Karelia tarjoaa verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tus­kou­lu­tusta hoito­työn ammattilaisille

Digi­taa­lis­ten palve­lu­jen käyttö sosi­aali- ja tervey­sa­lalla yleis­tyy. Verkossa tapah­tuva asiak­kaan kohtaa­mi­nen ja ohjaa­mi­nen ovat tätä päivää, ja yhtey­den­pito perus­tuu kasvok­kai­sen vuoro­vai­ku­tuk­sen sijaan entistä enemmän tekno­lo­gia­vä­lit­tei­seen vuorovaikutukseen.

Yhtenä osana hoito­työn amma­til­lista osaa­mista tulee jatkossa olemaan verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tus­tai­dot, ja tämä vaatii uuden­laista vuoro­vai­ku­tus­osaa­mista. Kun keskus­tel­laan tekno­lo­gia­vä­lit­tei­sesti, erilai­set tekno­lo­gi­set ratkai­sut rajaa­vat mahdol­li­suuk­sia havain­noin­nin, sanat­to­man vies­tin­nän, tulkit­se­mi­sen ja ymmär­tä­mi­sen suhteen. Verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tuk­sessa on osat­tava tuoda ilmi, että on läsnä ja saata­villa. On vies­tit­tävä tietoi­sem­min, että kuun­te­lee ja että toinen tulee myös kuul­luksi.  Vuoro­vai­ku­tus on parhaim­mil­laan dialo­gista, jolloin vähin­tään kaksi ihmistä keskus­te­le­vat ja kuun­te­le­vat toisi­aan tasa-arvoi­sesti ja kunnioit­ta­vasti. Amma­til­li­nen dialo­gi­nen vuoro­vai­ku­tus on parhaim­mil­laan läsnä­oloa, empa­tiaa, tilan anta­mista ja luot­ta­muk­sen rakentamista.

-Verkossa tapah­tuva ohjaa­mi­nen edel­lyt­tää ohjaa­jalta oman alan subs­tans­sio­saa­mi­sen lisäksi hyviä tieto­tek­ni­siä taitoja ja erilais­ten ohjel­mien sekä digi­taa­lis­ten työka­lu­jen sovel­ta­mis­osaa­mista. Verkko-ohjauk­sen onnis­tu­mi­nen edel­lyt­tää myös sitä, että asian­tun­ti­jaoh­jaaja osaa valita asiak­kaan tieto­tek­ni­sen osaa­mi­sen näkö­kul­masta sopivat digi­taa­li­set työka­lut ja verkko-ohjaus­me­ne­tel­mät, toteaa hoito­työn lehtori Helena Ikonen Karelia-ammattikorkeakoulusta

Kare­lian avoin AMK vastaa tähän tarpee­seen järjes­tä­mällä Verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tus-koulu­tuk­sen, jossa harjoi­tel­laan vuoro­vai­ku­tusta erilais­ten asiak­kai­den kanssa verkon väli­tyk­sellä eetti­syys huomioiden.

-Koulu­tuk­sessa käyte­tään erilai­sia etätyös­ken­te­lyn väli­neitä ja sovel­luk­sia, sekä opitaan tunnis­ta­maan erilai­set vuoro­vai­ku­tus­ka­na­vat asiak­kaan etähoi­dossa. Koulu­tuk­sessa paneu­du­taan myös tieto­suo­jan ja tieto­tur­van vaati­muk­siin erilai­sissa verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tus­ti­lan­teissa, sekä tervey­den­huol­lon tekno­lo­gi­aan, sähköi­siin tieto­kan­toi­hin ja rapor­toin­ti­työ­ka­lui­hin, kertoo Helena Ikonen.

Koulu­tuk­sen ajan­koh­dat ja ilmoittautuminen:

Verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tus I:
31.1.2022 – 20.3.2022, ilmoit­tau­tu­mi­nen 19.11.2021 – 23.1.2022
https://meerkado.fi/apply/4399657/verkkovuorovaikutus-i-avoin-amk

Verk­ko­vuo­ro­vai­ku­tus II:
21.3.2022 – 31.5.2022, ilmoit­tau­tu­mi­nen 19.11.2021 – 13.3.2022
https://meerkado.fi/apply/4399658/verkkovuorovaikutus-ii-avoin-amk