Julkaisu: Digi­roh­keus harvaan asutuilla alueilla

SoTy­Digi (Sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan digi­pal­ve­lut ja etäoh­jaus pitkien väli­mat­ko­jen maakun­nassa) -hank­keen julkaisu ”Digi­roh­keus harvaan asutuilla alueilla” kertoo moni­puo­li­sesti digi­roh­keu­desta pitkien väli­mat­ko­jen maakun­nassa Pohjois-Karja­lassa. Julkaisu on läpi­leik­kaus SoTy­Digi-hank­keen ainut­laa­tui­sesta matkasta, jossa on opittu paljon lisää digistä, ihmi­sistä ja yhdessä kehittämisestä.

Julkaisu muodos­taa koko­nai­suu­den hank­keen aikana saaduista koke­muk­sista ja tiedosta. Hank­keen avulla on muodos­tettu tietoa niin työt­tö­mien asiak­kai­den kuin sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan ammat­ti­lais­ten ja sosio­no­mio­pis­ke­li­joi­den digio­saa­mi­sen kehit­tä­mi­sen tarpei­siin. Saatuja oppeja ja tuotet­tua tietoa voidaan hyödyn­tää sosi­aali- ja työl­li­syys­pal­ve­lui­den sekä sosi­aa­lia­lan koulu­tuk­sen ja jatku­van oppi­mi­sen palve­lui­den kehit­tä­mi­sessä jatkos­sa­kin niin Pohjois-Karja­lassa kuin muualla Suomessa.

Digi­roh­keus harvaan asutuilla alueilla -julkai­sun kirjoit­ta­mi­seen on osal­lis­tu­nut SoTy­Digi-hank­keen projek­ti­tii­min lisäksi laaja joukko yhteis­työ­kump­pa­neita ja Karelia-amk:n sosionomiopiskelijoita.

Julkaisu koostuu seit­se­mästä eri teemasta

Julkai­sun ensim­mäi­sessä osiossa 1 Tilan­ne­kuva digiyh­teis­kun­nasta kuva­taan digi­ta­li­saa­tiota ilmiönä laajem­min yhteis­kun­nan näkö­kul­masta. Osiossa myös esit­te­lemme hank­keen kokeiluja.

SoTy­Digi-hank­keen yhtenä keskei­senä tavoit­teena oli paran­taa sosi­aali- ja työl­li­syys­pal­ve­lui­den asiak­kai­den digi­tai­toja. Kohde­ryh­mänä olivat työi­käi­set työelä­män ulko­puo­lella olevat ihmiset. Osiossa 2 Näkö­kul­mia ihmis­ten digiar­keen syven­ny­tään­kin tarkas­te­le­maan asiak­kai­den digi­tai­toja ja digiosallisuutta.

Hank­keen aikana kehi­tet­tiin myös konkreet­ti­nen työkalu työt­tö­mien digio­saa­mi­sen kehit­tä­mi­seen. Digi­val­men­nus -toimin­ta­mal­lia voidaan hyödyn­tää ja sovel­taa jatkossa missä tahansa työi­käis­ten palve­luissa. Tätä mallia kuva­taan julkai­sun teemassa 3 Digi­tai­to­jen kehit­tä­mistä valmen­nuk­sen avulla.

SoTy­Digi-hank­keen tavoit­teena oli lisätä myös sosi­aali- ja työl­li­syys­pal­ve­lui­den työn­te­ki­jöi­den digi- ja etäoh­jaus­osaa­mista. Tätä teemaa käsi­tel­lään osiossa 4 Amma­til­li­sen uudis­tu­mi­sen äärellä. Vasta­simme etäoh­jaus­osaa­mi­sen ja digioh­jaus­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen tarpei­siin uusilla jatku­van oppi­mi­sen tuot­teella. Lisäksi perus­timme digio­saa­mi­sen kehit­tä­mi­sen tueksi sosi­aali- ja työl­li­syys­pal­ve­lui­den toimi­joi­den verkos­ton, jonka toimin­taa on kuvattu tässä osiossa.

Työn­te­ki­jöi­den digio­saa­mi­sen kehit­tä­mi­sessä hyödyn­net­tiin uusien jatku­van oppi­mi­sen tuot­tei­den kehit­tä­mi­sen lisäksi palve­lu­muo­toi­lu­val­men­nus­pro­ses­sia. Kehi­tys­työn tulok­sia on esitelty teemassa 5 Palve­lu­muo­toi­lulla uusia ratkai­suja digio­saa­mi­seen ja -osal­li­suu­teen. Proses­sissa toteu­timme eri orga­ni­saa­tioi­den yhtei­siä kokei­luja ja luotiin yhdessä uusia toimin­ta­mal­leja digio­sal­li­suu­den edis­tä­mi­seksi sosi­aali- ja työl­li­syys­pal­ve­luissa. Näkö­kul­mana oli yhdessä oppi­mi­nen ja yhteiskehittäminen.

Välil­li­senä tavoit­teena oli sosio­no­mi­kou­lu­tuk­sen kehit­tä­mi­nen, mitä kuva­taan osiossa 6 Digio­saa­mista sosi­aa­lia­lan koulu­tuk­seen. Sosio­no­mio­pis­ke­li­jat ovatkin olleet mukana toimin­nassa varsin moni­puo­li­sesti. Sosio­no­mio­pis­ke­li­joille tarjo­simme hyviä käytän­nön mahdol­li­suuk­sia päästä kehit­tä­mään erityi­sesti omaa digiohjausosaamistaan.

Lisäksi tavoit­teena oli kehit­tää myös sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan tiedolla johta­mista maakun­nan asuk­kai­den hyvin­voin­nin ja alueen elin­voi­man lisää­mi­seksi. Tätä kehi­tys­työtä kuva­taan osiossa 7 Tiedolla johta­mi­sen osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lalla. Meitä kiin­nosti erityi­sesti tiedolla johta­mi­sen ”kansan­kie­lis­tä­mi­nen” ja tiedolla johta­mi­sen osaa­mi­sen lisää­mi­nen sosi­aali- ja työl­li­syys­pal­ve­lui­den päivit­täi­sessä työssä sekä sosi­aa­lia­lan koulutuksessa.

Hanke digi­roh­keutta vahvis­ta­massa  

Pohjois-Karja­lassa on vielä jonkin verran matkaa siihen, että kaikilla työi­käi­sillä olisi olemassa ajan­ta­sai­set digi­lait­teet ja tarvit­ta­vat digi­tai­dot. Digi- ja etäpal­ve­lut eivät vielä täysin ratkaise palve­lui­den saavu­tet­ta­vuu­den haas­tetta pitkien väli­mat­ko­jen maakun­nassa tai muual­la­kaan Suomessa. Suunta on kuiten­kin oikea. Monet verkos­tomme toimi­jat ovat tunnis­ta­neet digio­sal­li­suu­den merki­tyk­sen ja ennen kaikkea oman roolin poten­ti­aa­li­sena rinnalla kulki­jana ja tuki­jana työi­käis­ten asiak­kai­den polulla kohti digi­roh­keaa arkea. Ja mikä tärkeintä, olemme saaneet olla mukana todis­ta­massa useiden asiak­kai­den onnis­tu­mi­sen ja rohkais­tu­mi­sen hetkiä digi­pal­ve­lui­den ja -lait­tei­den parissa.

SoTy­Digi-hank­keen keskei­senä työs­ken­te­lyn peri­aat­teena on ollut osal­li­suus, yhteis­ke­hit­tä­mi­nen ja hyvien käytän­tö­jen jaka­mi­nen eri toimi­joi­den kesken. Hank­keessa on tehty laajasti kehit­tä­mi­syh­teis­työtä Siun soten, Pohjois-Karja­lan kuntien ja järjes­tö­toi­mi­joi­den kanssa, mitä on pyritty kuvaa­maan tähän julkai­suun. Euroo­pan sosi­aa­li­ra­has­ton (REACT EU:n ESR-toimen­pi­teet) rahoit­ta­man hank­keen toiminta-aika oli 1.8.2021 – 31.12.2023.


Anttila, S. & Kurki, J. 2023. Digi­roh­keus harvaan asutuilla alueilla – Sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan digi­pal­ve­lut ja etäoh­jaus pitkien väli­mat­ko­jen maakun­nassa -hanke. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun julkai­suja B:91. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-414-1