Uusi raken­ne­ra­has­to­kausi tuo muutok­sia projek­ti­ta­lou­den seuran­taan ja raportointiin

Kipinä talou­den rapor­toin­nin ja seuran­nan muutok­siin voi lähteä omista tarpeista tai oman toimin­nan muutok­sesta. Myös oman orga­ni­saa­tion ulko­puo­lella tapah­tuva toimin­nan muutos voi aiheut­taa tarpeen muuttaa omia toimin­toja vastaa­maan ulkoi­sen rapor­toin­nin tarpeita.

Kare­lian rapor­toin­tiin ja seuran­taan tuo suuren muutok­sen raken­ne­ra­hasto-hank­kei­den uusi ohjel­ma­kausi Uudis­tuva ja osaava Suomi 2021-2027, joka käyn­nis­tyi marras­kuussa 2021. Uudella raken­ne­ra­has­to­kau­della hank­kei­den rapor­tointi ja rahoi­tus painot­tuu entistä enemmän hank­kei­den vaikut­ta­vuu­teen ja tulos­ten esit­tä­mi­seen. Talou­den rapor­tointi muuttuu yksi­tyis­koh­tai­sesta kustan­nus­ten toden­ta­mi­sesta valmis­te­lu­vai­heen palk­ka­las­kel­miin ja prosent­ti­mää­räi­seen yleis­kus­tan­nus­ten korvaa­mi­seen. Yksin­ker­tais­tet­tu­jen mallien tarkoi­tus on keven­tää hallin­toa, kun kustan­nus­ten toden­teita ei tarvitse enää rahoit­ta­jalle esittää.

Kustan­nus­malli muuttuu

Hanke­hal­lin­nossa on jo käytössä yksin­ker­tais­te­tut kustan­nus­mal­lit flat rate 17 % ja 24 %. Näissä rahoi­tus­mal­leissa osa kustan­nuk­sista korva­taan toteu­tu­neista palk­ka­kus­tan­nuk­sista laske­tulla prosent­tio­suu­della, joita vastaa­via kirjan­pi­don kustan­nuk­sia ei rahoit­ta­jalle tarvitse esittää. Käytössä on ollut myös kerta­kor­vaus­malli (LumpSum), jossa rahoi­tus­pää­tös on perus­tu­nut yksi­tyis­koh­tai­seen budjet­tiin, mutta maksa­tus­vai­heessa toden­ta­mi­nen on perus­tu­nut puhtaasti hank­keen tulos­ten ja toimen­pi­tei­den toden­ta­mi­seen. Toteu­tu­neita kustan­nuk­sia ei ole tarvin­nut esittää lain­kaan, joten maksa­tuk­sesta on jäänyt koko­naan pois kaikki taloutta toden­tava aineisto, kirjan­pi­don otteet, työai­kail­moi­tuk­set ja tosi­teot­teet. Näiden kustan­nus­mal­lien lisäksi Kare­lialla on hank­keita, joissa rahoit­ta­jalle esitet­tävä rapor­tointi perus­tuu koko­naan johon­kin muuhun kuin suoraan kirjan­pi­dosta toden­net­ta­viin kustan­nuk­siin. Näissä korvaus perus­tuu ennalta määrät­tyi­hin mm. työn päivä­hin­toi­hin ja matko­jen kilo­met­ri­hin­toi­hin todel­lis­ten kulujen sijaan.

Uudella raken­ne­ra­has­to­kau­della hanke­maa­il­maan tuodaan uudet kustan­nus­mal­lit flat rate 1,5 %, 7 % ja 40 %. Eniten jo käytössä olevista kustan­nus­mal­leista poik­keaa flat rate 40 %. Tässä mallissa palk­ka­kus­tan­nuk­set rapor­toi­daan kiin­teällä, etukä­teen rahoit­ta­jan hyväk­sy­mällä tunti­hin­nalla. Kaikki projek­tin muut kustan­nuk­set kate­taan flat rate -avus­tuk­sella, jonka määrä on 40 % palk­ka­kus­tan­nuk­sista. Tällai­sessa kustan­nus­mal­lissa maksa­tus­ha­ke­muk­sen teke­mi­nen kevenee, mutta hanke­hal­lin­non kannalta toden­ta­mi­sen työ siirtyy kuiten­kin hank­keen suun­nit­telu- ja valmis­te­lu­vai­hee­seen. Hank­keelle hyväk­syt­tä­vien rapor­toi­ta­vien tunti­palk­ko­jen osuus on osoi­tet­tava laskel­milla ja toden­net­tava taus­ta­ma­te­ri­aa­lein jo hakemusvaiheessa.

Uusi kustan­nus­malli seuran­nassa ja raportoinnissa

Uuden flat rate 40 % -kustan­nus­mal­lin myötä hanke­hal­linto kevenee, mutta tuo haas­teita Kare­lian sisäi­seen lasken­taan. Hank­kei­den taloutta tulee seurata, mutta kuinka sovit­taa yhteen rahoit­ta­jan rapor­tointi ja todel­li­set kustan­nuk­set. Voidaan siis ajatella, että hank­keis­sa­kin on ulkoi­nen (rahoit­ta­jan) lasken­ta­toimi ja sisäi­nen (Kare­lian) lasken­ta­toimi. Jos nämä kaksi poik­kea­vat toisis­taan yhä enene­vässä määrin, tulee löytää ratkai­suja ja työka­luja, joilla molem­pia voidaan seurata helposti ja ajan tasai­sesti. Hyvä seuranta ja oikean­lai­set rapor­toin­nit ovat tärkeä työvä­line tuot­ta­maan oikean­laista tietoa niin johdon kuin alemman tason vastuu­hen­ki­löi­den, kuten projek­ti­pääl­li­köi­den päätök­sen­teon ja suun­nit­te­lun tueksi. Seuranta tukee myös toteu­tu­nei­den tavoit­tei­den arvioin­tia. Olen­naista on löytää oikeat seurat­ta­vat asiat ja kohteet sekä oikean­lai­set tieto­tek­ni­set ratkai­sut ja rapor­toin­ti­jär­jes­tel­mät niiden toteuttamiseen.

Uuteen rapor­toin­ti­haas­tee­seen vasta­tak­semme Kare­lian projek­tien koodi­tusta tullaan muut­ta­maan vuoden 2022 alusta. Tämän myötä ensi vuonna rapor­teilta saadaan projek­ti­nu­me­rolla näky­viin sekä rahoit­ta­jalle esitet­tä­vät kustan­nuk­set, että flat rate -korvausta vastaan käyte­tyt kustan­nuk­set: sekä yhdessä että erik­seen, rapor­tin rajauk­sesta riip­puen. Uusi koodi­tus projek­ti­ra­por­toin­nissa on huomioi­tava myös nykyi­sissä Kare­lialla järjes­tel­missä. Uusia linki­tyk­siä kirjan­pi­dosta sekä uusia tietue­kent­tiä lisä­tään rapor­toin­ti­jär­jes­tel­miin. Näiden muutos­ten myötä projek­teista saadaan visu­aa­li­nen ja tarkoi­tuk­sen­mu­kai­nen seuranta projek­ti­pääl­li­köi­den ja johdon käyttöön.


Kirjoit­ta­jat:

Sissi Pyykö­nen, talous­hal­lin­non asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Susanna Varhimo, talous­hal­lin­non asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu