Vastuul­li­suu­den hyviä käden­jäl­kiä Pohjois-Karjalassa

Kare­lian kump­pa­nuus­foo­rumi kokoaa työelä­män asian­tun­ti­joita ja korkea­kou­lun kump­pa­neita keskus­te­le­maan ajan­koh­tai­sista teemoista. Syys­kuussa 2023 kokoon­nut­tiin pohti­maan vastuul­li­suutta ja sitä, miten maakun­nassa voitai­siin vastata sen tuomiin haas­tei­siin ja toisaalta hyödyn­tää sen tuomat mahdol­li­suu­det alueen yrityk­sille. Kump­pa­nuus­foo­ru­missa innos­tut­tiin jopa pohti­maan, mikä voisi nostaa Pohjois-Karja­lan vastuul­li­suu­den edel­lä­kä­vi­jäksi. Jokai­nen yritys ja orga­ni­saa­tio sai myös inspi­raa­tiota pohtia vastuul­li­suutta omassa toiminnassaan.

Yhdessä tärkeän asian äärellä

Vastuul­li­suus on teema, joka selvästi kosket­taa niin yrityk­siä, korkea­kou­luja kuin maakun­nan muita­kin toimi­joita. Tämä nähtiin Kare­lian kump­pa­nuus­foo­ru­missa 7.9.2023 kun yli 40 osal­lis­tu­jaa kokoon­tui etäyh­tey­den äärelle kuun­te­le­maan ja keskus­te­le­maan vastuul­li­suu­teen liit­ty­vistä teemoista.

Tapah­tu­man panee­li­kes­kus­te­lussa olivat mukana Lietsu Palve­lut Oy:n toimi­tus­joh­taja Helena Puhakka-Tarvai­nen, Poro­ky­län Leipo­mon vies­tintä- ja vastuul­li­suus­pääl­likkö Laura Hyvä­ri­nen, Kare­lian Pajun yrit­täjä Niko Salo­vaara, PKO:n vies­tintä- ja vastuul­li­suus­joh­taja Petri Vähä sekä Fabri­kin vies­tin­tä­stra­tegi ja B-leader Jonna Ekroos. Kare­lian vastuul­li­suus­koor­di­naat­tori Salla Anttila toimi panee­li­kes­kus­te­lun vetäjänä.

Vastuul­li­suu­desta onkin tärkeää keskus­tella moni­ää­ni­sesti, sillä vastuul­li­suu­den teemaan kuuluu siihen perin­tei­sesti liite­tyn ympä­ris­tö­vas­tuun lisäksi monia muita­kin ulot­tu­vuuk­sia. Vastuul­li­suus myös näkyy eri aloilla hyvin eri tavoin ja tämä myös vaikut­taa siihen, millai­sia käden­jäl­kiä eli posi­tii­vi­sia vaiku­tuk­sia voidaan tehdä.

Kaikki fooru­min osal­lis­tu­jat olivat yhtä mieltä siitä, että vastuul­li­suus on tekoja. Vastuul­li­suu­dessa on yksin­ker­tai­sim­mil­laan kyse siitä, että tehdään ympä­ris­tön ja maapal­lon kannalta hyviä tekoja. Se vaatii konkreet­ti­sia toimia, jotka voivat olla toimia­lasta ja yrityk­sen resurs­seista riip­puen koko maakun­taa kosket­ta­via, tai pienem­piä yhden yrityk­sen tai alihan­kin­ta­ket­jun osan tasolla toteu­tu­via toimia. Olipa toimija sitten minkä kokoi­nen tahansa, jokai­selle löytyy sopiva tapa toteut­taa vastuullisuutta.

Isoilla toimi­joilla vastuul­li­suus­toi­met saadaan helpom­min integroi­tua suoraan liike­toi­min­taan, mutta myös pienem­millä yrityk­sillä on monen­lai­sia mahdol­li­suuk­sia vastuul­li­suu­teen. Esimer­kiksi paikal­lis­ten raaka-ainei­den käyt­tä­mi­nen, pienet arjen vastuul­li­suus­toi­met ener­gian sääs­tä­mi­seksi tai hallin­nol­li­sen vastuun osalta siten, että alihank­ki­joiksi tai palve­lun­tuot­ta­jiksi kelpuu­te­taan vain vastuul­li­sia toimi­joita. Vaikkei suuriin vastuul­li­suus­te­koi­hin olisi­kaan vielä mahdol­li­suutta, on tärkeää muistaa, että vastuul­li­suu­dessa myös pienillä oival­luk­silla ja arjen valin­noilla on suuri merkitys.

Vastuul­li­suus vaatii sitou­tu­mista, rohkeutta ja tekoja

Vastuul­li­suus­toi­mia voidaan toteut­taa monella tasolla. Edel­lä­kä­vi­jyys vastuul­li­suu­dessa vaatii kuiten­kin sitä, että ei mennä sieltä missä aita on matalin, vaan lähde­tään rohkeasti kehit­tä­mään omaa vastuul­li­suus­toi­min­taa. Ei siis pelkäs­tään täytetä lain kirjai­mia, vaan katso­taan myös tule­vai­suu­teen ja pyri­tään luomaan uuden­lai­sia vastuul­li­suu­den käytän­töjä. Edel­lä­kä­vi­jyys vaatii­kin toimi­joilta visiota ja rohkeutta.

Kulut­ta­jat osaavat vaatia yrityk­siltä vastuul­li­suutta ja yritys­ten tuli­si­kin olla valmiina vastaa­maan tähän haas­tee­seen omalla toimin­nal­laan. Monissa yrityk­sissä on herätty vastuul­li­suu­teen ympä­ris­tö­asioi­den kannalta, mutta vastuul­li­suus käsit­tää myös muita osa-alueita, kuten yrityk­sen sosi­aa­li­sen vastuul­li­suu­den. Vastuul­li­suu­den toteu­tu­mi­nen vaatii koko yrityk­sen ja sen kautta myös koko henki­lö­kun­nan mukaan otta­mista. Poro­ky­län Leipo­mon Laura Hyvä­ri­nen kommen­toi­kin panee­li­kes­kus­te­lussa sitä, että vaikka yrityk­sellä olisi erityi­nen vastuul­li­suu­teen erikois­tu­nut henkilö, joka ohjaa ja seuraa toimin­taa, ei tämä henkilö ei vielä yksin voi saada muutosta aikaan, vaan siihen vaadi­taan koko henki­lös­tön sitoutumista.

Kohti maakun­nan yhteistä visiota vastuullisuudesta

Vastuul­li­suus liittyy olen­nai­sesti paitsi yrityk­sen toimia­lan, myös sen toimin­taym­pä­ris­tön mahdol­li­suuk­siin. Kump­pa­nuus­foo­ru­min panee­li­kes­kus­te­lussa nostet­tiin esille paitsi Pohjois-Karja­lan alueen haas­teet, myös sen monet mahdol­li­suu­det. Maakun­nan yksi keskei­nen vahvuus näkyi jo kump­pa­nuus­foo­ru­missa itses­sään: toimi­jat tunte­vat toisensa ja intoa yhtei­seen kehit­tä­mi­seen ja yhdessä teke­mi­seen löytyy laajasti. Jokai­nen yritys ja yksilö voi tehdä vastuul­li­suus­toi­mia omalla tahol­laan, mutta laajem­paa vaikut­ta­vuutta saadaan vain koor­di­noi­dulla yhteis­työllä, jossa paitsi sitou­du­taan yhtei­siin tavoit­tei­siin, myös rohkeasti pyri­tään olemaan vastuul­li­suu­den edel­lä­kä­vi­jöitä kukin omalla toimialallaan.

Pohjois-Karja­lassa on pane­lis­tien mukaan paljon mahdol­li­suuk­sia ja posi­tii­vista uteliai­suutta vastuul­li­suu­teen liit­tyen. Maakun­nan muutos­pro­sessi on kuiten­kin usein vielä ujoa ja varo­vaista, kuten Fabri­kin Jonna Ekroos kommen­toi. Teeman kanssa pitäisi kuiten­kin olla rohkeasti liik­keellä, koska paine vastuul­li­suu­teen kasvaa jatku­vasti. Maakun­tana meidän tulisi olla vastuul­li­suu­den etune­nässä, sen sijaan että teki­simme vain sen, mitä tämän­het­ki­set lain mini­mi­vaa­ti­muk­set määräävät.

Haja-asute­tussa pitkien etäi­syyk­sien maakun­nassa esimer­kiksi tuot­tei­den logis­tii­kan jalan­jäl­jen pienen­tä­mi­nen voi olla haas­ta­vaa. Tässä tulee yritys­ten oman vastuul­li­suu­den lisäksi esiin koko alihan­kin­ta­ket­jun vastuul­li­suus. Toisin kuin pääkau­pun­ki­seu­dulla, pienem­mästä maakun­nasta ei aina vält­tä­mättä löydy jokai­seen tuotanto- ja alihan­kin­ta­ket­jun osaan niin vastuul­lista toimi­jaa, kuin toivottaisiin.

Vastuul­li­suu­teen panos­ta­mi­nen vaatii­kin sitä, että vastuul­li­suus otet­tai­siin maakun­nan yhtei­seksi tavoit­teeksi ja pyrit­täi­siin kään­tä­mään haas­teet mahdol­li­suuk­siksi ajat­te­le­malla ratkai­suja uusilla tavoilla. Esimer­kin tällai­sesta uuden­lai­sesta ajat­te­lusta tarjosi Kare­lian Pajun Niko Salo­vaara, joka kertoi heidän mobii­lista biohii­len tuotan­to­yk­si­kös­tään, joka voidaan viedä raaka-ainei­den luokse sen sijaan, että raaka-aineita joudut­tai­siin kuljet­ta­maan ympäri maakun­taa tuotan­to­yk­si­kön luo. Heik­kou­det­kin voidaan siis kääntää vahvuuk­siksi, kunhan vain ajatel­laan totut­tuja toimin­ta­mal­leja uudella tavalla.

Maakun­nan mahdol­li­suuk­sina tunnis­tet­tiin ennen kaikkea puhdas luonto ja sen tuomat mahdol­li­suu­det niin matkai­lulle kuin muul­le­kin liike­toi­min­nalle. Toisaalta vastuul­li­suus­työtä myös tarvi­taan juuri tämän luonnon puhtau­den ja elin­voi­mai­suu­den säilyt­tä­mi­seen. Tällai­sia toimia ovat Lietsu Palve­lui­den Helena Puhakka-Tarvai­sen mukaan esimer­kiksi arjen valin­nat, kuten paikal­lis­ten raaka-ainei­den suosi­mi­nen ravit­se­mus- ja matkai­lu­pal­ve­luissa, sekä matkai­li­joi­den kannus­ta­mi­nen pidem­piin viipy­miin paljon resurs­seja kulut­ta­van yhden yön turis­min sijaan. Pienet­kin toimet monesti myös linkit­ty­vät toisiinsa eri vastuul­li­suus­nä­kö­kul­mista: esimer­kiksi kasvi­pai­not­tei­sem­malla ruoka­va­liolla on terveys­vai­ku­tus­ten lisäksi myös posi­tii­vi­sia ympäristövaikutuksia.

Vastuul­li­suus on myös keino erottautua

Yksi vastuul­li­suu­den mahdol­li­suuk­siin liit­tyvä kysymys maakun­nassa on mahdol­li­suuk­sien ja osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­nen. Pane­lis­tien mukaan Pohjois-Karja­lassa voi jo olla vastuul­li­suu­teen liit­ty­vää huip­puo­saa­mista, mutta sitä ei ehkä ole vielä tiedos­tettu sellai­seksi. Tässä tiedos­ta­mi­sessa tärkeää olisi­kin vastuul­li­suu­den koko­nai­suu­den ymmär­tä­mi­nen, niin ettei tarkas­tel­taisi vain ympä­ris­tö­nä­kö­kul­maa, vaan tunnis­tet­tai­siin myös vaik­kapa sosi­aa­li­seen vastuul­li­suu­teen liit­ty­vää osaa­mista. Vastuul­li­suus­osaa­mi­sesta tulisi myös osata viestiä, ettei se jäisi vain oman yrityk­sen tiedoksi, vaan hyödyt­täisi muita­kin. Vies­ti­mi­sellä kun tehdään paitsi omaa toimin­taa näky­väksi, myös kiri­te­tään muiden vastuul­li­suus­toi­mia. PKO:n vastuul­li­suus- ja vies­tin­tä­joh­ta­jan Petri Vähän mukaan vastuul­li­suus kannat­tai­si­kin ottaa maakun­nassa vastaan posi­tii­vi­sena haas­teena, jonka kautta voidaan erottautua.

Panee­lis­tien kesken pohdit­tiin myös sitä, mikä voisi olla Pohjois-Karja­lan yhtei­nen vastuul­li­suus­ta­voite. Voisim­meko olla tule­vai­suu­dessa esimer­kiksi tervein tai hiili­neut­raa­lein maakunta? Keskus­te­lussa todet­tiin yhteen ääneen, että mikäli tällaista maakun­nan yhteistä vastuul­li­suus­vi­siota halu­taan kehit­tää, vaatii se yhteistä tahto­ti­laa, vuoro­vai­ku­tusta ja kaik­kien toimi­joi­den sitou­tu­mista mukaan. Samalla tavoit­teet vaati­si­vat myös luotet­ta­via mitta­reita, joilla niiden toteu­tu­mista seura­taan. Yhteis­ten, rohkei­den tavoit­tei­den aset­ta­mista kuiten­kin toivot­tiin. Kuten Lietsun Helena Puhakka-Tarvai­nen osuvasti totesi; usein korkealle asete­tut tavoit­teet alkavat myös toteut­taa itseään.

Innos­tu­mista ja innos­ta­mista vastuul­li­suu­den polulla

Vastuul­li­suu­dessa olisi tärkeää ensin itse innos­tua vastuul­li­suu­den mahdol­li­suuk­sista ja sen jälkeen pyrkiä innos­ta­maan myös muita. Yrityk­sen vastuul­li­suus lähtee tietysti aina yrityk­sestä itses­tään, mutta myös asiak­kaat, sidos­ryh­mät ja muut kump­pa­nit pitäisi saada mukaan vastuul­li­suu­den toteut­ta­mi­seen, mikäli halu­taan saada aikaan merkit­tä­viä käden­jäl­kiä maakun­taan. Fabri­kin Jonna Ekroos mainit­si­kin panee­li­kes­kus­te­lussa sen, että vastuul­li­suu­den osalta työ olisi aloi­tet­tava nyt, sillä tarvit­semme tule­vai­suus­kes­tä­viä yrityk­siä. Mitä enemmän vastuul­li­suus­toi­miin saadaan sitou­tet­tua toimi­joita, sitä vaikut­ta­vam­paa toiminta on ja sitä suurempi posi­tii­vi­nen vaiku­tus ympäristölle.

Yhdessä kohti kestä­vää kehi­tystä ja entistä vastuul­li­sem­pia tekoja

Vastuul­li­suu­dessa tulee muistaa, ettei se tule koskaan valmiiksi, vaan aina on paran­net­ta­vaa. Kump­pa­nuus­foo­ru­missa aiheen ympä­rillä oli innos­tu­nutta ja inspi­roi­vaa keskus­te­lua, joka kertoi maakun­nan yhtei­sestä tahto­ti­lasta vastuul­li­suus­toi­miin tart­tu­mi­sessa. Vastuul­li­suus nähtiin läpi­leik­kaa­vana teemana, joka näkyy joka puolella, toimia­lasta riip­pu­matta. Sen asema tulee tule­vai­suu­dessa vahvis­tu­maan vain enti­ses­tään, joten onkin hienoa nähdä, että monessa yrityk­sessä Pohjois-Karja­lassa ollaan jo nyt vastuul­li­suu­den edel­lä­kä­vi­jöitä ja siel­lä­kin missä ei vielä olla, otetaan rohkeasti aske­leita kohti vastuul­li­sem­paa toimin­taa. Yhdessä rohkeasti juuri nyt panos­ta­malla voidaan raken­taa vastuul­li­sesti toimi­vien yritys­ten ja toimi­joi­den verkosto maakun­taan, niin että paitsi meillä, myös tule­villa suku­pol­villa on elin­voi­mai­nen ympä­ristö, jossa kasvaa, elää, opis­kella ja yrittää.


Kirjoit­ta­jat:

Joni Lahti­nen, projek­ti­työn­te­kijä, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, vastuul­li­suus­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Free Stock photos by Vecteezy