Pyöri­vät pyörät ja viri­se­vät vitjat kunnasta kiitäes­säni: koke­muk­sia työsuh­de­pol­ku­pyö­rän hankinnasta

Työsuh­de­pol­ku­pyörä on erin­omai­nen tapa tukea työn­te­ki­jöi­den työhy­vin­voin­tia ja edistää ympä­ris­töys­tä­väl­listä liik­ku­mista. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on tarjon­nut vaki­tui­selle henki­lös­töl­leen työsuh­de­pol­ku­pyö­räe­dun vuoden 2022 alusta alkaen. Tähän mennessä pyöräe­dun on ottanut käyt­töön noin 40 kare­lia­laista. Kare­lian polku­pyö­räe­tu­po­li­tiikka ohjaa pyörän hankinnassa.

Mikä on työsuhdepolkupyörä?

Työnan­ta­jan on mahdol­lista antaa työn­te­ki­jäl­leen polku­pyö­rän hänen henki­lö­koh­tai­seen työmatka- ja vapaa-ajan käyt­töönsä. Työsuh­de­pol­ku­pyörä voi olla joko työnan­ta­jan omis­tama tai leasing-sopi­muk­sella hankittu. Työn­te­ki­jälle työsuh­de­pol­ku­pyörä on vero­va­paata tuloa 1200 euroon asti vuodessa.

Työan­ta­jalla on kaksi eri vaih­toeh­toa tarjota työsuh­de­pol­ku­pyörä vero­va­paana etuna. Ensim­mäi­sessä vaih­toeh­dossa työnan­taja pidät­tää pyörän kustan­nuk­set työn­te­ki­jän olemassa olevasta raha­pal­kasta 1200 euroon saakka vuodessa. Jos polku­pyö­rän kustan­nuk­set ovat suurem­mat kuin 1200 euroa vuodessa, vero­te­taan ylime­ne­västä osasta palkan­mak­sun yhteydessä.

Toisessa vaih­toeh­dossa kuukausit­tai­nen lyhen­nys anne­taan olemassa olevan raha­pal­kan päälle ja etu on vero­va­paata 1200 euroon saakka vuodessa. Jos työsuh­de­pol­ku­pyö­rän kustan­nuk­set ovat suurem­mat kuin 1200 euroa vuodessa, vero­te­taan ylime­ne­västä osasta palkan­mak­sun yhtey­dessä. (Vero.fi 2023.)

Kare­liassa käytössä on vaih­toehto, jossa kuukausi­palk­kaa vähen­ne­tään polku­pyö­rän kuukausie­rän verran. Koska osa palkasta anne­taan polku­pyö­rän muodossa, vero­tet­tava kuukausit­tai­nen palkka piene­nee pyörän kuukausi­ly­hen­nyk­sen verran ja työn­te­kijä hyötyy vero­pro­sen­tin pienen­tyessä sen myötä. Myös palkasta pidä­tet­tävä enna­kon­pi­dä­tyk­sen määrä piene­nee raha­pal­kan pienen­tyessä. Näiden lisäksi Karelia maksaa kuukausit­tai­sen toimis­to­mak­sun 15 euroon saakka.

Työsuh­de­pol­ku­pyö­rän hankin­ta­pro­sessi Kareliassa

Kare­liassa anne­taan mahdol­li­suus hankkia työsuh­de­pol­ku­pyörä itse valit­se­mal­taan myyjä­liik­keeltä, mutta myös käyt­tä­mään itse valit­tua työsuh­de­pol­ku­pyö­rä­toi­mi­jaa tai leasing-rahoi­tus­yri­tystä hankin­nan rahoit­ta­mi­seksi. Työsuh­de­pol­ku­pyö­rän saa hankkia palve­le­maan täysin omia tarpeita. Pyörä voi olla esimer­kiksi kaupunki-, maasto-, hybri­di­pyörä tai fatbike. Sen voi hankkia joko sähkö­avus­tei­sena (max. 25 km/h ja 250 w) tai ilman.

Kuvio jossa esitetty työsuhdepolkupyörän hankinnan vaiheet
Kare­lian toimin­taohje työsuh­de­pol­ku­pyö­rän hankin­taa varten.

Leasing-ajan päätyt­tyä

Kare­liassa työsuh­de­pol­ku­pyö­rän leasing-sopi­muk­sen on mahdol­lista sopia pisim­mil­lään neljäksi vuodeksi eli 48 kuukau­deksi. Työsuh­de­pol­ku­pyö­rän vero­va­paa kuukausit­tai­nen vähen­nys voi suurim­mil­laan olla 100 euroa. Näillä raja-arvoilla Kare­lian henki­lös­tön on teoriassa mahdol­lista hankkia maksi­mis­saan 4800 euron arvoi­nen työsuh­de­pol­ku­pyörä. Vero­va­paa polku­pyö­räe­dun leasing-maksu sisäl­tää verot­ta­jan hyväk­sy­mät varus­teet, huollon ja vakuu­tuk­sen, joten itse pyörän korkein mahdol­li­nen hankin­ta­hinta riippuu leasing-yhtiön rahoi­tuk­sen ehdoista. Leasing-sopi­muk­sen päätyt­tyä työn­te­kijä voi lunas­taa pyörän itsel­leen maksa­malla sopi­muk­sella sovitun jään­nö­sar­von osuuden, joka voi olla esimer­kiksi viisi prosent­tia pyörän hankin­ta­hin­nasta. Vaih­toeh­toi­sesti työn­te­kijä voi palaut­taa pyörän ja/tai hankkia uuden työsuh­de­pol­ku­pyö­rän uudella leasing-sopimuksella.

Käyt­tä­jä­ko­ke­muk­sia kare­lia­lai­silta työsuhdepyöräilijöiltä

Olen ollut tosi tyyty­väi­nen hankin­taani. Polku­pyö­rän valit­sin pereh­ty­mällä muuta­miin itsel­leni sopi­viin merk­kei­hin ja mallei­hin sekä netissä että paikal­li­sessa pyörä­liik­keessä. Työsuh­de­pyö­räetu olisi ollut hyödyn­net­tä­vissä useam­massa itsel­leni sopi­vassa paikassa, mutta valit­sin pyörän Cany­onilta, minkä Etufil­lari minulle toimitti. Cany­onilta sain tuohon hinta­haa­ruk­kaan sopivan pyörän ja mieles­täni minulle parhai­ten sopi­villa varus­teilla. Paikal­li­nen liike tarjosi TREK:iä kuta­kuin­kin samoilla varus­teilla, mutta hinta olisi noussut isom­maksi. Cany­onilta pyörä saapuu suoraan asiak­kaalle, joten väli­kä­sien puut­tu­mi­nen mahdol­lis­taa hieman mata­lam­mat hinnat (näin minulle on ainakin kerrottu ja tämä vaikut­taa loogi­selta perus­te­lulta muutenkin).

Etufil­lari vali­koi­tui heidän esit­te­ly­ma­te­ri­aa­lei­hin pereh­ty­mi­sen jälkeen. Muuta­mia muita­kin varmasti hyviä vaih­toeh­toja oli, mutta jostain syystä päädyin Etufil­la­riin. Etufil­la­rilla on helppo netti­si­vus­ton pyörän tilaa­mi­seksi ja muutoin­kin toimi­mi­nen Etufil­la­rin kanssa on ollut sujuvaa. Pari kertaa olen soit­ta­nut asia­kas­pal­ve­luun saaden pian vastauk­sen kysymyksiini.

Kare­lian prosessi oli myös sujuva. Tieto työsuh­de­pyö­räe­dun myön­tä­mi­sestä tuli pikai­sesti hake­muk­sen jättä­mi­sen jälkeen. Edulla on merkit­tävä vaiku­tus työhy­vin­voin­tiini. Poljen työmat­kat pääosin pyörällä, mikä pitää minut toivot­ta­vasti virkeänä työpäi­vinä. Toki pyöräi­len pyöräl­läni myös työajan ulko­puo­lella. Nautin sään­nöl­li­sestä liikun­nasta, mikä varmasti vaikut­taa posi­tii­vi­sesti yleis­ter­vey­teeni. Kiitos Karelia!

Anu Kinnu­nen, opettaja

Työsuh­de­pyörä on minulla lisän­nyt liikun­nan osuutta kiirei­sessä arjessa valta­vasti ja pidän sitä yhtenä hienoim­mista jutuista pitkään aikaan. Työhy­vin­voin­tia työmat­ka­pyö­räily paran­taa rutkasti ja minulla on koko­nais­val­tai­sesti parempi fiilis, kun käyn pyörällä töissä. 

Harri Mielo­nen, lehtori

Työhy­vin­vointi on lisään­ty­nyt työsuh­de­pyö­rän myötä. 23 km sähkö­pyö­rällä on hyvä alku ja loppu työpäi­välle, kaksi tai kolme kertaa viikossa. Hyvin­vointi paranee etenkin kotiin­pa­luu­mat­kalla, kun töihin ehti­mi­sen paine on poissa ja ympä­röi­västä luon­nosta voi nauttia kiireettä. Työstä irtau­tu­mi­nen on helpot­tu­nut pyöräi­ly­mat­kan vuoksi. Ajatuk­set ja silmät lepäävät.

Kare­lian proses­siin liit­tyvä sopimus on työsuh­de­pyö­rän hank­ki­jalle väärää tietoa antava. Luva­taan 4800 € max hinnaksi, mutta sehän ei käytän­nössä aina­kaan GoBy­Bi­ken kautta hankit­tuna ollut varsi­nai­sesti se hinta, jonka pyörä sai maksaa. Se hinta oli 4000 €! Itse joutui yllät­täen pulit­ta­maan omasta pussista puut­tu­vat 500 € ja se sekoitti viime touko­kuun henki­lö­koh­tai­sen budje­tin. Eli Kare­lian soppa­rissa annettu tieto oli harhaan­joh­tava. Toivoi­sin tark­kuutta näihin, jotta reali­tee­tit ovat soppa­reissa ymmär­ret­tä­vässä muodossa ja luvut oikein.

Polku­pyö­rä­toi­mi­joissa tuntuu olevan aika paljon eroja. Oma GoBy­Bike oli esim. lukko­jen valin­nan suhteen hyvin tiukka. Muualta hank­ki­neet eivät joutu­neet osta­maan 100€ maksa­vaa, rekis­te­röi­ty­mis­pa­kol­lista lukkoa.

Myyjä liik­keenä Joen­suun Pyörä­va­rikko on ollut ehdot­to­man upea valinta. Täydet sata pojoa heidän palveluilleen.

Anu Pukki, lehtori

Halusin hyödyn­tää Kare­lian tarjoa­man edun työsuh­de­pol­ku­pyö­rään sen vuoksi, että ei tarvit­sisi hankkia toista autoa. Tästä näkö­kul­masta katsot­tuna sähkö­pyörä on ollut oikein hyvä, ollaan sääs­tytty monilta kyytien sumpli­mi­silta ja harmailta hiuk­silta. Sähkö­pyörä tuo vapautta arkeen, kun tietää, että pääsee kulke­maan minne haluaa, milloin haluaa. Ja esimer­kiksi toisen ollessa reis­sussa arki on pyöri­nyt suju­vasti sähkö­pyö­rän ansiosta myös autotta. Pyörällä on päässyt tällöin hyvin töihin, harras­tuk­siin ja kaup­pa­reis­sut­kin ovat menneet suju­vasti. Kaup­pa­reis­suja varten olen hank­ki­nut pyörään sivu­lau­kut ostos­ten kuljet­ta­mista varten. Talvel­la­kin pyöräily sujuu hyvin nasta­ren­kai­den ansiosta.

Yksi parhaim­mista asioista pyörän hankin­nassa on ollut se, että autoa tarvit­see arkisin käyttää kulke­mi­seen todella harvoin.

Täytyy sanoa, että en enää tarkasti muista miten pyörän hankin­ta­pro­sessi meni, mutta mieleeni on jäänyt kuiten­kin se, että hyvin sujuva prosessi se oli.

Sähkö­pyö­rän hankin Joen­suun sähkö­pyö­rä­kau­pan kautta. Sieltä löytyi hyvä kohtuu­hin­tai­nen pyörä, joka oli heti saata­villa ja asia­kas­pal­velu oli yksi parhaim­mista verrat­tuna muihin liik­kei­siin, joissa täällä Joen­suussa silloin kävin.

Emmi Sikanen, talous­hal­lin­non asiantuntija

Työsuh­de­pol­ku­pyörä on todella upea etu. Kyllä uudella pyörällä on ollut mahta­vaa tehdä myös pidem­piä pyörä­ret­kiä.  Kesään 2022 saakka olen aina ajanut kaik­kialle ”mummo­pyö­rällä” myös Pyhä­se­län kierrokselle.

Itse en olisi raas­ki­nut hankkia näin laadu­kasta Trekin sähkö­maas­to­pyö­rää isolla akulla ilman Kare­lian tarjoa­maa mahdol­li­suutta. Tykkä­sin kovasti myös siitä, että myyjä­liik­keen ja pyörän merkin/mallin sain itse valita. Itse hankin pyörän Joen­suun pyörä­va­ri­kolta ja polku­pyö­rä­toi­mi­jana on GoBy­Bike Finland Oy. Joen­suun pyörä­va­li­kolta sain talvella 2022 myös hyvää neuvon­taa pyörän valin­nassa. Pyörän huolto onnis­tuu käte­västi samassa liik­keessä ja aina ystä­väl­li­sesti neuvo­taan uutta aloit­te­le­vaa sähkö­pyö­rän käyttäjää.

Kare­lian prosessi on selkeä ja sujuva. Hienoa oli, että pyöräe­dusta infor­moi­tiin jo talvella. Näin pyörän ehti tilata hyvissä ajoin ja sain uuden pyörän käyt­töön kesälomalle.

Minna Turunen, lehtori

Aloitin työsuh­de­pyö­rän hankin­nan vertai­le­malla leasing-yhtiöi­den käytän­töjä ja sopi­muk­sia sekä tarjolla olevaa pyörä­va­li­koi­maa. Rekis­te­röi­dyn ensin yhden yhtiön asiak­kaaksi, mutta käsit­te­ly­ai­ko­jen ilmoi­tet­tiin siellä kestä­vän ruuh­kien takia useita kuukausia. Halusin saada pyörän mahdol­li­sim­man pian, ja lopulta leasing-yhtiöksi vali­koi­tui GoByBike.

En ollut hank­ki­massa kallista sähkö­pyö­rää tai fatbi­kea, vaan halusin noin 10 km työmat­ka­pyö­räi­lyyn sovel­tu­van perus­vaih­de­pyö­rän. Valit­sin muuta­man merkin ja mallin, joita aloin etsiä GoBy­Bi­ken listaa­mien pyörä­liik­kei­den vali­koi­mista. Sopiva pyörä löytyi Helsin­gistä Larun Pyörästä. Liike välitti tilauk­sen tiedot GoBy­Bi­kelle, josta sain pian vuokra­so­pi­muk­sen alle­kir­joi­tet­ta­vaksi. Parin viikon päästä pyörä toimi­tet­tiin kotiovelleni.

Leasing-yhtiö laski työsuh­de­pyö­rän vuokra­kau­den niin, että veroetu tulisi mahdol­li­sim­man täysi­mää­räi­sesti hyödyn­net­tyä. Minulla vuokra-ajan pituus oli 10 kk. Kun vuokra-aika päättyi, lunas­tin pyörän itsel­leni maksa­malla 5% pyörän alku­pe­räi­sestä hinnasta. Lunas­tus­mah­dol­li­suu­desta tuli ennak­ko­tieto pari kuukautta ennen vuokra-ajan päät­ty­mistä, ja myöhem­min lasku lunas­tus­hin­nan maksa­mista varten.

Työsuh­de­pyö­rän hankinta oli kaiken kaik­ki­aan yksin­ker­tai­nen prosessi – eniten aikaa vei pyörä­liik­kei­den sivujen selailu ja mielui­san pyörän valinta. Ja uuteen meno­pe­liini olen ollut enemmän kuin tyytyväinen!

– Kaisa Varis, tietoasiantuntija


Kirjoit­taja:

Hanna Utriai­nen, HR-asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

GoBy­Bike. 2023. Työn­te­ki­jälle. https://www.gobybike.fi/tyontekijalle/ 3.5.2023.

Karelia-intra. 2023. Työsuh­de­pol­ku­pyörä. 26.4.2023.

Karelia-intra. 2023. Polku­pyö­räe­tu­po­li­tiikka. 26.4.2023.

Soini, L. 1902. Pyörä­laulu. https://ryhmarenki.fi/wp-content/uploads/2018/04/Pyoralaulu_Lauri_Soini.pdf. 11.5.2023.

Vero.fi. 2023. Polku­pyö­räetu. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47886/luontoisedut-verotuksessa10/#11-polkupy%C3%B6r%C3%A4etu. 25.4.2023.

Artik­ke­li­kuva: Freepik