Smart Event Mana­gers -hanke kehitti Kare­li­aan Tapah­tu­man tuot­ta­jan osaamissalkun

Vappuna 2021 alkanut Smart Event Mana­gers -hanke päättyy vuoden loppuun 2023. Reilun kahden vuoden aikana pääsimme moniin tavoit­tei­siin. Saimme pilo­toida tekno­lo­gi­sia kokei­luja eri tapah­tu­mien yhtey­dessä, esimer­kiksi Juuan Kiven­veis­to­fes­ti­vaa­lilla testat­tiin AR-sovel­lusta. Tapah­tuma-alan teki­jöille järjes­tet­tiin koulu­tuk­sia muun muassa hybri­di­ta­pah­tu­mien toteut­ta­mi­sesta ja palve­lu­muo­toi­lusta. Samalla raken­tui tapah­tuma-alan verkosto, joka toivot­ta­vasti jatkaa elämäänsä ja tiivis­tyy enti­ses­tään tule­vai­suu­dessa. Erityi­sen antoi­siksi osoit­tau­tui­vat yhtei­set opin­to­mat­kat, joita tehtiin mm. Kuopioon ja Tampe­reelle. Berlii­nissä viete­tyt päivät taas osoit­ti­vat tapah­tuma-alan haas­tei­den, kuten rahoi­tuk­sen saata­vuu­den, olevan hyvin saman­kal­tai­sia suurem­mis­sa­kin paikoissa. Toisaalta ihmi­sillä on edel­leen tarve kohdata ja kerään­tyä yhteen koke­muk­sia saadakseen.

Kaik­kein laajin koko­nai­suus hank­keessa oli Tapah­tu­man tuot­ta­jan osaa­mis­sal­kun toteut­ta­mi­nen. Sen avulla haluk­kailla on mahdol­li­suus kehit­tää omaa tapah­tuma-alan osaa­mis­taan. Kare­lian avoi­messa amk:ssa. Tarjolla 38 opin­to­pis­teen verran tapah­tuma-alan tietoutta niin kestä­vän kehi­tyk­sen näkö­kul­masta kuin digi­taa­li­sesta mark­ki­noin­nista, unoh­ta­matta tapah­tu­mien alue- ja tila­suun­nit­te­lua. Osaa­mis­sal­kun verk­ko­sivu raken­tuu osoit­tee­seen: https://www.karelia.fi/tapahtuman-tuottajan-osaamissalkku/

Osaa­mis­salkku on raken­nettu niin, että se on mahdol­li­sim­man monen­lai­sen oppijan saavu­tet­ta­vissa. Kaikki opin­to­jak­sot suori­te­taan Moodle-oppi­mi­sym­pä­ris­tössä ajasta ja paikasta riip­pu­mat­to­masti. Opinnot antavat vasta-alka­jalle hyvän pohjan suun­nata tapah­tuma-alalle ja siellä jo toimi­valle se tarjoaa täyden­nystä osaamiseen.

Kare­lian sisällä opinnot ovat ns. TOP-opin­toja eli talon omatkin opis­ke­li­jat voivat niitä suorit­taa. He voivat halu­tes­saan sopia omien opet­ta­jiensa kanssa mahdol­li­sista suori­tus­mer­kin­nöistä esimer­kiksi osaksi vapaasti valit­ta­via opin­toja. Toivomme hank­keen toteut­ta­jien puolesta, että opin­to­jak­soja hyödyn­net­täi­siin mahdol­li­sim­man laajalti myös Kare­lian sisällä, koska ala kaipaa uusia teki­jöitä ja osaa­mi­sen kautta alalle on helpompi siirtyä. Yllät­tä­vän moni myös toteut­taa tapah­tu­mia osana omaa työtään ja opin­to­jak­so­jen tiedoista voi saada apua niihinkin.

Erityi­sen napakat tieto­pa­ke­tit löyty­vät Kare­lian mikro-opin­noista. Opinnot on suun­nattu erityi­sesti työs­sä­käy­ville ja yrit­tä­jille. Aiheina ovat tapah­tu­mien spon­so­rointi ja kump­pa­nuu­det, hankin­nat ja sopi­muk­set sekä tieto­suoja. Tärkeitä teemoja monelle tekijälle.

Yhteis­työssä SEM-hank­keessa mukana ollei­den opet­ta­jien kanssa toteu­tet­tiin myös loppu­jul­kaisu Työka­luja tapah­tu­ma­jär­jes­tä­jälle. Siihen koot­tiin tapah­tu­mien teki­jöille suun­nat­tuja ohjeita esimer­kiksi siitä, kuinka webi­naari kannat­taa toteut­taa tai millä tavoin lisä­tystä todel­li­suu­desta saa hyötyä tapah­tu­man järjes­tä­mi­seen. Toivot­ta­vasti näistä teks­teistä on hyötyä mahdol­li­sim­man monille. Julkaisu löytyy verkosta osoit­teesta: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-416-5

Yhteis­työstä kaikkia mukana olleita kiittäen,

Maria Iltola, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Heavy Metal Knit­ting World Cham­pions­hip, Joensuu. (Kuva: Maria Iltola)

SEM-hank­keen verkkosivut