Millainen oppimiskokemus houkuttelee kiireistä yrittäjää tai yritystoimintaa suunnittelevaa opiskelemaan verkossa? Tähän kysymykseen olemme etsineet vastausta kehittäessämme lyhyitä yrittäjyysopintoja, jotka on julkaistu myös uudessa Opin.fi-palvelussa.
Olen työskennellyt 1,5 vuoden ajan Ammatiksi yrittäjä -hankkeessa asiantuntijaopettajana. Hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut luoda tiiviitä, helposti suoritettavia opintojaksoja yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Kun Digivisio 2030 -hanke oli vauhdissa samaan aikaan, oli luontevaa rakentaa uudet opintojaksot alusta alkaen sen vaatimusten mukaisesti ja Opin.fi-palveluun soveltuviksi. Uudet opintojaksot ovatkin ensimmäisten joukossa tarjolla Opin.fi-palvelussa, josta yrittäjyydestä kiinnostuneet oppijat ympäri Suomea voivat niitä valita opiskeltavaksi.
Laatukriteerit ohjasivat rakenteessa
Uusien opintojaksojen kehittämisessä hyödynsin Kareliassa tehtyä laatukriteereiden tarkistuslistaa ja pedatukea, jota oli saatavilla kehitystyöhön. Näiden avulla varmistettiin opintojaksojen ja Moodle-alustan saavutettavuus, selkeys ja yhtenäinen rakenne eri opintojaksojen välillä. Opintojen tulee toimia mahdollisimman hyvin eri taustoista tuleville opiskelijoille, joilla voi olla erilaisia kokemuksia opiskelusta lyhyempi tai pidempi aika sitten.
Laatukriteeristö ja yhdessä kehittäminen vaikuttivat omaan tapaani rakentaa Moodlen sisältöjä. Rakenne muuttui vähän mallipohjan myötä ja esimerkiksi videotallenteiden tekemisen alusta vaihtui suosituksesta Panoptoon. Muutokset olivat lopulta aika pieniä.
Kuvaus ratkaisee kiinnostaako opintojakso
Opin.fi-palvelussa opintojaksot kilpailevat toistensa kanssa ja siksi kuvaustekstin täytyy olla selkeä, ymmärrettävä ja houkutteleva.
Kuvausteksti siirtyy Opin.fi-palveluun suoraan Pepin opintojaksokuvauksen tietystä kentästä. Sen vuoksi kuvaukseen pitää panostaa enemmän kuin ennen. Opintojakson tavoitteet on kerrottava napakasti ja oppijaa puhuttelevalla tavalla ja myös opintojen sisältö pitää esitellä lylyesti. Teksti toimii kuin mainos: siitä täytyy käydä ilmi, mitä hyötyä opintojaksosta on ja kenelle se sopii.
Kehittämistyön haasteet ja mahdollisuudet
Jatkuvasti ja vapaasti aloitettavien verkko-opintojen kehittämisessä suurin haaste on arvioinnin järjestäminen. Kun opinnot eivät ole sidottuja aikaan tai paikkaan, arvioinnin on oltava joustavaa ja osin automatisoitua. Tässä minulla on vielä kehitettävää.
Hankkeen aikana aikaa on voinut käyttää aktiiviseen palautteeseen, mitä opiskelijat ovat arvostaneet. Jatkossa tavoitteena on rakentaa opintojaksoista entistä itsenäisemmin suoritettavia, ilman että laatu kärsii.
Kehitystyö muuttaa väistämättä opettamista. Digivisio 2030 ei ole vain tekninen hanke, vaan se haastaa meidät katsomaan opetusta ja oppimista aivan uudesta kulmasta.
Opettajan rooli muutoksessa
Opin.fi tarjoaa meille Kareliassa mahdollisuuden löytää uusia oppijoita ympäri Suomen. Samalla se tuo lisää kilpailua maakuntakorkeakoululle. Olisi tärkeää tunnistaa Karelian vahvuudet niin opetussisältöjen kuin menetelmien suhteen ja panostaa niihin. Opin.fi-alustan lyhyet maistajaiset saattavat tuoda jopa uusia tutkinto-opiskelijoita maakunnan ulkopuolelta, jos laatu on riittävän hyvää.
Digivisio 2030 -projektiryhmä on tehnyt valtavan työn siinä, että Karelia on mukana ensimmäisten joukossa uudella alustalla. Sivusta seuranneena voi vain ihmetellä, miten määrätietoisesti hanke on edennyt kohti julkistusta ja ennen kaikkea tästä eteenpäin tehtävää tulevaisuuteen katsovaa työtä.
Kirjoittaja:
Lotta Lilja, lehtori