Rohkeasti digiä kaikille! – tapah­tu­ma­viikko toi laajasti näky­vyyttä digio­sal­li­suu­den edistämiselle

Miten voisimme jakaa hank­keen tulok­sia ja tuotok­sia mahdol­li­sim­man laajalle joukolle ja samalla edistää meille tärkeitä teemoja? Tätä pohdimme, kun SoTy­Digi -hank­keen tiimillä suun­nit­te­limme, millai­sen tilai­suu­den järjes­täi­simme hank­keen päät­tyessä loppu­vuo­desta 2023. Halusimme tuoda hank­keessa kerty­nyttä tietoa ja koke­muk­sia esille sekä saada näky­vyyttä digi­roh­keu­den edis­tä­mi­selle raik­kaalla ja vaikut­ta­valla tavalla.

Idea tapah­tu­ma­vii­kosta syntyi kesällä 2022, kun hank­keen viimei­nen puolen vuoden toimin­ta­kausi oli käyn­nis­ty­mässä. Perin­tei­sesti hank­keissa pide­tään kaikille tuttu loppuse­mi­naari tai tätä nykyä usein webi­naari. Näin mekin aluksi ajat­te­limme, mutta pian tote­simme, että haluamme tälle tärkeälle digi­roh­keu­den teemalle pidem­piai­kaista ja laajem­paa näky­vyyttä. Kansal­li­sella tasolla Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­rasto (2023) järjes­tää digi­tee­mai­sia tapah­tu­ma­viik­koja verkossa. Tämä heidän toimin­ta­ta­pansa hakea tärkeille asioille näky­vyyttä toimi meille innoit­ta­jana. Lisäksi halusimme tapah­tu­ma­vii­kon avulla tarjota näky­vyyttä maakun­nan alueella tehtä­välle hyvälle moni­toi­mi­jai­selle työlle, jolla edis­te­tään digiosallisuutta.

Soty­digi-hank­keen teema­vii­kon kohde­ryh­mäksi valit­simme niin kansa­lai­set kuin sosi­aali- ja työl­li­syy­sa­lan ammat­ti­lai­set­kin. Hank­kees­samme on kehi­tetty sekä asiak­kai­den että ammat­ti­lais­ten digio­saa­mista, joten tuntui luon­te­valta jatkaa molem­pien kohde­ryh­mien parissa tapah­tu­ma­vii­kol­la­kin. Lisäksi viikko oli suun­nattu sosi­aali- ja tervey­sa­lan opis­ke­li­joille ja opet­ta­jille, jotka ovat olleet myös isossa roolissa hank­keemme toteuttamisessa.

Teema­vii­kon järjes­tä­mi­nen yhteistyöllä

Alusta asti oli selvää, että pyydämme tapah­tu­ma­vii­kolle mukaan myös yhteis­työ­kump­pa­nei­tamme toteut­ta­maan ohjel­maa. SoTy­Digi-hank­keen keskei­senä työs­ken­te­lyn peri­aat­teena on ollut osal­li­suus ja yhdessä teke­mi­nen sekä hyvien käytän­tö­jen jaka­mi­nen muiden kanssa.

Saim­me­kin mukaan runsaan joukon toimi­joita sosi­aali- ja työl­li­syys­aloilta, joita yhdisti halu kehit­tää digi­roh­keutta maakun­nas­samme. Viikkoa järjes­ti­vät yhdessä SoTy­Digi-hank­keen kanssa: Välke ry, YTYÄ! – Yhteis­TYÖLLÄ tulok­siin ‑hanke, Kyvyk­kyys ‑hanke, Arki digit­tää ‑hanke, SOTE HYTE Living Lab ‑ Yhteis­ke­hit­tä­mistä Pohjois-Karja­laan -hanke ja Kehi­tys­vam­mais­ten palve­lusää­tiö, Joen Severi ry, Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­rasto, Siun sote, Pohjois-Karja­lan sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys, Digi­loik­ka­rit, Digio­sal­li­suus Pohjois-Karja­lassa-hanke, Tule­vai­suu­den työ -hanke, CoFast-hanke ja Digi­Vi­sio ‑hanke.

Tapah­tu­ma­vii­kon suun­nit­telu alkoi huhti­kuussa 2023, jolloin aloimme kontak­toida sopivia kump­pa­neita mukaan. Vähi­tel­len mukana olevien toimi­joi­den joukko kasvoi. Tapah­tu­ma­viik­koa suun­ni­tel­tiin pitkin kesää ja syksyä etäyh­teyk­sien väli­tyk­sellä kaik­kien toimi­joi­den kesken. Jokai­nen toimija sai ideoida vapaasti ohjel­maa, minkä toteut­taisi osana tapah­tu­ma­viik­koa. Ohjelma muodos­tui hybri­dinä toteu­tet­ta­van pääti­lai­suu­den ympä­rille sisäl­täen niin ammat­ti­lai­sille suun­nat­tuja webi­naa­reja kuin kansa­lai­sille suun­nat­tua digitukeakin.

– Digi­tuen moni­nais­ten teemo­jen äärellä on todella tärkeää, että järjes­tämme yhdessä tilai­suuk­sia, joissa jaamme ymmär­rystä. Digi­tuki itses­sään on teema, joka kosket­taa jollain tavoin meistä jokaista – on kyse sitten työelä­mästä, opis­ke­lusta tai arjes­tamme. Koska teema on niin läpi­leik­kaava, tarvit­semme tämän äärelle ymmär­rystä ja osaa­mista kasvat­ta­vaa vuoro­pu­he­lua. Tapah­tu­ma­vii­kon sisäl­löissä näkyi paikal­li­nen toiminta, jonka teemat olivat valta­kun­nal­li­sia: digi­ta­li­saa­tion tyrs­keessä meidän tulee ottaa huomioon laajalti moni­muo­toi­set tarpeet, joista esimer­kiksi digi­pal­ve­lui­den asioin­nin tuen saavu­tet­ta­vuus harvasti asutuilla aluilla on tärkeä, summaa Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­ton Digi­tuen Piia Niilola.

Tapah­tu­ma­vii­kon ohjel­masta saatiin varsin kattava ja helposti lähes­tyt­tävä kaikille kohde­ryh­mille. Yhtenä kohde­ryh­mänä olivat myös sosi­aali- ja tervey­sa­lan opis­ke­li­jat ja opettajat.

– Hienoa huomata, kuinka laajasti Siun soten alueella on huomioitu asiak­kai­den sekä ammat­ti­lais­ten tuki digi­ta­li­soi­tu­vassa sosi­aali- ja tervey­den­huol­lossa, niin palve­luissa kuin työelä­mässä. Tapah­tu­ma­vii­kon suun­nit­te­lussa konkre­ti­soi­tui eri toimi­joi­den yhtei­nen tavoite ja yhteis­työn suju­vuus. Erityi­sen hienoa oli, että tapah­tu­ma­viikko kiin­nosti soteo­pis­ke­li­joita, koska haluamme tuoda työelä­mästä opis­ke­li­joille tärkeää viestiä: digi­tai­dot ovat yksi soteam­mat­ti­lai­sen käden­tai­doista! Ei tule­vai­suu­dessa, vaan jo nyt. Ammat­ti­lai­sina meillä on tärkeä tehtävä varmis­taa, että asiak­kaamme luot­ta­vat digi­taa­li­siin sote­pal­ve­lui­hin ja uskal­ta­vat ottaa palve­lut käyt­töönsä. Ammat­ti­lai­sena olemme myös käyt­tä­jän ääni palve­lui­den kehit­tä­mi­sessä. Ammat­ti­lais­ten digio­saa­mi­nen on edel­ly­tys, jotta asiak­kaille on mahdol­lista tarjota turval­li­sia, korkea­laa­tui­sia ja asia­kas­läh­töi­siä sote-palve­luita, kertoo Siun soten digi­men­to­ri­toi­min­nasta vastaava Irina Laatikainen.

Ryhmäkuva jossa 8 henkilöä seisoo kaiteen vieressä
SoTy­Digi-hank­keen tiimi­läi­siä ja pääti­lai­suu­den esiin­ty­jiä 7.11.2023. Vasem­malta edessä projek­ti­asian­tun­tija Nadja Marjo­maa, Siun soten digi­men­tori Laura Karvi­nen, projek­ti­pääl­likkö Jaana Kurki, Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­ton erityis­asian­tun­tija Piia Niilola. Takana Siun soten digi­asian­tun­tija Irina Laati­kai­nen, tiedolla johta­mi­sen lehtori Tiina Soini­nen, Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­ton johtava asian­tun­tija Minna Piirai­nen ja sosio­no­mi­kou­lu­tuk­sen lehtori Katja Sorjo­nen. Kuva: Jenni Joronen, resto­no­mio­pis­ke­lija, Karelia-amk.

Tapah­tu­ma­vii­kon aikana oli runsaasti erilaista ohjel­maa ympäri maakun­taan niin verkossa kuin paikan päällä ympäri maakun­taa. Esimer­kiksi Siun sote esit­teli uuden Digi­so­te­kes­kuk­sen toimin­taa webi­naa­rissa, joka oli suun­nattu kaikille digi­taa­li­sesta asioin­nista kiin­nos­tu­neille. Tukea ja neuvon­taa digi­asioin­nin parissa kaike­ni­käi­sille oli tarjolla useam­malla paik­ka­kun­nalla. Lisäksi ohjel­maa oli myös yrityk­sille esimer­kiksi digi­taa­li­sen saavu­tet­ta­vuu­den teemalla. Tapah­tu­ma­vii­kon ohjelma ja mate­ri­aa­lit sekä tallen­teet löyty­vät osoit­teesta: https://sotydigi.fi/tapahtumat/ 

Opis­ke­li­jat moni­puo­li­sesti mukana tapah­tu­ma­vii­kon toteuttamisessa

Teema­vii­kon järjes­te­lyissä mukana olivat Karelia-amk:n resto­no­mio­pis­ke­li­jat Jenni Joronen ja Sari Härkin. He osal­lis­tui­vat tapah­tu­ma­vii­kon mark­ki­noin­tiin ja tiedot­ta­mi­seen, ohjel­man suun­nit­te­luun sekä muihin käytän­nön järjestelyihin.

– Pääsin mukaan Rohkeasti Digiä! -tapah­tu­ma­vii­kon suun­nit­te­luun. SoTy­Digi-hanke kuulosti minusta todella mielen­kiin­toi­selta. Digio­saa­mi­nen ja sen muka­naan tuomat haas­teet ovat tärkeitä ja ajan­koh­tai­sia asioita niin työelä­mässä kuin arjes­samme. Hank­kee­seen liit­tyvä tapah­tu­ma­viikko on mieles­täni tarpeel­li­nen digio­saa­mi­sen tuke­mi­sessa. Sain monen­laista oppia pääs­tes­säni suun­nit­te­le­maan viikkoa ja sain hieman lisää digi­roh­keutta itsel­le­ni­kin, kertoo resto­no­mio­pis­ke­lija Sari.

Lisäksi media-alan opis­ke­li­jat tekivät haas­tat­te­luja eri kohde­ryh­mille digio­sal­li­suu­den teemaan liit­tyen ja toteut­ti­vat näiden pohjalta videoita. Nämä videot julkais­tiin teema­vii­kon jälkeen. Kolman­nen vuoden sosio­no­mio­pis­ke­li­jat toteut­ti­vat kansa­lai­sille tiedon­ke­ruu­ky­se­lyn matalan kynnyk­sen digi­tuesta YTYÄ!- ja Välke-hank­keen järjes­tä­mässä Digi­neu­vonta-tilai­suu­dessa. Kyselyn lisäksi tilai­suu­teen osal­lis­tu­neet kansa­lai­set saivat osal­lis­tua yhtei­sö­tai­de­teok­sen luomi­seen. Siihen kerät­tiin keinoja, miten ja mistä saa neuvon­taa ja apua digi­ky­sy­myk­siin. Sosio­no­mio­pis­ke­li­joi­den toteu­tus liittyi Projekti- ja yhtei­sö­ke­hit­tä­mi­sen opintojaksoon.

SoTy­Digi-hank­keen tavoit­teena oli integroida opis­ke­li­joita eri koulu­tus­aloilta tapah­tu­ma­vii­kon toteut­ta­mi­seen sekä mahdol­lis­taa yhteis­työ opis­ke­li­joi­den ja viikkoa toteut­ta­vien toimi­joi­den kanssa. Aiemmin yhteis­työtä oli tehty jo sotea­lan opis­ke­li­joi­den kanssa, mutta nyt saimme hank­keen toimin­taan mukaan myös muiden alojen opis­ke­li­joita. Yhteis­työ opis­ke­li­joi­den kanssa sujui hyvin. Hank­keen näkö­kul­masta oli tärkeää saada moni­puo­lista osaa­mista tapah­tu­ma­vii­kon järjes­tä­mi­sen tueksi. Erityis­kii­tos rohkeille opis­ke­li­joille, jotka lähti­vät uuden­lai­seen kokei­luun mukaan!

Yhteen­ve­tona voisi sanoa, että kannus­tamme muita­kin hanke­toi­mi­joita suun­nit­te­le­maan ja järjes­tä­mään teema­vii­kon tietyn aiheen ympä­rille. Se kokoaa aiheista kiin­nos­tu­neita toimi­joita yhteen ja tekee tunne­tuksi työtä, jota aiheen parissa alueella tehdään. Teema­viik­komme toi esille esimer­kiksi digi­tu­kea, jota Pohjois-Karja­lassa tarjoa­vat monet eri toimi­jat. Tapah­tu­ma­vii­kolla saimme myös näky­vyyttä hank­keen tulok­sille paikal­li­sessa mediassa. Yksit­täi­seen päätös­ti­lai­suu­teen verrat­tuna tapah­tu­ma­vii­kolla tavoi­timme yleisöä laajem­min, ja pääsimme jaka­maan hank­keessa opit­tuja asioita suurem­malle joukolle. Hanke­toi­min­nan vaikut­ta­vuu­den kannalta näky­vyys ja laajem­pien kohde­ryh­mien tavoit­ta­mi­nen on tärkeää.

Lähde:

Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­rasto. Digi­tai­to­viikko. https://dvv.fi/digitaitoviikko Viitattu 31.10.2023.


Kirjoit­ta­jat:

Jaana Kurki, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu