Toimintakertomus 2024

Yleistä
Hyvien toiminnallisten tulosten vuosi
Koulutus
Tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI)
Palveluliiketoiminta
Henkilöstö
Merkittävät riskit toimintavuonna ja tulevaisuudessa
Karelia Ammattikorkeakoulu Oy:n talous ja budjetin toteutuminen
Tulevaisuudennäkymät
Organisaatio, johto ja tilintarkastajat

Yleistä

Karelia‐ammattikorkeakoulu (Karelia) on monialainen ammattikorkeakoulu, jonka päätehtäviä ovat koulutus, tutkimus‐, kehittämis‐ ja innovaatiotoiminta (TKI) sekä palveluliiketoiminta. Karelia Ammattikorkeakoulu Oy on Joensuun kaupungin omistama osakeyhtiö. Karelia tarjoaa ammattikorkeakoulututkintoon ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta sekä avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Lisäksi Karelia tuottaa täydennyskoulutusta ja asiantuntijapalveluita sekä osallistuu aktiivisesti maakunnan kehittämiseen erilaisten tutkimus‐ ja kehittämishankkeiden kautta. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä alueen elinkeino‐ ja työelämän sekä kansallisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.  

Karelia‐ammattikorkeakoulu tekee tiivistä strategista yhteistyötä Pohjois‐Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian, opiskelijakunta POKA:n, Joensuun kaupungin ja Pohjois‐Karjalan sosiaali‐ ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Siun sote) kanssa. Lisäksi vuosiksi 2025–2028 solmitun tavoitesopimuksen mukaisesti Karelia, Savonia ja Itä-Suomen yliopisto vahvistavat toiminnallista yhteistyötä koulutustoiminnassa ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäämisessä erityisesti Itä-Suomen osaamisen ja elinvoiman tukemiseksi. Yhteistyössä otetaan huomioon koulutus- ja työperäisen maahanmuuton edistäminen, työnjako yhteisten opintopolkujen rakentamisessa, opintojen työelämärelevanssin lisääminen sekä tutkimuksen kaupallistamisen ja opiskelijayrittäjyyden vahvistaminen. Karelia syventää strategisia ja pitkäaikaisia kansainvälisiä korkeakoulukumppanuuksia erityisesti osana eurooppalaista korkeakouluallianssia (INVEST).

Hyvien toiminnallisten tulosten vuosi

Vuonna 2024 Kareliassa opiskeli 4541 opiskelijaa ja työskenteli 311 asiantuntijaa. Tutkinnon suoritti yhteensä 890 opiskelijaa, joista 755 suoritti ammattikorkeakoulututkinnon ja 135 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Jatkuvan oppimisen tulokset säilyivät edellisvuosien tasolla. TKI-toiminnan ulkoinen rahoitus laski edellisvuoden 4,9 miljoonasta eurosta 3,6 milj. Euroon.

Kevään ja syksyn yhteishauissa Karelian hakijamäärät kasvoivat erityisesti ylempien ammattikorkeakoulututkintojen osalta. Vetovoimaisimpia koulutuksia olivat toimintaterapeutti-, sosionomi- ja tietojenkäsittelyn koulutus. Ylemmissä ammattikorkeakoulutuksissa hakijoita kiinnostivat erityisesti Johtamisen ja liiketoimintaosaamisen, Sosiaali- ja terveysalan johtamisen sekä Teknologiaosaamisen johtamisen koulutukset, joissa hakijamäärät kolminkertaistuivat edellisvuodesta. Täysin uusina YAMK-koulutuksina käynnistyivät Älykäs tuotanto ja englanninkielinen Sustainability Management.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrän kasvu alkoi näkyä ja tuntua. Ensimmäisen uudentyyppisen kansainvälisten koulutusagenttien kautta tapahtunut Rolling admission -haku tuotti erittäin hyvän tuloksen ja syksyllä 2024 Kareliassa aloitti yli 300 kansainvälistä opiskelijaa kolmessa kansainvälisessä koulutuksessa. Syksyllä käynnistettiin uusi kansainvälisten opiskelijoiden haku osaan Karelian koulutuksista. Kansainvälisiä opiskelijahakuja tehdään jatkossa kahdesti vuodessa.  Uutena mielenkiintoisena koulutuspilottina aloitti maamme ensimmäinen suomenkielinen sairaanhoitajakoulutus, jossa venäjä on tukikielenä. Kareliassa lanseerattiin myös laillistamisväylä sairaanhoitajaksi, mikä on suunnattu EU-/ETA-maiden ulkopuolella tutkintonsa suorittaneille Suomessa asuville sairaanhoitajille.

Vuoden 2024 Karelian toiminnalliset tulokset olivat hyvät. Keskeiset tunnuslukumme, kuten suorittujen tutkintojen määrä (757) ja määräajassa valmistuneiden osuus (67 %) olivat hyvällä tasolla. Myös tilinpäätöksen hyvään positiiviseen taloudelliseen tulokseen on syytä olla tyytyväinen.

Karelian ylimmässä johdossa tapahtui muutoksia, kun ammattikorkeakoulumme pitkäaikainen vararehtori Pekka Auvinen jäi eläkkeelle ja hänen tilalleen valittiin Marjo Nenonen. Samalla tehtiin organisaatiouudistus, jolloin uusina johtajanimikkeinä otettiin käyttöön tutkimus- ja kehittämisjohtaja, henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja sekä kansainvälisten asioiden johtaja.

Karelia kävi toukokuussa vuosia 2025–2028 koskevat opetusministeriön ja korkeakoulujen väliset tulosneuvottelut. Neuvottelujen tuloksena Karelia sai mm. koordinaatiovastuun kansallisen ikäosaamisen verkostossa.

Vuonna 2023 pidetyn kansallisen korkeakouluauditoinnin tuloksena Karelialle myönnettiin laatuleima seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Karelia saavutti vuoden 2024 korkeakoulujen Avoimen Tieteen ja Tutkimuksen arvioinnissa parhaan mahdollisen tason avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisessa arvioinnissa, mikä korostaa sitoutumista avoimuuden periaatteisiin.

Ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä Riveria ja Karelia korostuvat pienten ja keskisuurten yritysten tärkeinä yhteistyötahoina erityisesti työharjoittelun ja oppisopimuskoulutuksen osalta. Myös Karelian omassa sidosryhmille suunnatussa Luottamus & Maine -kyselyssä Karelia saavutti erittäin hyvän arvosanan.

Koulutuspoliittisesti merkittävä tapahtuma oli Sivistystyönantajien, OAJ:n ja YTN:n saavuttama neuvottelutulos uudesta vain ammattikorkeakouluja koskevasta työehtosopimuksesta. Neuvottelutuloksella oli myös seurauksensa, kun sopimuksen ulkopuolelle jäänyt JYTY aloitti päivän työnseisauksen kolmessa ammattikorkeakoulussa, joista yksi oli Karelia.

Loppuvuodesta 2024 käynnistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla korkeakoulujen visiotyö 2030, jonka tavoitteina ovat muun muassa koulutustason nostaminen, tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen kasvattaminen sekä korkeakoulujen vaikuttavuuden lisääminen.

Koulutus

Karelian koulutus laajenee ja tulokset paranevat

Karelian koulutuksen laajeneminen jatkui vuonna 2024. Uusina tutkintokoulutuksina käynnistyivät ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavat koulutukset Älykäs tuotanto ja Sustainability Management. Sustainability Management –tutkinto on Karelian ensimmäinen englanninkielinen YAMK-tutkinto ja se on suunniteltu osana Eurooppalaiset yliopistoallianssit (INVEST)-yhteistyötä. Sairaanhoitajakoulutuksessa aloitettiin uutena koulutusmuotona venäjätuettu sairaanhoitajakoulutus, jonka kohderyhmänä ovat Suomessa asuvat, venäjän kieltä puhuvat henkilöt. Tutkintokoulutuksessa aloitti 1 134 uutta opiskelijaa ja opiskelijoiden kokonaismäärä syyskuun lopussa oli 4 517. Molemmat luvut ovat Karelian historian korkeimpia. Opiskelijamäärän kasvu johtui pääasiassa kansainvälisten koulutusten kasvusta. Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on kasvanut strategiassa asetettua tavoitetta nopeammin ja oli vuonna 2024 yli 17 % opiskelijoiden kokonaismäärästä.

Koulutuksen tulokset paranivat selvästi vuonna 2024 edelliseen vuoteen verrattuna. Ammattikorkeakoulututkintojen määrä oli 755 (696 vuonna 2023), joka oli hieman tavoitetta (750) korkeampi. Määräajassa valmistuneiden osuus oli 67,0 % (62,4 % vuonna 2023) ja se nousi lähelle tavoitetta (70 %). Tutkintokoreittain tarkasteluna palvelualojen (liiketalous ja matkailu) sekä tekniikan, tietojenkäsittelyn ja metsätalouden korien tutkintomäärän kolmen edeltävän vuoden keskiarvo oli opetus- ja kulttuuriministeriön asettamaa tutkintotavoitetta korkeampi. Sosiaali- ja terveysalan sekä kulttuurialan tutkintokorien tutkintomäärät jäivät jonkin verran tutkintotavoitteita alhaisemmiksi. Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen määrä 135 (122 vuonna 2023) oli Karelian historian paras ja tavoitetta korkeampi. Erinomaisista tuloksista huolimatta Karelian suhteellinen asema heikkeni ammattikorkeakoulujen kansallisessa vertailussa. Tämä johtui siitä, että korkeakoulujen välisestä vertailusta, joka toteutetaan 3 vuoden sykleissä, tippui pois hyvä tulosvuosi 2021.

Lukuvuosipalautteen (OPALA) mittaustapaa uudistettiin vastaamaan valtakunnallista valmistumisvaiheen kyselyä (AVOP). Samalla luovuttiin erillisestä 4. vuoden kyselystä. Tavoitteeksi uudistetulle OPALA-palautteelle asetettiin 5,5 (asteikko 1–7). Ammattikorkeakoulututkinto-opiskelijoiden tyytyväisyys oli kokonaisuutena hyvää, 5,28, mutta jäi tavoitteesta. YAMK-opiskelijapalaute oli erittäin hyvää: 89 % opiskelijoista oli joko erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä opintoihinsa.

Valtakunnallisessa valmistumisvaiheen AVOP-palautekyselyssä Karelian tulokset paranivat ja ylittivät tavoitteen kahdella kymmenyksellä (5,52). Karelian ammattikorkeakoulututkintoon valmistuvien palaute oli kansallisessa vertailussa ammattikorkeakoulujen 5. parasta. YAMK-tutkintoon valmistuvien palaute oli 5,51, mutta valtakunnallisessa vertailussa tämä oikeutti vasta 20. sijaan. Korkeakoulutettujen työllisyys on heikentynyt valtakunnallisesti vuodesta 2023 alkaen. Tämä näkyy myös Kareliasta valmistuneiden työllistymisessä. Tuoreimpien ennakointitietojen mukaan Karelian suhteellinen osuus korkeakoulujen välisessä vertailussa on työllistymisen osalta heikentynyt.

Jatkuvan oppimisen (avoin amk) suoritusmäärät säilyivät kokonaisuutena edellisvuoden tasolla. Karelian asema jatkuvan oppimisen opintojen suoritusmäärien kansallisessa vertailussa heikkeni jonkin verran. Karelian korkeakoulujen yhteistyöopintojen suoritusmäärä oli tavoitteen mukainen ja 6 % ammattikorkeakoulujen opintosuoritusten yhteismäärästä. Tiedolla johtamisen muuntokoulutuksen toteutus jatkui Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) erillisrahoituksella.  Vuoden 2024 aikana käynnistyi JOTPA -rahoituksella Kestävän korjausrakentamisen osaaja -hanke, joka tuottaa uuden koulutuskokonaisuuden. Hanke toteutuu yhteistyössä Metropolia-amk:n ja OAMK:n kanssa. Korkeakoulujen strategisessa sopimusperustaisessa yhteistyössä ja työnjaossa tehtiin uusia avauksia. Karelia koordinoi kahta ammattikorkeakoulujen kansallista yhteistyöverkostoa, jotka liittyvät ikäosaamiseen ja rakennusalan ilmastoselvitysosaamiseen.

Vastuullisuus Karelian koulutuksessa

Karelian kansainvälisten koulutusten laajentamisella pyritään vastaamaan Suomen ja etenkin Pohjois-Karjalan väestörakenteen kehittymiseen liittyviin haasteisiin. Väestön ikääntyessä osaavan työvoiman tarve kasvaa ja tarvitsemme Suomeen yhä enemmän uutta työvoimaa. Koulutuksiin ja stipendijärjestelmään tiiviisti nivottu suomi toisena kielenä (S2) -opetus tukee opiskelijoiden työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kansainvälisten koulutusten ja rekrytoinnin kehittämiseksi otettiin vuonna 2024 käyttöön kattava arviointimalli, jossa tarkasteltiin kansainväliseen toimintaan liittyviä riskejä ja kehittämistarpeita.

Vuonna 2022 toteutetussa opetussuunnitelmauudistuksessa Karelia otti käyttöön Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (Arene ry) laatimat suositukset ammattikorkeakouluopintojen yhteisiksi kompetensseiksi.  Kestävän kehityksen osaaminen on osa kaikkien Karelian koulutusten opetussuunnitelmaa ja koulutusten toteuttamista. Kareliasta valmistuvat ammattilaiset tuntevat kestävän kehityksen periaatteet ja osaavat edistää niiden noudattamista omassa työssään.

Karelian kaikkien koulutusvastuiden ja jatkuvan oppimisen palvelujen työelämäyhteyksien toimivuutta arvioitiin Pohjois-Karjalan kauppakamarin toteuttamissa auditoinneissa lukuvuonna 2023-2024. Työelämäyhteistyötä on vuoden 2024 aikana kehitetty auditointipalautteen ja muun arviointitiedon pohjalta. Ammattikorkeakoulujen kansallisessa valmistuvien opiskelijoiden lähtökyselyssä Kareliasta valmistuneiden työelämäyhteyksiin liittyvä palaute oli maan kärkitasoa. Vuonna 2024 Karelian ammattikorkeakouluopiskelijoiden työelämäyhteyksistä antama palaute oli 5,55 ja se oli kolmanneksi parasta ammattikorkeakoulujen välisessä vertailussa.

Karelian vuosille 2023–2024 laaditun saavutettavuussuunnitelman toteuttaminen jatkui. Suunnitelmassa linjataan erityisesti koulutustoiminnan saavutettavuutta ja sen kehittämistä kahdeksalla eri osa-alueella:

  1. Arvot, asenteet ja toimintakulttuuri
  2. Johtaminen
  3. Fyysinen ympäristö
  4. Digitaalinen saavutettavuus
  5. Opetus ja oppiminen
  6. Tuki ja ohjaus
  7. Viestintä
  8. Opiskelijavalinnat

Kokonaisuutena Karelian saavutettavuus on hyvällä tasolla ja kehittämistä vaativia asioita viedään eteenpäin suunnitelman mukaisesti. Erityisenä painopistealueena vuonna 2024 oli Moodle-oppimisympäristöjen saavutettavuus. Vuoden 2024 lopussa toteutettiin saavutettavuussuunnitelman arviointi ja käynnistettiin päivitystyö vuosille 2025-2026.

banneri etusivu eng3 2

Tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI)

Kohti uusia, rohkeita avauksia

Vuonna 2024 toteutettiin 47 TKI-projektia, joista kansainvälisiä oli yhdeksän. Pohjois-Karjalan hanketoteuttajille avautui uusi Interreg Aurora –ohjelma, joka korvaa aiemman ENI CBC rajat ylittävän yhteistyöohjelman. Interreg Aurora -ohjelma mahdollistaa rajat ylittävää yhteistyötä Ruotsin, Suomen, Norjan ja kulttuurisen saamelaisalueen kanssa. Tämä ohjelma on avannut uusia mahdollisuuksia pohjoiseen suuntautuvien tutkimusverkostojen rakentamiseen Kareliassa.

Karelia on lähtenyt rohkeasti uudistamaan tutkimus- ja oppimisympäristöjään kuluvalla EU-ohjelmakaudella. Kareliassa käynnistettiin koko ohjelmakauden pituinen vihreän siirtymän osaamisen ja tutkimuksen kehittämisohjelma ”Älykampus” investointeineen. Investointiohjelman arvo on 9 M€ ja se toteutetaan pääosin EU-rahoituksella ohjelmakauden 2021–2027 aikana.  Laaja investointikokonaisuus luo pohjan alueen yritysten kasvulle ja kilpailukyvylle muun muassa tekoälyyn, simulaatioihin, virtuaaliratkaisuihin ja data-analytiikkaan perustuen.

Osana Älykampus -ohjelmaa vuonna 2024 Kareliaan valmistui kaksi uutta tutkimusympäristöä: ICT konesali/datakeskus ja Itä-Suomen ainoa teollisuutta palvelevaan äänitutkimukseen keskittyvän akustiikkalaboratorio. Valmistavaa teollisuutta, esimerkiksi metalli- ja konepajoja, tukeva älykkään valmistuksen tutkimusympäristöhanke käynnistyi myös loppuvuodesta 2024. Mehtimäen liikunnan ja hyvinvoinnin tutkimus- ja kehittämisympäristön investoinnit ovat meneillään ja testausaseman toiminta käynnistyy vuonna 2025. Tätä toimintaa tukeva maakunnallisen hyvinvoinnin ekosysteemi käynnistyy Inno-Pohjois-Karjala –hankeen toimesta vuodesta 2025 eteenpäin. Se on uusi avaus, joka mahdollistaa hyvinvointiteknologioita ja virtuaalista tutkimusta palvelevan ympäristön rakentamisen Tikkarinteen sosiaali- ja terveysalan kampukselle.

Karelian TKI-toimijat käynnistivät strategisen TKI-yhteistyön Joensuun kaupungin kanssa keväällä 2024. Ohjelman toteuttamisen puitteissa on käynnistetty vetyosaamiseen ja energiamurroksen vaikutuksiin liittyvä kehittämishanke, jossa tehdään yhteistyötä Business Joensuu Oy:n hankkeen kanssa. Hankkeessa suunnitellaan Joensuun Iiksenniitylle vetylaitosta, jonka tuotannon on määrä käynnistyä vuonna 2027. Yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa käynnistettiin myös opiskelijoiden harjoittelupilotti, jossa nykyistä systemaattisemmin varmistetaan eri koulutusten ja kaupungin hallinnonalojen yhteistyö ja harjoittelumahdollisuuksien laajentaminen. Joensuun kaupunki toimii myös Karelian soveltavan tutkimuksen tutkimusprojektien alustana. Esimerkiksi Älykäs ja ilmastoviisas rakentaminen –projektissa on useita kaupungin osoittamia kehittämiskohteita, joihin tutkimustoimintaa kohdistetaan. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan Joensuun kaupungin strategian ”Hiilineutraali Joensuu 2025” toteutusta sekä Pohjois-Karjalan kuntien vähähiilisyystavoitteisen toteutusta rakennetun ympäristön osalta. Osana Innokaupunki -yhteistyötä käynnistettiin myös Mehtimäen energiaratkaisuihin liittyvä suunnittelutyö ja jota viedään eteenpäin vuoden 2025 rahoitushauissa.

Strategian mukaisesti kansainvälisyyttä tukevaa hanketoimintaa ja verkostoja on vahvistettu. Kareliassa aloitti syksyllä 2024 kansainväliseen rahoitukseen keskittynyt hankekirjoittaja, Grant Writer. INVEST-allianssissa käynnistyi yhteisen TKI-toiminnan organisoituminen, Centre of Excellence in RDI. Tämä yhteenliittymä kiinnittää Karelian mukaan eurooppalaiseen tutkimusverkostoon. Kansainvälisten opiskelijoiden palvelukokonaisuutta ja kiinnittymistä maakuntaan tuetaan uudella Work in North Karelia – Töihin Pohjois-Karjalaan -hankkeella (WINK). Karelian kansainvälisestä tutkimustoiminnasta koottiin julkaisu Selected Perspectives on Internationalisation and Applied Education and Research 2024.

Karelia saavutti avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT, Open Science) kansallisessa arvioinnissa parhaan mahdollisen arvion. Pitkäjänteinen avoimuuden kehittämistyö Kareliassa sai näin positiivista julkisuutta. Perinteiseen tapaan Karelian TKI-toiminnan laatu on saanut kiitosta rahoittajilta niin kansallisten kuin kansainvälisten hankkeiden toteuttamisen osalta. Yhteistyö aluerahoittajien kanssa on sujuvaa ja luottamukseen perustuvaa. Karelian asiantuntijoita hyödynnetään myös laajasti eri rahoittajatahojen asiantuntijaryhmissä. Karelia on mukana muiden suomalaisten korkeakoulujen kanssa eurooppalaisessa tutkimuksen arvioinnin uudistamisessa (CoARA – Coalition for Advancing Research Assessment). Uudistuksen tavoitteena on tunnustaa tutkimuksen ja tutkijoiden uran moninaisuus ja siirtyä tutkimuksen ja tutkijanarvioinnissa määrällisestä arvioinnista laadullisen arvioinnin suuntaan.

TKI-toiminnan tulostavoitteesta jäätiin 0,6 M€. Tämä johtui pääasiassa viivästyneistä hankerahoituspäätöksistä. Tulevien vuosien tulostavoitteen saavuttaminen edellyttää uusia rekrytointeja, TKI-budjetoinnin pitkäjänteisyyttä ja – saatuun auditointipalautteeseen perustuen – uusia, rohkeita avauksia.

Vastuullisuus Karelian TKI-toiminnassa

Karelia toteuttaa Arenen kestävän kehityksen yhteisiä periaatteita. TKI-toiminnassa toteutamme jokaisessa hankkeessa vähintään yhtä tai useampaa YK:n kestävyystavoitetta. Edistämme hyvää koulutusta, rakennamme yhteistyötä ja kumppanuuksia sekä toimimme avoimesti ja eettisesti. Haemme ratkaisuja kestävyyshaasteisiin, edistämme kestävää kehitystä ja vähennämme ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Toteutamme TKI-toimintaa taloudellisesti, ekologisesti ja vastuullisesti.

Osana Innokaupunki-yhteistyötä Karelia laati Joensuun kaupungille Ilmastoviisaan rakentamisen tiekartan Joensuun seudulle. Tiekartan tarkoituksena on avata kiinteistö- ja rakentamisalan päästöjen syntyyn vaikuttavia tekijöitä ja antaa esimerkkejä keinoista vaikuttaa niihin. Muovien kiertotaloutta edistetään kansainvälisessä PlastLIFE –hankkeessa, jossa Karelia tutkii maatalousmuovien kierrätystä ja jatkohyödyntämistä. Osana hankkeen viestintää julkaistaan podcast sarjaa ‘Karelian Kiertäjät’. Podcast-sarjan vuoden 2024 toteutuksessa käsiteltiin kiertotaloutta erilaisista näkökulmista yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa. Vahva energiaosaaminen näkyy myös Karelian vastuullisessa TKI-toiminnassa. Uutena avauksena vuonna 2024 käynnistyi EVITA-hanke, joka kehittää ja konkretisoi hukkalämpöjen hyödyntämiskeinoja yhteistyössä kuntien ja yritysten kanssa.

INVEST-allianssissa kestävyys- ja vastuullistyö on kytketty osaksi henkilöstön osaamisen kehittämisohjelmaa. Vastuullisuutta ja kestävyyttä tarkastellaan kansainvälisessä webinaarisarjassa koulutusten, palveluiden, TKI-toiminnan, kestävien tapahtumien ja vastuullisen johtamisen näkökulmista. 

Palveluliiketoiminta

Karelian palveluliiketoiminta muodostuu kotimaan koulutuksen myynnistä, kansainvälisestä liiketoiminnasta ja tutkimuspalveluiden myynnistä.  Karelian palveluliiketoiminnan vuoden 2024 liikevaihto oli 1,06 milj. eur ja tulos 0,4 milj. eur.

Kotimaisen koulutuksen myynti

Kotimaan koulutuspalveluiden vuoden 2024 liikevaihto oli 0,45 milj. euroa ja tulos 0,16 milj. euroa. Vuonna 2024 liikevaihdoltaan suurimmat koulutukset olivat ICT-opintopolku, metsäalan täydennyskoulutus sekä sosiaali- ja terveysalan koulutukset. Vuoden 2024 tavoitteena on ollut edelleen TKI-ratkaisujen ja jatkuvan oppimisen yhteyden vahvistaminen.

Koulutuspalveluissa on kehitetty mm. fysioterapeuteille ja toimintaterapeuteille suunnattua täydennyskoulutustarjontaa. Tapio Oy:n koordinoima metsäalan täydennyskoulutushanke, jossa Karelia oli mukana, jatkui vuonna 2024. Hanketta rahoitti Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA.

Koulutuspalveluiden tuotteistaminen tunnistetuissa kärkituotteissa Lean sekä Johtaminen ja esimiestyö jatkui. Vuoden 2024 aikana avattiin uusia asiakkuuksia, mm. Ikäjohtamisen kehittämishanke Islab hyvinvointiyhtymän kanssa, sekä jatkettiin kumppanuusfoorumitoimintaa.    

Laadukkaan palveluprosessin varmistamiseksi Karelian uuden asiakkuudenhallintajärjestelmän CRM:n käyttöönottoprojektia jatkettiin ja laajennettiin käyttäjäryhmiä. Vuonna 2024 otettiin käyttöön CRM:n tietohuoltopalvelu Karelian asiakastietojen päivitykseen.  

Kansainvälinen liiketoiminta

Kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto vuonna 2024 oli 0,29 milj. euroa ja tilikauden tulos 0,07 milj. euroa.

Kansainvälisen liiketoiminnan koulutusviennin toimenpiteitä vuoden 2024 aikana olivat energia- ja ympäristötekniikan yhteistutkinto Kiinassa sekä diplomikoulutukset energia- ja ympäristötekniikan sekä metsätalouden koulutuksissa. Lisäksi edettiin Nordic International University (NIU) -yhteistyössä IB- ja ICT-koulutuksissa, ja todettiin näiden yhteisohjelmien taloudellisen ja toiminnallisen vaikutuksen jäävän jatkossa vähäiseksi. Karelian ja Chilen yliopiston yhteisen ikäosaamisen diplomikoulutuksen kehittäminen Chilessä eteni suunnitellusti, ja vuoden 2024 aikana toteutettiin ensimmäinen yhteinen diplomikoulutus 50 chileläisille eri alojen asiantuntijoille. Karelian vastuulla oli kolmasosa diplomiohjelmasta ja Karelian osuudet toteutettiin verkossa. Opiskelijat arvioivat Karelian osuuden koko ohjelman parhaimmaksi. NIU-yhteistyön kehittäminen rahoitettiin Karelian ensimmäisellä Finnpartnership-hankkeella. University of Chile -yhteistyön kehittämistä puolestaan rahoitettiin TFK-rahoituksella.  Vuoden aikana päästiin eteenpäin kansainvälisen European Active and Healthy Ageing master-ohjelman kanssa, ja siinä edettiin yhteiseen sopimukseen.

Tutkimuspalveluiden myynti

Tutkimuspalveluiden myynnin tulostavoite oli 0,3 milj.  Tuottoja saatiin 93,3 % asetetusta tavoitteesta. Karelian suurin tutkimuspalveluiden myynnin volyymi on tarkkuustekniikan suurnopeustyöstöpalveluissa. Energianeuvonta ja rakennuslaboratoriopalvelut ovat myös merkittävät tutkimuspalveluiden myynnin kokonaisuudet. Karelian tutkimusympäristöjä tullaan uudistamaan ja palveluita suuntaamaan entistä paremmin vastaamaan yritysten vihreän siirtymän osaamis- ja tuotekehitystarpeita. Onkin todennäköistä, että kasvua tutkimuspalveluiden myyntiin on odotettavissa vasta vuoden 2027 jälkeen, kun uudet ympäristöt on otettu kokonaisuudessa käyttöön.

Vastuullisuus Karelian palveluliiketoiminnassa

Kotimaan koulutuspalveluita toteutetaan sovittujen prosessien ja työohjeiden mukaisesti, jolloin toiminta on sujuvaa ja resurssien käyttö on tehokasta. Koulutustoiminnan toteutuksissa suositaan verkossa tapahtuvaa oppimista silloin, kun toteuttamistapa sopii oppimisen pedagogisiin vaatimuksiin.  Koulutusten toteutuksissa hyödynnetään jatkossa entistäkin enemmän Karelian digipedagogisia teknologioita sekä uusia oppimisympäristöjä. Opetusmateriaali tuotetaan sähköisessä muodossa, jolloin paperin käyttö minimoidaan. Karelian koulutusten toteutuksissa edistetään yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa, minkä kautta edistämme myös alueellista vaikuttavuutta sekä yhteiskunnallista vastuullisuutta. Karelia odottaa myös yhteistyötoimijoilta vastuullisuutta ja kestävän kehityksen huomioimista muun muassa hankinnoissa.

Vastuullisuus on huomioitu kansainvälisessä liiketoiminnassa erityisesti yhteistyömaiden kokonaisvaltaisessa arvioinnissa ja hyöty-riski-matriisien kehittämisessä ja käyttöönotossa. Karelian kaikki kansainvälisen liiketoiminnan kumppanimaat ja kumppanuudet arvioidaan hyödyntämällä matriisia, jossa kartoitetaan ihmisoikeuksien, politiikan, vakauden, turvallisuuden, lainsäädännön, ympäristön ja talouden näkökulmista toiminnan eettisyyttä ja vastuullisuutta. Tavoitteena on, että Karelia voi kaikessa kansainvälisessä liiketoiminnassaan sitoutua vastuulliseen kumppanuuteen ja toimintaan.

Tutkimuspalveluissa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet, jotka pohjautuvat Karelia 2030 -strategiaan ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tavoitteita ovat

  • Taloudellinen, laadukas ja kestävä TKI-toiminta
  • Taloudellisesti ja ekologisesti kestävät tutkimus- ja oppimisympäristöt
  • Alueellinen kestävä hyvinvointi
  • Osaajat ja innovaatiot

Henkilöstö

Karelian henkilötyövuosimäärä vuonna 2024 oli 295, joka oli 9 henkilötyövuotta edellisvuotta pienempi. Henkilötyövuosien vähentyminen johtui pääsääntöisesti määräaikaisen projektihenkilöstön työsuhteiden päättymisestä. Henkilötyövuodet jakautuivat seuraavasti: opetushenkilöstö 176, hallinto 84 ja TKI-henkilöstö 38 henkilötyövuotta.

Henkilötyövuosien vähentymisestä huolimatta Kareliassa oli vuonna 2024 ulkoisessa haussa 10 avointa tehtävää, joista 5 oli opettajan, 3 hallinnon ja 2 TKI-tehtäviin.  Puolet haussa olleista tehtävistä oli määräaikaisia. Henkilöstöstä oli 83 % oli vakinaisessa työsuhteessa. Määräaikaisissa työsuhteissa työskenneltiin pääasiassa TKI-hankkeissa. Osa-aikaisia työntekijöitä oli 12 % henkilöstöstä.

Työajasta kohdistui koulutustoimintaan 57 %, TKI-toimintaan 19 %, hallintoon 22 % ja palveluliiketoimintaan 2 %. Henkilöstön keski-ikä oli 49 vuotta. Vuoden aikana Kareliasta eläköityi 8 henkilöä, joiden keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä oli 63,9 vuotta. 

Vuosittain kerättävän henkilöstöpalautteen vuoden 2024 henkilöstön kokonaistyytyväisyys oli 83 %, joka on nykyisen kyselymuodon mittaushistorian paras tulos. Tyytyväisimpiä oltiin Kareliaan turvallisuustekijöiden huomioiseen Kareliassa (97 %), Kareliaan työnantajana (96 %) selkeisiin työ- ja tulostavoitteisiin (94 %) sekä työn ergonomisiin tekijöihin (94 %). Tyytyväisyys parani edellisvuodesta eniten esihenkilöltä saatuun kehittävään palautteeseen, mutta toisaalta taas heikkeni eniten esihenkilön toimimiseen tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Kyselyn NPS-luku, eli suositteluindeksi oli 41. Kun NPS-luku on yli 50, tulos on erinomainen.

Vuonna 2024 henkilöstön koulutukseen käytettiin 6 902 tuntia, joka oli 3 päivää päätoimista työntekijää kohden.  Sairauspoissaolopäiviä oli yhteensä 1865 eli laskennallisesti 5,6 päivää työntekijää kohden. Karelian sairauspoissaolot ovat pienemmät kuin kuntasektorilla vastaavissa tehtävissä työskentelevillä keskimäärin.  Muokattua työtä teki vuoden aikana 23 henkilöä. Muokattu työ voi olla yksittäisiä työpäivä tai pidempikestoinen jakso.

Työterveyshuollosta saadun palautteen perusteella Kareliassa on panostettu vuosina 2023-2024 erityisesti henkilöstön voimavarojen ja liikkumisen tukemiseen. Työnantajan myöntämä liikunta- ja kulttuurietuus oli käytössä 315 työntekijällä. Sykettä-korkeakoululiikunta on henkilöstölle työnantajan tukemaa, ja sitä käytti 122 työntekijää. Vuonna 2023 käyttöönotettu työsuhdepolkupyöräetu on käytössä yhteensä 58 työntekijällä, mikä on lähes 20 prosenttia päätoimisesta henkilöstöstä. Vuonna 2024 polkupyöräedun hankki 16 työntekijää.

Vastuullisuus Karelian henkilöstöjohtamisessa

Karelia toimii eettisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti vastuullisena työnantajana. Karelian keskeisiä henkilöstöön liittyviä vastuullisuusvalintoja ovat:

  • Olemme turvallinen, vastuullinen ja hyvinvointia edistävä korkeakouluyhteisö.
  • Kohtelemme kaikkia yhteisömme jäseniä yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti.
  • Kannustamme korkeakouluyhteisöämme jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen.

Vastuullisuus johtamisessa tarkoittaa sitä, että johtaminen on avointa ja läpinäkyvää ja että henkilöstöllä on mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Yksi konkreettinen esimerkki avoimesta ja läpinäkyvästä johtamisesta ovat verkossa pidettävät kuukausittaiset henkilöstökokoukset, joissa Karelian johto esittelee sekä toteutuneita tuloksia, ajankohtaisia päätöksiä että valmisteilla olevia tulevia asioita.

Eettinen, kulttuurinen ja sosiaalinen vastuullisuus ulottuu kaikkiin työntekijän työsuhteen elinkaaren eri vaiheisiin huomioiden muun muassa osaamisen, työkyvyn ja eri elämäntilanteet.  Vuoden 2024 toiminnan painopisteitä olivat yhteisöllisyys, arjen sujuvuus ja työkykyä ylläpitävät toimet. Kareliassa toimi vuoden 2024 useita eri työryhmiä, joiden tehtävänä on osaltaan ollut varmistaa toiminnan painopisteiden toteutuminen. Tällaisia ryhmiä ovat muun muassa työhyvinvointiryhmä sekä kestävyyden ja vastuullisuuden ryhmä.

Vuoden 2024 keskeisiä henkilöstöpoliittisia vastuullisuustekoja olivat:

  • Karelian tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen vuosille 2025-2027
  • Yhden päivän palkallisen lähiomaisen omaishoitovapaan mahdollistaminen
  • Voimavaravalmennukset yhteistyössä työterveyden kanssa
  • Koko henkilöstön yhteisöllisyyttä tukevat tilaisuudet, kuten teatteriesitys ja kuukausikahvit

Henkilöstölle on aktiivisesti tiedotettu ammattikorkeakoulujen yhteisistä sekä Kareliassa toimivien hankkeiden kestävän kehityksen ja vastuullisuuden webinaareista ja koulutuksista. Tavoitteena on henkilöstön jatkuva oppiminen ja ammatillinen kehittyminen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoista.

Pekka Auvinen ja Marjo Nenonen

Merkittävimmät riskit toimintavuonna ja tulevaisuudessa

EU-hankerahoituskauden vaihtuminen ja hankerahoitusjärjestelmistä aiheutuneet haasteet aiheuttivat viivettä uusien TKI-hankkeiden käynnistymiseen. Hankerahoitusta on uudella hankekaudella 2022–2027 enemmän tarjolla kuin Karelian on mahdollisuuksia panostaa niihin omarahoitusosuutta. Jatkossa ammattikorkeakoulujen uuden rahoitusmallin mukainen vahvempi panostus kansainväliseen TKI-toimintaan ja yritysten kanssa tehtäviin tutkimushankkeisiin aiheuttaa painetta henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja rekrytointeihin.

Englanninkielisten tutkintokoulutusten laajentaminen on Karelian strateginen valinta, ja EU:n ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksut muodostavatkin tulevaisuudessa merkittävän osan Karelian tulorahoituksesta. Vuoden 2024 lukuvuosimaksut olivat 2,2 milj. euroa, kun ne vuonna 2020 olivat 0,3 milj. euroa.  Vuoden 2025 lukuvuosimaksutuotoiksi on arvioitu 4,55 milj. euroa. Opiskelijarekrytoinnin onnistuminen, valittujen opiskelijoiden viisumikelpoisuus, kiinnittyminen Kareliaan sekä halu ja kyky suorittaa tutkinto loppuun saakka tulevat olemaan jatkossa entistä tärkeämpiä Karelian taloudellisen toimintakyvyn näkökulmasta. Onnistunut opiskelijarekrytointi ja opiskelijavirran entistä parempi ennakoitavuus ovat keskeisiä edellytyksiä myös koulutustoiminnan laadukkaalle toteutumiselle.

Karelian sijainti Venäjän rajan läheisyydessä voi heikentää Karelian vetovoimaa kansainvälisten opiskelijoiden näkökulmasta. Koko korkeakouluyhteisön kasvava moninaisuus myös haastaa Karelian toimintaprosessit monella tapaa.

Kiristynyt geopoliittinen tilanne lisää erilaisten kyberhyökkäysten ja muiden hybridivaikuttamistoimenpiteiden uhkaa. Karelian turvallisuusjohtamiseen onkin panostettu viime vuosina.

Karelia on Joensuun kaupungin tytäryhtiö ja toimii Joensuun kaupungilta vuokratuissa toimitiloissa. Joensuun kaupungin talouden sopeuttamistoimien vuoksi Karelian pääomavuokra nousee tulevan viiden vuoden aikana portaittain siten, että vuonna 2029 pääomavuokra on 1,1 milj. eur korkeampi kuin vuonna 2024. Lisäksi vuokraan tulee vaikuttamaan elinkustannusindeksimuutoksen suuruus.

Karelian rahoituksesta lähes 80 % määräytyy opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmittariston perusteella. Rahoitusmittari uudistuu vuosille 2025–2028 siten, että TKI:n ulkopuolisen rahoituksen painoarvo kasvaa, ja siinä painotetaan erityisesti ulkomaista ja yritysrahoitusta. Jatkuvan oppimisen painoarvo puolestaan pienenee ja täysin uudeksi mittariksi tulee ensikertaisten uusien opiskelijoiden määrä. Lisäksi amk-tutkinnoissa painottuu entistä enemmän tutkinnon suorittaminen määräajassa. Karelian opiskelijat ovat valmistuneet määräajassa hieman keskimääräistä harvemmin kuin muissa ammattikorkeakouluissa, ja myös hankerahoituksesta pääosa on ollut kansallista rahoitusta, joten rahoitusmittariston muutos aiheuttaa riskin Karelian perusrahoituksen suhteen.

OKM:n rahoitusmittaristo on suhteellinen, ja vuoden 2024 hyvien tulosten ansiosta Karelian perusrahoitus tulee nousemaan vuonna 2025 hieman vuodesta 2024. Tulostason ylläpitäminen on erittäin tärkeää.

OKM:n ohjeistuksen mukaisesti ammattikorkeakoulujen tulee arvostaa pysyvien vastaavien sijoitukset kirjanpidossa markkinahintaan. Realisoitumattomat arvonnousut ja -alennukset voivat vaikuttaa vuosittain Karelian tulokseen merkittävästi.

Suomen kansantalouden aikaisempaa suurempi kestävyysvaje voi aiheuttaa Orpon hallituksen hallitusohjelman linjauksista huolimatta tarvetta leikata myös korkeakoulujen rahoitusta tulevina vuosina.

Karelia Ammattikorkeakoulu Oy:n talous ja budjetin toteutuminen

Karelia Ammattikorkeakoulu Oy:n vuoden 2024 liikevaihto nousi edellisvuodesta n. 1 % ollen 32,75 milj. euroa (32,38 milj. eur v. 2023) ja tilikauden voitoksi muodostui 1,71 milj. eur (1,38 milj. eur). Karelian liikevaihto oli 1,02 milj. euroa budjetoitua pienempi ja tilikauden voitto 1,62 milj. euroa budjetoitua parempi. Kokonaisuutena vuosi 2024 oli yhtiön talouden näkökulmasta hyvä vuosi.

Karelia Ammattikorkeakoulu Oy:n kuluista n. 69 % oli henkilöstökuluja, 13 % tilakuluja, 5 % IT-kuluja ja 11 % muita kuluja. Poistojen osuus on noin 2 %. Henkilöstökulut pienenivät edellisvuodesta 0,37 milj. euroa ja alittivat budjetin 1,29 milj. eurolla. Kokonaisuudessaan kulut nousivat vuodesta 2023 noin 0,07 milj. euroa ja alittivat budjetin 2,2 milj. eurolla.

Sijoitusten arvot jatkoivat maltillista nousuaan. OKM:n ohjeistuksen mukaan Karelian on kirjattava pysyvien vastaavien sijoitukset taseeseen markkina-arvoon, joten sijoitusten arvonmuutokset vaikuttavat yhtiön tulokseen vuosittain. Varainhalinnan, sijoitustoiminnan sekä muun rahoituksen tuottojen vaikutus vuoden 2024 tulokseen oli 0,58 milj. euroa. Omakatteisten rahastojen arvonmuutosten vaikutukset Karelian tulokseen olivat yhteensä -0,17 milj. euroa.

Yhtiön tase vahvistui 18,62 milj. eurosta 22,12 milj. euroon positiivisen tilikauden tuloksen ja projektien kasvaneiden ennakkorahoitusten seurauksena.

Vuoden 2024 bruttoinvestoinnit olivat 0,64 milj. euroa (v. 2023 0,93 milj. eur), eli noin 0,56 milj. euroa budjetoitua pienemmät. Investointien rahoitusosuudet olivat 0,49 milj. eur (0,32 milj. eur) ja nettoinvestoinnit 0,64 milj. eur (0,93 milj. eur).

Lähipiirin kanssa ei ole ollut tavanomaisesta poikkeavia liiketoimia, rahalainoja tai vastuusitoumuksia. Konsernin sisäiset liiketoimet on kuvattu tilinpäätöksen liitetiedoissa.

Vastuullisuus Karelian hallinnossa

Karelian Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman mukaisesti Karelia pyrkii tasapainoiseen ja vakaaseen talouteen ja taloudellisten riskien hallintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Karelia Ammattikorkeakoulu Oy:n hallinto on järjestetty toimintaa ohjaavan lainsäädännön mukaisesti ja hyvän hallinnon periaatteita noudattaen. Korruptiota ja väärinkäytöksiä ehkäistään avoimuudella: toimenhaltijapäätökset ja hallituksen pöytäkirjat ovat kaikkien Karelian henkilökunnan jäsenten luettavissa ja Karelia Intranet toimii sekä sisäisen viestinnän, toiminnanohjauksen että laadunhallinnan järjestelmänä. Myös sisäistä valvontaa toteutetaan luontevasti osana kaikkea toimintaa ja siitä raportoidaan vuosittain osakeyhtiön hallitukselle. Julkista rahaa käytetään tehokkaasti, toiminta on resurssiviisasta ja hankinnat kilpailutetaan hankintalain mukaisesti. Kaikissa kilpailutuksissa yhtenä arviointikriteerinä on toimittajien vastuullisuus. Karelian sijoitusohjeen mukaisesti sijoituspäätöksiä tehtäessä huomioidaan kestävän ja vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

Yksi Karelian strategisista valinnoista on ”Hiilineutraaleja ratkaisuja”. Työmatkustamisessa käytetäänkin ensisijaisesti julkisia kulkuneuvoja, ja Karelialla käytössä olevat henkilöautot ovat hybridikäyttöisiä. Henkilöstöllä on myös mahdollisuus työsuhdepolkupyörien hankkimiseen. Hallinnon prosessit toteutetaan tehokkaasti automaatiota hyödyntäen ja niitä kehitetään jatkuvasti. Asiakirjojen säilytyksessä on aloitettu asiakokonaisuus kerrallaan siirtyminen sähköiseen arkistointiin.

Karelian kampukset sijaitsevat Joensuun kaupungin vuokrakiinteistöissä. Kiinteistöjä lämmitetään tällä hetkellä turve- ja hakevoimalaitoksessa tuotetulla kaukolämmöllä. Kiinteistöjen energiatehokkuutta parannetaan vähitellen peruskorjausten yhteydessä. Karelia on mukana Joensuun kaupunkikonsernin sähkönhankintasopimuksessa, jossa käytetään alkuperätodennettua päästötöntä sähköenergiaa.

Karelian monipaikkatyön periaatteet mahdollistavat työntekijöiden etätyön silloin, kun se työtehtävien näkökulmasta on mahdollista. Etätyö pienentää kodin ja työpaikan välisen liikenteen päästöjä.

Keskeisimmät talouden tunnusluvut

Tunnusluvut on esitetty erikseen OKM:n Korkeakoulujen taloushallinnon koodiston ja kirjanpitoasetuksen 1 §:n mukaisesta tuloslaskelmasta laskettuina niiltä osin, kuin ne eroavat toisistaan.

2024202320222021
Liikevaihto eur
OKM / KPA
32 752 499,03 / 1 048 747,5232 281 007,23 / 1 225 400,8729 983 991,96 / 1 380 657,0930 509 201,06 / *)
Oman pääoman tuottoprosentti13,9 %13,3 %-17,4 %20,7 %
Liikevaihdon muutos %
OKM / KPA
1,1 % / -14,4 %8,0 % / -11,2 %-1,7 % / *)9,4 % / *)
Liikevoitto % OKM / KPA3,6 % / 110,9 %2,6 % / 69,9 %-6,2 % / -105,4 %7,5 % / *)
Oman pääoman muutos-%16,0 %13,6 %-13,9 %  20,3 %
Sijoitustoiminnan tuotto käyvin arvoin %5,69 %2,79 %-1,29 %5,9 %
Quick Ratio1,11,11,01,8
Kassan riittävyys päivissä56,051,051,2  101,7
Omavaraisuusaste75,8 %75,1 %70,8 %72,9 %
Nettovelkaantumisasteei korollista vierasta pääomaaei korollista vierasta pääomaaei korollista vierasta pääomaaei korollista vierasta pääomaa

Toiminnan kannattavuutta kuvaavat tunnusluvut OKM:n koodiston mukaisesti laskettu Liikevoitto-% ja Oman pääoman muutos-% ovat hyvällä tasolla. Myös maksuvalmiutta kuvaava Quick ratio on edelleen hyvä. Kassan riittävyys on 56,0 päivää. Vakavaraisuutta kuvaava Omavaraisuusaste on Kareliassa erinomaisella tasolla.

Toiminnan tulokset

 Toteuma 2024Tavoite  2024Toteuma 2023Toteuma 2022Toteuma 2021
Amk-tutkinnot755750  696623757
– Taiteet ja kulttuurialat3235403625
– Humanistiset alat, lääketieteet ja terveys- ja hyvinvointialat  299  282  262292354
– Liiketalous, hallinto ja oikeustieteet ja palvelualat  161  160  186125176
– Luonnontieteet, tietojenkäsittely ja tietoliikenne, tekniikan alat ja maatalous- ja metsätieteelliset alat    263    273    208170202
Ylemmät amk-tutkinnot13512012289118
Avoin amk, erillisopinnot ja maahanmuuttajakoulutus, op  14 417  22 300  15 96616 85517 531
Korkeakoulujen yhteistyöopinnot, op22 14822 30022 91017 40819 486
Julkaisut352480400414444
Ulkopuolinen TKI-rahoitus Meur (sis. TKI-palveluliiketoiminnan)  3,6  4,7  4,94,64,02
AVOP-opiskelijapalaute %    
– Vastanneet100,110096,010085
– Tyytyväisyys5,525,55,435,3677
Ensikertalaisena amk-tutkintoa suorittamaan valittujen osuus74,9 %  *)74,9 %81,4 %76 %

Tulevaisuudennäkymät

Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijamäärät ovat kasvussa. Tämä johtuu kansainvälisten opiskelijamäärien ja siihen liittyvän koulutuksen kasvusta sekä uusista työvoimatarpeeseen ratkaisuja hakevista sote-alan koulutuksista.

Korkeakoulujen visiotyö käynnistyi loppuvuodesta 2024. Tämä tuonee mukanaan taloudellisia ja koulutuspoliittisia linjauksia, jotka vaikuttavat koko korkeakoulusektoriin. Myös Kareliassa osallistutaan visiotyöhön ja seurataan tarkoin sen etenemistä. Uusitun rahoitusmallin ensimmäiset vaikutukset alkavat vuonna 2025. Mallissa korostuu mm. määräaikaan valmistuvien vaikutus sekä muuttuneet TKI-kriteerit.  Suomen julkisentalouden heikko tilanne voi tuoda lähivuosina ikäviä leikkauksia myös korkeakoulusektorille.   

Karelian ulkoinen auditointi toteutettiin vuonna 2024 ja sen kehittämissuositukset on huomioitu Karelian oman sisäisen KARELIA/Taso -prosessin toimenpiteissä sekä yksikkökohtaisissa kehittämistoimissa.

Karelian jo käynnissä olevia keskeisiä kehittämisprojekteja vuodelle 2025 ovat

  • tutkintokoulutuksen määräajassa valmistuneiden osuuden ja läpäisyn parantaminen,
  • jatkuvan oppimisen tuotannon kehittäminen,
  • toimivat tuki- ja neuvontapalvelut kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille
  • sairaanhoitajien saatavuuden varmistaminen
  • Ikäosaamisen koulutusten kehittäminen kansallisessa verkostoyhteistyössä
  • henkilöstön ja opiskelijoiden tekoälyosaamisen vahvistaminen.

Karelian tutkintokoulutus laajenee pääasiassa kansainvälisten koulutusten sisäänottojen suurentumisesta. Tämän takia myös tulevina vuosina panostetaan erityisesti kansainvälisille opiskelijoille tarkoitettujen neuvonta- ja tukipalvelujen kehittämiseen.

Viime vuosina käynnistyneiden koulutusten laajentaminen vaativat suuria taloudellisia resursseja. Rahoitusmallin mukainen tutkintoihin perustuva rahoitus käynnistyy vasta viiden vuoden päästä.  Taloudellisesti koulutusten laajentamisen vuodet 2024–2026 tulevat olemaan varsin haastavia.

Organisaatio, johto ja tilintarkastajat

Karelia ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa ovat toimineet:

1.1.-8.4.2024:

Pelkonen Paavo, puheenjohtaja
Ihanus Emilia
Kaasinen Jani
Kärkkäinen Mika
Pöytälaakso Emma
Rauma Simo
Toivanen Antti
Väisänen Akseli
Wrange Kim
8.4.-31.12.2024:

Pelkonen Paavo, puheenjohtaja
Ihanus Emilia
Kaasinen Jani
Lapinjoki Sampo
Rauma Simo
Räty Marjatta
Toivanen Antti
Väisänen Akseli
Wrange Kim

Tilintarkastusyhteisö on BDO Oy päävastuullisena tilintarkastajana JHT, KHT Ulla-Maija Tuomela

Yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Petri Raivo ja hänen sijaisenaan hallinto- ja talousjohtaja Pia Hiltunen.