Helsingin kaupunki mereltä päin kuvattuna

Euroo­pan muis­ti­asian­tun­ti­jat koolla Helsingissä

Loka­kuussa oli Suomen vuoro järjes­tää euroop­pa­lais­ten muis­ti­jär­jes­tö­jen katto­jär­jes­tön Alzhei­mer Europen kolmi­päi­väi­nen konfe­renssi Helsin­gissä. Osal­lis­tu­jia oli yli 1 000, ja kymme­nistä alus­tuk­sista, panee­leista ja poste­reista muodos­tui huikea katsaus ajan­koh­tai­seen muis­ti­tut­ki­muk­seen, ennal­taeh­käi­syyn ja muis­tiys­tä­väl­li­seen yhteiskuntaan.

Muis­ti­sai­rau­teen sairas­tu­nei­den oma ääni kuuluviin

Vahvan viestin ajan­koh­tai­seen keskus­te­luun toivat muis­ti­sai­rau­teen sairas­tu­neet ja heidän lähei­sensä. Konfe­rens­sissa kuul­tiin lukui­sia puheen­vuo­roja, joissa sairas­tu­neet kertoi­vat muis­ti­sai­rauk­siin liite­tyistä väärin­kä­si­tyk­sistä, myyteistä, asen­teel­li­suu­desta ja stig­masta muun muassa työelä­mässä. Vielä enemmän oli kuiten­kin kuvauk­sia onnis­tu­neista kampan­joista ja vaikut­ta­mis­toi­min­nasta muis­ti­tie­toi­suu­den vahvistamiseksi.

Muis­tiak­tii­veilta löytyy voimaa ja rohkeutta kertoa koke­muk­sis­taan, toiveis­taan ja tarpeis­taan. Avoi­muus häivyt­tää pelkoa ja häpeää ja on tie yhden­ver­tai­suu­teen ja inkluusioon. Muis­tiak­tii­vit ovat järjes­täy­ty­neet kansal­li­sesti ja Euroo­pan tasolla. Euroo­pan yhteis­työ­ryh­mässä toimii myös suoma­lai­nen Petri Lampinen.

Muis­ti­sai­rauk­silla on monet kasvot

Skot­lanti on euroop­pa­lai­sit­tain kiin­nos­tava muis­tiys­tä­väl­li­syy­den edel­lä­kä­vijä. Vahvan stra­te­gia­työn lisäksi mainit­ta­koon esimerk­kinä ”Active Voice Toolkit”, jonka tarkoi­tuk­sena on tavoit­taa sairas­tu­nei­den ja heidän läheis­tensä arjen koke­musta. Jaa tari­nasi -keho­tuk­sella kootaan monin eri mene­tel­min tari­noita, lausah­duk­sia, kuvauk­sia ihmis­ten arjesta, mitä ajat­te­len, mitä juuri tänään mieles­säni on. Ihmis­ten kerto­muk­set tekevät todeksi myös sen, että muis­ti­sai­rauk­silla on monet kasvot. Ei ole kahta saman­laista muis­ti­sai­rautta sairas­ta­vaa ihmistä. Jokai­nen ihminen säilyy oman­lai­se­naan, ja elämän­ti­lan­teet vaih­te­le­vat.  Koottua tietoa käyte­tään kehit­tä­mis- ja vaikuttamistoiminnassa.

Sosi­aa­li­nen ympä­ristö ja sosi­aa­li­nen terveys ovat tärkeitä

Hollan­nissa on tehty paljon töitä muis­ti­sai­rauk­siin sairas­tu­nei­den asumi­sen ja asui­nym­pä­ris­tö­jen kehit­tä­mi­seksi. Raken­ne­tun ympä­ris­tön, hoidon ja kuntou­tuk­sen rinnalle nousee yhä vahvem­min sosi­aa­li­sen ympä­ris­tön ja sosi­aa­li­sen tervey­den merki­tys. Sosi­aa­li­nen terveys on tärkeä osa koko­nais­val­taista terveyttä. Sosi­aa­li­sella tervey­dellä on monia ulot­tu­vuuk­sia, esimer­kiksi kyky ja mahdol­li­suu­det luoda posi­tii­vi­sia sosi­aa­li­sia suhteita ja verkos­toja sekä osal­lis­tua yhtei­söön ja yhtei­sön toimintoihin.

Nuorissa on tulevaisuus

Hollan­nissa on selvi­tetty nuorten asen­teita muis­ti­sai­rauk­sia kohtaan. Nuoret suhtau­tu­vat avoi­mesti ja myön­tei­sesti muis­ti­sai­rauk­sia sairas­ta­viin, ja monella onkin koke­musta sairauk­sista omassa lähi­pii­rissä. Viime vuonna Hollan­nissa kampan­joi­tiin nime­no­maan nuorten muis­ti­tie­toi­suu­den vahvis­ta­mi­seksi. Moni­puo­li­sessa kampan­jassa käytet­tiin sosi­aa­lista mediaa, tele­vi­siota, videoita, sarja­ku­via ja video­pe­lejä. Eri oppi­lai­tok­sissa järjes­tet­tiin koulu­tusta ja vierai­lu­luen­toja sekä luotiin muis­ti­tie­toi­suu­den työka­lu­pakki. Kampan­join­tiin osal­lis­tui­vat myös työpai­kat ja yritykset.

Hollan­ti­lais­ten kampanja koros­taa, että muis­ti­tie­toi­suutta tarvit­se­vat kaikilla aloilla työs­ken­te­le­vät, esimer­kiksi kaupan kassa, uima­hal­lin valvoja, kampaaja tai bussin kuljet­taja. Ja me ihan taval­li­sina kansa­lai­sina, me kaikki kohtaamme muis­ti­sai­rautta sairas­ta­via ihmisiä.

Piirroskuva asuinympäristöstä, johon lisätty muistiystävällisiä elementtejä kuten erilaisia aktiviteetteja, tapaamispaikka, hyvä valaistus ja selkeät opasteet
Muis­tiys­tä­väl­li­nen asui­nym­pä­ristö. Kuva: Alzhei­mer Nederland

Muis­ti­sai­rauk­sia voi ehkäistä ennalta

Muis­ti­sai­rau­det ovat maail­man­laa­jui­sesti yksi kansan­sai­rauk­sista. Väestön ikään­tyessä muis­ti­sai­rau­det ovat kasvussa. Konfe­rens­sissa välit­tyi kuiten­kin toivon sanoma. Muis­ti­sai­rau­det eivät kuulu normaa­liin ikään­ty­mi­seen. Ennal­taeh­käi­syllä ja aivo­ter­vey­den edis­tä­mi­sellä muis­ti­sai­rauk­sien syntyyn voidaan tutki­tusti vaikut­taa. Suoma­lai­nen Finger-tutki­mus on osoit­ta­nut, että tietyillä elin­ta­pa­muu­tok­silla jopa 40 prosent­tia muis­ti­sai­rauk­sista olisi ehkäis­tä­vissä tai ainakin puhkea­mista voisi siirtää myöhemmäksi.

Lue lisää:


Kirjoit­taja:

Arja Jämsén, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Antti Kulma­nen