Kaksi kolmen opiskelijan ryhmää keskustelemassa keskenään

Kansain­vä­lis­tyvä opis­ke­li­ja­kunta POKA

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­ja­kunta POKA on vahvasti mukana Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut -hankeen kehit­tä­mis­työssä. Hank­keessa vahvis­te­taan korkea­kou­lu­jen moni­kult­tuu­ri­suutta ja edis­te­tään korkea­kou­lu­jen alie­dus­tet­tu­jen opis­ke­li­ja­ryh­mien, kuten maahan­muut­ta­nei­den koulu­tus­pol­kuja. Hanketta toteu­te­taan Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karja­lassa viiden korkea­kou­lun voimin. 

POKAn osalta hank­keessa kehitetään:

  • opis­ke­li­ja­kun­nan kansain­vä­lis­ty­mistä ja kansainvälisyysosaamista
  • kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den osal­li­suutta ja vaiku­tus­mah­dol­li­suuk­sia päätöksenteossa
  • kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den vertais­tuen muotoja
  • Kaik­kien Karelia – toimin­taa, yhtei­söl­li­syyttä, verkos­toi­tu­mista ja kotikansainvälistymistä

Ensim­mäi­nen steppi: Kansain­vä­li­nen jaoston perustaminen

POKA toimii vahvasti kaksi­kie­li­sesti ja yhden­ver­tai­suus ja “tule sellai­sena kuin olet” -teema ovat näky­neet jo pitkään POKAn toimin­nassa, vies­tin­nässä, palve­luissa ja stra­te­giassa. Kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den osuuden kasvaessa on kuiten­kin huomattu tarve lisätä ei-suomea puhu­vien opis­ke­li­joi­den mahdol­li­suuk­sia osal­lis­tua päätök­sen­te­koon ja hallin­toon. POKAssa näemme kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den osal­li­suu­den ja aktii­vi­sen toimi­juu­den lisää­mi­sen tärkeänä seuraa­vana step­pinä koko yhtei­sön hyvin­voin­tia ajatel­len. Kuten Aicha Manai luen­nos­saan Työelä­män moni­muo­toi­suus (9.4.2024) kertoi, moni­nai­nen yhteisö antaa erilai­sia näkö­kul­mia ja siinä on voimaa. Niin mekin haluamme Kaik­kien Kare­liassa toimia ja tehdä päätök­set yhdessä, että jokai­nen kokee olevansa osa moni­naista yhteisöä.

Ensim­mäi­nen askel kohti aidosti kaksi­kie­listä (suomi-englanti) hallin­toa, päätök­sen­te­koa ja osal­li­suutta on POKAn kansain­vä­li­nen jaosto, joka perus­te­taan touko­kuussa 2024. Jaoston tehtä­vänä on toimia viestin viejänä kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den ja POKAn halli­tuk­sen ja edus­ta­jis­ton välillä, tukea Degree Tuto­reita ja VIP- eli välit­tä­mi­sen ilma­pii­rin opis­ke­li­joita heidän tehtä­väs­sään ja tuoda yhteen kansain­vä­li­siä ja suoma­lai­sia opis­ke­li­joita. Kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den keskuu­dessa on keväällä 2024 ollut mukava aktii­vi­nen ote yhdessä teke­mi­seen ja kehit­tä­mi­seen, myös jaosto on herät­tä­nyt mielen­kiin­toa. Seuraa­vaksi tähtäi­messä on POKAn ensim­mäi­set kaksi­kie­li­set edus­ta­jis­ton vaalit marras­kuulle 2024. Kehit­tä­mis­työtä tehdään vahvasti opis­ke­li­ja­kun­tien tieto­tai­toa hyödyn­täen ja edel­leen sitä jakaen koko opis­ke­li­ja­kun­ta­ken­tän kesken.

POKAn luot­ta­mus­toi­mi­joi­den ja työn­te­ki­jöi­den kansain­vä­li­syys­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen toteu­te­taan yhteis­työssä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa. Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut -hank­keessa toteu­tet­ta­vat mikro-opinnot ja osaa­mis­mer­kit liit­tyen esimer­kiksi moni­kult­tuu­ri­suu­teen, moni­nai­suu­teen, rasis­min­vas­tai­seen työhön ja kult­tuuri- ja kieli­tie­toi­suu­teen tuovat toimi­joille työka­luja. Kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den ylei­sistä kysy­myk­sistä ja tuen tarpeesta kootaan POKAn toimi­joille asia­kas­pal­ve­lu­työ­hön tieto­pa­ketti, jossa hyödyn­ne­tään myös valta­kun­nal­li­sesti Suomen opis­ke­li­ja­kun­tien liitto SAMOK ry:n keväällä 2024 kokoa­maa ohjeis­tusta. Tieto­pa­ketti tullaan jaka­maan myös Kare­lian eri palve­lui­den, kuten vahti­mes­ta­ri­pal­ve­lui­den, käyttöön.

Vertais­tu­ki­toi­met yhdis­ty­vät ja yhdistävät

Kare­liassa opis­ke­li­joi­den väliset vertais­tu­ki­toi­met sisäl­tä­vät Degree Tuto­roin­nin ja VIP- eli välit­tä­mi­sen ilma­piiri -toimin­nan. Degree Tutorit ovat pääosin 2. vuosi­kurs­sin opis­ke­li­joita, jotka toimi­vat tuto­reina aloit­ta­ville 1. vuosi­kurs­sin opis­ke­li­joille Inter­na­tio­nal Busi­ness, Industrial Mana­ge­ment ja Infor­ma­tion and Commu­nica­tion Tech­no­logy -koulu­tuk­sissa. Degree Tutorit toimi­vat koke­mus­asian­tun­ti­joina ja tarjoa­vat vertais­tu­kea Suomeen ja Joen­suu­hun saapu­mi­sesta sekä opin­to­jen aloi­tuk­sesta. He tutus­tut­ta­vat uusia opis­ke­li­joita suoma­lai­seen kult­tuu­riin, kampuk­siin ja opis­ke­lu­ta­poi­hin sekä opis­ke­li­joita toisiinsa. Hank­keen panos­tus kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den kohtaa­mi­seen ja osal­li­suu­den koros­ta­mi­seen on näkynyt jo keväällä 2024 Degree Tuto­riksi hake­nei­den opis­ke­li­joi­den määrän kasvussa.

Kaksi kolmen opiskelijan ryhmää keskustelemassa keskenään
Uusia Kare­lian Degree Tuto­reita ensim­mäi­sessä koulu­tuk­ses­saan 11.4.2024 tutus­tu­massa toisiinsa, suun­nit­te­le­massa toimin­taa ja kirjaa­massa ajatuk­sia ja toiveita pien­ryh­missä. Kuva: Tiia Kyllönen.

VIP-opis­ke­li­jat vali­taan jokai­sesta aloit­ta­vasta opis­ke­li­ja­ryh­mästä. VIP-opis­ke­li­jat toimi­vat tunto­sar­vina aistien, miten ryhmällä menee ja minkä­lai­sia keskus­te­lu­na­vauk­sia tai tuki­toi­mia mahdol­li­sesti ryhmään tarvit­tai­siin. POKAssa näemme kokei­le­mi­se­nar­voi­seksi asiaksi yhdis­tää tutor- ja VIP-toimin­taa – yhtei­set vertais­tu­ki­toi­met aloit­ta­ville ryhmälle. Yhdis­tä­mällä toimet pyri­tään tuomaan entistä enemmän myös eri vuosi­kurs­sien opis­ke­li­joita yhteen. Yhdessä olemme enemmän!

Yhteis­työllä verkos­toja ja pitovoimaa

Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut -hank­keen ympä­rille on Joen­suun alueella raken­tu­nut jo varsin kattava yhteis­työ­ver­kosto. Opis­ke­li­joi­den verkos­toi­tu­mi­sen ja yhtei­söl­li­syy­den tuke­mi­seksi on tehty kevään aikana yhteis­työtä ja laadittu jatko­suun­ni­tel­mia mm. seuraa­vien hank­kei­den ja toimi­joi­den kanssa:  Talent Hub Eastern Finland, INVEST, Tule­vai­suu­den työkyky, Tarmo, Itä-Suomen yliopisto, Riveria, Joen­suun kaupunki, Helposti Joen­suu­hun, Joen­suun seudun moni­kult­tuu­ri­suusyh­dis­tys ry, Joen­suun seutu­kir­jasto, Pohjois-Karja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys ry, Itä-Suomen yliopis­ton yliop­pi­las­kunta ISYY ja Joen­suun Trade­no­mio­pis­ke­li­joi­den Kilta ry. Yhteis­työ eri toimi­joi­den kanssa tuo pito­voi­maa alueelle ja lisää suoma­lais­ten opis­ke­li­joi­den koti­kan­sain­vä­lis­ty­mistä tuomalla opis­ke­li­joita yhteen eri toimin­to­jen muodossa. Mille kuulos­ta­vat esimer­kiksi järjes­tö­mes­sut, uusien opis­ke­li­joi­den tapah­tuma, pilk­ki­reissu, opis­ke­li­ja­foo­ru­mit, maahan­muut­ta­ja­kah­vit tai kaveritoiminta?

Hank­keessa kehi­tämme POKAn vapaa-ajan Into-toimin­taa kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den toivei­den mukai­sesti. Tuomme toimin­taa sinne, missä opis­ke­li­jat ovat eli kampuk­selle opis­ke­lu­päi­vien yhtey­teen: laskiais­pul­lien täyttöä, zumbaa lounas­tauolla, karao­kea ja käsi­töitä. Tapah­tu­mat ja vapaa-ajan­toi­minta nousi­vat esille myös Joen­suun kaupun­gin keväällä 2024 toteut­ta­massa opis­ke­li­joi­den osal­li­suus­ky­se­lyssä tärkeim­pinä osal­li­suutta lisää­vinä tekijöinä.

Pelkkä suoma­lais­ten ja kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den tuomi­nen samaan tilaan ei riitä verkos­toi­tu­mi­sen edis­tä­mi­seksi. Opis­ke­li­joilla tulee olla yhtei­nen tehtävä ja tavoite. Parhai­ten yhteis­työtä syntyy integroi­malla yhtei­nen teke­mi­nen osaksi opin­toja. Työelä­mään linkit­tyvä suoma­lais­ten ja kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den projek­ti­viikko, sosi­aa­lia­lan opis­ke­li­joi­den Commu­nity Work –opin­to­jak­son yhdis­tä­mi­nen kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den tuke­mi­seen ja kummi­luok­ka­toi­minta ovat esimerk­kejä hank­keen aikana toteu­tet­ta­vista opis­ke­li­joita yhteen tuovista toimista. Commu­nity Work -opin­to­jak­soa kehit­tää syksylle 2024 Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut –hank­keen harjoit­te­lija Mervi Väänä­nen. Kummi­luok­ka­toi­min­ta­ko­kei­lussa yhdis­tämme aloit­ta­via IB-, IM-, ICT- ja kieli­tue­tun sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sen ryhmiä vastaa­vien suoma­lais­ten 2. vuosi­kurs­sin opis­ke­li­ja­ryh­mien kanssa. Onnis­tuak­seen kokeilu vaatii sitou­tu­mista niin opis­ke­li­ja­ryh­miltä, toimin­taa koor­di­noi­vilta POKAn ja hank­keen toimi­joilta sekä opet­ta­ja­tuu­to­reilta. Tuomalla suoma­lai­sia ja kansain­vä­li­siä opis­ke­li­joita yhteen tuomme osaa­mista näky­väksi ja opimme toinen toisil­tamme – koti­kan­sain­vä­lis­ty­mistä parhaimmillaan.

Kuusi opiskelijaa istumassa ryhmässä. Yksi näyttää peukkua.
Uusia Kare­lian Degree Tuto­reita ensim­mäi­sessä koulu­tuk­ses­saan 11.4.2024 – tutus­tu­mi­nen ja keskus­telu tuovat iloa! Kuva: Tiia Kyllönen.

#moni­kult­tuu­ri­se­to­pin­to­po­lut ja #kaik­kien­ka­re­lia

Jotta kansain­vä­li­siä opis­ke­li­joita saadaan aktii­vi­siksi toimi­joiksi, vaatii se kohden­net­tua vies­tin­tää ja face to face -kohtaa­mi­sia. Syksystä 2024 alkaen Kaik­kien Karelia – Karelia for all –ajatus on vahvasti näky­villä myös Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut -hank­keessa uudis­te­tuissa tuuto­rei­den t-paidoissa. Toivot­ta­vasti paidat tuovat hymyn huulille kaik­kialla, missä tuuto­rit toimi­vat uusien opis­ke­li­joi­den vastaa­not­ta­mi­seksi ja tukemiseksi!

Lisää POKAn toimin­nasta hank­kee­seen liit­tyen voi seurata Insta­gra­missa @varmapoka, #moni­kult­tuu­ri­se­to­pin­to­po­lut, #kaik­kien­ka­re­lia ja #kare­lia­fo­rall.


Kirjoit­taja:

Tiia Kyllö­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut -hanke, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu / asian­tun­tija, Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­ja­kunta POKA, [email protected] / +35850 438 9071

Monikulttuuriset opintopolut -hankkeen toteuttajien ja rahoittajien logot: Diak, Karelia, Savonia, UEF, XAMK, EU

Lisä­tie­toja: Moni­kult­tuu­ri­set opin­to­po­lut -hank­keen verkkosivut