Tietokoneluokka jossa työskentelypöytyiä' ja tietokoneita. Kuvan etutalalla mies istuu pöydän ääressä, pöydällä kolme kannettavaa tietokonetta.

Kare­lian lahjoi­tus­ko­neet tukivat digi­tai­to­jen harjoit­te­lua Taitamolla

SoTy­Digi-hank­keessa on tehty laajasti yhteis­työtä sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lo­jen toimi­joi­den kanssa digio­sal­li­suu­den edis­tä­mi­seksi harvaan asutussa maakun­nas­samme. Työt­tö­mien ihmis­ten digi­tai­to­jen kehit­ty­mi­sen esteenä voi joskus olla sopi­vien lait­tei­den puute. Taita­molla digi­tai­toja harjoi­tel­laan eri tasoilla, koska valmen­tau­tu­jia on digiin tutus­tu­jista digi­tai­tu­rei­hin. Hank­keessa halut­tiin selvit­tää, miten lahjoi­tus­lait­tei­den avulla voidaan tukea digi­tai­to­jen oppi­mista sosi­aali- ja työllisyyspalveluissa.

Sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan digi­pal­ve­lut ja etäoh­jaus pitkien väli­mat­ko­jen maakun­nassa (SoTy­Digi) -hank­keen palve­lu­muo­toi­lu­val­men­nuk­sen aikana toteu­tet­tiin Digi­kier­rät­tämö-kokeilu, jonka tarkoi­tuk­sena oli edistää digio­sal­li­suutta kier­rät­tä­mällä lait­teita työt­tö­mien asiak­kai­den käyt­töön. Kokei­lussa oli tunnis­tettu tarve antaa digit­tö­mille, eli hyvin vähän tai ei ollen­kaan digiä käyt­tä­ville, asiak­kaille lait­teita omaan käyt­töön digioh­jausta vastaan. Kokei­lun ideana oli saada lait­teet yrityk­siltä tai yhdis­tyk­siltä lahjoi­tuk­sina, jolloin tyhjen­ne­tyt lait­teet voitai­siin ohjata uudel­leen asia­kas­käyt­töön. Kokei­lussa oli huomattu tarve myös toimin­nalle ja tilalle, missä voisi saada maksu­tonta ohjausta digi­lait­tei­den ja -palve­lui­den käyt­töön mata­lalla kynnyksellä.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulla on laite­kan­taa noin tuhan­nen kannet­ta­van tieto­ko­neen verran. Vuosi­ta­solla käytöstä pois­tet­ta­via lait­teita on noin 60-70 kappa­letta. SoTy­Digi –hank­keessa tunnis­tet­tiin tilai­suus hyödyn­tää pois­tet­ta­vat lait­teet lahjoi­tus­käyt­töön digio­sal­li­suu­den edis­tä­mi­seksi. Karelia on aiemmin myynyt pois­tet­ta­vat lait­teet eteen­päin ulko­puo­li­selle yrityk­selle tyhjen­net­tä­väksi ja edel­leen käytet­tä­väksi. SoTy­Digi-hank­keen aloit­teesta koneita tyhjen­net­tiin Kare­lian tieto­hal­lin­nossa ja lahjoi­tet­tiin edel­leen hank­keen yhteis­työ­kump­pa­neille käytettäväksi.

Lahjoi­tus­lait­tei­den avulla toimin­nan moni­puo­lista kehittämistä

Joen­suun kaupun­gin työl­li­syys­pal­ve­luille Taita­molle lahjoi­tet­tiin maalis- ja huhti­kuussa 2023 yhteensä 24 laitetta. Joen­suun Taitamo on valmen­nusym­pä­ristö, jossa on monen­laista toimin­taa ja osaa­mi­sen kehit­tä­mistä työt­tö­mille. Valmen­nuk­sen osa-alueet katta­vat tieto­tek­nii­kasta mm. ohjel­moin­nin, graa­fi­sen suun­nit­te­lun, 3D-tulos­tuk­sen ja laite­tuen ja yllä­pi­don osa-alueet ja muista aloista kiin­teis­tö­huol­lon, ympä­ris­tö­huol­lon, myynti- ja varas­to­työn, media­tuo­tan­non, pien­ko­ne­kor­jauk­set, polku­pyö­rä­huol­lon, pneu­ma­tii­kan perus­teet, kalus­tei­den enti­söin­tiä, puhtaa­na­pi­toa­lan toimin­taa, lounas­ra­vin­to­la­toi­min­nan sekä pois­to­teks­tii­listä lajit­telu, keräys ja kier­rä­tys­toi­min­taa. Valmen­tau­tu­jien digi­tai­to­jen lähtö­ta­sossa on hyvin suuria eroja ja tavoit­teena on työelä­mässä ja työn­haussa tarvit­ta­vien digi­tai­to­jen kehittäminen.

Maalis­kuussa Taita­molle lahjoi­tet­tiin kannet­ta­via tieto­ko­neita 15 kappa­letta, näyt­töjä 12 kappa­letta ja myös tela­koita 12 kappa­letta. Lisäksi näppäi­mis­töjä, hiiriä ja kaiut­ti­mia sekä kaape­leita lahjoi­tet­tiin. Huhti­kuussa lahjoi­tet­tiin vielä 9 kannet­ta­vaa tieto­ko­netta, telak­kaa, näppäi­mis­töä ja hiirtä.

– Lahjoi­tus­lait­teet mahdol­lis­ta­vat IT-tiimimme toimin­nan kehit­tä­mi­sen. Nyt lahjoi­tus­ko­nei­den avulla pystymme harjoit­te­le­maan osaa­mista, mitä IT-tuessa työs­ken­te­levä henki­lön täytyy hallita. IT-tiimis­sämme pullon­kaula on ollut pitkään se, että omat tiimimme koneet ovat keski­tet­ty­jen huolto- ja yllä­pi­to­so­pi­mus­ten piirissä, joten muutok­set näihin konei­siin, kuten esimer­kiksi tarvit­ta­vien lisä­oh­jel­mien asen­nuk­set on oletuk­sena estetty. Konei­siin liit­ty­viä diag­nos­tiikka tai ohjel­mis­toa­sen­nuk­sia ei ole voinut täysi­pai­noi­sesti harjoi­tella, ja tämä on rajoit­ta­nut IT-tukeen suun­taa­vien osaa­mi­sen kehit­ty­mistä, kertoo Taita­mon yksi­lö­val­men­taja Jani Savelius.

Lahjoi­tus­lait­teet mahdol­lis­ta­vat myös digi­tuen kehittämisen.

– Lahjoi­tus­ko­nei­den avulla pystymme nyt palve­le­maan kaikkia valmen­tau­tu­jiamme kehit­tä­mällä omaa digi­tai­to­jen valmen­nus- ja koulu­tus­pal­ve­luamme. Jatkossa IT-tiimi jalkau­tuu Taita­mon muihin tiimei­hin tarjoa­maan digio­pas­tus-, koulu­tus- ja neuvon­ta­pal­ve­lua. Näin pystymme varmis­ta­maan, että jokai­nen valmen­tau­tuja, joka kokee digi­tai­to­jensa olevan puut­teel­li­set tai ei pärjää palve­lu­jen digio­saa­mista vaati­vien järjes­tel­mien parissa, saa nyt kaipaa­mansa tuen oman valmen­nuk­sen osana. IT-tiimi­läi­selle digio­pas­tus-, koulu­tus- ja neuvon­ta­pal­velu on taas käytän­nön asia­kas­pal­ve­lun harjoit­te­lua, jatkaa Jani Savelius.

Mies ja nainen istuvat sohvalla vierekkäin. Sovan takana ryijy seinällä.
SoTy­Digi-hank­keen projek­ti­pääl­likkö Jaana Kurki ja Taita­mon yksi­lö­val­men­taja Jani Save­lius Taita­mon tiloissa. 

Digio­sal­li­suu­den ja kestä­vän kehi­tyk­sen edistämistä

Tarkoi­tuk­sena on, että käytäntö lait­tei­den lahjoit­ta­mi­sesta saa jatkoa SoTy­Digi-hank­keen päätyt­tyä­kin. Vuosi­ta­solla lahjoi­tet­ta­via koneita voisi olla noin 20-40. Käytän­nön jatku­mi­nen mahdol­lis­taisi myös konei­den lainauk­sen Taita­mon valmen­tau­tu­jille ja lahjoit­ta­mi­sen niille, joilta puut­tu­vat koko­naan omat digi­lait­teet. Tällöin pysty­tään varmis­ta­maan, että henkilö saa riit­tä­vän osaa­mi­sen ja tuen koneen ja palve­lui­den käyt­töön ja palve­lu­jen käyt­töön toimi­van koneen.

– Taito­jen kertyessä haaveet voivat kehit­tyä tavoit­teiksi kohti opin­toja ja työtä, joissa molem­missa jo haku­vai­heissa koneen hallinta ja osaa­mi­sen ohjel­mis­to­jen käytössä on sekä laadul­li­nen, että myös tekni­nen kysymys. Esimer­kiksi tekni­sesti työha­ke­muk­sen toteut­ta­mi­nen vaatii osaa­mista, mutta se, että hakemus on myös laadul­li­sesti kiin­nos­tusta herät­tävä ja omaa osaa­mista esille tuova, on laadul­li­nen kysymys, johon Taita­mossa pysty­tään lahjoi­tus­ko­neilla vaikut­ta­maan. Iso kiitos yhteis­työstä Kare­lialle, päättää Jani Savelius.

Lait­tei­den lahjoit­ta­mi­nen työl­li­syys­pal­ve­lui­den käyt­töön lisää Kare­lian sosi­aa­lista ja ekolo­gista kestä­vyyttä, edis­täen niin hyvin­voin­tia kuin kestä­vää kehitystäkin.


Kirjoit­ta­jat:

Jaana Kurki, projek­ti­pääl­likkö, SoTy­Digi-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, SoTy­Digi-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu

Jani Save­lius, yksi­lö­val­men­taja, Taitamo Joensuu