Tutus­tu­mis­käynti Jyväs­ky­län ja Tampe­reen yrit­tä­jyy­se­ko­sys­tee­meissä osoitti Talent Hub Eastern Finland -hank­keen ajankohtaisuuden

Talent Hub Eastern Finland -hank­keen yrit­tä­jyys­asian­tun­tija vieraili joulu­kuussa Jyväs­ky­lässä ja Tampe­reella tutus­tuen kumman­kin kaupun­gin oppi­lai­tos­ten omiin yrit­tä­jyys­pal­ve­lui­hin. Vierailu osoitti, että kansain­vä­li­nen yrit­tä­jyys mieti­tyt­tää myös Itä-Suomen ulko­puo­lella ja Talent Hub -hank­keen toimen­pi­teet toimi­vat tässä edelläkävijänä.

Kansain­vä­li­sen opis­ke­li­jan yrit­tä­jyys­polku kuntoon Talent Hub Eastern Finland -hankkeessa

Kuuden itäsuo­ma­lai­sen oppi­lai­tok­sen yhteis­hanke Talent Hub Eastern Finland tukee kansain­vä­li­siä opis­ke­li­joita työl­lis­ty­mi­sessä sekä työnan­ta­jia kansain­vä­li­sen työvoi­man löytä­mi­sessä ja palkkaamisessa.

Itä-Suomessa tutkin­tonsa suorit­ta­neissa kansain­vä­li­sissä opis­ke­li­joissa on merkit­tä­vää työl­li­syy­den poten­ti­aa­lia, jota ei ole pystytty kunnolla hyödyn­tä­mään. Hank­keen keskiössä onkin kansain­vä­lis­ten osaa­jien sekä yritys­ten ja muiden työnan­ta­ja­ta­ho­jen kohtaaminen.

Talent Hub  Eastern Finland -hank­keessa kehi­te­tään myös ratkai­suja suju­voit­ta­maan kansain­vä­li­sen opis­ke­li­jan ja valmis­tu­neen siir­ty­mistä yrit­tä­jäksi Pohjois-Karja­lassa ja Pohjois-Savossa. Kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den yrit­tä­jyyttä edis­te­tään neljällä toimenpiteellä:

  1. Realis­ti­nen Liikei­dea -opin­to­jakso, missä osal­lis­tu­jilla on opin­to­jak­son lopussa realis­ti­nen liikei­dea sekä verkos­tot oman yritys­idean eteen­päin viemi­seen hyödyn­täen oman asuin­kun­nan yritys­neu­von­nan palveluita.
  2. Kansain­vä­lis­ten yrit­tä­jien yhteisö on digi­taa­li­sia työka­luja ja sosi­aa­lista mediaa hyödyn­tävä hybri­diyh­teisö yrit­tä­jiksi aiko­ville ja jo yrit­tä­jänä toimi­ville kansain­vä­li­sille opis­ke­li­joille ja oppi­lai­tok­sista valmis­tu­neille. Yhteisö tuo yrit­tä­jille vertais­tu­kea ja lisää aluei­den pitovoimaa.
  3. Oppi­lai­tos­ten kv-yrit­tä­jyys­po­lut laittaa oppi­lai­tos­ten omat yrit­tä­jyys­kurs­sit ja palve­lut ojen­nuk­seen niin, että kv-opis­ke­lija osaa hyödyn­tää niitä omien tarpei­densa mukai­sesti selko­suo­meksi tai englan­nin kielellä.
  4. Case Study – yrit­tä­jyys­ta­ri­nat ovat yrit­tä­jiksi pääty­nei­den kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den syvä­haas­tat­te­luja, jotka on jalos­tettu infor­ma­tii­vi­siksi hyöty­jul­kai­suiksi. Julkai­su­jen tarkoi­tus on palvella muita yrit­tä­jyys­po­lulla olevia alkavia yrittäjiä

Jyväs­ky­lässä yrit­tä­jyy­den tuki­pal­ve­luita on orga­ni­soitu Yritystehtaaseen

Yritys­teh­das on Jyväs­ky­län kaupun­gin, yliopis­ton ja ammat­ti­kor­kea­kou­lun omis­tama yritys­pal­ve­lui­den tarjoaja. Tehtaan toimin­nan kulma­ki­vet ovat 500-1000 euron Tuote­ke­hi­tys­raha, 5 opin­to­pis­teen Ideasta yrityk­seksi -valmen­nus­jakso, 8 opin­to­pis­teen vuoden kestävä henki­lö­koh­tai­nen Yrit­tä­jä­val­men­nus, sekä kahden vuoden mittai­nen Hautomo palvelu.

Jyväs­ky­län toimin­nan orga­ni­soin­ti­pe­ri­aat­teena on liikei­dean kaupal­lis­ta­mi­sen prosessi. Alku­vai­heen kevyet kokei­lut mahdol­lis­taa Tuote­ke­hi­tys­raha, kun taas toisessa ääri­päässä oleva Hautomo on suun­nattu toimin­nan jo aloit­ta­neille, vähin­tään kaksi henki­lö­työ­vuotta työl­lis­tä­ville star­tu­py­ri­tyk­sille, joilla on skaa­lau­tuva tuote tai palvelu.

Jyväs­ky­lässä käyty­jen keskus­te­lu­jen perus­teella myös Yritys­teh­taassa oli huomattu tarve Talent Hub Eastern Finland -hank­keessa kehi­tet­tä­välle Realis­ti­nen liikei­dea -tyyp­pi­selle toimen­pi­teelle. Jyväs­ky­län mallissa Realis­ti­nen liikei­dea -opin­to­jak­solta matka jatkuisi Ideasta yrityk­seksi -valmen­nuk­seen tai Tuote­ke­hi­tys­ra­han haki­jaksi. Jyväs­ky­län mallin keskim­mäi­set vaiheet, Ideasta yrityk­seksi ja Yrit­tä­jä­val­men­nus, vastaa­vat itäsuo­ma­lai­sit­tain selkeim­min Draft Program -yrit­tä­jyys­oh­jel­man valmennusjaksoja.

Jyväs­ky­län esimerkki pistää kysy­mään, pitäi­sikö Draft Program -ohjelma avata kaikille haluk­kaille, kun tällä hetkellä ohjel­maan vali­taan vain 20-30 uutta alkavaa yrit­tä­jää vuosit­tain. Ehkäpä Talent Hub -hanke voi olla myötä­vai­kut­ta­massa myös tähän kehityskulkuun.

Tampe­reen HUBS on yliopis­ton ja ammat­ti­kor­kea­kou­lun yrit­tä­jyy­syh­teis­työn paikka

HUBS on Tampe­reen korkea­kou­lu­yh­tei­sön eli yliopis­ton ja ammat­ti­kor­kea­kou­lun yhtei­nen yrit­tä­jyy­so­pin­to­jen ja -valmen­nuk­sen tarjo­tin. Opinnot ovat vapaasti valit­ta­via ja tarjolla kaikille opiskelijoille.

Suurin osa opin­noista on yhden opin­to­pis­teen laajui­sia itse­näi­sesti suori­tet­ta­via verkko-opin­toja erilai­sista teemoista mark­ki­noin­nista talou­teen. Jouk­koon mahtuu myös hieman laajem­mat valmen­nus­jak­sot kuten 5 opin­to­pis­teen HUBS Yritys­hau­tomo, jossa osal­lis­tu­jat kehit­tä­vät omaa liikei­de­aansa ennen yrityk­sen perustamista.

Opin­to­jak­so­jen lisäksi HUBS tarjoaa opis­ke­li­joi­den vapaasti varat­ta­vissa olevaa spar­rauskli­nik­kaa. Spar­rauskli­ni­kalla opis­ke­lija saa palau­tetta omista yrit­tä­jyys­a­ja­tuk­sista HUBSin yrittäjyysvalmentajilta.

HUBSin kanta­vana ajatuk­sena ja orga­ni­soi­tu­mis­pe­ri­aat­teena ovat yrit­tä­jyys­kom­pe­tens­sit ja -taidot. Jyväs­ky­län mallista poike­ten tavoit­teena ei ole auto­maat­ti­sesti uuden yrit­tä­jyy­den synnyt­tä­mi­nen, sillä onhan yrit­tä­jyys­kom­pe­tens­seista hyötyä palk­ka­töis­sä­kin. HUBSissa opin­to­jak­so­jen kompe­tens­sit on kytketty EntreComp -viite­ke­hyk­seen eli euroop­pa­lai­seen yrit­tä­jyys­kom­pe­tens­sien viite­ke­hyk­seen (The Euro­pean Entrepre­neurs­hip Compe­tence Framework). EntreComp -yhteen­so­pi­vuus on hyvä mahdol­li­suus myös Itä-Suomessa.

Merkit­tävä osa HUBSin opin­to­jak­soista ja myös valmen­nus tarjoil­laan tarpeen mukaan englan­niksi. Varsi­naista maahan­muut­ta­jay­rit­tä­jien erikois­haas­tei­siin liit­ty­vää tarjon­taa HUBSilla ei ole, sillä heidät ohja­taan Tampe­reen kaupun­gin maahan­muut­ta­ja­pal­ve­lui­den, eli Inter­na­tio­nal House Tampere -palve­lui­den piiriin. Tässä asiassa Talent Hub Eastern Finland -hanke eroaa­kin Tampe­reen mallista, sillä tavoit­teena on auttaa kv-opis­ke­li­joita myös mm. yrit­tä­jyy­teen liit­ty­vissä oleskelulupa-asioissa.

Talent Hub Eastern Finland Grand Opening Joensuussa 15.2.2024

Kirjoit­taja:

Heikki Immonen, yliopet­taja, yrit­tä­jyys­asian­tun­tija, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Talent Hub Eastern Finland -hanke

Euroopan unionin osarahoittama

Talent Hub Eastern Finland -hanketta rahoi­te­taan Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto plus­sasta (ESR+). Hanketta toteut­ta­vat Itä-Suomen yliopisto (pääto­teut­taja), Savonia-ammat­ti­kor­kea­koulu Oy, Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy, Pohjois-Karja­lan Koulu­tus­kun­tayh­tymä, Savon Koulu­tus­kun­tayh­tymä ja Ylä-Savon koulu­tus­kun­tayh­tymä. Hanke toteu­te­taan vuosina 2023–2027.

Talent Hub Eastern Finland-hank­keessa edis­te­tään seuraa­via YK:n kestä­vän kehi­tyk­sen tavoit­teita (Agenda 2030): Ihmi­sar­voista työtä ja talouskasvua.

Artik­ke­li­kuva: Freepik