Väestörakenteen muutokset tuovat uusia haasteita yhteiskunnille, poliittiseen päätöksentekoon, talouteen ja sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmille. Oletko sinä kiinnostunut kehittämään osaamistasi ikääntymiskysymyksissä? Haluatko olla osa haasteiden ratkaisemista ja edistää yhteisöjemme ja yhteiskuntamme myönteistä tulevaisuutta? Monitieteinen ja kansainvälinen, viiden eurooppalaisen korkeakoulun yhteinen maisteritason koulutus “Active Ageing and Age-Friendly Society”, EMMA, etenee kohti toteutusvaihetta.
EMMA-koulutusta toteuttavat Carinthia ammattikorkeakoulu (CUAS) Itävallasta, joka toimii myös koulutuksen koordinaattorina, Lissabonin yliopisto Portugalista, Ateenan yliopisto Kreikasta, Corkin yliopisto Irlannista ja Karelia-ammattikorkeakoulu Suomesta.
EMMA-koulutuksen erityispiirteenä ovat kansainväliset, monitieteiset ikääntymisen teemoja tarkastelevat opinnot, joiden avulla saat valmiuksia kehittää, suunnitella, toteuttaa, arvioida sekä juurruttaa innovatiivisia toimintatapoja ja prosesseja ikäosaamisen kentällä. Näin pystyt edistämään tulevaisuuteen suuntaavia aktiivisen ikääntymisen ja ikäystävällisen yhteiskunnan käsitteitä ja tavoitteita.
Opetussuunnitelma
EMMA-yhteistutkinnon opetussuunnitelma on syntynyt EMMA Erasmus+ -yhteistyöhankkeesta (2020–2023), jonka koordinaattorina toimi Karelia-ammattikorkeakoulu (Ks. Kuisma & Timonen 2024).
EMMA-opetussuunnitelmassa yhdistyvät monitieteiset ja poikkitieteelliset lähestymistavat ikääntymiseen. Ikääntymistä tarkastellaan muun muassa sosiaalitieteiden, taloustieteen, teknologian ja terveyden edistämisen näkökulmista. Opinnot ovat sekä teoreettisia että käytäntöön suuntaavia. Opintojen myötä sinulla on mahdollisuus perehtyä syvällisesti ja kriittisesti aktiivisen ikääntymisen määritelmiin, väestörakenteen ja yhteiskunnan muutoksiin sekä erilaisiin ikääntymisen ilmiöihin. Opinnoissa syntyvä asiantuntijuus auttaa sinua tarkastelemaan ikääntyvän yhteiskuntamme muutoksia ja niihin liittyviä vaikutuksia tutkimusperustaisesti. Saat myös valmiuksia kehittää ikääntyneille suunnattuja palveluita, toimintaympäristöjä ja prosesseja.
EMMA-opetussuunnitelman sisältö tiivistettynä
60 opintopistettä ydinosaamisen opintoja (valitaan kaikki):
- Poikkitieteellisyys aktiivisessa ikääntymisessä
- Tutkimusmenetelmät aktiivisessa ikääntymisessä
- Maisterintutkielma ja -seminaarit
15 opintopistettä valinnaisia ydinosaamisen opintoja (valitaan kolme neljästä, riippuen aiemmasta koulutuksesta):
- Fyysiset, psykologiset ja kognitiiviset ikääntymisprosessit
- Aktiivisen ikääntymisen sosiaaliset ulottuvuudet
- Terveen ja aktiivisen ikääntymisen edistäminen
- Teknologia aktiiviseen ja terveeseen ikääntymiseen
45 opintopistettä valinnaisia syventäviä opintoja (valitaan kolme kuudesta):
- Teknologia ja ikääntyminen
- Tutkimusmenetelmät ja yrittäjyys
- Ekologinen kestävyys ja ikääntyminen
- Terveyden edistäminen
- Talous ja ikääntyminen
- Aktiivisen ikääntymisen sosiaaliset ulottuvuudet
Mitä EMMA tarjoaa opiskelijoille?
EMMA tarjoaa sinulle mahdollisuuden hankkia laaja-alaiseen ikäosaamiseen liittyvää asiantuntemusta ja taitoja. Tätä osaamista tarvitaan tulevaisuudessa niin liiketoiminnassa, taloudessa ja teknologiassa kuin sosiaali- ja terveysaloilla, hallinnollisissa tehtävissä sekä päätöksenteossa. EMMA-tutkinnon myötä voi avautua monipuolisia ja tulevaisuuteen suuntaavia uramahdollisuuksia.
Konkreettisesti EMMA tarjoaa sinulle mahdollisuuksia kehittää:
- ymmärrystä ja aktiivisen ikääntymisen ja ikäystävällisen yhteiskunnan käsitteistä ja ilmiöistä.
- syvällistä tietämystä ikääntymisestä monitieteellisistä ja poikkitieteellisistä näkökulmista.
- asiantuntijuutta aktiiviseen ikääntymiseen liittyvistä tulevaisuuden toimintamallien ja prosessien suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Lisäksi EMMA mahdollistaa:
- yksilöllisen opintosuunnitelman ja osaamisen vahvistamisen neljän valinnaisen ja syventävän moduulin ja kuuden ydinosaamisen moduulin avulla.
- käytännönläheisen, kansainvälisen ja monitieteisen opettajatiimin opetuksen, jossa yhdistyvät teoreettiset tiedot käytännön esimerkein.
- joustavan opintomallin: EMMA-koulutus toteutuu 100 % verkossa niin lukujärjestykseen kiinnitettyjen opetusten kuin ajasta ja paikasta riippumattomien oppimistilanteiden kautta. Koulutus sisältää yhden intensiiviviikon Itävallassa kolmannella lukukaudella. Opettajien ja vertaisryhmien tuki on mukana koko opintojen ajan.
Kuka voi hakea EMMA-koulutukseen?
EMMA on tarjolla maailmanlaajuisesti. Koulutuksen pääsyvaatimuksina on kandidaatin tutkinto sosiaali-, terveys-, teknologia-, liikunta- tai taloustieteissä tai vastaavilla aloilla. Katso lisätietoja täältä. Karelia-ammattikorkeakoulu toimii koulutuksen toteuttajana aina ja tutkinnonantajana silloin, kun koulutukseen hakijalla toteutuu vähintään kahden vuoden työkokemus korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.
Opintojen aloitus ja hakeminen
EMMA-opinnot alkavat talvilukukaudella 2025, kun vähimmäismäärä opiskelijoita (50 opiskelijaa) on läpäissyt hakuprosessin ja koulutus on saanut myönteisen akkreditointipäätöksen A3ES:ltä (Agency for Assessment and Accreditation of Higher Education).
Koordinaattori CUAS koordinoi ja toteuttaa opiskelijahaku- ja valintaprosessin kokonaisuudessaan. EMMA:n tieteellinen ohjausryhmä tukee valintaprosessia. Opiskelijavalinnoissa huomioidaan muun muassa opiskelijan aiempi tutkinto, riittävä englannin kielitaito (vähintään B2-taso) sekä motivaatio opiskeluun juuri EMMA-koulutuksessa.
Koulutuksesta kiinnostuneet hakevat EMMA:aan täyttämällä CUAS:n nettisivuilla olevan verkkohakulomakkeen. Koulutuksen nettisivuilla on lisätietoja hakukriteereistä, hakuprosessista ja koulutuksesta.
Maksut
Opiskelija- eli lukukausimaksut kattavat pakolliset käyttökustannukset, jotka liittyvät opiskelijan koulutukseen osallistumiseen ja EMMA-koulutuksen hallinnointiin. Lukuvuosimaksu on 12 810 € vuodelle 2025/2026. Lisäkustannuksia voi syntyä tutkintomaksuista tai lukukausien uusimisesta.
Lue lisää EMMA-koulutuksesta CUAS:n verkkosivuilta.
Yhteystiedot:

FH-Prof.in Dr.in Christine Pichler, Bakk. MA
Head of Joint Master Programme Active Ageing and Age Friendly Society (EMMA) and IARA-Department ISAC – Intergenerational Solidarity, Activity and Civil Society, Professor for Sociology of Disability and Diversity Studies Faculty of Health Sciences and Social Work
Carinthia University of Applied Sciences, Primoschgasse 10, 9020 Klagenfurt am Wörthersee
+43 5 90500 3326
+43 676 3589778
c.pichler[at]fh-kaernten[dot]at
Lähteet:
CUAS. European Joint Master EMMA. Active Ageing and Age Friendly Society. https://www.fh-kaernten.at/en/studium/gesundheit-soziales-berufsfreundlich/master/active-ageing-and-age-friendly-society
Kuisma, R. & Timonen, L. 2024 The European Master in Active Ageing and Age-friendly Society (EMMA): Final Report. The European Master in Active Ageing and Age-friendly Society (EMMA) : Final Report – Theseus
Teksti:
Terhi Myller, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Anna-Riitta Mikkonen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu