Kirjoja pinossa

Laajem­mat juri­dii­kan opinnot uudessa opetussuunnitelmassa

Kare­lian liike­ta­lou­den koulu­tuk­seen sisäl­ty­neet niin sanotut oikeus­tra­de­no­mio­pin­not pois­tui­vat opetus­suun­ni­tel­masta joita­kin vuosia sitten. Tämän jälkeen opetus­suun­ni­tel­massa on ollut vain yksit­täi­siä oikeu­den opin­to­jak­soja, jotka ovat pääosin yleisen tason perus­kurs­seja. Vuoden 2022 uudessa opetus­suun­ni­tel­massa mahdol­li­suus oikeu­den laajem­paan opis­ke­luun tekee paluun, ja opis­ke­li­jalla on mahdol­li­suus valita yhteensä 30 opin­to­pis­tettä oikeu­del­li­sia opintojaksoja.

Oikeu­del­li­silla opin­noilla vasta­taan kysyntään

Oikeus­tra­de­no­mio­pin­not pois­tet­tiin opetus­suun­ni­tel­masta, koska alueella ei katsottu enää olevan tarvetta laajoille oikeu­del­li­sille opin­noille. Opis­ke­li­joilta saatiin kuiten­kin sään­nöl­li­sesti toivo­muk­sia ja palau­tetta siitä, että oikeu­del­li­sia opin­toja tulisi olla tarjolla nykyistä enemmän. Lisää­mällä uusia oikeu­del­li­sia opin­toja vasta­taan tähän palautteeseen.

Palau­tetta oikeu­del­lis­ten opin­to­jen tarpeel­li­suu­desta on tullut myös työelä­mästä. Trade­no­meja työs­ken­te­lee laajasti eri aloilla niin julki­sella kuin yksi­tyi­sellä sekto­rilla. Trade­no­meja työs­ken­te­lee niin teol­li­suu­dessa, finans­sia­lalla kuin kaupan alal­la­kin. Oikeu­del­li­sia opin­toja onkin tarpeen lisätä katta­maan laajem­min eri oikeu­den aloja ja tarjota oikeu­del­lista osaa­mista eri työteh­tä­viin liit­ty­vien vaati­mus­ten mukai­sesti.  Kansal­li­sella tasolla esimer­kiksi vuoden 2021 lopussa julkais­tun Karvin oikeus­tie­teel­li­sen koulu­tusa­lan arvioin­nissa todet­tiin, että työelä­mässä on selkeää tarvetta oikeu­del­li­sesti painot­tu­neelle trade­no­mi­tut­kin­nolle. Kare­liassa oikeu­del­li­set opinnot eivät muodosta niin laajaa koko­nai­suutta, että voitai­siin puhua oikeu­del­li­sesti painot­tu­neesta tutkin­nosta, mutta opinnot antavat kuiten­kin hyvät perus­tie­dot eri oikeu­den aloilta.

Oikeu­del­li­set opinnot ovat monipuolisia

Uuden opetus­suun­ni­tel­man oikeu­del­li­set opinnot muodos­tu­vat kahdesta koko­nai­suu­desta: liike­toi­min­nan juri­dii­kan perus­teet ja liike­toi­min­nan juri­diikka käytän­nössä. Opinnot ovat jatkoa liike­ta­lou­den aiem­mille oikeu­den perus­kurs­seille, mutta opin­toja pystyy suorit­ta­maan myös ilman aikai­sem­pia oikeu­del­li­sia opin­toja. Näistä koko­nai­suuk­sista opis­ke­li­jat saavat sekä perus­osaa­mista että syven­tä­vää osaa­mista. Opin­noissa käsi­tel­lään muun muassa julkista hallin­toa ja sen tarjoa­mia palve­luja, sopi­musoi­keu­den käytän­nön kysy­myk­siä, EU-oikeutta ja työoi­keu­den käytän­nön kysy­myk­siä HR-asian­tun­ti­jan näkökulmasta.

Opinnot toteu­te­taan moni­puo­li­sia opetus- ja arvioin­ti­me­ne­tel­miä käyt­täen. Osa opin­noista on moni­muoto-opetusta, johon sisäl­tyy sekä lähio­pe­tusta lähi­päi­vinä että itse­näistä työs­ken­te­lyä. Osa opin­noista puoles­taan on täysin virtu­aa­li­sia, jolloin opin­to­jen suorit­ta­mi­nen onnis­tuu oman aika­tau­lun mukaisesti.

Oikeu­den opin­toja tarjo­taan myös jatku­van oppi­mi­sen tarjon­nassa, jolloin niitä on mahdol­lista suorit­taa myös avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toina. Tällöin tutkinto-opis­ke­li­joi­den lisäksi myös työelä­mässä olevat voivat osal­lis­tua opin­to­jak­soille ja saavat päivi­tet­tyä tarvit­ta­vaa osaa­mis­taan. Oikeu­den opin­to­ko­ko­nai­suu­det ovat tarjolla laajem­min myös muiden kuin liike­ta­lou­den opis­ke­li­joille. Opin­noista kiin­nos­tu­neet eri alojen opis­ke­li­jat voivat valita oikeu­den opin­to­jak­soja omiin henki­lö­koh­tai­siin opis­ke­lusuun­ni­tel­miin (HOPS) ja omaan tutkin­toonsa kuulu­viksi opinnoiksi.

Mahdol­li­suus syväl­li­seen perehtymisen

Opis­ke­li­jalla on halu­tes­saan mahdol­li­suus tehdä oikeu­del­lis­ten opin­to­jen jälkeen myös oikeu­del­li­nen opin­näy­te­työ. Tämä mahdol­lis­taa syväl­li­sen pereh­ty­mi­sen tiet­tyyn oikeu­del­li­seen kysy­myk­seen. Opin­näy­te­työ kehit­tää myös opis­ke­li­jan kykyä oikeu­del­li­seen tiedon­han­kin­taan, analy­soin­tiin ja sovel­ta­mi­seen. Oikeu­del­li­sen opin­näy­te­työn teke­mi­nen antaa hyvän pohjan oikeu­del­li­seen kirjoit­ta­mi­seen sekä työelä­män toimek­sian­tona tehtynä mahdol­li­suu­den myös orga­ni­saa­tion oikeu­del­lis­ten haas­tei­den ratkai­se­mi­seen ja toimin­nan kehittämiseen.


Kirjoit­ta­jat:

Mikko Hytti­nen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Atte Korte, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu


Artik­ke­li­kuva: Kimberly Farmer / Unsplash