Itä-Suomen energiapäivät järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Tapahtumapaikkana toimi Vesileppis areena Leppävirralla. Tapahtuman järjesti Pohjois-Savon Energiaklusteri. Tapahtuman tarkoitus oli tuoda energia-alan toimijat yhteen ja jakaa tietoa alan uusimmista tapahtumista. Ohjelma koostui asiantuntiapuheenvuoroista ja paneelikeskusteluista, joissa puitiin energia-alaan liittyviä teemoja juontajan johdolla. Karelia-ammattikorkeakoulusta olivat paikalla projektiasiantuntija Anssi Kokkonen ja projektityöntekijä Lauri Tikka.
Pohjois-Savon Energiaklusteri edistää hiilineutraaliutta ja uusiutuvaa energiantuotantoa
Tapahtuma alkoi energiaklusterin esittelyllä. Klusteritiimiin kuuluvat Kirsi Kinnunen ja Pia Nevalainen Navitas Kehitykseltä, Petteri Heino, Jarno Ruusunen ja Laura Leppänen Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä Esa Varis ja Risto Korhonen Savon Koulutuskuntayhtymältä. Navitas Kehitys Oy on Varkauden kaupungin kehitysyhtiö ja samalla Pohjois-Savon Energiaklusteri -hankkeen päätoteuttaja.
Energiaklusterin tavoitteena on tarjota tukea Pohjois-Savon energia- ja teknologiayrityksille energiamurroksen haasteissa. Energiaklusteri tarjoaa myös mittaus-, testaus-, analysointi ja katselmuspalveluita, joita yritykset voivat käyttää kehittääkseen toimintaansa ja luomaan kestävämpiä ratkaisuja. Energiaklusterin palvelut ovat paikallisten koulutusorganisaatioiden tarjoamia, joita ovat Savonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto. (Pohjois-Savon Energiaklusteri 2025.)
Onko ResilEast-ohjelma ratkaisu Itä-Suomen energiantuotantohaasteisiin?
Tapahtumassa esiteltiin ResilEast-ohjelma, jonka tavoitteena on yhdistää puolustus ja uusiutuva energiantuotanto Itä-Suomen alueella. Ohjelmalla on tarkoitus edistää kokonaisturvallisuutta ja energiahuoltoa. Käytännössä tarkoituksena on integroida puolustusrakenteita esimerkiksi tuulivoimaloiden rakenteisiin. Tuulivoimaloiden perustukset voivat toimia bunkkerina ja voimalan muut rakenteet drone-laskeutumisalustana. Ohjelmaa kehittämässä ovat olleet yrittäjä Jari Sistonen (U-cont Oy), tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen (LUT-yliopisto), suurlähettiläs Markku Keinänen, Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen, toimitusjohtaja Jami Holtari (Suomen Vetylaakso ry), viestintäasiantuntia Tommi Siikaneva (Suomen Vetylaakso ry) ja Harriet Lonka (Pohjois-Savon liitto). (ResilEast-ohjelma 2025.)
Ohjelma vaatii suuria investointeja toteutuakseen sekä aktiivista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Ohjelmalla voidaan lisätä merkittävästi myös Itä-Suomen vetovoimaisuutta ja luoda uusia työpaikkoja. Mikäli ohjelma toteutuu, sen avulla on mahdollista ratkaista uusiutuvan energiantuotannon haasteita Itä-Suomen alueella. Alueella on toistaiseksi todella vähän tuulivoimaa verrattuna esimerkiksi Länsi-Suomeen, johtuen Puolustusvoimien linjauksista. Toteutuessaan ohjelma voi tarjota tähän ongelmaan ratkaisun.
Suomi on valmistautunut muutoksiin
Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoi energiamurroksesta ja sen vaatimista muutoksista. Esityksessä tuotiin esille energiamurroksen kolmiloikka, joka on Energiateollisuuden strategia energiamurroksen selättämiseen. Ensimmäinen vaihe on puhdistuva energiantuotanto, joka tarkoittaa fossiilisista polttoaineista irtaantumista. Siitä seuraa sähköistyminen ja vetytalous, jonka jälkeen tavoitteena on uusi vakaa energiajärjestelmä.
Heini Tirri-Kokkonen Huoltovarmuuskeskukselta kertoi Suomen huoltovarmuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Suomella on ollut hyvin varautunut eri poikkeustilanteisiin jo pitkään. Tulevaisuudessa varautumiseen vaikuttavat energiamurroksen tuomat muutokset, kuten uusiutuvat energianlähteet ja lisääntyvä sähkön käyttö.
Energiamurros vaatii päätöksiä nyt
Tapahtuman paneelikeskustelut kokosivat kattavasti yhteen energia-alan nykytilanteen ja seuraavat askeleet. Paikalla oli asiantuntijoita Puolustusvoimista sekä energia-alan suurimmista yhdistyksistä. Puolustusvoimien näkemykset toivat hyvän lisän tapahtumaan, koska Itä-Suomen energiakysymyksissä Puolustusvoimien kannalla on suuri rooli.
Keskusteluissa toistuva teema oli varautuminen ja resilienssi. Muuttunut maailmantilanne vaikuttaa merkittävästi myös energia-alaan. Ukrainassa nähty energiajärjestelmän haavoittuvaisuus on lisännyt tarvetta kasvattaa Suomen energiaverkon resienssiä, eli sietokykyä poikkeavissa tilanteissa.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että energiasektorilla tarvitaan päätöksiä nopealla aikataululla. ResilEast-ohjelma on todella suuri ja kymmenien vuosien pituinen projekti. Vaikka projekti olisi pienempikin, päätöksiä on tehtävä nyt eikä huomenna. Suomella on merkittävä potentiaali tuottaa uusiutuvaa energiaa, mutta energiamurroksen mahdollistavia päätöksiä on tehtävä nyt.
Lähteet:
Pohjois-Savon Energiaklusteri. 2025. Innovaatiokeskus. https://energyclusternorthsavo.fi/innovaatiokeskus/. 19.05.2025
ResilEast-ohjelma. 2025. https://resileast.com/wp-content/uploads/2025/04/resileast-ohjelma.pdf. 19.05.2025
Kirjoittaja:
Lauri Tikka, projektityöntekijä, Vetytalouden ja energiasiirtymän osaava työvoima -hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu
