Pelto jossa heinäseipäistä tehtyjä ihmishahmoja

GLOW2.0-hanke tutus­tui Kainuun matkai­luun: kärkenä kult­tuu­rin ja luonnon yhdistäminen

Kaavin, Juuan ja Tuus­nie­men teol­li­suus Oy:n hanke Pimeän taivaan hyödyn­tä­mi­nen osana vastuul­li­sen matkai­lun kehit­tä­mistä toteutti huhti­kuun 2023 lopussa Kainuuseen suun­tau­tu­neen bench­mar­king-matkan, jolle Kare­lian Green energy tech­no­lo­gies for tourism growth GLOW2.0 -hanke osal­lis­tui. Matkan tarkoi­tuk­sena oli tutus­tua alueen matkai­lua­laan ja erityi­sesti Wild Taiga -mark­ki­noin­ti­ver­kos­ton toimin­taan Kuhmossa, Suomus­sal­mella ja Hossan kansal­lis­puis­tossa. Matkalle osal­lis­tui matkai­lu­yrit­tä­jiä ja kolman­nen sekto­rin toimijoita.

Suurim­mat opit, mitä voimme Kainuusta tuoda Pohjois-Karja­lan matkai­lun kehit­tä­mi­seen, on kult­tuuri- ja luon­to­mat­kai­lun yhdis­tä­mi­nen sekä ylia­lu­eel­li­nen yhteis­työ. Edel­li­nen noudat­te­lee vasta julkais­tun OKM:n kult­tuu­ri­mat­kai­lun kansal­li­sen kehit­tä­mi­sen tiekar­tan linjauksia.

Kun suoma­lai­nen puhuu metsästä, hän puhuu itsestään

Metsän­tut­kija Jakob Donner-Amnell totesi osuvasti jo vuosi­kym­me­niä sitten, että suoma­lai­sen metsä­puhe on samalla puhetta hänestä itses­tään. Toisin kuin keskieu­roop­pa­lai­sessa tradi­tiossa, suoma­lai­set eivät perin­tei­sesti erota luontoa ja kult­tuu­ria toisis­taan. Siksi luon­to­yh­teys on erityi­nen, mikä näkyy myös Kale­va­lassa. Kale­va­lai­suus olikin yksi elementti, jonka Kainuun matkai­lu­toi­mi­jat taajaan ottivat esille.

Kainuun matkai­lussa koros­te­taan luonnon ja kult­tuu­rin välistä yhteyttä. Kuhmon kunnan toimin­nassa on kult­tuu­ri­mat­kailu jopa nostettu erityi­seen kärkeen, Kuhmon kama­ri­musii­kin toimin­nan­joh­taja Sari Rusanen kertoi meille omassa esityk­ses­sään Kuhmo­ta­lolla. Suomus­sal­mella taas parras­va­loissa on sota­his­to­ria ja luon­toe­lä­myk­set kärki­nään Raat­teen­tie ja Hossan kansal­lis­puisto.

Nainen ja mies avarassa sisätilassa
Kuhmon kama­ri­musii­kin toimin­nan­joh­taja Sari Rusanen ja Kuhmon kult­tuu­ri­ta­lon toimi­tus­joh­taja Mikko Nortela.

Wild Taiga -verkos­ton esit­te­lystä vakuu­tuimme siitä, että koko alueen houkut­te­le­vuus lisään­tyy, kun oma tuote nähdään osana alueen kaik­kien palve­lui­den muodos­ta­maa, toisi­aan tukevaa verkos­toa. Kiin­nos­ta­valle alueelle saapu­vat matkai­li­jat hyödyn­tä­vät useita erilai­sia palve­luita, jolloin hyödyt jakau­tu­vat laajem­malle kuin vain yhdelle palve­lun­tuot­ta­jalle. Verkos­toi­tu­mi­sessa Rusanen painotti sitä, että onnis­tuak­seen se toimii vain, kun etsi­tään ne kump­pa­nit, joiden kanssa pääs­tään eteen­päin ja voidaan luoda isoja, yhtei­siä tavoit­teita. Panos­taa kannat­taa vain haluk­kai­siin ja kyvyk­käi­siin, kuten matkai­lu­pro­fes­sori Raija Komp­pula on useassa eri yhtey­dessä todennut.

Kult­tuuri, luonto ja tarinat tehokeinoina

Sustai­nable Travel Finland -serti­fi­kaatti nousi esille kerta toisensa jälkeen niin yritys- kuin kehi­ty­sor­ga­ni­saa­tioi­den­kin esit­te­lyissä.  Vastuul­li­nen ja kestävä matkailu on selvästi asia, jonka arvo Kainuussa on todettu ja johon panos­te­taan. Kestä­vyy­dessä huomioi­daan kaikki sen ulot­tu­vuu­det: ekolo­gi­nen, talou­del­li­nen, sosi­aa­li­nen ja kult­tuu­ri­nen kestä­vyys. Näitä ei nähdä toisis­taan eril­li­sinä, vaan ne kytkey­ty­vät toisiinsa, ks. esim. Suomus­sal­men kunnan stra­te­gia.

Kainuun alueen matkai­lu­toi­min­noissa hyödyn­ne­tään luonnon ja sota­his­to­rian ohella myös ainee­tonta kult­tuu­ri­pe­rin­töä. Kale­va­lan merki­tys matkai­lu­tuot­tei­den elämystä lisää­vänä sisäl­tönä oli havaittu toimi­vaksi niin Kuhmossa kuin Suomus­sal­mella. Useissa käyn­ti­koh­teissa oli hyödyn­netty myös paikal­li­sia voima­va­roja raken­nus­osaa­mi­sen tai mate­ri­aa­lien muodossa: paikal­lista puuta ja kiveä oli käytetty muun muassa Kuhmo­ta­lon sisus­tuk­sessa. Tari­nal­lis­ta­mi­sen voimasta saimme nauttia Hiljai­sen kansan Niit­ty­tu­van yrit­tä­jän esityk­sessä, jossa toteu­tui monta elämyk­sen element­tiä: autent­ti­suus, tunneyh­teys ja mielen­kiin­toi­nen tarina.

Konserttisali kuvattuna lavalta päin, lavalla ihmisiä katsomassa katsomon suuntaan
Kuhmo­ta­lon kainuu­lai­sella männyllä pane­loitu konsert­ti­sali on käytössä ympäri vuoden.

Matkan aikana pohdimme, mikä yhdis­täisi itäsuo­ma­laista matkai­lua Etelä-Karja­lasta Kainuuseen. Olisiko Salpa­lin­jasta sellai­seksi elemen­tiksi? Suomus­sal­men, Ilomant­sin ja Lieksan sota­his­to­ria­koh­teet tekevät jo yhteis­työtä, jota on mahdol­lista laajen­taa. Keskus­te­luis­samme nousi esille kier­to­matka, jossa hyödyn­ne­tään Salpa­lin­jaa ja tuodaan esille reitin lähis­töllä ja varrella sijait­se­via palve­luita. Tämän­tyyp­pi­nen alue­ra­jat ylit­tävä yhteis­työ näytti selvästi kiin­nos­ta­van sekä matkai­lu­yrit­tä­jiä että muita matkai­lu­toi­mi­joita. Eikä tarvit­sisi tari­noita keksiä, olemassa oleva aines pitäisi vain pukea erilai­sia matkai­li­ja­ryh­miä kiin­nos­ta­viin muotoihin.


Kirjoit­ta­jat:

Tarja Kupiai­nen, yliopet­taja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Outi Santa­niemi, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Matkalla oli mukana myös projek­ti­koor­di­naat­tori Daisy Silvennoinen

Artik­ke­li­kuva: Reijo Kelan Hiljaista kansaa voi ihailla Hiljai­sen Kansan Niity­kah­vi­lan ikkunoista.