Tekno­lo­gian Show­room -työpa­jalla saavu­tet­tiin inno­kasta keskus­te­lua ja aktii­vi­sia kokeiluja

Sote Hyte Living lab – Yhteis­ke­hit­tä­mistä Pohjois-Karja­lassa -hanke järjesti marras­kuun alussa yhteis­työssä Siun soten turva­pal­ve­lun kanssa ”Tekno­lo­gian Show­room”- työpa­jan Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Tikka­rinne-kampuk­sella. Vierai­li­jat pääsi­vät tutus­tu­maan Siun soten käytössä oleviin ikäih­mis­ten kotona asumista tuke­viin tekno­lo­gioi­hin sekä testaa­maan niiden käyttöä. Lisäksi esit­te­lyssä olivat digi­taa­li­nen kuntou­tus­peli ja hoiva­tuoli.  Kahden päivän aikana työpa­jassa vieraili yli 50 osal­lis­tu­jaa, joista suurin osa oli sote-alan opis­ke­li­joita. Palaute osal­lis­tu­jien koke­muk­sista oli rohkai­se­vaa ja toi esille tekno­lo­giao­saa­mi­sen merki­tyk­sen sote-alan työtehtävissä.

Mikä ihmeen Tekno­lo­gian Showroom? 

Työelä­mässä tarvit­ta­van tekno­lo­giao­saa­mi­sen huomioi­mi­nen ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opetus­suun­ni­tel­missa on tärkeää (Kouri & Seppä­nen 2017, 47). Yksi tapa tekno­lo­giao­saa­mi­sen ja tekno­lo­gioi­den käyt­töön­o­ton edis­tä­mi­seen ovat oppi­lai­tok­sen yhtey­teen raken­net­ta­vat tekno­lo­gioi­den esit­te­ly­ti­lat eli show­roo­mit (Liimatta & Sark­ki­nen 2023, 3; Vainion­pää & Hoffrén-Mikkola 2020, 374–375).

Show­room on paikka, jossa esitel­lään inno­vaa­tioita, kuten tekno­lo­gioita, tuot­teita tai palve­luita. Inno­vaa­tioi­den esit­tely fyysi­sesti, digi­taa­li­sesti tai virtu­aa­li­sesti moni­puo­lis­taa osal­lis­tu­jan koke­musta ja yllä­pi­tää mielen­kiin­toa etenkin, jos esit­tely toteu­te­taan tari­nan­ker­ron­nan avulla. Inno­vaa­tioi­den kosket­ta­mi­nen ja tuot­tei­den kokei­le­mi­nen lisää­vät elämyk­sel­li­syyttä. Show­room voidaan järjes­tää avoimen näyt­te­ly­ti­lan muodossa ilman esit­te­li­jöitä, esimer­kiksi auto­ma­ti­soi­tuina esit­te­lyinä. Esit­te­li­jän läsnä­olo kuiten­kin tuo esityk­seen vuoro­vai­ku­tuk­sel­li­suutta, sekä toisaalta mahdol­lis­taa show­roo­min tekni­sen vaati­vuu­den lisää­mi­sen ja muun­nel­ta­vuu­den erilai­sille asia­kas­ryh­mille sopi­vaksi. (Sutinen 2019, 22–24, 28.)

Show­room palve­lee paitsi opis­ke­li­joita ja opet­ta­jia, myös ammat­ti­lai­sia ja tekno­lo­gioi­den pääasial­li­sia käyt­tä­jiä, esimer­kiksi ikäih­mi­siä. Show­roo­missa vierai­lun on todettu lisää­vän tietoi­suutta, arvos­tusta ja luot­ta­musta hyvin­voin­ti­tek­no­lo­giaa kohtaan. Show­roo­miin pääsy olisi hyvä mahdol­lis­taa myös hankin­noista päät­tä­ville tahoille. (Gustafs­son & Sandsjö 2020, 596–597.)

Kuva 1. Siun soten Arjen tuki­pal­ve­lui­den tekno­lo­gia­vas­taa­vat valmis­tau­tu­massa esittelyihin.

Hyvällä suun­nit­te­lulla kette­riin kokeiluihin

Tekno­lo­gian Show­room -työpa­jan suun­nit­te­lussa ja toteu­tuk­sessa tehtiin opis­ke­li­jayh­teis­työtä. Proses­sissa mukana ollut YAMK-opis­ke­lija tekee opin­näy­te­työtä ikäih­mis­ten kotona asumista tuke­vien tekno­lo­gioi­den hyödyn­tä­mi­sestä sosi­aali- ja tervey­sa­lan opetuk­sessa. Opin­näy­te­työn tulok­sena syntyy ikätek­no­lo­gioi­den show­room-malli Karelia-ammattikorkeakoululle.

Show­room-työpa­jo­jen suun­nit­telu alkoi toimi­joi­den yhtei­sellä suun­nit­te­lu­ta­paa­mi­sella. Tapaa­mi­seen osal­lis­tui­vat Siun soten Arjen tuki­pal­ve­lui­den tekno­lo­gia­vas­taa­vat, Sote Hyte Living lab -hank­keen edus­ta­jia sekä suun­nit­te­lun fasi­li­taat­to­rina ja koko proses­sin doku­men­toi­jana toimi­nut YAMK-opin­näy­te­työn­te­kijä. Tapaa­mi­sen aluksi työryh­mälle esitel­tiin, kuinka tekno­lo­gioi­den show­roo­mit on toteu­tettu opin­näy­te­työtä varten bench­mar­ka­tuissa ammat­ti­kor­kea­kou­luissa. Tapaa­mi­sessa päätet­tiin show­room-työpa­jo­jen sisältö, niihin vali­koi­tu­vat tekno­lo­giat, aika­tau­lu­tus sekä työnjako.

Show­room-työpa­jat päätet­tiin toteut­taa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tiloissa kahtena peräk­käi­senä päivänä marras­kuun alku­puo­lella. Sote Hyte Living lab-hank­keen vastuulle jäi työpa­jasta tiedot­ta­mi­nen, kutsu­jen lähet­tä­mi­nen sekä tila­jär­jes­te­lyistä huoleh­ti­mi­nen. Työpa­jassa esitel­tiin Siun soten käytössä olevia kotona asumista tukevia tekno­lo­gioita ja niiden hankin­ta­pro­ses­seja. Esit­te­lyssä olivat Evondos-lääkeau­to­maa­tit sekä turva­pal­ve­lun tekno­lo­gia­rat­kai­suja, esimer­kiksi turva­pu­he­lin, paikan­tava turva­kello, pois­tu­mis­val­vonta ja vuode­vahti. Työpa­joissa esitel­tiin myös Rehaboo-kuntou­tus­peli, joka on Living lab-hank­keella kokei­lussa. Näiden lisäksi kontio­lah­te­lai­sen Suomen Hoiva­tuo­lin yrit­tä­jät esit­te­li­vät inno­voi­maansa Solju-hoivatuolia.

Kuva 2. Esit­te­lyssä hoiva­tuoli Solju.

Show­room-työpaja aloi­tet­tiin paikalla ollei­den toimi­joi­den esit­täy­ty­mi­sellä. Tämän jälkeen Siun soten Arjen tuki­pal­ve­lui­den tekno­lo­gia­vas­taa­vat kertoi­vat Siun sotella käytössä olevista tekno­lo­gioista tari­nan­omai­sesti case-esimer­kin avulla kuvaten samalla turva­pal­ve­lun asiak­kaan palve­lu­pol­kua. Yhtei­sen esit­te­lyn jälkeen osal­lis­tu­jat kier­si­vät pien­ryh­missä kolmella eri pisteellä, joista jokai­sella oli asian­tun­tija kerto­massa tuot­teista tarkem­min. Ryhmä­läi­set pääsi­vät kosket­ta­maan ja tutki­maan tuot­teita omin käsin ja osaa niistä oli mahdol­lista kokeilla käytän­nössä. Työpa­jo­jen päät­teeksi osal­lis­tu­jilla oli mahdol­li­suus antaa palau­tetta työpa­jasta QR-koodista avau­tu­van kyselyn kautta.

Pöydällä liesivahti, häkävaroitin, palovaroitin, turvapuhelin ja hälytinnappi
Kuva 3. Turva­pal­ve­lun teknologioita.

Tekno­lo­gian Show­room saavutti innos­tu­neen vastaanoton

Työpa­joissa vieraili kahden päivän aikana yhteensä 55 henki­löä, joista suurin osa oli Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­joita eri koulu­tus­aloilta. Tapah­tuma kiin­nosti myös muuta­mia työelä­män ja opetusa­lan edus­ta­jia. Ensim­mäi­senä päivänä Show­room järjes­tet­tiin kolmena noin 1,5 tunnin mittai­sena esit­te­lynä, jotka olivat suun­nattu hank­keen työelä­mä­kump­pa­neille ja sote-alan opis­ke­li­joille. Toisena päivänä pidet­tiin laajempi aamu­päi­vän mittai­nen esit­tely, joka oli suun­nattu gero­no­miksi opiskeleville. 

Palau­te­ky­se­lyyn vastasi 37 osal­lis­tu­jaa, joista 89 % oli tyyty­väi­siä tai erit­täin tyyty­väi­siä työpa­jan sisäl­töön. Työpa­jan toteu­tus­ta­paan oltiin myös tyyty­väi­siä; vastaa­jista 87 % oli tyyty­väi­nen tai erit­täin tyyty­väi­nen toteu­tus­ta­paan. Vastaa­jista yksi ilmaisi, ettei ollut lain­kaan tyyty­väi­nen työpa­jan sisäl­töön eikä toteu­tus­ta­paan. Pääosin kyse­lyyn vastan­neet pitivät työpa­jo­jen toteutustavasta.

Avoi­missa kysy­myk­sissä pyydet­tiin kerto­maan koke­muk­sia työpa­jan toteu­tuk­sesta ja toiveita jatkossa esitel­tä­västä tekno­lo­giasta. Jonkin verran palau­tetta saatiin tilan koosta, joka koet­tiin liian pienenä. Muuta­mat vastaa­jista kokivat taus­ta­hä­lyn häirin­neen aika ajoin keskit­ty­mistä pistei­den esit­te­lyyn. Tärkeänä pidet­tiin mahdol­li­suutta päästä kokei­le­maan lait­teita itse. Tule­vai­suu­dessa toivot­tiin nähtä­ville myös tietoa ja tilas­toja tekno­lo­giasta, sekä uutta tekno­lo­giaa. Lisäksi toivot­tiin paikalle asiak­kaita kerto­maan koke­muk­sis­taan tekno­lo­gian käytöstä. Myös sosi­aa­li­suutta lisää­vää tekno­lo­giaa, robot­ti­lem­mik­kejä ja hoiva­ro­bot­teja sekä virtu­aa­li­tek­no­lo­giaa toivot­tiin näytille. Joiden­kin vastaa­jien mielestä toimin­nal­li­suutta voisi olla pisteillä enem­män­kin. Esillä oleva tekno­lo­gia saa jatkos­sa­kin olla moni­puo­lista ja lääke­tie­teel­li­siä lait­teita ja väli­neitä toivot­tiin myös tutustuttavaksi.

Työpa­jo­jen toteu­tuk­sessa mukana olleet esit­te­li­jät pitivät show­roo­mia hyvänä koke­muk­sena, joka antoi ajatuk­sia ja ideoita jatkoa varten. Esit­te­li­jät kokivat osal­lis­tu­jien olleen aktii­vi­sia ja kiin­nos­tu­neita aiheesta. Kaikissa työpa­joissa syntyi muka­vasti keskus­te­lua ja aika­tau­lussa pysyt­tiin hyvin. Jatkossa tärkeää on huomioida esimer­kiksi tila­rat­kaisu, jossa mahtuu liik­ku­maan tarvit­taessa suuri­kin määrä ihmisiä. Toimin­ta­pis­tei­den tulee kuiten­kin sijaita tois­tensa lähet­ty­villä. On hyvä enna­koida myös taus­ta­melu, jota syntyy keskus­te­lun ja lait­tei­den kokei­lu­jen myötä. Esit­te­li­jöille jäi tunne, että tekno­lo­gia­työ­pa­joille on tarvetta myös tulevaisuudessa.

Ryhmäkuva henkilöistä
Kuva 4. Tunnel­mia työpa­jan jälkeen. Kuvassa yläri­vissä vasem­malta lukien Anna Salo ja Juha Jalo­vaara Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulta, Siun soten tekno­lo­gia­vas­taa­vat Taimi Heis­ka­nen ja Aleksi Kaasi­nen sekä Suomen hoiva­tuo­lin yrit­tä­jät Marko ja Katri Kosonen. Alari­vissä Minna Lappa­lai­nen ja Suvi Leppä­nen Karelia-amk:n Sote Hyte Living lab -projek­tista sekä tervey­den­hoi­taja YAMK-opin­näy­te­työn­te­kijä Tuula Turunen.

Kirjoit­ta­jat:

Tuula Turunen, tervey­den­hoi­taja, sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lu­jen digi­asian­tun­tija YAMK-opis­ke­lija, LAB ammattikorkeakoulu

Minna Lappa­lai­nen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Suvi Leppä­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Opin­näy­te­työ “Ikäih­mis­ten kotona asumista tuke­vien tekno­lo­gioi­den hyödyn­tä­mi­nen sosi­aali- ja tervey­sa­lan opetuk­sessa – Show­room-paja­työs­ken­te­lyn mallin­ta­mi­nen” tullaan julkai­se­maan Theseuk­sessa keväällä 2024.


Lähteet:

Gustafs­son, S. & Sandsjö, L. 2020. Evalua­tion of an inte­rac­tive show­room to increase general know­ledge about welfare tech­no­logy and its poten­tial in munici­pal care settings. Scan­di­na­vian Journal of Occu­pa­tio­nal Therapy vol. 27, 2020 – Issue 8.  https://doi.org/10.1080/11038128.2020.1751876. 25.10.2023.

Kouri, P. & Seppä­nen, J. 2017. eHealth osaa­mis­vaa­teet tervey­sa­lan ammat­ti­kor­kea­kou­lu­kou­lu­tuk­sessa. Finnish Journal of eHealth and eWel­fare. FinJe­Hew 2017;9(1). https://doi.org/10.23996/fjhw.60894. 25.10.2023.

Liimatta, H. & Sark­ki­nen, S. 2023. Täytyisi muistaa, että siellä se ihminen käyttää niitä lait­teita: taus­ta­sel­vi­tys ikään­ty­nei­den kotona asumista tukevan tekno­lo­gian opetus­ti­lan suun­ni­tel­maa varten OSAOn hyvin­voin­ti­tek­no­lo­gia-asen­ta­ja­kou­lu­tuk­seen. Oulun ammat­ti­kor­kea­koulu. YAMK opin­näy­te­työ. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/791612/Liimatta_Hannele_Sarkkinen_Sami.pdf?sequence=2&isAllowed=y. 25.10.2023.

Sutinen, P. 2019. Inno­vaa­tioi­den show­room. Make With Espoo. https://6aika.fi/wp-content/uploads/2019/06/Innovaatioiden-showroom.pdf. 25.10.2023.

Vainion­pää, J. & Hoffrén-Mikkola, M. 2020. Living Lab -toiminta tiedon ja taidon kehit­tä­jänä ja levit­tä­jänä hyvin­vointi-, sosi­aali- ja terveys­aloilla. Teok­sessa Salmi­nen-Tuomaala, M., Hallila, J., Saari­koski, S. & Tapio, T. 2020.  Tietoa, taitoa ja tekno­lo­giaa – kehit­tä­mis­pol­kuja sosi­aali- ja tervey­sa­lalla. Seinä­joen ammat­ti­kor­kea­kou­lun julkai­susarja B. Raport­teja ja selvi­tyk­siä 157. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/345656/B157.pdf?sequence=1. 25.10.2023.

Living Lab -hankkeen rahoittajien logot; Karelia-amk; Ely-keskus, EU aluekehitysrahasto