöt ovat toimineet hyvin. Sekä opiskelija että hänen työelämäohjaajansa olivat hyvin tyytyväisiä järjestelyyn ja opiskelijan osaamisen kehittymiseen.

Henkilö kävelymatolla. Laitteen edessä näyttäseinä, jossa veden yli menevä silta.
Opiskelija kokeilee Revakin kävelyn analyysiin, harjoittamiseen ja tutkimukseen tarkoitettua laitteistoa.

Sairaalan ja fysioterapiakoulutusvastuun yhteistyö tuottaa uutta tutkimusta

Fysioterapeuttikoulutuksen käytössä oleva erityisvälineistö (vrt. Karelian ”fykon labra”) on yliopistosairaalan omistama ja tilat ovat yhteiset yliopiston fysioterapeuttikoulutuksen kanssa. Tilat sijaitsevat kuntoutuskeskus Revakissa ja ovat puolet ajasta sairaalan ja puolet ajasta yliopiston käytössä. Tämä mahdollistaa tutkittavien rekrytoinnin sairaalasta ja välineistön tehokkaan käytön. Sairaalan henkilökunta eli ”labran” työntekijät ohjaavat fysioterapeuttien maisteri- ja tohtoritason opinnäytetöitä ja antavat työpanostaan tutkimuksen tekijöille. Näin yliopisto pystyy tuottamaan korkeatasoista tutkimusta käytännön työn tueksi ja sairaalan henkilökunnan osaamistaso kasvaa tehokkaasti.

Kuntoutuskeskus Revakin tutkimusyksikkö on panostanut viime vuosina paljon digiteknologisten ratkaisujen kehittämiseen ja testaamiseen erilaisilla neurologisilla asiakkailla. Virtual Reality (VR) teknologian erilaiset käyttötavat ja liikkeen ja liikkumisen harjoittamisen simuloinnit ovat nyt erityisen kiinnostuksen kohteina (Smart Space 2025). Saimme paljon ideoita teknologian hyödyntämiseen kuntoutuksessa. Haluamme jalkauttaa uutta teknologiaa vuonna 2026 alkavan uuden opetussuunnitelmamme neurologisen kuntoutuksen osaksi.

BIP Paediatric Rehabilitation ja Staff Days

Opiskelijoiden kolmen opintopisteen laajuinen lasten kuntoutuksen monimuotoinen intensiivikurssi eli BIP koostui etukäteismateriaaleista, Teams-luennoista ja ryhmätyöskentelystä sekä Gentissä kahden viikon lähijaksolla toteutetuista työpajoista, luennoista ja tutustumiskäynneistä. Kaksipäiväinen Staff Days eli verkoston opettajille tarkoitettu ohjelma oli yhteinen opiskelijoiden kanssa ja sisälsi asiantuntijaluentoja ja käytännön työpajoja yliopistosairaalan testauslaboratorioissa.

Staff Day -päiviin osallistuneet opettajat Armeniasta, Italiasta, Suomesta, Norjasta, Portugalista, Turkista, Saksasta, Liettuasta sekä Yhdysvalloista. BIP:n organisoijista keskellä takana Lynn Bar-On ja oikealla takana Gentin yhteyshenkilö, psykologi Filip Dejonckheere.

Tänä vuonna Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttikoulutuksesta oli mukana neljä fysioterapeuttiopiskelijaa ja kaksi opettajaa. Yhteensä opiskelijoita oli 59 kahdestatoista maasta ja opettajia 24. BIP:ä suunnittelemassa olleet korkeakoulut ja niiden opettajat ovat osallistuneet tähän BIP:iin jo lähes 20 vuoden ajan. Heillä on hyvin toimiva verkosto ja syvällinen osaaminen aiheesta. BIP:iin voi osallistua opiskelijoita ja opettajia myös verkoston ulkopuolelta, kuten me ja opiskelijamme tänä vuonna. Meidät Karelian fysioterapian opettajat rekrytoitiin heti ensimmäisenä päivänä ohjaamaan BIP-opiskelijoiden pienryhmää ja viimeisenä päivänä meidät molemmat otettiin mukaan opiskelijoiden seminaariesitysten numeraaliseen arviointiin (pisteytys ja sanallinen arviointi, jokaiselle ryhmälle ja ryhmän jäsenelle erikseen). Kansainvälisen käytännön mukaisesti BIP tulee arvioida numeraalisesti, jotta opiskelijat saavat sisällytettyä sen kotikorkeakoulunsa opinto-ohjelmaan.

BIP:iin osallistuvat opiskelijat arviotiin numeraalisella asteikolla (0-10). Arvioinnin kohteena oli kahden viikon aikana tiimityönä työstetty case-raportti ja sen esittäminen loppuseminaarissa. BIP-tiimejä oli kahdeksan ja jokaisella tiimillä oli oma case. Raportissa tuli näkyä verkko-opintojen ja kahden viikon lähiopetusaikana käsitellyt teemat. Kaikki caset olivat oikeita lapsiasiakkaita, joista oli saatavilla tietoa ja videoita heidän toimintakyvystään. Jokaista tiimiä ohjasi yksi BIP-verkoston opettaja tai sairaalan henkilökunnan edustaja. Case-tapauksen seminaariesitys jakaantui teoriaosuuteen, roolipeliin ja loppukeskusteluun. Yhtä tiimiä kohden varattu esitysaika oli 45 minuuttia. Osa BIP-opettajista arvioi vain kirjallisen tuotoksen, osa vain esityksen ja roolipelin. Näin tiimi sai palautetta eri henkilöiltä. Esityksen aikana tarkkailtiin jokaisen tiimin jäsenen aktiivisuutta ja osaamista eli kyseessä oli osaamisen näyttö. Lisäksi opiskelijatiimit tekivät peer review palautteen toisistaan. Loppuarvosana koostui kaikista mainituista arvioinnin osa-alueista.

Kymmenkunta opiskelijaa keskustelemassa pöydän ääressä. Takana neljä opettajaa seisomassa ja tekemässä arviointia.
Seminaariesityksen roolipeli ja sitä arvioineet BIP-verkoston opettajat.

Suurin osa Staff Days-osallistujista on suorittanut tohtorin tutkinnon, BIP-verkoston opettajista lähes kaikki. Vain pohjoismaiset opettajat olivat pohjakoulutukseltaan maistereita. Tämä BIP-verkoston opettajien korkea koulutustaso tuo ohjelmaan syvyyttä ja uusinta tutkimustietoa aiheen teemoista. Gentin yliopistosairaalan kuntoutus- ja tutkimusosaston henkilökunta oli vahvasti mukana luennoiden omista erityisosaamisen alueistaan, joista heillä oli esittää väitöskirjoja ja kansainvälisesti hyväksyttyjä artikkeleita.

Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat olivat hyvin tyytyväisiä intensiivikurssin ammatilliseen antiin ja järjestelyihin. Välimatkat kampuksilta toisille olivat pitkät, mutta tiedotus oli järjestetty hyvin ja perille löysi ohjeita seuraamalla. BIP soveltuu fysioterapeuttiopintojen loppuvaiheeseen, koska opiskelijoilta vaaditaan lasten neurologisen fysioterapian käsitteiden hallinta. Suurin osa muiden maiden opiskelijoista oli maisteriopintoja suorittavia. Karelian opiskelijat kokivat pärjäävänsä hyvin heidän joukossaan, mikä myös näkyi kykynä perustella valintoja seminaariesitykseen liittyvässä loppukeskustelussa.

Lopuksi

Keväällä 2026 alkaa Karelian fysioterapeuttikoulutuksessa uusi opetussuunnitelma. Intensiivikurssi toi uutta osaamista ja ajatuksia tulevan opetussuunnitelmamme tueksi erityisesti teknologian hyödyntämisen näkökulmasta (VR-lasit ja teknologiastimuloitu kävelyharjoittelu). Toivomme pystyvämme tulevassa opetussuunnitelmassa hyödyntämään entistä paremmin meillä jo olemassa olevia teknisiä sovelluksia. BIP:n Staff Days -päivien sisältö vahvisti lasten kuntoutuksen osaamisen tärkeyttä fysioterapeuttikoulutuksessamme. Toivomme, että verkostoituminen edistää opiskelija- ja opettajavaihtoa korkeakoulujemme välillä. Pohjustimme yhteistyötä liittyen fysioterapian täydennyskoulutuksiin, muun muassa Sherborne-lähestymistavan osalta. Vaihto aktivoi sekä englannin että pohjoismaisten kielen taitoa, sillä verkostoiduimme monen muun kansallisuuden lisäksi myös norjalaisen kollegamme kanssa.

Karelian fysioterapeutti- ja toimintaterapeuttiopiskelijoiden ja -opettajien olisi hyvä osallistua yhdessä BIP Paediatric Rehabilitation -opintoihin moniammatillisen opetuksen ja oppimisen kehittämiseksi. Kansainvälisten harjoitteluvaihtojen alakohtaiseen käytänteiden kehittämiseen voisi olla hyvä kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Koulutusjärjestelmissämme ja niiden käytänteissä on opiskelijaa kuormittavia eroavaisuuksia, joista olisi hyvä tiedottaa kansainväliseen vaihtoon lähteviä opiskelijoita turvallisen ja opiskeluhyvinvointia ylläpitävän harjoitteluvaihdon toteutumiseksi.

Suuret kiitokset Erasmus+ vaihto-organisaatiolle ja Karelia-ammattikorkeakoulun kv-palveluille, sekä erityisesti BIP Paediatric Rehabilitation henkilökunnalle ja Gentin yliopistolle!


Kirjoittajat:

Anu Pukki, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Anne Ryhänen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Ghent University. https://www.ugent.be/en/ghentuniv/faculty Luettu 16.4.2025.

Department of Rehabilitation Sciences https://www.ugent.be/ge/reva/en Luettu 25.4.2025

Revaki 2025. Kuntoutuskeskus Revaki. https://www.uzgent.be/patient/zoek-een-arts-of-dienst/fysische-geneeskunde-en-revalidatie/revalidatiecentrum/team-revalidatiecentrum Luettu 25.4.2025.

Smart Space 2025. https://www.uzgent.be/patient/zoek-een-arts-of-dienst/fysische-geneeskunde-en-revalidatie/revalidatiecentrum/smart-space Luettu 25.4.2025.