Maaseu­tu­yri­tys­ten asialla – tukea uusiu­tu­van ener­gian liiketoimintaan

Uusiu­tuwat-hanke on ollut osa Karelia ammat­ti­kor­kea­kou­lun alueel­li­sen biota­lou­den ja uusiu­tu­van ener­gian hank­kei­den pitkää jatku­moa. Uusiu­tuwat-hank­keen lähtö­koh­tana oli maaseu­dun elin­kei­no­toi­min­nan vahvis­ta­mi­nen ja moni­puo­lis­ta­mi­nen paran­ta­malla yritys­ten ener­giao­ma­va­rai­suutta, -tehok­kuutta ja uusiu­tu­vien ener­gia­re­surs­sien moni­puo­lista hyödyn­tä­mistä.  Alueen maaseu­tu­yri­tyk­sille ja yritys­ryh­mille on hank­keen aikana tarjottu kannat­ta­via yritys­ten taloutta vahvis­ta­via toimen­pi­teitä ja yhteis­työ­ta­poja, osaa­mi­sen kehit­tä­mistä sekä osaa­mi­sen siir­tä­mistä, joiden avulla ollaan voitu turvata maaseu­dun elin­voi­mai­suutta sekä tuottaa myös yhä suurem­paa ener­giao­ma­va­rai­suutta, ener­gia­tur­val­li­suutta, huol­to­var­muutta ja ympä­ris­tö­hyö­tyjä. Hank­keen toiminta aloi­tet­tiin 1.1.2019 ja toiminta päättyi 31.12.2022.  Hank­keen rahoit­ta­jana toimi Euroo­pan maaseuturahasto.

Hanketta toteut­ti­vat Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun uusiu­tu­van ener­gian TKI-asian­tun­ti­jat, energia- ja ympä­ris­tö­tek­nii­kan koulu­tuk­sen henki­lös­töä sekä useita insi­nöö­rio­pis­ke­li­joita harjoit­te­lui­den, opin­näy­te­töi­den sekä kehit­tä­mis­teh­tä­vien muodossa. Uusiu­tuwat-hanketta toteu­tet­tiin yhteis­työssä hanketta hallin­noi­van Suomen Metsä­kes­kuk­sen kanssa.

Uusiu­tuwat-hank­keen keskiössä olivat erityi­sesti maaseutu- ja haja-asutus alueen mikro- sekä pienet ja keski­suu­ret yrityk­set. Hanke tarjosi kohde­ryh­mil­leen uusiu­tu­van ener­gian ja ener­gia­te­hok­kuu­den palve­luja, liike­toi­min­nan uudis­ta­mi­sen tukea, sekä malleja vähä­hii­li­syy­den parem­paan hyödyn­tä­mi­seen maaseu­tu­yri­tyk­sissä. Hank­keen aikana pystyt­tiin luomaan uusia yhteis­työ­ver­kos­toja ja ratkai­suja alueel­li­seen uusiu­tu­van ener­gian liike­toi­min­taan, maaseu­tu­yri­tys­ten ener­gia­huol­toon, sekä ympä­ris­tö­myön­tei­seen tuote- ja palve­lusuun­nit­te­luun. Hank­keen toimen­pi­teet koos­tui­vat viidestä eri työpa­ke­tista, jotka käsit­te­le­vät mm. maaseu­tu­yri­tyk­sien uutta ener­gia­lii­ke­toi­min­taa ja ener­giao­ma­va­rai­suutta, kannat­ta­vaa ja puhdasta lähie­ner­gian tuotan­toa, maaseu­tu­yri­tys­ten hiili­neut­raa­leja tuot­teita ja palve­luita, ener­gia­lii­ke­toi­min­nan mento­roin­tia ja osaa­mi­sen kehit­tä­mistä sekä vies­tin­tää, tiedot­ta­mista ja sidos­ryh­mäyh­teis­työn kehittämistä.

Tulosta ja vaikut­ta­vuutta aluekehitykseen

Hank­keen konkreet­ti­nen teke­mi­nen ja tulok­set raken­tui­vat pitkälti yrityk­sille ja yritys­ryh­mille tarjot­ta­viin palve­lui­hin, kuten ohjauk­seen, neuvon­taan, teknis­ta­lou­del­li­siin selvi­tyk­siin, tapah­tu­miin, ekskur­sioi­hin sekä erilai­siin selvi­tys­töi­hin ja kehit­tä­mis­teh­tä­viin. Näissä toimen­pi­teissä hank­keen aikana ovat erit­täin moni­puo­li­sesti heijas­tu­neet ja toteu­tu­neet mm. eri uusiu­tu­van ener­gi­aan ja ener­gia­te­hok­kuu­teen liit­ty­vät ratkai­sut ja yhteistyö.

Hank­keessa toteu­te­tut nk. liike­toi­min­ta­diag­noo­sit ovat olleet suoraa alueel­lista kehit­tä­mis­työtä yrityk­siin, ja hank­keen keskei­set tulok­set ja vaiku­tuk­set kohdis­tu­vat pitkälti juuri näihin liike­toi­min­ta­diag­noo­sei­hin. Liike­toi­min­ta­diag­noo­sien ideana on selvit­tää kunkin yrityk­sen kehit­tä­mis­tar­peet. Näitä voivat olla mm. inves­toin­tien suun­nit­telu ja toteut­ta­mi­nen, kannat­ta­vuus, tekno­lo­gi­aan tai palve­lui­hin liit­ty­vät selvi­tyk­set, uudet palve­lut tai tuot­teet ja yhteis­työ muiden yrityk­sien kautta, esimer­kiksi alemman tason kehit­tä­mis­hank­kei­den kautta yritys­ryh­minä tai pilo­toi­vina hankkeina.

Hank­keen aikana liike­toi­min­ta­diag­noo­seja yrityk­siin tehtiin 135 kpl ja muihin orga­ni­saa­tioi­hin 10 kpl. Hank­keen myötä­vai­ku­tuk­sesta perus­tet­tiin yksi uusi yritys sekä aloi­tet­tiin yksi yritys­ryh­mä­hanke, tehtiin 12 inves­toin­tia, liike­vaih­dol­taan noin 1,5 miljoo­naa euroa uusiu­tu­vaan ener­gi­aan ja ener­gia­te­hok­kuu­teen. Tämän lisäksi 3-5 inves­toin­tia tullaan toteut­ta­maan vuoden 2023 aikana. Suurin osa hank­keen aikana toteu­tu­neista inves­toin­ti­koh­teista toimii myös Uusiu­tuwat-hank­keen esimer­kil­lis­ten uusiu­tu­van ener­gian tai ener­gia­te­hok­kai­den ratkai­su­jen esittelykohteina.

Maahan asennettuja aurinkopaneeleja. Taustalla metsää.
Puuar­tisti-yrityk­sen aurinkosähköjärjestelmä. 

Tiedon­vä­li­tystä demon­straa­tio­koh­tei­den kautta

Uusiu­tuwat-hanke oli ensi­si­jai­sesti tiedon­vä­li­tys­hanke ja tietoa levi­tet­tiin tehok­kaasti tapah­tu­mien, webi­naa­rien, liike­toi­min­ta­diag­noo­sien sekä ekskur­sioi­den kautta. Hanketta edel­tä­neen Poveria biomas­sasta -hank­keen aikana kehi­tet­tyä Ener­gia­raitti-verkos­toa­lus­taa on Uusiu­tuwat-hank­keen aikana uusittu ja kehi­tetty perus­teel­li­sesti. Ener­gia­raitti on toimi­nut yhtei­senä julkai­sua­lusta hank­keen selvi­tyk­sille, ajan­koh­tai­sille uuti­sille ja tiedot­teille, some­jul­kai­suille, matka­ra­por­teille sekä erityi­sesti verkos­ton oikean toimin­taym­pä­ris­tön yritys­ten ener­gia­to­teu­tuk­sien tai toimin­ta­mal­lien esittelykohteille.

Ener­gia­rai­tin ideana on uusiu­tu­van ener­gian ja vähä­hii­li­sistä ratkai­suista kiin­nos­tu­neille suun­nattu verkosto, joka tarjoaa laajasti tietoa, julkai­suja sekä esimerk­kejä hajau­te­tun uusiu­tu­van ener­gian käytän­nön ratkai­suista ja liike­toi­min­ta­mal­leista. Ener­gia­rait­ti­ver­kosto on kahden hank­keen toiminta-aikana saavut­ta­nut vakiin­tu­neen ja tunnis­tet­ta­van aseman maakun­nan uusiu­tu­van ener­gian ja vähä­hii­lis­ten ratkai­su­jen tiedon­vä­li­tys­paik­kana sekä verkos­tona. Ener­gia­raitti sisäl­tää moni­puo­li­sesti erilaista media­si­säl­töä, kuten mm. video­ku­vaa esit­te­ly­koh­teista sekä yrit­tä­jien haas­tat­te­luita. Ener­gia­rai­tin esit­te­ly­koh­teet ovat toimi­neet ja toimi­vat monen maakun­nal­lis­ten ja kansal­lis­ten vierai­li­ja­ryh­mien pysäh­dys­paik­kana ja osana kansain­vä­lis­ten vierai­li­joi­den ohjelmia.

Yhteis­työtä yritys­ten ja opis­ke­li­joi­den kanssa

Uusiu­tuwat-hank­keessa toteu­tet­tiin useita selvi­tyk­siä erityi­sesti yrityk­sistä kumpua­vista kehit­tä­mi­si­deoista ja kehit­tä­mis­tar­peista. Hank­keessa järjes­tet­tiin tapah­tu­mia sekä osal­lis­tut­tiin hank­keen sekä yhteis­työy­ri­tys­ten ja muiden yhteis­työssä olevien orga­ni­saa­tioi­den voimin tiedon­han­kin­ta­mat­koille, joista on julkaistu katta­vat matka­ra­por­tit. Niiden avulla yrityk­set ovat saaneet mm. tietoa ja työka­luja oman toimin­tansa sekä liike­toi­min­tansa kehit­tä­mi­sen tueksi. Lisäksi niiden avulla ollaan voitu selvit­tää inves­toin­ti­tar­peet ja mahdol­li­set jatko­ke­hit­tä­mis­tar­peet yrityk­sen toimin­nan kannalta sekä etsiä tarpeel­li­set kanavat ja toteut­ta­jat kulle­kin kohdey­ri­tyk­selle. Hank­keen aikana järjes­tet­tiin useita eri ekskur­sioita yhteis­työssä yritys­ten ja muiden hank­kei­den kanssa.

Julkis­ten selvi­tys­ten osalta suuressa roolissa toimi­vat Kare­lian energia -ja ympä­ris­tö­tek­nii­kan opis­ke­li­jat, jotka tuot­ti­vat merkit­tä­vän osan hank­keen jatko­sel­vi­tyk­sistä. Opis­ke­li­jat saivat toimek­sian­non joko suoraan hank­keelta tai maakun­nan yrit­tä­jiltä itsel­tään. Suurin osa hank­keen kehit­tä­mi­si­deoista ja selvi­tys­tar­peista tulivat liike­toi­min­ta­diag­noo­sien kautta, mutta myös tapah­tu­mien ja ekskur­sioien jälkeen ilmeni erilai­sia kehit­tä­mis­tar­peita ja jatko­sel­vi­tyk­siä, joita hank­keen aikana toteu­tet­tiin moni­puo­li­sesti. Kaiken kaik­ki­aan hank­keessa toteu­tet­tiin 15 kpl julki­sia selvi­tyk­siä ja koski­vat moni­puo­li­sesti mm. uusiu­tu­vaa ener­gian käyttöä, hiili­ja­lan­jäl­keä, kier­to­ta­loutta sekä biotaloutta.

Hank­keen aikana selvi­tet­tiin mm. tuuli­voi­man sosi­aa­lista hyväk­syt­tä­vyyttä Pohjois-Karja­lassa kyse­ly­tut­ki­muk­sen avulla, uusiu­tu­van sähkön tuot­ta­mista osana ener­giay­rit­tä­jyyttä, biokaa­sun liike­toi­min­ta­mal­leja sekä agroe­ko­lo­gis­ten symbioo­sien mahdol­li­suuk­sia, Silva-metsä­näyt­te­lyn hiili­ja­lan­jäl­keä ja pääs­tö­kom­pen­saa­tiota, alue­läm­mön­tuo­tan­non elin­kaa­riym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set sekä monia muita aina vesi­voi­man tuotan­nosta polt­to­puun­tuo­tan­non tehostamiseen. 

Tuuli­voi­man sosi­aa­li­nen hyväk­syt­tä­vyys Pohjois-Karjalassa

Tuuli­voi­man tilanne näyttää hyvältä valta­kun­nal­li­sesti, mutta sitä se ei ole alueel­li­sesti. Itä-Suomessa tuuli­voi­ma­lat lois­ta­vat pois­sao­lol­laan ja syynä ovat itäraja ja puolus­tus­voi­mien tutka­jär­jes­tel­mät. Kyse­ly­tut­ki­muk­sen tulok­sien mukaan pohjois­kar­ja­lai­set suhtau­tu­vat ylei­sesti hyvin myön­tei­sesti tuuli­voi­maan ja näkevät tuuli­voi­man ympä­ris­töys­tä­väl­li­senä ja tehok­kaana keinona hillitä ilmas­ton­muu­tosta. Kyselyn perus­teella pohjois­kar­ja­lai­set pitävät tärkeim­pinä kehi­tys­koh­teina aurin­koe­ner­giaa, tuuli­voi­maa ja biokaa­sua ener­gian­tuo­tan­tomme kehit­tä­mi­seksi Suomessa. Pohjois­kar­ja­lai­set pitävä tuuli­voi­maa pääsään­töi­sesti hyvänä sijoi­tus­koh­teena ja suhtau­tu­mi­nen lisä­ra­ken­ta­mi­seen maakun­nan alueella on myön­teistä sekä tuulio­suus­hank­kei­siin löytyy kiin­nos­tusta, mutta suurin osa vastaa­jista ei ollut valmiita maksa­maan enemmän tuuli­voi­malla tuote­tusta sähköstä. Enemmän tietoa tuuli­voi­masta ja sen vaiku­tuk­sista kuiten­kin tarvi­taan ylei­sellä tasolla.

Tulok­set ovat lupaa­via, koska halpaa sähköä tarvit­tai­siin kipeästi Itä-Suomeen teol­li­suu­den tarpei­siin. Tois­tai­seksi tuuli­voi­man yleis­ty­mi­selle on kuiten­kin turval­li­suu­teen liit­ty­viä esteitä ja haas­teita, jotka tulee selvittää. 

Aurin­ko­voi­man hyödyn­tä­mi­nen sähköntuotannossa

Hank­keessa tarkas­tel­tiin myös toista kustan­nuk­sil­taan jo melko edul­lista sähkön­tuo­tan­non murrok­sel­lista tekno­lo­giaa eli aurin­ko­säh­kön tuotan­toa teol­li­sessa mitta­kaa­vassa myös ener­giay­rit­tä­jyy­den näkö­kul­masta. Aurin­ko­voi­man kehi­tyk­sen ympä­rillä on samoja hyviä merk­kejä kuin tuuli­voi­malla muutama vuosi sitten ja moni teol­li­sen mitta­kaa­van tuuli­voi­maa tarjoava yritys on siir­ty­nyt viime aikoina myös teol­li­sen mitta­kaa­van aurin­ko­voi­man puolelle. Vuonna 2022 uuti­soi­tiin useista eri suun­ni­tel­mista lisätä aurin­ko­säh­kön tuotan­toa teol­li­sessa mitta­kaa­vassa merkit­tä­västi myös Pohjois-Karja­laan ja Itä-Suomeen.

Uusiu­tuwat-hank­keen toimek­sian­tona tehtiin pieni­muo­toi­nen selvi­tys insi­nöö­rio­pin­näy­te­työnä megawatti-koko­luo­kan sähkön tuot­ta­mi­sesta aurin­ko­voi­malla sekä sen reunaeh­doista. Sähkön tuot­ta­mi­nen isom­massa koko­luo­kassa aurin­ko­voi­malla on tullut tuuli­voi­man tapaan entistä kannat­ta­vam­maksi. Mitta­van aurin­ko­voi­man hyödyn­tä­mi­sessä, kuten tuuli­voi­mas­sa­kin on tunnis­tettu kestä­vään maan­käyt­töön liit­ty­viä haas­teita. Lämpöy­rit­tä­jyys on vakiin­nut­ta­nut paik­kansa maakun­nassa, mutta parhaim­mil­laan sähkö­mark­ki­noi­den lisään­tyvä avoi­muus voi luoda uutta ener­giay­rit­tä­jyyttä myös sähkön tuot­ta­mi­seen isom­massa mitta­kaa­vassa, ja luoda uutta liike­toi­min­taa sekä alue­ta­lous­vai­ku­tuk­sia maaseutualueille.

Biokaa­sun liiketoimintamallit

Biokaa­sun osalta selvi­tet­tiin mm. biokaa­sun liike­toi­min­ta­mal­lien eri vaih­toeh­toja, painot­tuen maaseu­tu­yri­tys­ten näkö­kul­maan. Liike­toi­min­ta­mal­lien tarkoi­tuk­sena on herät­tää ideoita ja antaa näkö­kul­mia paikal­li­seen kehi­tys­työ­hön, joka on kuiten­kin aina tapaus­koh­taista. Malleja ei voi sovel­taa suoraan vaan tarvi­taan kohde­koh­taista liike­toi­min­nan suun­nit­te­lua. Lisäksi selvi­tet­tiin usean maati­lan ja muun toimi­jan energia- ja ravin­neo­ma­va­rai­sen yhteis­työ­ver­kos­ton, agroe­ko­lo­gi­sen symbioo­sin, mahdol­li­suuk­sia Pohjois-Karja­lassa. Pohjois-Karja­lan kunnista Juuasta, Nurmek­sesta ja Kiteeltä löydet­tiin poten­ti­aa­li­sia klus­te­reita Palo­pu­ron kaltai­sen symbioo­sin muodos­ta­mi­selle. Selvi­tyk­sen vali­koi­tu­neilla tutki­mus­koh­teilla on mahdol­li­suuk­sia kehit­tää omaa toimin­taansa toimin­ta­mal­lin peri­aat­tei­den kaltai­siksi.  Symbioo­sin raken­ta­mi­seksi tarvi­taan muun muassa kohtuul­li­set väli­mat­kat maati­lo­jen välillä sekä riit­tävä perus­kuorma energia- ja varsin­kin liiken­ne­bio­kaa­sun kulut­ta­jia. Kaikissa tapauk­sissa on kuiten­kin havait­ta­vissa symbioot­ti­sia piir­teitä eri tasolla. Huomat­ta­vaa on, että Suomen ainoassa agroe­ko­lo­gi­sessa symbioo­sissa, Palo­pu­ron mallissa, ener­giayh­tiön vahva muka­naolo sekä eril­li­sen biokaa­su­yh­tiön perus­ta­mi­nen ja rooli on ollut edel­ly­tys symbioo­sin synnylle.

Elin­kaa­ri­mal­lin­nusta hyödyn­net­tiin opis­ke­li­joi­den kehit­tä­mis­töi­den lisäksi mm. laajem­massa alue­läm­mön pääs­tö­jen tarkas­te­lussa. Tarkas­te­lussa havain­nol­lis­tet­tiin hakkeella tuote­tun alue­läm­mön­tuo­tan­non pääs­töjä yhdelle tyypil­li­selle laitok­selle sekä sitä, miten päästöt kertyi­vät hake­ket­jun eri vaiheissa. Selvi­tyk­sen mukaan hakkeella tuote­tussa alue­läm­mössä pääs­töjä syntyy jokai­sessa hake­ket­jun vaiheessa, mutta varsin­kin polt­to­lai­tok­sen merki­tys koros­tuu, sillä se kulut­taa noin puolet hake­ket­jussa käyte­tystä ener­giasta ja käytetty energia tuotti myös suurim­man osan pääs­töistä. Täten eniten ener­gian­ku­lu­tuk­seen ja pääs­tö­jen määrään voidaan vaikut­taa polt­to­lai­tok­sella, sillä sen ener­gian kulutus on suurin ja tämän ener­gian tuotosta koostuu suurin osa pääs­töistä. Mikäli laitos käyt­täisi täysin uusiu­tu­vista ener­gian­läh­teistä peräi­sin olevaa sähköä lämmön­tuo­tan­to­pro­ses­seis­saan, laski­si­vat päästöt huomattavasti.

Hank­keen aikana synty­nei­den yritys­kon­tak­tien avulla pystyt­tiin myös luomaan merkit­tävä maaseu­tua­luei­den yritys­ten verkosto. Liike­toi­min­ta­diag­noo­sien avulla on voitu raken­taa yritys­pro­fii­lia siitä, mitä yrityk­set tarvit­se­vat oman toimin­tansa kehit­tä­mi­seen ja mitkä ovat olleet yritys­ten valmiu­det oman toimin­tansa kehittämiseen.

Ympä­ris­tö­kat­sel­muk­sia ja elinkaarianalyysejä

Hank­keen aikana tehdyillä energia- ja ympä­ris­tö­tek­nii­kan insi­nöö­rio­pis­ke­li­joi­den opin­toi­hin liit­ty­villä kehit­tä­mis­teh­tä­villä voitiin vastata hank­keen tavoit­tei­siin yritys­ten toimin­nan hiili­ja­lan­jäl­keen ja tuot­tei­den sekä palve­lui­den elin­kaa­reen liit­ty­vissä toimen­pi­teissä. Kehit­tä­mis­teh­tä­vien avuilla yrityk­siin pystyt­tiin teke­mään esimer­kiksi alus­ta­via ympä­ris­tö­kat­sel­muk­sia sekä laske­maan elin­kaa­ria­na­lyy­siä tietyn yrityk­sen kannalta merkit­tä­vän toimin­nan tai palve­lun osalta. Kehit­tä­mis­teh­tä­vien tulok­sia yrityk­set pysty­vät hyödyn­tää vastuul­li­sessa vies­tin­nässä. Yrityk­set saivat myös työka­luja entistä resurs­si­vii­saam­paan toimin­taan ja jatkokehittämiseen.

Projek­tin selvi­tyk­set toimi­vat ensi­si­jai­sesti alueen yrityk­sien tukena, mutta tarjoa­vat myös ammat­ti­kor­kea­kou­lun opetuk­seen uusinta mahdol­lista tietoa ener­gian­tuo­tan­non ja ener­gia­te­hok­kuu­den ratkai­suista sekä resurs­si­vii­saam­masta toimin­nasta. Projek­tissa mukana olleista yrityk­sistä saatiin opetuk­sen tueksi case-tapauk­sista, tunnus­lu­kuja ja jatko­tut­ki­mus­mah­dol­li­suuk­sia kehit­tä­mis­teh­tä­viin sekä opin­näy­te­töi­hin. Lisäksi laaja verkosto toimi hank­keen aikana ja hank­keen jälkeen edel­leen väylänä myös mahdol­li­siin työhar­joit­te­lui­hin. Hank­keen aikana kehi­te­tyt hyvien käytän­tei­den yritys­koh­teet toimi­vat oikeassa toimin­taym­pä­ris­tössä ja tarjoa­vat jatku­vaa tietoa sekä mahdol­li­suutta myös opis­ke­li­joi­den vierailla kohteissa.

Kolme henkilä seisoo selin harmaan laitosrakennuksen edessä. Rakennuksen seinässä teksti Demeca.
Demeca Oy:n maati­la­ko­ko­luo­kan uusi biokaasulaitos.

Haas­tei­den kautta uusiin toimintatapoihin

Uusiu­tuwat-hank­keen toteu­tuk­sessa ilmeni haas­teita erityi­sesti koro­na­pan­de­mian kautta vuosien 2020 ja 2021 aikana, joka osal­taan pakotti etsi­mään ja kehit­tä­mään uusia keinoja toteut­taa hanketta yritys­ten suun­taan mm. etäyh­teyk­sien avulla. Lisäksi joita­kin hank­keen tavoit­teita piti muotoilla uudes­taan ja niitä tuli jakaa pienem­piin osiin, johtuen osit­tain erit­täin vaikeasta tilan­teesta yrityk­sissä varsin­kin pande­mian alussa. Korona toi melkoi­sia haas­teita myös alemman tason kehit­tä­mis­hank­kei­den toteut­ta­mi­seen, kuten yritys­ryh­mä­hank­kei­siin. Yrityk­sissä ei voitu keskit­tyä toimin­nan kehit­tä­mi­seen, kun suurin osa ajasta meni selviy­ty­mi­seen koronan aiheut­ta­mista ongel­mista. Hank­keen aikana valmis­tel­tiin useam­paa yritys­ryh­män kehit­tä­mis­han­ketta. Yritys­ten kiin­nos­tusta kartoi­tet­tiin monelta eri alalta, joita olivat mm. matkai­lu­yri­tyk­set, ener­giao­suus­kun­nat, pilkey­rit­tä­jät, vähä­hii­li­sen koiran­ruoan valmis­tus ja tuotanto, yritys­ten ener­gia­te­hok­kuus, ener­gian­tuo­tan­non opti­mointi ja tuotan­to­rat­kai­sut. Kehit­tä­mis­tar­peet jäivät kuiten­kin suurelta osin odot­ta­maan parem­pia aikoja ja seuraa­via hanke­ko­ko­nai­suuk­sia, joissa niitä voidaan mahdol­li­sesti jatkokehittää.

Osit­tain koro­nasta johtu­vista syistä hank­keelle myön­net­tiin lisä­ai­kaa vuoden 2022 loppuun asti. Hank­keen lisä­ajalla käyn­nis­tyi meneil­lään oleva Ukrai­nan sota, jonka olisi voinut ajatella vaikut­ta­van palve­lui­den kysyn­tään hiljen­tä­västi yritys­ten kannat­ta­vuu­den heike­tessä. Sodasta aiheu­tu­nut ener­gia­kriisi ja ener­gian hinto­jen nousu johti kuiten­kin lisään­ty­viin yritys­ten yhtey­den­ot­toi­hin.  Hank­keen jatkoa­jalla paino­tet­tiin yrityk­sille suun­nat­tu­jen elpy­mis­va­ro­jen tiedot­ta­mista ja yritys­ten tukena olemi­sesta. Elpy­mis­va­ro­jen käytöstä ja hausta tulikin paljon kyse­lyitä, joiden lisäksi tehtiin paljon myös suoraa kontak­toin­tia poten­ti­aa­li­siin yrityk­siin, erityi­sesti biokaa­sun ja matalan kynnyk­sen ener­giain­ves­toin­tien ja ener­gia­te­hok­kuus­toi­men­pi­tei­den edis­tä­mi­sen osalta. Yrityk­set olivat yhä enemmän kiin­nos­tu­neita paikal­li­sesta tuote­tusta ener­giasta, tuot­ta­maan itse ener­giaa ja teke­mään ener­gia­te­hok­kuus­toi­men­pi­teitä.  Myös biokaa­suin­ves­toin­neille myön­netty korkeampi tuki herätti kiin­nos­tusta maati­lay­rit­tä­jien keskuudessa.

Hank­keen aikana biokaa­sun edis­tä­mis­toi­men­pi­teet ja sen eteen tehty työ edel­li­set maaseu­tu­hank­keet mukaan lukien alkoi­vat tuottaa viimein­kin tulosta. Maakun­nassa on saatu useita hank­keita etene­mään sekä ensim­mäi­set biokaa­sun tank­kaus­a­se­mat konkre­ti­soi­tui­vat inves­toin­ti­ta­solle. Myös biohii­len ympä­rille on alkanut muodos­tua uuden­laista toimin­taan inves­toin­tien ja hank­kei­den myötä.

Krii­sien myötä on selvää, että energia ja ilmas­to­asiat ovat jatkos­sa­kin merkit­tä­vässä keskiössä ja alalle tarvi­taan yhä enemmän kehi­tys­työtä alati nopeu­tu­vaan vihre­ään siir­ty­mään. On selvää, että Euroo­pan maaseu­tu­ra­has­toon tarvi­taan jatkos­sa­kin ener­gi­aan, ilmas­toon, biota­lou­teen sekä kier­to­ta­lou­teen liit­ty­viä hank­keita alueel­li­sen kehit­tä­mi­sen sekä yritys­ten tueksi.


Kirjoit­taja:

Kim Blom­qvist, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Mark Steb­nicki