Kuva kauppakeskuksen tiloista

Erätau­ko­kes­kus­te­lusta tapah­tu­man järjestämiseen

Yksi­näi­syy­den ehkäisy ja osal­li­suu­den vahvis­ta­mi­nen on yksi Pohjois-Karja­lan Hyvin­voin­ti­stra­te­gian 2020-2025 pain­opis­teistä. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun SOTE/HYTE Living lab-hanke kutsui yhteis­kun­nal­li­sia toimi­joita keskus­te­le­maan aiheesta huhti­kuussa 2023. Mene­tel­mänä oli Sitran kehit­tämä Erätauko, jossa koros­tu­vat tasa-arvoi­nen vuoro­vai­ku­tus sekä mahdol­li­suus pysäh­tyä asioi­den äärelle. Erätauko-keskus­te­luun osal­lis­tui edus­ta­jia kahdek­sasta pohjois­kar­ja­laista järjes­töstä ja orga­ni­saa­tiosta. Keskus­te­lussa yksi­näi­syys todet­tiin akuu­tiksi asiaksi, joka koskee kaikkia ja vaikut­taa ihmisen elämään ja hyvin­voin­tiin laajasti. On tärkeää, että yksi­näi­syys tunnis­te­taan ja siihen reagoi­daan yksi­lö­ta­solla, yhtei­söissä ja yhteiskunnassa.

Yksi­näi­syys koskee meitä kaikkia

Yhteis­kunta heräsi yksi­näi­syy­delle koro­na­pan­de­mian myötä. Yksi­näi­syy­den koke­mi­nen ja yksin olemi­nen ovat eri asioita. Moni on tyyty­väi­nen pieneen parin henki­lön verkos­toonsa, mutta silloin kun yksi­näi­syys ei ole oma valinta, se tuottaa kärsi­mystä. Yksi­näi­syy­den koke­musta ei voi suoraan yhdis­tää lähellä olevien ihmis­ten luku­mää­rään. Yksi­näi­syy­den koke­mi­nen on mahdol­lista pari­suh­teessa ja yksi­näi­syyttä voidaan tuntea myös ryhmässä, sen näen­näi­senä jäse­nenä, esimer­kiksi työpai­kalla. Asuin­paikka voi vaikut­taa yksi­näi­syy­teen. Maaseu­dulla yhtei­söl­li­syys näkyy usein toisen huomioi­mi­sena ja autta­mi­sena. Kaupun­kiym­pä­ris­töön vaih­ta­neesta voikin tuntua ihmeel­li­seltä, kun naapu­ruk­set eivät tunne toisi­aan. Yhtei­sön ulko­puo­lelle jäämi­nen on riski kaupun­gissa, mutta maaseu­dulla asumi­nen itses­sään ei suojaa siltä.

Yksi­näi­syyttä voivat aiheut­ta­vaa yksilön fyysi­set ja psyyk­ki­set rajoit­teet, kuten liik­ku­mi­sen vaikeu­det, alen­tu­nut työkyky tai pelko aloit­taa keskus­te­lua toisen kanssa. Kaikki eivät omista tai osaa käyttää digi­taa­li­sia lait­teita. Näiden ohessa muiden liit­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sien, talou­del­lis­ten resurs­sien ja tuki­ver­kos­ton puut­tu­mi­nen lisää­vät riskiä yksi­näi­syy­den koke­mi­selle. Myös erilai­set elämän muutos­ti­lan­teet kuten eläköi­ty­mi­nen, työt­tö­myys, kotiäi­tiys tai -isyys, avioero, leskeksi jäämi­nen, uudelle paik­ka­kun­nalle tai maahan muutto voivat johtaa yksi­näi­syy­den koke­mi­seen. Samoin riip­pu­vuu­det sekä mielen­ter­vey­den haas­teet, kuten työuu­pu­mus ja masen­nus. Erityi­sen haas­teen edessä ovat päih­tee­töntä elämää tavoit­te­le­vat, joilta rait­tiu­den turvaa­mi­nen voi vaatia sosi­aa­li­nen verkos­ton sekä paik­ka­kun­nan vaihtamista.

Yksi­näi­syy­den kokemus ei juuri näy päälle päin, eikä se katso yhteis­kun­ta­luok­kaa. Yksi­näi­syys voi näyt­täy­tyä esimer­kiksi kaupoissa ja muissa palve­luissa runsaana puhu­mi­sena ja juttu­ka­ve­rin hake­mi­sena. Yksi­näi­syys voi ilmetä myös lamaan­tu­mi­sena, jolloin henkilö jää kotiin, lakkaa yrit­tä­mästä tai kokee, ettei halua olla vaivaksi. Kehit­tyy sekä itseä että ympä­ris­töä koske­via ajatus­vää­ris­ty­miä, jotka yksi­näi­syy­teen liit­ty­vän häpeä­lei­man kanssa kapeut­ta­vat ihmisen toimin­taa ja vaikut­ta­vat itse­tun­toon. Sosi­aa­li­set taidot voivat heiken­tyä, jos niitä ei käytetä. Yksi­näi­syyttä seuraa­via liitän­näi­son­gel­mia ovat mielen­ter­vey­den haas­teet sekä päih­tei­den käyttö.

Kuva kauppakeskuksen tiloista, keskellä koju jonka ympärillä ihmisiä
Välitän sinusta -tapah­tuma syntyi Erätauko-keskus­te­lun pohjalta. Kuva: Outi Santaniemi

Yksi­näi­syy­teen voi vaikuttaa

Hyviä tapoja vaikut­taa yksi­näi­syy­teen on sen ennal­taeh­käi­se­mi­nen sekä vastak­kai­na­set­te­lu­jen vält­tä­mi­nen. Aito kohtaa­mi­nen on arvo­kasta. Kenties voisimme aloit­taa oman toimin­tamme tarkas­te­lusta. Miten huomioin ja kohtaan toisen? Katsonko silmiin, hymyi­lenkö, vastaanko vies­tei­hin? Voisinko omalla toimin­nal­lani tehdä ”näky­mät­tö­mästä näkyvän” ja mahdol­lis­taa merki­tyk­sel­li­sen kohtaa­mi­sen? Huomaanko jonkun, joka voisi kaivata kutsua mukaan tai voisim­meko lähteä yhdessä?

Osa yksi­näi­syyttä koke­vista toimii aktii­vi­sesti ja pyrkii vaikut­ta­maan tilan­tee­seen. Lähte­mi­nen on vaikeam­paa, jos yksi­näi­syyttä on jatku­nut kauan. Joskus yksi­näi­syy­den jäljet johta­vat varhai­siin ryhmä­ko­ke­muk­siin, kuten kiusaa­mi­seen koulussa. Kun asia on kipeä, vaatii muutos paljon rohkeutta: uskal­lusta osal­lis­tua, ottaa kontak­tia tai suostua vuoro­vai­ku­tuk­seen. Erätauko-keskus­te­li­jat pohti­vat koros­tuuko yksin pärjää­mi­nen suoma­lai­sessa kult­tuu­rissa. Verkosto olisi tarpeen erityi­sesti silloin, kun voima­va­rat ovat vähissä.

Kohtaa­mi­sia syntyy luon­tais­ten teke­mi­sen kautta. Tarvi­taan mahdol­li­suuk­sia työhön ja harras­ta­mi­seen sekä ryhmiä, joissa on kiin­nos­ta­vaa sisäl­töä ja toimin­taa, vaik­kapa liikun­taa tai kokkaa­mista. Kiin­nos­tava teema, toiminta, kahvit­telu ja ruokailu yhdis­tä­vät ihmisiä. Matalan kynnyk­sen ryhmiin voi liittyä omilla, vaik­kapa sosi­aa­lis­ten taito­jen harjoit­te­le­mi­sen tavoit­teilla. Erilaista ryhmä­tar­jon­taa on ja tarvi­taan myös huomiota sille, kuinka tieto ryhmistä välit­tyy. Järjes­tö­jen tarjoa­mista mahdol­li­suuk­sista kerro­taan esimer­kiksi lähellä.fi-sivustolla sekä lehdissä. Aina tieto ei saavuta tarvit­se­vaa ja joskus lähte­mi­sen kynnys on liian korkea ylitet­tä­väksi. Jois­ta­kin vertais­ryh­mästä voi löytyä tsemp­pari ja joil­le­kin sopivat verkossa kokoon­tu­vat ryhmät. Edel­leen on syytä pohtia, miten voisimme yhtei­sö­ta­solla madal­taa liit­ty­mi­sen kynnystä?

Erätauko-keskus­te­lussa todet­tiin, että yksi­näi­syys on akuutti asia. Se on luon­teel­taan moni­muo­toi­nen ja moni­ta­soi­nen. Yksi­näi­syy­den vaiku­tuk­set ihmisen elämään ja hyvin­voin­tiin ovat laajat ja on tärkeää, että ilmiö tunnis­te­taan paitsi yksi­lö­ta­solla, myös yhtei­söissä ja yhteis­kun­nassa esimer­kiksi kuntien hyvinvointisuunnitelmissa.

Välitän sinusta -tapahtuma

Tapah­tu­man suun­nit­telu käyn­nis­tyi ”Aikuis­ten yksi­näi­syys” -Erätauko-keskus­te­lun innoit­ta­mana. Kevä­te­väät-tapah­tu­man onnis­tu­nutta yhteis­suun­nit­te­lun mene­tel­mää päätet­tiin hyödyn­tää myös aikui­sille suun­na­tun tapah­tu­man suun­nit­te­lussa. Erätauko-keskus­te­luun osal­lis­tu­neita yhteis­työ­kump­pa­neita kutsut­tiin elokuussa suun­nit­te­lu­ta­paa­mi­seen, jossa tapah­tu­man yhteis­suun­nit­telu käynnistettiin.

Suun­nit­te­luun osal­lis­tui­vat edus­ta­jat kahdek­sasta järjes­töstä sekä Kare­lian oppimis- ja palve­lu­ym­pä­ristö Tarmosta. Mukana olivat Pohjois-Karja­lan sydän­piiri, Pohjois-Karja­lan Martat, SPR, Soroppi ry, Pohjois-Karja­lan syöpäyh­dis­tys, Pohjois-Karja­lan sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys, Joen­suun Setle­mentti sekä Pohjois-Karja­lan Kansan­ter­vey­den keskus. Yhteis­suun­nit­te­lu­pro­sessi sisälsi kaksi live-tapaa­mista, työs­ken­te­lyn sähköi­sellä alus­talla ja yhden Teams-palaverin.

Ihmisiä istumassa luokkatilassa
Aikuis­ten yksi­näi­syy­teen liit­ty­vän syys­ta­pah­tu­man yhteis­suun­nit­te­lua. Kuva: Outi Santaniemi

Tapah­tu­malla halut­tiin vaikut­taa yksi­näi­syy­teen ja tarjota yksi­löille tietoa. Tapah­tu­man tavoit­teet olivat:

  • Innos­taa ja kannus­taa kaike­ni­käi­siä ihmisiä välit­tä­mään toisistaan
  • Infor­moida osal­lis­tu­vien orga­ni­saa­tioi­den tarjolla olevista toimin­noista ja vapaa­eh­tois­työn mahdollisuuksista
  • Madal­taa ensi­ker­ta­lais­ten tutus­tu­mis- ja osallistumiskynnystä

Tapah­tuma päätet­tiin järjes­tää Kaup­pa­kes­kus Iso Myyn alaker­rassa välit­tä­mi­sen päivänä 24.11. klo 15-17 ja se nimet­tiin Välitän sinusta -tapah­tu­maksi. Tapah­tu­malle luotiin yhtei­nen ilme ja media­tie­dote. Siitä tiedo­tet­tiin Kare­lian ja kump­pa­nei­den kana­vissa, Iso Myyn sähköi­sellä taululla sekä Karja­lan Heilissä. Muita vies­tin­tä­ka­na­via ovat VALLI ry:n yllä­pi­tämä lähellä.fi-sivusto sekä Välit­tä­mi­sen päivän viestintäkanavat.

Tapah­tu­massa oli toimi­joita seit­se­mästä järjes­töstä ja heillä oli kulla­kin yhtei­seen teemaan sovi­tettu esit­te­ly­pöytä. Tapah­tu­man arvioitu kävi­jä­määrä (pisteillä pysäh­ty­neet) on 150 henki­löä. Toimi­jat keskus­te­li­vat kävi­jöi­den kanssa, osal­lis­ti­vat heitä pienten tehtä­vien avulla ja kertoi­vat toimin­nois­taan. Kävi­jöille jaet­tiin myös yhtei­sesti suun­ni­tel­tuja vink­kejä sisäl­tä­nyt Välit­tä­mi­sen bingo sekä Välitän sinusta- kortti, jonka saattoi antaa vaikka ystä­väl­leen välit­tä­mi­sen eleenä. Tapah­tu­ma­päi­vänä kaup­pa­kes­kuk­sessa vietet­tiin Black Fridayta, minkä vuoksi siellä oli muka­vasti ihmisiä.

Pöydällä esitteitä ja jouluvalot
Välitän sinusta -tapah­tu­malle luotiin graa­fi­nen ilme, joka näkyi mainos­ten lisäksi tapah­tu­man aikana jaet­ta­vissa paino­tuot­teissa. Kuva: Outi Santaniemi

Tapah­tu­man järjes­te­lyistä ja toteu­tuk­sesta keskus­tel­tiin kolmen järjes­tö­toi­mi­jan kanssa joulu­kuun alussa. Tapah­tu­maa pidet­tiin järjes­tä­jien mielestä onnis­tu­neena, ja tapah­tu­ma­paik­kana kaup­pa­kes­kusta pidet­tiin hyvänä: ihmisiä ei tarvitse houku­tella erik­seen tapah­tu­ma­pai­kalle, kun he ovat jo siellä. Tulok­sena oli paljon kohtaa­mi­sia ja hyviä keskus­te­luja. Järjes­tö­toi­min­nan pariin löytyi päivän ansiosta muuta­mia ihmisiä vertai­suutta tuke­vaan ryhmään. Toimi­jat kokivat, että kaup­pa­kes­kuk­sessa tavoi­tet­tiin katta­vasti hyvin erilai­sia ihmisiä. Ympä­ris­tön hälyi­syy­den ja kuor­mit­ta­vuu­den vuoksi tapah­tu­man kaksi­tun­ti­nen kesto oli järjes­tö­edus­ta­jien mielestä sopiva.

Keskus­te­lussa pohdit­tiin, että olisi hyvä, jos toisesta huoleh­ti­mi­sen ympä­rille keskit­ty­västä tapah­tu­masta tulisi perinne Joen­suun alueella. Yksi­näi­syys kosket­taa laajem­paa ihmis­ryh­mää kuin esimer­kiksi syrjäy­ty­mi­nen, ja teemana yksi­näi­syy­den vähen­tä­mi­nen sopii monen erilai­sen järjes­tön toimin­taan. Tapah­tu­man koor­di­nointi ja rahoi­tus taas on yksit­täi­sille toimi­joille haas­ta­vaa. Järjes­tö­ken­tältä on helppo lähteä tapah­tu­maan mukaan, jos tietää edellä mainit­tu­jen asioi­den olevan keski­tet­tyjä yhdelle toimi­jalle, joka ei vaihdu toteu­tus­ker­to­jen välillä. Karelia sai kehuja yhteis­työ­kump­pa­nina, tapah­tu­man koor­di­noi­jana ja vies­ti­jänä. Prosessi, joka eteni erätau­ko­kes­kus­te­lusta tapah­tu­man toteu­tuk­seen sai myös järjes­tö­toi­mi­joilta kehuja.

Aina on hyvä, että tehdään myös käytän­nössä jotain, eikä yhteis­toi­minta jää vain keskus­te­lun
tasolle. Nähdään, miten yhteis­työ toimii käytän­nössä oikeasti eikä ideat jää vain paperille.

Yhteiskehittämisellä sosiaalisia innovaatioita
Case Perusopetuksen viidesluokkalaisille organisoitin etäohjattu Keväteväät-tapahtuma toukokuussa 2023. Tapahtumaan kutsuttiin osallistumaan kouluja eri puolilta Pohjois-Karjalaa, pääkohteena reuna-alueet Tapahtuma suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä neljän järjestökumppanin kanssa Samaa toimintamalla hyödynnettiin syksyllä 2023 Välitän Sinustal-tapahtuman yhteissuunnittelussa
1. Uusia ja innovativisio
ratkaisuja hyvinvoinnin
haasteisiin
2. Toimijat kutsutaan mukaan
3. Yhteissuunnittelutapaamiset
4. Toteutus
5. Uudet toimintamallit jo tuotokset, joita voi hyödynoo jotkossakin
Yhteis­ke­hit­tä­mi­sellä inno­vaa­tioita hyte-palve­lui­hin -työpa­ke­tissa synty­nyt yhteis­ke­hit­tä­mi­sen toimin­ta­malli visua­li­soi­tuna. Kuva: Outi Santaniemi

Kirjoit­ta­jat:

Minna Lappa­lai­nen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Outi Santa­niemi, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu