Onnis­tu­neet tilan­ne­joh­to­har­joi­tuk­set Kare­lian opetushenkilöstölle

Kare­liassa pidet­tiin syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana neljä­toista tilan­ne­joh­to­har­joi­tusta, joissa oli osal­lis­tu­jia yhteensä 147 henki­löä. Osaa­mi­nen oli hyvää ja osal­lis­tu­jat heit­täy­ty­vät harjoi­tuk­siin mainiosti.

Harjoi­tus­ten ensi­si­jai­nen tavoite oli kehit­tää kent­tä­joh­don (Kare­lian henki­löstö) tilan­ne­joh­to­ky­kyä. Lisäksi tavoit­teena oli testata Kare­lian käytössä olevia turval­li­suu­teen liit­ty­viä toimin­ta­mal­leja ja tekni­siä ratkaisuja.

Kent­tä­joh­dolla tarkoi­te­taan Kare­liassa henki­lös­töä, opis­ke­li­joita ja kampuk­silla olevia muita toimi­joita, jotka havait­se­vat tai joutu­vat ensim­mäi­sinä häiriö­ti­lan­tee­seen ennen kun viran­omai­nen on paikalla. Tällai­sia tilan­teita voivat olla esimer­kiksi tuli­palo, sairaus­koh­taus, tai jokin onnettomuus.

Tilan­ne­joh­to­har­joi­tuk­set tarjo­si­vat ainut­laa­tui­sen tilai­suu­den kehit­tää osaa­mista ja johta­mis­ky­kyä häiriö­ti­lan­teessa. Harjoi­tus­ten aikana kent­tä­johto pääsi testaa­maan päätök­sen­te­koa paineen alla, mikä on arvo­kasta koke­musta todel­li­sia häiriö­ti­lan­teita varten. Opetus­hen­ki­lös­tön kanssa työs­ken­tely oli erityi­sen voimaan­nut­ta­vaa, sillä heidän asian­tun­te­muk­sensa ja osaa­mi­nen rikas­tut­ti­vat harjoi­tuk­sia merkittävästi.

Yhteis­työn merki­tys tuli esille skenaa­riossa, joka simuloi todel­lista uhka­ti­lan­netta kampuk­sella ja haastoi osal­lis­tu­jia uudella tavalla.  Esimerk­kinä harjoi­tuk­sista seuraava osal­lis­tu­jille esitetty tilanne: ”Opis­ke­lija tulee kerto­maan, että hän on nähnyt tummiin pukeu­tu­neen henki­lön kampuk­sella ja hänellä oli kädes­sään ase, ei ollut varma asiasta”.

Jokai­nen voi mieles­sään miettiä mitä tekisi kysei­sessä tilan­teessa. Tämä kokemus ei ainoas­taan vahvis­ta­nut yksi­löi­den osaa­mista, vaan myös tiivisti yhteis­hen­keä ja yhteis­työ­tai­toja, jotka ovat korvaa­mat­to­mia kriisitilanteissa.

-Uskotko Jouni ja luotat meihin, jos jotakin tällaista sattuisi, että osaamme?
-Ehdot­to­masti!

Toimin­ta­mal­lien ja järjes­tel­mien toimi­vuus ensi­si­jai­sen tärkeää

Harjoi­tuk­sissa nousi esiin työpu­he­lin, joka meillä kaikilla Kare­liassa on. Jos puhe­linta ei ole saata­villa, miten toimi­taan, kun pitää hälyt­tää apua tai soittaa 112. Myös Kare­liassa käytössä olevan SECAPP – hälytys- ja vies­tin­tä­jär­jes­tel­män käyttöä harjoi­tel­tiin. Harjoi­tuk­set osoit­ti­vat käytän­nössä, että SECAPP on ainoa järjes­telmä, jolla voidaan hälyt­tää ja varoit­taa Kare­lian henki­lös­töä nopeasti. Järjes­tel­män kautta jokai­nen työn­te­kijä voi viestiä ja kommen­toida, jos siihen on tarvetta häiriö­ti­lan­teessa. Henki­löstö onkin muis­tet­tava pitää työpu­he­li­men päivi­tyk­set ajan tasalla.

Harjoi­tuk­sen palau­te­kes­kus­te­lussa Kare­lian turva­ryh­män numero, kampus­ten kuulu­tus­jär­jes­telmä, kame­ra­val­vonta, ensia­pu­vä­li­neet, pohja­kar­tat ja vahti­mes­ta­rit saivat kiitosta. Osalle osal­lis­tu­jista oli uutta ja yllät­tä­vää, että turva­ryh­män nume­roon vasta­taan 24/7. Numero on myös opis­ke­li­joi­den käytössä.

Harjoi­tuk­sessa keskus­tel­tiin myös Karelin turva­ryh­män roolista häiriö­ti­lan­teessa. Turva­ryh­män tehtä­vänä on tilan­ne­ku­van raken­ta­mi­nen, tiedot­ta­mi­nen ja vies­tintä yhteis­työssä viran­omais­ten kanssa sekä tuki­toi­met (henki­löstö, opis­ke­li­jat, muut kampuk­sella toimi­jat). Turva­ryhmä varmis­taa miten tilan­teesta palau­du­taan ja missä ja milloin toiminta jatkuu tilan­teen jälkeen. Tämä on tärkeää tiedos­taa, kun puhumme Kare­lian koko­nais­tur­val­li­suu­desta. Turva­ryhmä voi kutsua myös muita asian­tun­ti­joita mukaan tilan­teen niin vaatiessa.

Haluan vielä lopuksi kiittää kaikkia osal­lis­tu­jia heit­täy­ty­mi­sestä ja Kare­lian turval­li­suu­den kehittämisestä.

Toimi­ja­kortti: Kenttäjohtaja

Kare­lian henki­lös­töön kuuluva henkilö tapahtumapaikalla

  1. Johda ihmisiä ja toimin­taa tapah­tu­ma­pai­kalla. Arvioi tilanne, varmista oma turval­li­suu­tesi. Soita 112! 
    • Pelasta
    • Varoita
    • Rajaa vahin­koja
    • Määritä itsel­lesi työpari (sihteeri, joka esim. soittoa turvaryhmälle)
    • Selvitä tapah­tu­mat tapahtumapaikalla
  2. Rapor­toi havain­noista ja tilan­teesta Kare­lian tilan­ne­joh­dolle (turvaryhmä/turvallisuuspäällikkö).
  3. Johda toimin­taa ja henki­lös­töä tapahtumapaikalla.
  4. Hanki nimi­tie­toa tapah­tu­ma­pai­kalla olevasta henki­lös­töstä ja heidän tilanteestaan.
  5. Seuraa mahdol­li­suuk­sien mukaan viran­omais­ten toimin­taa ja toimi link­kinä tapah­tu­ma­pai­kalla orga­ni­saa­tion, tilan­ne­joh­don sekä viran­omais­ten välillä.
  6. Rapor­toi tilan­teen edis­ty­mi­sestä tilannejohdolle.
  7. Varaudu toimeen­pa­ne­maan tilan­ne­joh­dolta saamasi tehtä­vät (esimer­kiksi henki­lös­tön ohjaa­mi­nen väis­tö­ti­loi­hin). Huomioi kuiten­kin, että tapah­tu­ma­pai­kalla johto­vas­tuu on viran­omai­silla ja toimi aina viran­omais­ten ohjei­den mukaisesti.
  8. Valmis­taudu luovut­ta­maan johto­vas­tuu mahdol­li­selle vaih­to­hen­ki­lölle ja pereh­dyt­tä­mään tämä tilan­tee­seen ja tehtäviin.

Huolehdi aina omasta turvallisuudestasi!


Kirjoit­taja:

Jouni Varis, turval­li­suus­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu