Karelia yhteis­työ­hön metsä­alan avain­kump­pa­nei­den kanssa

Karelia yhteis­työ­hön metsä­alan avain­kump­pa­nei­den kanssa

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja useat metsä­alan yrityk­set ja yhtei­söt ovat sopi­neet yhteis­työstä avain­kump­pa­neina. Vahvalla yhteis­työllä työelä­män kanssa Karelia luo yhteis­kun­nal­lista vaikut­ta­vuutta ja vuoro­pu­he­lua. Karelia kehit­tää koulu­tusta yhdessä yritys­ten ja yhtei­sö­jen kanssa ja vahvis­taa siten alueen kilpai­lu­ky­kyi­syyttä osaavan työvoi­man tarjon­nalla. Avain­kump­pa­nuus­toi­minta on väline syvään, suun­ni­tel­mal­li­seen ja molem­min puoli­sesti hyödyt­tä­vään yhteis­työ­hön. Tärkeänä yhteis­työssä nähdään tule­vai­suu­den osaa­jien varmis­ta­mi­nen työelä­mälle. Karelwood Oy:n toimi­tus­joh­taja Janne Tahva­nai­nen kommen­toi metsä­alaa tule­vai­suu­den työllistäjänä:

– Suomi elää metsästä nyt ja tule­vai­suu­des­sa­kin. Sen takia tarvit­semme osaajia. Siksi Kump­pa­nuus­toi­minta on tärkeä Karelia ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa.

Metsä Groupin Joen­suun piiri­pääl­likkö Olli Harju kuvai­lee myös, että oppi­lai­to­syh­teis­työ mahdol­lis­taa tärkeän väylän osaa­vien ammat­ti­lais­ten rekry­toin­tiin metsä­alan yrityksiin.

– Metsä­ta­lous ja metsä­teol­li­suus tarvit­se­vat osaavia ammat­ti­lai­sia nyt ja jatkossa. Sen takia Metsä Group näkee oppi­lai­to­syh­teis­työn tärkeänä.

Oppi­lai­to­syh­teis­työn tärkeyttä koros­te­taan työelä­män tarpei­siin kehi­te­tyn ajan­ta­sai­sen koulu­tuk­sen varmis­ta­mi­sessa. UPM Metsän itäi­seltä alueen metsä­asia­kas­pääl­likkö Markus Häikiö näkee Kare­lian ja metsäyh­tiön välisen asian­tun­ti­juu­den ja vuoro­pu­he­lun tärkey­den olen­nai­sena tule­vassa yhteistyössä:

– Työelä­män edus­ta­jana on tärkeää päästä mukaan oppi­lai­to­syh­teis­työ­hön. UPM toivoo molem­min­puo­lista vies­tin­tää, jossa työelä­män tarpeet tuodaan opetuk­seen ja opis­ke­li­joilla on tietoi­suus siitä, mitä kentällä tapahtuu.

Yhteis­työssä tehtä­viä toimen­pi­teitä ovat mm: kump­pa­nin osal­lis­tu­mi­nen metsä­ta­lou­den opetus­suun­ni­tel­man kehit­tä­mis­työ­hön, opis­ke­li­joi­den opitun sovel­ta­mi­nen harjoit­te­luina, opin­näy­te­töinä ja kehit­tä­mis­teh­tä­vinä, metsä­teol­li­suu­den alan houkut­ta­vuu­den lisää­mi­nen ja posi­tii­vi­sen työnan­ta­ja­mie­li­ku­van kehit­tä­mi­nen sekä yhteis­ten tutki­mus- ja kehit­tä­mis­hank­kei­den suun­nit­telu ja toteuttaminen.

Avain­kump­pa­nuusyh­teis­työstä on sovittu myös Suomen metsä­kes­kus, itäisen palve­lua­lu­een ja Stora Enso Oyj Metsän kanssa.

Kare­lian kump­pa­nuuk­sien hallin­nan toimin­ta­malli on saanut kiitosta Kansal­li­sen koulu­tuk­sen arvioin­ti­kes­kuk­sen (Karvi) ulkoi­sessa audi­toin­nissa. Audi­toin­nin mukaan kump­pa­nuuk­sien hallin­nan toimin­ta­malli on erin­omai­nen käytänne, joka syste­ma­ti­soi ja jäsen­tää kump­pa­nuus­toi­min­taa ja työelä­män kanssa tehtä­vää yhteis­työtä. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kump­pa­nuus­toi­min­nasta vastaava pääl­likkö Harri Mikko­nen toteaa:

– Kump­pa­nuuk­sien hallin­nan toimin­ta­mal­lin kiis­ta­ton hyöty on, että toimin­nassa mennään konkreet­ti­sen teke­mi­sen asteelle. Vain sitä kautta saavu­te­taan luot­ta­mus ja syve­nevä yhteistyö.

Yhteis­työ perus­tuu kump­pa­nei­den kanssa yhdessä suun­ni­tel­tui­hin konkreet­ti­siin toimen­pi­tei­siin, jotka kirja­taan vuosit­tain kump­pa­nuu­den toteut­ta­mis­suun­ni­tel­maan. Yhteis­työtä sen toteu­tusta myös arvioi­daan säännöllisesti.