Karelia-ammattikorkeakoulu on sitoutunut tutkimuksen arvioinnin uudistamiseen osana CoARA-sopimusta, joka pyrkii edistämään laadukasta ja vastuullista arviointia. Karelian CoARA-toimeenpanosuunnitelma vuosille 2024–2027 keskittyy tutkimustoiminnan ja tutkijoiden laadullisen arvioinnin kehittämiseen. Tavoitteena on luoda entistä reilumpaa ja moniarvoisempaa arviointia, joka huomioi erilaiset näkökulmat ja osaamiset.
Mikä on CoARA?
CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) on eurooppalainen tutkimuksen arvioinnin uudistamisen yhteenliittymä. Se sisältää sekä tutkimuksen että tutkijan laadullisen arvioinnin uudistamisen ja kehittämisen. Yli 700 organisaatiota maailmanlaajuisesti on jo allekirjoittanut CoARA-sopimuksen. Suomessa CoARA-sopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki yliopistot sekä 22 ammattikorkeakoulua. CoARA-sopimus koostuu kymmenestä sitoumuksesta, jotka luovat yhteisen suunnan tutkimuksen ja tutkijan arvioinnin uudistukselle ja kehittämiselle. Sopimus sisältää useita tutkimuksen, tutkijan ja tutkimusorganisaatioiden arviointia ohjaavia periaatteita. Näitä ovat esimerkiksi avoimuus, vastuullisuus, dialogi, yhteistyö, vapaaehtoisuus, luottamus sekä voittoa tavoittelematon toiminta.
CoARAn tausta ja tarve on tiedeyliopistoissa, mutta ammattikorkeakouluilla on tärkeä rooli ja tehtävä vaikuttaa siihen, että ammattikorkeakouluissa tehtävä tutkimus ja sen arviointi otetaan CoARAssa paremmin huomioon. Ammattikorkeakoukut ovat mukana kansallisessa CoARA-ryhmässä. Ammattikorkeakouluissa TKI-johdon ja HR-johdon verkostoilla on keskeinen rooli koordinoida ja viedä CoARA -työtä eteenpäin ammattikorkeakouluissa yhteistyönä. Lisäksi ammattikorkeakouluja on mukana CoARA-työssä kansainvälisellä foorumilla.
Mitä CoARA tarkoittaa Kareliassa?
Karelia on myös osaltaan sitoutunut tutkimuksen arviointia uudistavaan CoARA-sopimukseen. Toukokuussa 2024 Karelian johtoryhmä hyväksyi Karelian CoARA-toimeenpanosuunnitelman, jota toteutetaan vuosina 2024–2027 osana Karelian laadun ja vaikuttavuuden kehittämistä. Suunnitelmaan sisältyy tutkimuksen (TKI-toiminnan) ja tutkijan (TKI-toimijoiden) laadullisen arvioinnin kehittäminen ja näihin tavoitteisiin liittyvä ulkoinen arviointi, joka on suunniteltu vuodelle 2027. Suunnitelman toimeenpanon toteuttamiseksi Kareliassa on 7-jäseninen työryhmä.
Lisäksi Karelia on mukana kansainvälisessä yhteistyössä Milano Bicocca yliopiston koordinoimassa INVEST-allianssin verkostossa, tarkemmin Bicoccan koordinoimassa CoARAn TIER- työryhmässä (Towards an Inclusive Evaluation of Research). Työryhmä keskittyy tutkimuksen ja tutkijoiden vastuulliseen arviointiin, jossa huomioidaan arviointikriteerien eläminen ajassa sekä niiden sisältämät vinoumat esimerkiksi etnisyyteen, sukupuoleen, uskontoon, kieleen tai maineen suhteen. Tavoitteena on edistää entistä reilumpaa, moniarvoisempaa ja inklusiivisempaa arviointia.
Kohti läpinäkyvämpää ja eettisempää arviointia
Kun arviointiprosessi on systemaattinen ja selkeä, ja arviointikriteerit ovat läpinäkyviä ja avoimesti saatavilla, ollaan jo polulla kohti reilua ja entistä eettisempää toimintaa. Ammattikorkeakoulujen tutkijoiden ja muiden TKI-henkilöiden hakuilmoituksissa mainitaan usein substanssiosaamisen ohella myös yhteistyö- ja verkostoitumistaidot. Näiden arviointi pelkästään julkaisu-, työtehtävä- ja järjestötoimintaluettelon perusteella jää kuitenkin ohueksi. Siksi niiden oheen tarvitaan laajempi, sanallinen selvitys kokemuksista ja osaamisista, niin sanottu narratiivinen CV. Arvioinnissa tulee siis olla myös laadullisia kriteerejä. Tämä asettaa erityisiä vaatimuksia arvioijien valinnalle: onko raadin kokoonpano riittävä ja edustava? Tulevatko varmasti erilaiset näkökulmat otetuiksi huomioon? Entä tuntevatko arvioijat itse arviointiprosessin ja arviointikriteerit?
Lisäksi TIER-työryhmä muistuttaa siitä, että tutkimus- ja kehittämistyön henkilöstön tulisi edustaa erilaisia vahvuuksia ja monipuolisia osaamisia. Esimerkiksi yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja teknisen asiantuntemuksen yhdistäminen tuottaa innovatiivisempia ratkaisuja kuin pidättäytyminen tietyn alan rajojen sisällä. Myös rahoittaja saattaa edellyttää entistä moniarvoisempaa otetta: EU:n tietyt rahoituskanavat ja ohjelmat edellyttävät sukupuolen ja inkluusion huomioimista hankkeiden sisällössä ja innovaatioissa, ja niillä on vaikutusta myös tulosten arviointiin.
Monet korkeakoulut, Karelia mukaan lukien, ovat allekirjoittaneet CoARAn vastuullisen arvioinnin periaatteet ja tavoitteet, mutta käytäntöön niitä ei ole aina otettu. Siksi TIER-työryhmässä on ryhdytty kokoamaan parhaiden käytäntöjen luetteloa, jotta tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan sekä niihin liittyviin koulutuksiin saadaan konkreettisia malleja ja työkaluja. Tähän haasteeseen on myös Kareliassa tartuttu, kun omassa CoARA-ryhmässämme aletaan systemaattisesti rakentaa TKI-hankkeiden niin laadullisen kuin määrällisen vastuullisen vaikuttavuuden arvioinnin kriteeristöä ja työkalua.
Miten Kareliassa tehdään tutkijan laadullista arviointia?
Kareliassa tutkimusta tehdään tyypillisesti osana yliopettajan, lehtorin tai hankkeissa toimivan projektiasiantuntijoiden työtä. Kareliassa tutkijan laadullinen arviointi on osa henkilöstön osaamisen ja organisaation osaamispääoman johtamista, jota tehdään sekä rekrytoinneilla että henkilöstön osaamisen kehittämisellä. Osaamisen kehittymistä arvioidaan laadullisesti vuosittaisissa kehityskeskusteluissa, joihin sisältyy esimerkiksi strategisten osaamisten itsearviointi. Kareliassa on myös erillinen tutkijanurapolku, jolla Karelia tukee henkilöstön väitöskirjatyötä.
Osana Karelian CoARA-toimeenpanosuunnitelmaa vuonna 2025 on tavoitteena kehittää tutkimusta tekevän henkilöstön horisontaalisia urapolkuja sekä laajentaa strategista osaamiskarttaa tutkijan työn arvioinnissa FIN-CAM (Finnish Career Assessment Matrix) kansallisen arviointityökalun avulla. Työkalun tarkoituksena on mahdollistaa tutkijan työn osa-alueiden, ansioiden ja osaamisen kattava, systemaattinen ja läpinäkyvä tarkastelu erilaisissa arviointitilanteissa.
Kirjoittajat:
Tarja Kupiainen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Jaana Tolkki, henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Roininen, M., Krappe, J., Timonen, H. 2023. Tutkimuksen arvioinnin uudistaminen ammattikorkeakouluissa. UAS Journal 4/2023. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231127149558
FIN-CAM -työkalu tutkijan arviointiin. Luonnos. https://vastuullinentiede.fi/sites/default/files/2025-01/FIN-CAM-arviointity%C3%B6kalun%20luonnos.pdf
Working Group: TIER – Towards an Inclusive Evaluation of Research. https://coara.eu/working-groups/working-groups/wg-tier-towards-an-inclusive-evaluation-of-research/