Vanha sanonta kertoo, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta se ei ole totta opetusta suunniteltaessa. Hyvin suunniteltu opintojakso on paljon enemmän kuin puoliksi tehty. Kielituetun sairaanhoitajakoulutuksen opintojakson suunnittelussa korostuvat opettajien välinen yhteistyö, ydinainesanalyysi, yhdenmukaiset rakenteet ja selkeä suomi.
Kielituetun koulutuksen opetuksen suunnittelun lähtökohtia
Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeessa kehitetään kielituettua sairaanhoitajakoulutusta opiskelijoille, joiden suomen kielen taito ei riitä opiskeluun suomalaisessa korkeakoulututkinnossa (Sunikka ym. 2024). Kielituetun sairaanhoitajakoulutuksen suunnittelun keskiössä ovat selkeä suomi ja oppimista tukevat rakenteet (Hagman & Sunikka 2024).
Opintojaksojen suunnittelun pohjana ovat saavutettavuus ja selkeät toistuvat rakenteet. Saavutettavuus on huomioitu esimerkiksi opintojaksojen moodle-kurssien rakenteissa ja niiden sisältämissä oppimateriaaleissa. Opetuksen toteutus on osin erilaista perinteiseen opetukseen verrattuna. Opetuksessa korostuu toiminnallisuus ja aktiviteetit, joilla edistetään suomen kielen kehittymistä. Opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa kaiken lähtökohtana on hoitotyön ammattiopintojen ja suomen kielen integrointi.
Osana kielituetun koulutusmallin kehittämistä hankkeessa on tuotettu opintojaksojen suunnittelumalli (kuva 1). Hankkeessa kehitetyllä mallilla suunnitellaan kaikki kielituetun sairaanhoitajakoulutuksen opintojaksot. Hankkeen jälkeen mallista on tarkoitus tehdä opintojakson suunnittelumalli, joka soveltuu kaikille koulutusaloille. Mallin mukainen opintojakso suunnitellaan selkeällä suomella, joka tukee kaikkien opiskelijoiden oppimista.
Malli opintojakson suunnitteluprosessista
Opintojakson suunnittelun alussa opintojakson opettaja lisää hankeopettajan muokattavan opintojakson Moodle verkko-oppimisympäristöön, joka on käytössä muilla opiskelijaryhmillä. Hankeopettaja perehtyy opintojakson sisältöihin Moodlessa, sekä Pepissä oleviin opintojakson tavoitteisiin ja sisältöihin.
Huolellinen ydinainesanalyysi luo perustan oppimiselle (Kauppila 2021). Hankeopettaja aloittaa opetettavan sisällön ydinainesanalyysin käymällä läpi YleSh-osaamisvaatimukset ja kartoittaa niistä muokattavalle opintojaksolle kohdistuvat tavoitteet ja sisällöt. YleSH-tavoitteet ovat kansalliset yleissairaanhoitajan osaamisvaatimukset, jotka kuvaavat keskeiset sairaanhoitajan työn osaamisalueet (Silén-Lipponen & Korhonen 2020).
Uudet sisällöt ja tavoitteet käydään yhdessä opintojakson opettajan kanssa läpi ja niitä muokataan tarvittaessa. Tämän jälkeen tehdään opintojakson tuntisuunnitelma ja opintojakson opettajan kanssa sovitaan työnjaosta. Hankeopettaja auttaa opintojakson opettajaa Moodlen sisällön tuottamisessa sekä oppituntien toiminnallisten aktiviteettien suunnittelussa.
Kielituetun sairaanhoitajakoulutuksen opetuksen suunnittelussa on mukana suomen kielen ja viestinnän eli S2-opettajat sekä venäjän kielen opettaja. Kun opintojakson Moodlessa oleva sisältö on valmis, S2-opettajat käyvät läpi sisällön selkeän suomen näkökulmasta. Tämän jälkeen venäjänkielenopettaja lisää venäjänkieliset tukisanat Moodlen sisältöihin, tekee sanalistoja ja sanastotehtäviä opintojaksolle. Näin tuetaan kielen kehitystä ja sanaston laajenemista.
Kielituetussa sairaanhoitajakoulutuksen opintojaksojen suunnitteluprosessissa korostuu opettajien välinen yhteistyö, koska suunnittelussa on mukana monia eri opettajia. On tärkeää huomioida, että opiskelijan työmäärä ei kasva liian suureksi suhteessa opintojakson laajuuteen. Koko suunnitteluprosessin ajan hyödynnetään kuormituslaskuria, jotta opintojakson laajuus ja opiskeluun käytettävä aika ovat linjassa keskenään. Kuormituslaskurissa huomioidaan, että vieraskielisen oppimateriaalin opiskelu vaatii enemmän aikaa.

Johtopäätökset
Opintojakson suunnittelu Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeessa kehitetyn mallin avulla vaatii opettajalta uudenlaista lähestymistapaa ja laajempaa yhteistyötä kollegoiden kanssa. Ydinainesanalyysi ohjaa käsittelemään opetuksessa keskeisiä asiasisältöjä keskittyen yleissairaanhoitajan osaamisvaatimuksiin. On tärkeää muistaa, että opiskelijat valmistuvat toimijoiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon, jossa he tekevät harjoitteluja opintojen aikana. Harjoitteluyksiköt tarjoavat erinomaisia oppimisympäristöjä, jotka osaltaan edistävät opiskelijoiden osaamisen kehittymistä ja oppimisen syventymistä.
Opintojakson suunnitteluprosessi mahdollistaa opiskelijalähtöisen lukukausisuunnittelun. Kun opintojaksojen sisällöt ja osaamistavoitteet on tehty yhteistyössä ja niihin sitoudutaan, on mahdollista rakentaa lukukausi siten, että opintojaksot tukevat toisiaan. Tällä tavoin karsitaan pois myös mahdolliset opintojaksoilla esiintyvät päällekkäisyydet. Kuormituslaskurin käyttö puolestaan turvaa opiskelijalle opiskelurauhaa opiskelemillaan opintojaksoilla. Nämä kaikki parantavat niin opiskelijalähtöisyyttä kuin opiskelutyytyväisyyttäkin.
“Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on paljon enemmän opintojaksosuunnittelun kohdalla. Hyvin suunniteltu opintojakso varmistaa laadukkaan toteutuksen, jossa kaikilla opiskelijoilla on samat sisällöt ja osaamistavoitteet. Tällä varmistetaan yleissairaanhoitajan osaamisvaatimusten toteutuminen. Tämän perusteella sanonta voisikin muuttaa muotoaan: hyvin suunniteltu on yhteistyössä ja opiskelijalähtöiseksi tehty.
Lähteet:
EU-direktiivi ammattipätevyyden tunnustaminen https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:02005L0036-20240620 vaihdoin v. 2024 version tähän. Pääsivu: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02005L0036-20240620
Hagman, T. & Sunikka, T. 2024. Creating the language-supported model for nursing. Teoksessa Ilvonen, A., Malvela, P., Timonen, L. & Varis, K. (toim.) Selected Perspectives on Internationalisation and Applied Education and Research 2024. Karelia-ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-442-4
Kauppila, A. 2021. Osaamistavoitteet – avain hyvään oppimiseen. Vasu 1/2021. Karelia-ammattikorkeakoulun verkkojulkaisu. https://vasu.karelia.fi/2021/02/15/osaamistavoitteet-avain-hyvaan-oppimiseen/
Silén-Lipponen, M. & Korhonen, T. 2020. Osaamisen ja arvioinnin yhtenäistäminen sairaanhoitajakoulutuksessa –YleSHarviointi-hanke. Savonia-ammattikorkeakoulun julkaisusarja 5/2020. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020111089877
Sunikka, T., Hagman, T., Hyttinen, R., Ihanainen, J., Kakkonen, H., Peuhkurinen, K., Plink, G., Turunen, E., Svahn, H. & Väisänen, I. 2024. Venäjän kielellä tuettu sairaanhoitajatutkinto alkaa Kareliassa syksyllä 2024. Karelia-ammattikorkeakoulu. Pulssi-portaali. 6.2.2024. https://www.karelia.fi/2024/02/venajan-kielella-tuettu-sairaanhoitajatutkinto-alkaa-kareliassa-syksylla-2024/
Kirjoittajat:
Terhi Hagman, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Henna Kakkonen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Tuulia Sunikka, Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen projektipäällikkö, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu