Pohjois-Karja­lassa kehi­te­tään biohii­lestä uutta kier­to­ta­lou­den huipputuotetta

Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto on myön­tä­nyt BlackGreen – Pohjois-Karja­lan Biohii­lioh­jel­malle 490 000 euron rahoi­tuk­sen. Ohjel­massa tutki­taan ja kehi­te­tään biohii­len ympä­rille raken­tu­via arvo­verk­koja ja tuetaan alan kehit­ty­mistä maakun­nassa.  

BlackGreen-ohjel­maa koor­di­noi­daan Luon­non­va­ra­kes­kuk­sesta (Luke), ja siinä ovat Luken lisäksi mukana Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Itä-Suomen yliopisto (UEF) ja Busi­ness Joensuu. 

Pohjois-Karja­lasta on muodos­tu­massa merkit­tävä moder­nin reak­tii­vi­sen hiilen tuotan­to­kes­kit­tymä, joka tarjoaa uusia liike­toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sia myös inves­toi­ville yrityk­sille. Moderni reak­tii­vi­nen hiili on korkean lisä­ar­von tuote, jolla on monia käyt­tö­so­vel­luk­sia esimer­kiksi metal­li­teol­li­suu­dessa, suoda­tuk­sessa, puhdis­tuk­sessa, kompos­toin­nissa, maan­pa­ran­nuk­sessa, hiili­diok­si­din varas­toin­nissa, biokaa­sun tuotan­nossa ja vaikka lääkin­nässä – perin­teistä gril­lausta ja ener­giaksi polt­ta­mista unoh­ta­matta. 

– Moder­nia reak­tii­vista hiiltä voidaan tehdä Vapon Ilomant­sin laitok­sen tapaan esimer­kiksi turpeesta, mutta parasta on, jos se tehdään uusiu­tu­vasta hiili­pi­toi­sesta biomas­sasta, kuten puupoh­jai­sesta biohii­lestä. Pohjois-Karja­lan mahdol­li­suu­det kehit­tyä merkit­tä­väksi biohii­len tuot­ta­jaksi ovat hyvät, toteaa Luken johtava tutkija Lauri Sikanen.

Hank­keen koor­di­noin­nin lisäksi Luke laskee biohii­len raaka-ainei­den saata­vuu­den ja osal­lis­tuu käyt­tö­koh­tei­den tutki­muk­seen ja elinkaarilaskentaan.


Biohiili on monien mahdol­li­suuk­sien biotuote

BlackGreen luo osaa­mista ja julkista tieto­poh­jaa kehi­tyk­sen mahdol­lis­ta­mi­seksi ja tuke­mi­seksi niin maakun­nassa kuin Suomessa laajem­min­kin. Ohjel­man työ keskit­tyy biohii­li­tuot­tei­siin ja mark­ki­noi­hin, tuotan­to­tek­nii­koi­hin ja raaka-ainei­den saata­vuu­teen, ilmas­to­vai­ku­tuk­siin sekä biohii­len tarjoa­miin kier­to­ta­lou­den uusiin liike­toi­min­toi­hin. 

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa odote­taan innolla hank­keen käyn­nis­ty­mistä. 
– Monissa proses­seissa sivu­tuot­teena synty­vän jään­nös­hii­len käyttöä on pohdittu useilla eri fooru­meilla. BlackGreen-ohjel­man avulla pääs­tään käytän­nös­sä­kin testaa­maan eri jalos­tus­ket­juja ja niiden loppu­tuot­teita. Sovel­lus­koh­teet ulot­tu­vat metsä­mai­den ravin­ne­pi­tois­ten valu­ma­ve­sien suoda­tuk­sesta aina jalos­tu­neem­piin käyt­tö­koh­tei­siin, kuten sisäil­man laadun hallin­taan ja tervey­den edis­tä­mi­seen. Karelia pystyy hyödyn­tä­mään osaa­mis­taan leveällä rinta­malla, sillä biohii­lestä on moneksi, toteaa projek­ti­asian­tun­tija Markus Hirvo­nen

Itä-Suomen yliopisto keskit­tyy elin­kaa­ria­na­lyy­siin. 
– Biohii­len tuotan­non elin­kaa­ria­na­lyysi on erit­täin tärkeää biohii­len tuotan­non ja käytön koko­nais­kes­tä­vyyttä ja kannat­ta­vuutta arvioi­taessa sekä biohii­li­tuot­tei­den mark­ki­nain­for­maa­tiota laadit­taessa. Yhdessä herk­kyy­sa­na­lyy­sit sekä eril­li­set talous- ja kestä­vyys­tar­kas­te­lut antavat mahdol­li­suu­den antaa suosi­tuk­sia muun muassa raaka-aineen hankin­taan ja logis­tiik­kaan sovel­let­ta­vista ratkai­suista sekä tuot­tei­den arvo­ket­ju­jen koko­nais­kes­tä­vyy­destä, toteaa UEF:n tutki­ja­toh­tori Suvi Kuit­ti­nen

– BlackGreen-ohjelma on tehty luomaan alueen nykyi­sille ja uusille yrityk­sille tukea ja tieto­poh­jaa biohii­len liike­toi­min­ta­mah­dol­li­suuk­sista. Busi­ness Joen­suun tehtä­vänä ohjel­massa on muun muassa mark­ki­noi­den ja tuote­mah­dol­li­suuk­sien perin­poh­jai­nen kartoi­tus, toteaa puoles­taan Busi­ness Joen­suun kehi­tys­pääl­likkö Timo Tahva­nai­nen. 

BlackGreen-ohjelma on synty­nyt syksyn 2020 aikana biota­lou­den inno­vaa­tio­alusta Green Hubin myötä­vai­ku­tuk­sella. Ohjelma kestää helmi­kuun 2023 loppuun mennessä, ja sitä rahoit­taa myös Euroo­pan unionin alue­ke­hi­tys­ra­hasto.

(Yhteis­tie­dote, jossa mukana ovat: Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Luon­non­va­ra­kes­kus, Busi­ness Joensuu ja Itä-Suomen yliopisto)