Karelia-amk:n vuoden AMK-opin­näy­te­työssä toteu­tet­tiin deep­fake-videoita käsit­te­levä mediakasvatusvideo

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun vuoden 2022 parhaaksi ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non opin­näy­te­työksi on valittu Joonas Jutilan media-alan koulu­tuk­sen opin­näy­te­työ Deep­fake-ilmiön käsit­te­le­mi­nen media­kas­va­tus­vi­deolla. Opin­näy­te­työ tehtiin Kansal­lin­sen audio­vi­su­aa­li­sen insti­tuu­tin (KAVI) toimeksiannosta.

Jutilan toimin­nal­lista ja tutki­muk­sel­lista näkö­kul­maa yhdis­tä­vässä opin­näyt­teessä on toteu­tettu KAVI:n kansal­li­siin koulu­tus­tar­pei­siin deep­fake– eli syvä­vää­ren­net­tyjä videoita käsit­te­levä media­kas­va­tus­vi­deo. Opin­näy­te­työssä kartoi­tet­tiin video­vää­ren­nös­ten viime­ai­kaista kehi­tystä ja vaiku­tuk­sia yhteis­kun­taan sekä selvi­tet­tiin ylei­sim­min käytössä olevat tekno­lo­giat video­vää­ren­nös­ten tekemiseen.

Opin­näy­te­työssä toteu­tettu video on osoit­tau­tu­nut hyödyl­li­seksi osaksi kansal­li­sessa käytössä olevia media­kas­va­tuk­sen aineistoja. 

  • Video on otettu vastaan oikein hyvin ja sille on selkeästi ollut tarvetta. Se on kerän­nyt tähän mennessä lähes 1000 katse­lu­ker­taa, mikä kertoo paitsi aiheen ajan­koh­tai­suu­desta, myös siitä, että video on koettu hyödyl­li­seksi väli­neeksi media­kas­va­tuk­sessa ja onnis­tu­neeksi mate­ri­aa­liksi, kertoo KAVI:n projek­ti­asian­tun­tija Sari Murtonen.

Opin­näyt­teen valmis­tu­mi­sen jälkeen aiheen ajan­koh­tai­suus on vain lisään­ty­nyt teko­ä­ly­so­vel­lus­ten tuot­ta­mien sisäl­tö­jen yleis­tyessä erit­täin nopeasti. Nämä sisäl­löt haas­ta­vat vastaa­not­ta­jien media­kriit­ti­syyttä aivan uusin tavoin. Jutilan opin­näy­te­työssä on perus­tel­tuja näke­myk­siä sekä työvä­li­neitä niiden käsit­te­lyyn. Jutila näyttää, kuinka teko­ä­ly­al­go­rit­meja voidaan opettaa ja millai­silla aineis­toilla tätä opet­ta­mista voidaan tehdä myös ilman kehit­ty­nyttä teknologiaosaamista.

Joonas Jutila: Deep­fake-ilmiön käsit­te­le­mi­nen mediakasvatusvideolla