Polaroid-valokuvia pyykkinarulla

Valo­ku­vaa­mi­nen ammat­ti­kor­kea­kou­lussa: oikeu­det ja velvol­li­suu­det tieto­suo­jan näkökulmasta

Kame­roita on nykyi­sin kaik­kialla. Valo­ku­vaa­mi­seen ja erityi­sesti kuvien julkai­se­mi­seen liittyy kuiten­kin useita vastuita, velvol­li­suuk­sia ja rajoi­tuk­sia, joista kuvan ottajan on hyvä olla selvillä. Ammat­ti­kor­kea­koulu oppi­lai­tok­sena tuo myös oman maus­teensa. Tässä artik­ke­lissa noste­taan pinta­puo­li­sesti esiin seik­koja, jotka kuvaa­jan tulee huomioida erityi­sesti tieto­suo­jan näkö­kul­masta. Artik­keli käsit­te­lee valo­ku­via, mutta samat perus­pe­ri­aat­teet sovel­tu­vat myös esimer­kiksi liik­ku­van kuvan tallentamiseen.

Valo­ku­vaa­mi­nen yksi­tyi­seen käyt­töön on lähtö­koh­tai­sesti sallit­tua ammat­ti­kor­kea­kou­lun tiloissa. Ammat­ti­kor­kea­koulu on julki­nen tila ja sen opetus on ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain (932/2014) 9.2 §:n mukaan julkista. Opetusta seuraa­maan pääsyä voidaan rajoit­taa vain perus­tel­lusta syystä. Perus­tel­tuna syynä voidaan lain esitöi­den mukaan pitää esimer­kiksi opetus­ti­lan­teen turval­li­suutta (HE 26/2014 vp, 30).

Kuvan jaka­mi­nen tai julkai­se­mi­nen on rajatumpaa

Valo­ku­van julkais­tes­saan kuvaaja käyttää Suomen perus­tus­lain (731/1999) 12 §:n mukaista sana­va­paut­taan. Perus­oi­keuk­sien rajoit­ta­mi­nen on mahdol­lista ainoas­taan, mikäli rajoit­ta­mi­nen täyttää oikeus­jär­jes­tel­mässä asete­tut vaati­muk­set. Tämän kirjoi­tuk­sen osalta tarkoi­tuk­sen­mu­kaista on nostaa esiin perus­oi­keuk­sien kolli­sio­ti­lanne, eli törmää­mi­nen. Sanan­va­pau­den käyt­tä­mistä kuvien julkai­sun osalta voi rajoit­taa erityi­sesti muiden henki­löi­den perus­tus­lain 10 §:n mukai­nen yksi­tyi­se­lä­män suoja.

Kuvan julkai­se­mi­nen ei saa loukata henki­lön kunniaa tai yksi­tyi­syyttä. Valo­kuva sisäl­tää henki­lö­tie­toja, mikäli siinä esiin­tyvä henkilö tai henki­löt ovat tunnis­tet­ta­vissa. Henki­lö­tie­to­jen käsit­te­lyyn sovel­le­taan Euroo­pan unionin yleistä tieto­suoja-asetuk­sen (2016/679, GDPR) aset­ta­mia vaati­muk­sia. Valo­ku­vaa henki­löstä ei saa julkaista ilman henki­lön antamaa vapaa­eh­toista ja nimen­omaista suos­tu­musta. Luvat­to­masti kuvan julkai­seva henkilö voi syyl­lis­tyä rikos­lain (39/1889) 24:8 §:n mukai­seen yksi­tyi­se­lä­mää louk­kaa­van tiedon levit­tä­mi­seen tai rikos­lain 24:9 §:n mukai­seen kunnianloukkaukseen.

Opet­ta­jan opetus voi muodos­taa teki­jä­noi­keus­lain mukai­sen teoksen. Samoin mahdol­li­sesti kuvissa näkyvä opetus­ma­te­ri­aali voi olla teki­jä­noi­keu­den suojaama. Teki­jä­noi­keu­della tarkoi­te­taan teoksen valmis­ta­jan yksin­omaista oikeutta määrätä muun muassa teoksen saat­ta­mista yleisön saata­viin (Teki­jä­noi­keus­laki 404/1961 2.1 §). Vain teoksen teki­jällä on oikeus esittää julki­sesti tai levit­tää teosta. Tekijä voi kuiten­kin myöntää myös muille henki­löille luvan teok­sensa esit­tä­mi­selle tai julkaisemiselle.

Vastuut ja velvol­li­suu­det koske­vat myös opetuk­sen järjestäjää

Valo­ku­vaa­mi­sen rajoi­tuk­set koske­vat myös ammat­ti­kor­kea­kou­lua ja sen henki­lös­töä. Opetus­ti­lan­teessa opis­ke­li­joista voidaan ottaa valo­ku­via tai videota ja käyttää niitä opetus­tar­koi­tuk­sessa saman opetus­ryh­män kesken. Jos mate­ri­aa­lia on tarkoi­tus julkaista opetus­ryh­män ulko­puo­lella, tarvi­taan tähän jokai­sen tallen­teella esiin­ty­vän henki­lön vapaa­eh­toi­nen, yksi­löity ja nimen­omai­nen suos­tu­mus. Henki­löitä tulee infor­moida siitä, mihin käyt­töön teosta on tarkoi­tus käyttää. Kuvaus­lupa tulee pyytää kirjal­li­sena, jotta se voidaan tarvit­taessa jälki­kä­teen osoittaa.

Erilai­set ammat­ti­kor­kea­kou­lun järjes­tä­mät tapah­tu­mat ovat yleensä julki­sia tapah­tu­mia, joissa valo­ku­vaa­mi­nen on sallit­tua. Myös kuvien julkai­se­mi­nen julki­sesta tapah­tu­masta on asial­li­sessa yhtey­dessä sallit­tua. Mikäli kuvia on kuiten­kin tarkoi­tus käyttää mainon­taan tai mark­ki­noin­tiin, tulee kuvissa esiin­ty­viltä henki­löiltä pyytää tähän eril­li­nen, nimen­omai­nen suos­tu­mus. Tapah­tu­massa valo­ku­vaa­mi­sesta tulisi pyrkiä ilmoit­ta­maan jo etukä­teen. Ennen tapah­tu­maa tulisi myös suun­ni­tella se, mitä tapah­tu­massa doku­men­toi­daan ja miten synty­vää mate­ri­aa­lia on tarkoi­tus hyödyntää.

Suos­tu­mus valo­ku­vien käyttämiseen

Henki­lö­tie­to­jen, esimer­kiksi valo­ku­vien, käsit­te­lyyn tarvi­taan aina hyväk­syt­tävä käsit­te­ly­pe­ruste. Henki­lön antama suos­tu­mus on käsit­te­ly­pe­rus­teista kenties yleisin. Suos­tu­muk­seen liittyy kuiten­kin useita edel­ly­tyk­siä, jotta sen voidaan katsoa olevan pätevä. Suos­tu­muk­sen tulee olla:

  • yksi­löity
  • tietoi­nen
  • aidosti vapaa­eh­toi­nen
  • yksi­se­lit­tei­nen tahdonilmaisu.

Valo­ku­vien käytön osalta on selkeästi ilmais­tava tarkoi­tus ja alusta, jolla kuva on tarkoi­tus julkaista. Suos­tu­mus on syytä pyytää kirjal­li­sena. Suos­tu­muk­seen käsit­te­ly­pe­rus­teena liittyy myös mahdol­li­suus sen peruut­ta­mi­seen. Tällöin henki­lö­tie­to­jen käsit­tely tulee lopet­taa ja henki­lö­tie­dot poistaa, mikäli käsit­te­lylle ei ole olemassa muuta lain­mu­kaista perus­tetta. (Tieto­suo­ja­val­tuu­te­tun toimisto 2023)

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun valo­kuva- ja video­re­kis­te­rin tieto­suo­ja­se­los­teen voit lukea Kare­lian verk­ko­si­vuilta.


Kirjoit­taja:

Mika Kettu­nen, tieto­suo­ja­vas­taava, HR-asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­laki (932/2014)

EU:n yleinen tieto­suoja-asetus (2016/679)

Halli­tuk­sen esitys edus­kun­nalle ammat­ti­kor­kea­kou­lu­laiksi ja laiksi yliopis­to­lain 49 §:n muut­ta­mi­sesta (HE 26/2014 vp)

Rikos­laki (39/1889)

Suomen perus­tus­laki (731/1999)

Teki­jä­noi­keus­laki 404/1961

Tieto­suo­ja­val­tuu­te­tun toimisto 2023, rekis­te­röi­dyn suos­tu­mus https://tietosuoja.fi/rekisteroidyn-suostumus

Artik­ke­li­kuva: mynzman Pixa­baystä