sairaanhoitaja erillishaku

Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karja­laan -hank­keessa kehi­te­tään työnan­ta­ja­läh­töi­nen rekry­tointi-, toteut­ta­mis- ja työllistymismalli

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Siun sote käyn­nis­tä­vät vuoden 2024 alussa Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karja­laan -hank­keen, jossa kehi­te­tään Pohjois-Karja­laan räätä­löity työnan­ta­ja­läh­töi­nen ulko­maa­lais­taus­tai­siin henki­löi­hin kohden­tuva rekry­tointi-, toteut­ta­mis- ja työl­lis­ty­mis­malli sairaanhoitajakoulutukseen.

Ennus­teen mukaan Siun sotessa työs­ken­te­le­vistä sairaan­hoi­ta­jista moni on eläköi­ty­mässä lähi­vuo­sina ja sama ennuste on näky­vissä myös pitkällä aika­vä­lillä. Sairaan­hoi­ta­jan avoi­miin tehtä­viin ja sijai­suuk­siin on pulaa hakijoista.

– Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa haki­ja­mää­rät sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­seen ovat laske­neet ja osa vali­tuista keskeyt­tää koulu­tuk­sen. Tarvi­taan uuden­lai­sia keinoja henki­lös­tön riit­tä­vyy­den varmis­ta­mi­seksi, kertoo koulu­tus­pääl­likkö Kaisa Laatikainen.

Hank­keen myötä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa käyn­nis­tyy syksyllä 2024 sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tus, jossa 25 ulko­maa­lais­taus­taista sairaan­hoi­ta­jao­pis­ke­li­jaa aloit­taa opinnot kieli­tue­tusti. Vuonna 2022 tehdyn tarve­sel­vi­tyk­sen mukai­sesti pilot­ti­kie­lenä toimii venäjä.

– Koulu­tus on suomen­kie­li­nen, mutta käytämme opetuk­sen tuki­kie­lenä venäjää. Tavoit­teena on jatkuva, vuosit­tain työnan­ta­jan kanssa toteu­tet­tava koulu­tus­malli, joka voidaan toteut­taa eri kielillä senhet­ki­sen tarpeen mukai­sesti. Mallin monis­ta­mi­nen muille, etenkin osaa­ja­pula-aloille, on myös mahdol­lista tule­vai­suu­dessa, jatkaa Kaisa Laatikainen.

Siun sote työl­lis­tää osapäi­väi­sesti kaikki hank­kee­seen osal­lis­tu­vat opis­ke­li­jat opin­to­jen aikana hoitoa­lan työteh­tä­viin. Valmis­tu­mis­vai­heessa syksyllä 2027 opis­ke­li­jalle tarjo­taan kokoai­kaista työtä sairaan­hoi­ta­jana Pohjois-Karja­lan alueella.

– Pitkällä aika­vä­lillä kansain­vä­lis­ten sairaan­hoi­ta­jao­pis­ke­li­joi­den määrä lisää alan ammat­ti­lais­ten määrää maakun­nassa. Kehi­tämme myös valmen­nuk­sia työyh­tei­söille kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den ja työn­te­ki­jöi­den vastaa­not­ta­mi­seen, kertoo hanke­pääl­likkö Ulla Tiainen Siun sotesta.

Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karja­laan hanke, 1.1.2024-31.12.2027 (ESR+ ). Ryhmä­hanke, pääto­teut­taja Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja osato­teut­taja Pohjois-Karja­lan hyvinvointialue.